Pavel Filip aloca bani pentru reparatii

0
164

In aceasta dimineață premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a convocat o ședință urgenta de guvern pentru a evalua situația creata de ploile abundente de seara trecuta și totodată pentru gestionarea pagubelor aduse de către grindina.

foto-_mg_8256

La ieșirea din ședință premierul a declarat reporterilor ca: „Am ținut în regim de urgenta sa convocam aceasta ședință cu factorii de decizie care pot lua măsurile necesare in situații excepționale. Am trecut în revista preventiv pagubele de acea grindina care a afectat mai multe case de locuit în seara zilei de ieri. In mare majoritate avem informațiile din raionul Ungheni, urmează sa acumulam și informațiile necesare si de la Soldanesti și Floresti.”

Premierul a decis împreună cu organele competente de la comisia de Situații Excepționale ca vor aloca fonduri pentru reparația, in primul rând, a acoperișurile avariate de grindina constând în materiale de construcții respectiv foi de artezie, cherestea si pelicula.

foto-_j0a9685„Am luat o decizie ca pana la ședința comisiei de Situatii Exceptionale sa nu pierdem timpul dar deja printr-un ordin intern cei de la Rezervele Materiale vor furniza materialele necesare, vorbesc aici despre foile de ardezie si cherestea și pelicula, astfel încât sa fie luate măsurile necesare sa fie schimbate acoperișurile în primul rând, pentru ca aici este cel mai mare pericol ca acoperișurile sunt deteriorate și vin alte ploi, riscam sa avem pagube si mai mare.”

Totodata, premierul a decis și deschiderea unei anchete asuprea Serviciului Antigrindină pentru a se vedea dacă au reacționat promt și eficient in fata calamităților, el urmând sa trimită si o circulara si președinților de raioane deoarece exista suspiciuni ca nu ar fi actionat toti asa cum prevede instituirea unui cod galben. Un alt subiect important de care a amintit premierul Republicii Moldova a fost dezastrele provocate de grindina in agricultura, grindina facand ravagii in culturile de vie, in livezi si chiar in lanurile de cereale, mai multe informatii despre aceste pagube vor veni dupa realizarea unei evaluari.

foto-_j0a9680

„Am vorbit și despre modul cum au reacționat cei de la Serviciul Antigrindină, vom avea un raport și vom vedea dacă s-au intreprins toate măsurile necesare astfel încât acest serviciu sa fie eficient. Voi avea discuții și cu președinții de raioane pentru ca nu în toate localitățile s-a acționat asa precum prevede instituirea unui cod galben. Pentru ca atunci când este instituit codul galben trebuie sa fie pregătiți pentru asemenea calamități. Un alt subiect dureros sunt terenurile agricole care au fost afectate și ele anul acesta în urma calamităților au avut de suferit practic tot teritoriul Republicii Moldova. Pornind de la înghețurile timpurii care au fost în nordul Moldovei, grindina care a lovit mai multe plantații fie de vie sau livezi sau chiar și de cereale, urmează sa avem o evaluare în acest sens.”

Amintim ca seara trecuta dupa informatiile furnizate de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale grindina a distrus acoperișurile a 1092 de case din localitățile Blindești, Sculeni, Medeleni, Semeni, Bușila, Petrești, Cornești, Pîrlița, Bumbăta, Romanovca, Poiana, Mircești, Hîrcești, Todirești, Grăseni, Valea Mare , toate din raionului Ungheni.

Sursa foto: www.gov.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ