Patriarhul Teoctist va vizita Mitropolia Basarabiei

0
70

Enoriaşii Mitropoliei Basarabiei au lansat recent un apel către toţi creştinii din Republica Moldova să subscrie unei invitaţii adresate Prea Fericitului Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de a vizita Mitropolia Basarabiei cu ocazia împlinirii a 15 ani de la reactivarea acestei mitropolii. Mitropolia Basarabiei este una dintre cele 6 scaune episcopale româneşti de peste hotare şi singura eparhie a Patriarhiei care încă nu a fost vizitată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Precizăm că Mitropolia Basarabiei nu a mai fost vizitată de un Patriarh al Bisericii Române de mai bine de 70 de ani. Această vizită va avea un caracter canonic, fiind acordată credincioşilor şi clerului Mitropoliei Basarabiei, fără a prevedea un protocol oficial cu participarea autorităţilor politice.
În ultimii 15 ani, Mitropolia Basarabiei a fost vizitată de mai mulţi ierarhi ortodocşi români atât din cuprinsul canonic al Patriarhiei Române, cât şi din Statele Unite ale Americii. Este de presupus că, în cadrul acestei vizite, Patriarhul Teoctist va consulta opinia Mitropolitului, preoţilor şi credincioşilor Mitropoliei Basarabiei privind dialogul cu Patriarhia rusă de la Moscova în problema jurisdicţiei canonice din Republica Moldova. Un număr important de parohii şi comunităţi ale Mitropoliei Basarabiei şi-au exprimat deja dorinţa să-l aibă ca oaspete pe Prea Fericitul Părinte.
Vom menţiona că în momentul proclamării independenţei Republicii Moldova, 27 august 1991, Patriarhul Teoctist a fost un avocat fidel al independenţei noastre, îndemnând toţi şefii de stat şi toţi liderii religioşi din lume să recunoască Republica Moldova, spre deosebire de Patriarhia rusă de la Moscova care a considerat independenţa statului nostru drept un atentat la integritatea „trupului bisericesc rus”.
Patriarhul Teoctist Arăpaşu are 92 de ani, este născut în judeţul Botoşani, pe malul Prutului, este arhiereu de şase decenii şi poartă titlul de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al României şi Locţiitor al Cezareei Capadociei.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19681&cat=Editia de Vineri&rub=FiatLUX&num=11

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ