Patru tineri au fost reţinuţi pentru că intenţionau să imprime harta României Mari pe asfalt

1
87

Patru tineri din Chişinău au fost reţinuţi de poliţie, sâmbătă, şi ţinuţi închişi în condiţii inumane timp de două zile, pentru că intenţionau să imprime harta României Mari cu hotarele ei din perioada interbelică pe asfaltul din centrul capitalei. Ieri, aceştia au şi fost judecaţi la Judecătoria Buiucani şi amendaţi cu câte 20 de lei fiecare pentru „huliganism”.

Ion Ţărnă, Valentin Şoimaru, Anatol Caraion şi Eugen Enache au mers în seara zilei de 23 august, data când a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop, la Arcul de Triumf din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi îşi propuneau să deseneze pe asfalt graniţele României Mari cu un spray de culoare albă. Desenul urma să aibă şi inscripţia: „Şi prin tăcere suntem vinovaţi. Noi nu uităm”. Nici n-au reuşit să-şi pună planul în aplicare, că au fost înconjuraţi de cinci persoane în civil cărora li s-au mai alăturat şi poliţişti. Imediat le-au fost confiscate „instrumentele”, au fost urcaţi în maşina poliţiei şi au fost duşi la Comisariatul de poliţie al sectorului Buiucani de unde au scăpat abia luni, 25 august.

„Iniţial, eram anchetaţi pentru huliganism şi pentru plasarea materialelor publicitare în locuri neatorizate. Apoi, numai pentru huliganism. Au schimbat vreo trei procese-verbale. În seara zilei de 23 august am fost anchetaţi de două ori până la miezul nopţii. După miezul nopţii ne-au dus în cătuşe la Dispensarul Narcologic. Stăteam toţi patru într-o celulă de doi metri pătraţi, fără sistem de aerisire. În primele 16 ore nu ni s-a dat apă şi nici nu ni s-a permis să mergem la WC. Nu ne-au dat voie nici să ne telefonăm avocatul. Eram nevoiţi să dormim pe nişte plăci de beton. Doi băieţi din grupul nostru tocmai făceau tratamente şi, din cauza detenţiei, au fost nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul şi starea sănătăţii lor s-a agravat”, a declarat pentru JURNAL Ion Ţărnă.
Într-un moment de neatenţie a poliţiştilor de gardă, tinerii ţinuţi ca nişte animale la comisariat au rupt uşa de la celulă, duminică spre seară, şi au luat printre gratii un telefon de la alţi deţinuţi. Au reuşit să-şi telefoneze nişte cunoscuţi pe care i-au rugat să le aducă apă şi mâncare.
„De patru ori ne-au adus mâncare, dar nouă ne-au transmis de numai trei ori. Din tot ce aduceau prietenii noştri, la noi ajungeau numai biscuiţii şi apa”, spune Ţărnă.

Tinerii nu au plătit încă amenda, fiindcă au contestat decizia judecătoarei Olga Cojocaru care i-a amendat cu câte 20 de lei. Aceştia au de gând să atace şi comisariatul de poliţie în judecată pentru detenţia în condiţii inumane la care au fost supuşi şi să ceară despăgubiri morale şi materiale.

http://www.jurnal.md/article/8412/

1 COMENTARIU

  1. Asta oameni buni e democratia din Basarabia de azi…Oare cat vor mai tacea cei ce vor sa scimbe ceva. Hai sa fim uniti si sa nu lasam comunistii sa ne doboare idealurile noastre…Desteapta-te Romane!!!!…B.P.R

LĂSAȚI UN MESAJ