Patriarhul este plâns la Chişinău

0
69

 

 

Mitropolia Basarabiei
Patriarhul Teoctist este cel care a reactivat Mitropolia Basarabiei

Decesul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, este deplâns şi la Chişinău.

Marţi dis de dimineaţă, mai multă lume putea fi văzută la catedrala Mitropoliei Basarabiei, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, venind să aprindă o lumânare pentru odihna sufletului PreaFericitului Teoctist.

„Simt o pierdere, chiar mi-a dat o lacrimă când am aflat că a murit”, spune o tânără.

„Este o mare pierdere pentru creştinătatea ortodoxă românească şi cred că asta o simt toţi românii nu doar din ţară, nu doar din Basarabia, ci de peste tot pe unde i-a împrăştiat soarta. Dumnezeu să-l odihnească!.”, spune un bărbat.

„Am venit acum să aprind o lumânare în memoria Patriarhului şi, pe drept cuvânt, zic că a fost o mare personalitate pentru toţi credincioşii Mitropoliei noastre. El este patriarhul care a adus sfânta noastră Biserică de aici din Basarabia la locul ei firesc.”, spune o femeie.

� Este o mare pierdere pentru creştinătatea ortodoxă românească.

 

Credincios din Chişinău

Preotul Vlad Mihăilă de la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, Catedrala Mitropoliei Basarabiei, spune că decesul PreaFericitului Teoctist este precum pierderea unui părinte.

„Simţim o pierdere deosebit de grea şi dureroasă, dar omul se naşte şi moare. Vârsta frumoasă pe care şi-a trăit-o este o dovadă a unui bun slujitor al lui Dumnezeu care cu dragoste faţă de El, de Dumnezeu, şi de turma pe care a păstorit-o a fost cu cinste şi demnitate”, a declarat la BBC Părintele Mihăilă.

Patriarhul Teoctist a fost întotdeauna apreciat în cadrul Mitropoliei Basarabiei, poate si datorita sprijinului pe care l-a acordat in vederea reactivarii acesteia, în 1992, după ce fusese desfiinţată de sovietici, în 1944.

Mitropolia Basarabiei

Părintele Vlad Mihăilă explică rolul jucat atunci de Patriarhul Teoctist.

� El este patriarhul care a adus sfânta noastră Biserică de aici din Basarabia la locul ei firesc

 

O femeie din Chişinău

„Un rol deosebit de mare şi important din punct de vedere politic, dar şi istoric chiar, din punct de vedere al mântuirii. A fost pasul cel mai important al reîntregirii spiritualităţii româneşti.”

„Este o poruncă a lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecărui neam, căci la Judecata de Apoi fiecare neam va veni şi va da seama în faţa lui Dumnezeu. Deci, acesta a şi fost primul pas pentru împlinirea acestei porunci a lui Dumnezeu”, spune preotul Mitropoliei Basarabiei.

Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru Păduraru, a plecat la Bucureşti imediat ce a aflat despre moartea Prea Fericitului Teoctist, iar o delegaţie de la Mitropoliei va participa vineri la înmormânatre.

Vestea despre moartea sa a fost primită cu tristeţe şi durere, mai ales că, în toamnă, el urma să vină la Chişinău, în prima sa vizită, după reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

� E posibil ca la baza ne-venirii Patriarhului Teoctist aici în Republica Moldova să stea şi unele subtexte politice.

 

Iulian Proca

În aceste zile, în bisericile Mitropoliei bat clopotele şi se înalţă rugăciuni pentru odihna sufletului său, iar miercuri, la catedrala Sfânta Teodora de la Sihla urmează să aibă loc o slujbă de pomenire.

În Republica Moldova, circa 15-20% din creştinii ortodocşi ţin de Mitropolia Basarabiei care este subordonată canonic Patriarhiei Române.

Sursa: BBC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ