Patru formaţiuni de orientare democrată au anunţat despre formarea unei majorităţi în CMC

0
53

Partidul Liberal (PL), Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi Partidul Democrat (PD) au anunţat despre formarea unei majorităţi în Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Declaraţia de constituire a fost semnată marţi, 24 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către liderii celor 4 partide.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că decizia de a forma o coaliţie majoritară este exprimarea voinţei partidelor semnatare de a asigura o activitate prodigioasă a CMC şi a Primăriei. „Nu a existat o luptă între noi, precum s-a insinuat. Am purtat discuţii amiabile în favoarea unei guvernări eficiente a capitalei. Nu ne unesc funcţiile, ci responsabilitatea în faţa cetăţenilor care ne-au acordat vot de încredere”, a menţionat Ghimpu. Liderul PL a precizat totuşi că la repartizarea funcţiilor, care vor fi anunţate în cel mai scurt timp, s-a ţinut cont de numărul de mandate în CMC.

Preşedintele AMN, Serafim Urecheanu, a confirmat că noua coaliţie a fost formată necondiţionat. „N-am dorit să anticipăm unele lucruri, de aceea ne-a luat ceva timp până am anunţat despre formarea majorităţii. Sunt sigur că Dorin Chirtoacă va fi un primar bun. Având susţinerea unor oameni cu experienţă în CMC, deciziile luate vor fi în favoarea locuitorilor capitalei”, a menţionat Urecheanu.

Cei patru lideri de partid au declarat că această coaliţie nu este nicidecum orientată împotriva vreunei formaţiuni politice, ci are drept scop consolidarea eforturilor pentru a răspunde necesităţilor alegătorilor. Ei au recunoscut că majoritatea constituită este una la limită, exprimându-şi speranţa că şi alte partide se vor asocia. Semnatarii au regretat că nu s-a ajuns, deocamdată, la o înţelegere cu social-democraţii, în speţă cu Partidul Social Democrat, despre liderul căreia, Eduard Muşuc, se vehiculează că ar fi pretins funcţia de viceprimar al capitalei.

„Nu dorim o luptă între Primărie şi Guvern, căci are de suferit populaţia. Sperăm prin intervenţiile în Parlament să reuşim să promovăm o tratare egală a tuturor consiliilor locale, indiferent de coloratura majorităţii”, a declarat preşedintele PD Dumitru Diacov.

„Trebuie să determinăm Guvernul să nu privească cu ostilitate acele majorităţi care nu sunt comuniste, ceea ce e o sfidare a votului alegătorilor”, a adăugat liderul PPCD Iurie Roşca.

Potrivit Acordului de constituire, semnat de liderii celor 4 formaţiuni, componentele majorităţii în CMC se obligă să respecte interesele legale ale cetăţenilor şi să acţioneze în vederea soluţionării problemelor lor; să creeze condiţii pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor autohtone şi străine, creşterea numărului locurilor de muncă şi a salariilor. Formaţiunile se mai angajează să realizeze economia de piaţă funcţională, să stimuleze spiritul întreprinzător; să construiască locuinţe sociale pentru cei defavorizaţi şi familii tinere, să dezvolte sistemul ipotecar de construcţie, să promoveze concurenţa liberă pe piaţa construcţiilor.

Printre sarcinile asumate mai figurează neadmiterea corupţiei în administraţia publică din municipiul Chişinău; efectuarea în mod transparent şi nepărtinitor a licitaţiilor publice; creşterea responsabilităţii funcţionarilor publici; simplificarea la minimum a procedurilor de obţinere a licenţelor, autorizaţiilor şi a altor acte administrative; consolidarea libertăţilor individuale, sporirea siguranţei cetăţeanului şi a familiei.

Totodată, Acordul prevede asumarea rolului municipiului Chişinău de a fi locomotiva integrării europene a Republicii Moldova.�

http://www.info-prim.md/?a=100

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ