Pe 2 iunie mergem la Țiganca!

52
281

cimitir tigancaJoi, 2 iunie, de Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, la Cimitirul de la Ţiganca (raionul Cantemir, Republica Moldova) începând cu ora 10.00 va fi oficiată o slujbă religioasă în memoria celor 71.000 de ostaşi români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică, în timpul Campaniei de Est (iunie 1941 – august 1944).

Un autocar cu persoane interesate să participe la eveniment va porni de dimineață din Galați. Persoanele din Republica Moldova care vor să participe pot ajunge prin cursa de linie Chișinău-Țiganca. Iniţiativa aparţine Consiliului Mondial Român și se va desfășura sub egida Platformei Civice ACŢIUNEA 2012. Cei interesaţi să participe la comemorare şi să cunoască un episod dramatic din istoria românilor sunt invitaţi să scrie la adresa de mail contact arond actiunea2012.ro sau să ne contacteze telefonic la numerele +40743 355150 (România) și +37369726403 (Republica Moldova).

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbatoarea Inălțării Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. În Cimitirul românesc de onoare de la Țiganca se odihnesc 1020 de ostași români. Cimitirul a fost reconstruit și inaugurat, în anul 2006, de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

52 COMENTARII

  • D’aia te cheama/semnezi) pe tine @Sergey si nu Sergiu, de la ocupatia romaneasca in Basarabia…”fratele” de la est v-a furat identitatea si a sters orice urma de istorie adevarat din capusorul vostru…

  • NOI SUNTEM ROMÂNI ȘI NE AM NĂSCUT ÎN ROMÂNIA DE EST, TRĂIM ÎN ROMÂNIA DE EST, ȘI VOM STĂPÂNI AICI ÎN MEMORIA STRĂMOȘILOR NOȘTRI. NU AVEȚI CE MI FACE CE-I CARE NU GÎNDESC OMENEȘTE, DOAR SĂ MĂ UCIDEȚI, DAR DACĂ DAȚI GREȘ, VĂ RUP ÎN BUCĂȚI.

   • Bravo „ROMÂNULE DIN EST”!
    Cu fiecare „ROMÂN DIN EST” ca tine ,TREZIT DIN SOMNUL CEL DE MOARTE al mankurtizării în care de 200 de ani ne adâncesc BARBARII DE TIRANI RUŞI noi învingem minciuna rusească!
    Cu fiecare „ROMÂN DIN EST” suntem mai uniţi,mai puternici!
    Cu fiecare nou „ROMÂN DIN EST”,zi după zi,pas după pas, noi românii basarabeni plămădim ROMÂNIA REÎNTREGITĂ!

  • Sergey, ai creierul neted ca un balon de la cate bazaconii ti-au bagat in cap rusii! Revino in lumea reala daca vrei sa nu te pierzi prin viata! Afla si tu adevarul si nu mai raspandi venin in stanga si in dreapta!

  • MINCIUNI RUSEŞTI SFRUNTATE de care RÂD ŞI CURCILE:
   „limba moldovenească”,
   „poporul moldovenesc” şi
   „republica moldova.
   MANKURTULE „sergey”!Spune-le stăpânilor tăi din PCRM-PLDM-PD= COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă că:

   ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
   Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
   ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
   Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
   ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
   Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
   ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***
   Tovarăşe „patriHOŢ al respubliKAKA maldavski”,tovarăşe „statalist-maldavanist”ai priceput?
   ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

    • Lecţii de ADEVĂR pentru MANKURTUL „Sergey”(ce i-au ASCUNS Călăii Ocupanţi Ruşi în manualele de istorie SCRISE LA MOSCOVA):

     MIRON COSTIN-
     „şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN, cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: ŢARA ROMÂNEASCĂ.”

     MIRON COSTIN- „Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară NU ÎNTREBĂM: ştii moldovenéşte?, ci ŞTII ROMÂNEŞTE?”

     Alexe MATEEVICI :
     „… N-AVEM DOUA LIMBI si doua literaturi, CI NUMAI UNA, ACEASI cu cea de peste Prut.
     Aceasta se stie din capul locului, ca SA NU MAI VORBIM DEGEABA.
     (…) Noi trebuie sa ajungem de la limba noastra proasta de astazi numaidecat la limba literara ROMANEASCA» (Din cuvantarea rostita la primul Congres al invatatorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).

     Ruben Budagov:
     «Numai pentru faptul ca I.V. Stalin aminteste «limba moldoveneasca» a aparut problema limbii moldovenesti de sine statatoare, desi majoritatea lingvistilor considera pana acum ca românii si moldovenii vorbesc aceeasi limba» (Voprosi iazakoznania, 1957, Nr.2, p. 154).

     Rajmund Piotrowski:
     «… termenul de «limba moldoveneasca» are o istorie mai veche pe teritoriul Basarabiei.
     Acest termen a fost UN INSTRUMENT AL POLITICII IMPERIALE TARISTE, iar apoi al politicii imperiale staliniste-bolsevice.

     Menirea acestui instrument era de A IZOLA Basarabia, iar mai tarziu – Republica Moldova de la arealul ROMANESC» (Literatura si Arta, 31.08.1995).

     Eugen Coseriu,academisian,lingvist de talie mondiala:
     «A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, E O ABSURDITATE si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, UN ACT DE GENOCID etno-cultural».

     Ion Constantin Ciobanu:
     «(…) de cata intelepciune au dat dovada stramosii nostri ca au numit aceasta limba cu un cuvant neutru. LIMBA ROMANA! Doamne fereste daca aceasta limba s-ar fi nascut din uzurpare si s-ar fi numit dupa vreo regiune oarecare munteneasca, olteneasca, ardleneasca, banateana, bucovineana, moldoveneasca etc.! Atunci, s-ar fi vazut cum joaca dracul intr-un picior! Sintagma «LIMBA ROMANA» E UNIFICATOARE. Ea nu inalta, nu coboara, nu subapreciza pe nimeni, ea creeaza la toti condtii egale! Si TAIE o data si pentru totdeauna APA DE LA MOARA RATACITILOR» (Moldova literara, 18.VI.1995)

     Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova: «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia DENUMIREA CORECTA A LIMBII de stat (oficiale) a Republicii Moldova ESTE LIMBA ROMANA. 29 februarie 1996».

     Grigore Ureche:
     «Românii câţi se află locuitori în Ţara Ungurească şi la Ardeal, şi la Maramoraşu de la un loc sântu cu moldovenii şi toţi de la Râm se trag…».

     Miron Costin:
     «Ca si noi, si muntenii se numesc ROMÂNI…
     RUMÂN este un nume schimbat in cugetarea anilor de la ROMÂN…»

     Dimitrie Cantemir:
     «Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de ROMÂNI, DISPREŢUIND adica dand de-o parte NUMELE DE VALAHI, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci ROMÂNII care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de ROMÂNI (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de ROMÂNI, iar tarii lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adica in latineste: TERRA ROMANA.”

     Dimitrie CANTEMIR:
     „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Ştii moldoveneşte?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

     In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»:
     «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor… TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».
     Afirmatiile acestea nu lasa nici o umbra de indoiala ca moldoveanul Dimitrie Cantemir SE CONSIDERA ROMÂN.

     Mihai Eminescu :
     „SUNTEM ROMÂNI ŞI PUNCTUM!”

     • CRONICILE STRĂVECHI sunt „fabule” la tine mankurtule?
      Dimitrie CANTEMIR:
      “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ”

      Dimitrie Cantemir e…FABULĂ???
      Miron Costin,Grigore Ureche,Ion Neculce,Mihai Eminescu sunt..fabule???
      Se vede că ţi-ai înghiţit limba de viperă tavarişci „Sergey”.
      Aşa e cu propagandiştii MINCIUNII RUSEŞTI numitî respublikaka maldavski.
      ADEVĂRUL ÎI REDUCE LA TĂCERE.

 1. mai ramane sa ii cinstim si pe soldatii nemti fascisti. Poate si cate o statuie lui Antonescu si lui Hitler.
  @Romanul din Est: „nu-mi” , „m-am”, „ne-am”, „ce-mi”, „cei”, of of of

  • Nu dau un deget de-al „Românului din est” pe 1000 de aşa-zişi români care ştiu la perfecţie ORTOGRAFIA limbii române,dar care în realitate sunt VICLENI propagandişti ai URII RUSEŞTI anti-româneşti.
   Unii cu PERFIDIE ŞERPEASCĂ-RUSEASCĂ continua pe acest forum strategia călăilor ocupanţi ruşi DE A BĂGA URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI.
   Orice ROMÂN basarabean trezit din SOMNUL CEL DE MOARTE în care l-au adâncit BARBARII DE TIRANI RUŞI este încă o victorie a adevărului asupra a 200 de ani de MINCIUNĂ RUSEASCĂ.
   Este încă o victorie asupra OCUPAŢIEI RUSEŞTI,este ÎNCĂ UN PAS spre Marea REUNIFICARE a Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!
   Cum să îl critic pe „ROMÂNUL DIN EST”,un adevărat patriot ,care scrie şi SIMTE ROMÂNEŞTE???

  • Dragă nu ți face griji, eu am participat la limba Română la olimpiadă, în Cahul anul 2002, și am luat locul II pe județ. Dacă zici că fac greșeli de ortografie, să știi că o fac intenționat, mă iau nervii cînd văd cât de poponari și lași sunteți. Deschideți ochii căci va fi tîrziu mîine, vă ponegriți bunicii și străbunicii voștri, vă pupați în fund dușmanii, și vă jutificați că sunteți Moldoveni numai pentru că doriți scaune înalte în țara asta. Ce-i care nu știți ce înseamnă demnitate, dar îmi vorbiți mie de ortografie și gramatică. Să ți fie rușine, că citesc Rușii mesajele tale, și vin cu argumente că și Ștefan cel Mare și Sfînt, era Rusofon din simplu motiv că scria cu litere slavone…. NU SĂPA GROAPA ALTUIA CĂ CAZI SINGUR ÎN EA.

   • da, da, intentionat, cum sa nu, tu sa fii sanatos…
    lamentabil esti tu si sclavagismul tau fatza de stapanii tai romani. Eu nu sunt cu rusii sau pt o unire cu rusia,eu sunt pt o moldova independenta, pietena si cu estul si cu vestul, dar nu vanduta romanilor…

 2. La 5 septembrie 1941, în şedinţa Consiliului de Miniştri, Maresalul Ion Antonescu făcea o analiză a motivelor pentru care nu ezitase să ia o asemenea decizie:

  „În circumstanţele internaţionale de azi, pe cine ne putem sprijini în situaţia noastră? Pe germani.
  Nu ne sprijinim pe Germania, suntem sfârtecaţi.
  Şi în lupta pe care o purtăm, puteam eu, când se băteau germanii cu ruşii, după ce am luat Basarabia, puteam să mă opresc? Sau să fi făcut cum spun unii: Să fi aşteptat că ne-ar fi dat-o la pace englezii. Puteam să stau cu braţele încrucişate când germanii se băteau cu ruşii şi să aştept să ni se dea Basarabia de către englezi? Şi dacă am pornit la luptă fără Germania nu am fi luat Basarabia. Bravura soldatului român? Priceperea generalului Antonescu? Sunt mofturi. Putea să fie generalul Antonescu de un miliard de ori mai priceput şi soldatul român de un miliard de ori mai brav, Basarabia şi Bucovina nu le-am fi luat de la ruşi. Şi după ce le-am luat cu ajutorul armatei germane puteam să mă opresc la Nistru? Puteam eu să spun: Eu mi-am luat partea mea, mă opresc aici. Ca doi ţărani, care pun ce au împreună ca să-şi are locul şi după ce unul şi-a arat să-i spună celuilalt: Eu nu te mai ajut pentru că eu mi-am făcut treaba mea. Dar aceasta nu o fac nici doi ţărani. Şi cum mi se poate pretinde să fac eu aceasta pe plan militar? Ar însemna să dezonorez şi armata şi poporul român pe veci. Ar fi fost o dezonoare pentru noi să mă fi dus până la Nistru şi să le fi spus nemţilor apoi: La revedere!”.
  Antonescu a rămas ferm în a-şi susţine punctul de vedere inclusiv în timpul procesului, declarând la 6 mai 1946:

  „Când o ţară se angajează într-un război, armata acestei ţări trebuie să meargă până în fundul pământului pentru ca să distrugă forţele inamice, să câştige războiul… Şi răspunsul cel mai bun care vi-l dau este că, atunci când s-a intrat în a doua fază a războiului, pentru cucerirea Transilvaniei de nord, armatele române nu s-au oprit la frontieră, au mers până în inima Europei”.

  Acest argument este întotdeauna uitat astăzi.
  De ce se critică vehement trecerea Nistrului, iar trecerea Tisei niciodată?

  Dacă faptul că armata română a ajuns până în Austria (trecând prin Ungaria şi Cehoslovacia) în urma unei campanii la sfârşitul căreia nu i-a fost recunoscută cobeligeranţa nu e pus sub semnul întrebării, de ce se contestă atât de vehement campania din Est?
  De ce dincolo de Nistru am „cucerit” alături de armata germană, iar la vest de Tisa am „eliberat” în alianţă cu Armata Roşie?
  Manipularea istoriei din interese politice şi ideologice nu ţine doar de trecut…

 3. Ordinul de zi al MARTIRULUI ROMÂN,Maresalul Ion Antonescu a fost următorul:

  “OSTAȘI, Vă ordon: treceți Prutul!

  Sdrobiți vrăjmașii din răsărit și miazănoapte.
  Desrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți.
  Reîmpliniți în trupul țării glia străbună a Basarabilor și codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele și plaiurile voastre.

  Să luptați pentru desrobirea fraților noștri, a Basarabiei și Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieții și a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.
  Să luptați pentru a ne răzbuna umilirea și nedreptatea.
  V-o cere Neamul, Regele și Generalul Vostru.
  OSTAȘI, izbânda va fi a noastră.
  La luptă!
  Cu Dumnezeu înainte!”

 4. Proclamaţia MARTIRULUI ROMÂN-Mareşalul Ion Antonescu către românii basarabeni

  „Basarabeni,
  Cu vrerea Domnului, prin sângele Eroilor noştri am izgonit de pe pământul strămoşesc pe duşmanii Neamului, redându-vă libertatea şi credinţa, onoarea şi drepturile.
  Am prăvălit stăpânirea întunericului care a pustiit bisericile, casele, avutul nostru.
  Am spulberat cu vitejia ostaşilor, cotropirea sălbatică a celor ce v-au ţinut în robie şi au răspândit, pe pământul nostru, moartea şi focul.
  Ne întoarcem răzbunători în glia moldovenească a lui Ştefan cel Mare reaşezând de a pururi temeliile Neamului românesc.

  Basarabeni,
  Anul zbuciumat de umilire şi nedreptate, de cotropire şi vrajbă a luat sfârşit.
  Aţi simţit prin propria voastră suferinţă, prin sărăcia şi umilirea în care aţi trăit ce înseamnă comunismul.
  Aţi putut judeca singuri că viaţa fără libertate şi proprietate, fără dreptate şi familie, fără biserică şi lumină este mai cumplită decât moartea.
  Eroii şi bravii ostaşi ai armatei noastre v-au eliberat!
  Cinstiţi-le jertfa şi lupta prin fapta voastră!

  Din încercarea şi jertfa noastră, să luăm învăţătură.
  Un neam trăieşte şi se înalţă prin fapta de credinţă şi luptă, prin munca şi zbuciumul fiecăruia din fiii lui.
  Din cenuşa robiei şi din rănile încercării, să ridicăm azi noi temeiuri de viaţă.
  Trecutul s-a stins , să întemeiem viitorul.
  Trebuie să ştergem toate urmele prădătorilor şi să distrugem toate uneltele lor.
  Voi conduce eu însumi organizarea Basarabiei şi Bucovinei şi voi reface toate aşezările.
  În popasul acestui an de prăbuşire, Ţara noastră, vechea voastră Patrie, s-a schimbat.
  O domnie nouă şi curată, o nouă ordine întemeiată pe cinste şi muncă, pe dreptate şi adevăr, stă chezăşie a viitorului.
  Vom duce lupta şi înnoirea mai departe, prăvălind în ţăndări tot ce a împiedicat Neamul nostru să se înalţe.
  Românii vor fi cu adevărat stăpâni în Ţara lor, iar ţăranii vor simţi cu adevărat bucuria muncii şi rodul pământului lor.
  Voi veghea până la moarte ca drepturile voastre să fie sfinţite, ca viaţa nouă ce întemeiem să şteargă toate amintirile păcatelor noastre din trecut.
  Prindeţi-vă, dar, cu încredere în roiul de muncă pe care îl începem astăzi.
  Basarabeni,
  Prin disciplină, prin ordine, prin muncă, păşiţi în marşul învierii naţionale.
  Sub scutul armatei dezrobitoare, porniţi la faptă nouă.
  Am plătit scump blestemul greşelilor trecutului.
  Să răzbunăm, prin vrednicia noastră de azi, uitarea de ieri.
  Meritaţi-vă morţii, meritaţi-vă Patria!
  Trăiască România!

  7 iulie 1941
  Ion Antonescu

  • Este foarte ciudat cum vorbele unui adevarat patriot iti suna tie in urechi ca fiind de sorginte fascista! Nu spuns ca maresalul Ion Antonescu a fost un om fara de pata, insa sufletul lui a fost unul de roman adevarat. Este pacat, draga Harap Alb (ce nume frumos din basmele romanesti!), ca nu reusesti sa scapi de ideile mincinoase sadite si ajutate apoi sa creasca falnic in mintea celor ca tine de catre dusmanii poporului roman… Nu cred ca vreun roman sanatos la cap sustine fascismul, tot asa cum nu cred ca niciun locuitor al acestei planete, cu aceeasi sanatate mintala, ar face acest lucru. Sa-ti fie clar: fascismul ca si comunismul au fost lucruri teribil de crunte care s-au abatut asupra omenirii. Sper sa nu ne mai intalnim cu asa ceva.

  • Tavarişci „harapRUS” nu cumva şi ROMÂNUL Mihai EMINESCU ERA „FAŞÎST”?:

   ****”Ce-ţi doresc eu ţie, DULCE ROMÂNIE”****

   „Ce-ţi doresc eu ţie, DULCE ROMÂNIE,
   ŢARA MEA de glorii, ŢARA MEA de dor,
   Braţele nervoase, arma de tărie,
   La trecutu-ţi mare, mare viitor!
   Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
   Dacă fiii-ţi mîndri aste le nutresc;
   Căci rămîne stînca, deşi moare valul,
   DULCE ROMÂNIE, asta ţi-o doresc.”-Mihai EMINESCU

   • ce treaba are ata cu subiectul de fatza? Nu mai bine iti vezi tu d dreaba ta, dca n-ai nimic mai inteligent de spus,sau esti pus sa scrii?

 5. Evident,NOI ROMÂNII basarabeni care luptăm pentru IMEDIATA RE-UNIFICARE a Basarabiei cu Ţara NOASTRĂ Mamă ROMÂNIA suntem imediat numiţi „FASCIŞTI”,”sectanţi,”rumunoizi”,”ŢIGANI”,etc.
  Dar cine ne sunt alături nouă ROMÂNILOR basarabeni în lupta cu ZOMBAŢII SOVIETICI gen „harapalb”?
  O dar cât de nesfârşit şi glorios e şirul MARILOR ROMÂNI!
  Miron Costin,Dimitrie Cantemir,Ion Neculce,Grigore Ureche,Mihai Eminescu,Alexe Mateevici,Grigore Vieru
  ….Şi câţi alţii!
  Şi cine e în spatele MANKURŢILOR gen „harapalb”?
  Lenin,Stalin,Beria,Hrusciov,Gorbaciov,Eltin,Putin,Medvedev,SMIRNOV…OHRANKA-CEKA-NKVD-KGB-FSB…Armata a-14-a RUSĂ DE OCUPAŢIE…mitropolitul COLONEL KGB Vladimir…Toată COLOANA-a-5-a RUSĂ de ZOMBARE în masă.
  Vreţi „respubliKAKA maldavski”?
  Făceţi-vă 1000 de „respubliKAKA maldavski” NA SYBYR unde SUTE DE MII DE ROMÂNI basarabeni şi bucovineni AU ALBIT CU OASELE LOR tundra îngheţată!Dar tare mi-e că nici acolo nu vă va tihni!
  SUFLETELE CHINUITE ALE BUNEILOR vă vor urmări până în mormânt!
  Blestemaţi să fiţi în veci MANKURŢILOR, SLUGI ALE OCUPANŢILOR RUŞI!

   • Ce-i rămâne VIPEREI VICLENE KAGHEBISTE dacă veninu-i nu mai are nici o putere?
    VIPERA RUSEASCĂ SÂSÂIE.
    Dar ce să-i faci, SÂSÂIE CU STRATEGIE RUSEASCĂ.
    Şi asta o dă de gol.

    Ce-i rămâne de făcut MANIPULATORULUI după ce este demascat?
    Să încerce NĂTÂNG şi ne PUTIN cios să RIDICULIZEZE.
    Şi ROMÂNULUI Mihai Ghimpu KGB-ul i-a aplicat aceeaşi tehnică,prin Voronin SLUGOIUL Ocupanţilor Ruşi care l-a numit „Michel de SCHIZOPHRENIE”,adică „Mihai SCHIZOFRENICUL”.
    La fel au făcut Călăii Ocupanţi Putin,Medvedev,Lavrov.
    Ion Iliescu,numit şi IliciKGB peste Prut l-a numit Traian Băsescu PRIMUL Preşedinte român patriot de după 1989-„LABIL PSIHIC”.
    Astea sunt metode vechi ale KGB.
    Pe cine nu puteau cumpăra sau şantaja începeau să-l discrediteze.

    Tovarăşe „harapRUS”,cunoaştem tehnicile matale de MANIPULARE care sunt de fapt vechile strategii KGB.
    De ce te mai chinui pe aici?

    Cară-te tovarăşe pe „moldovenii.md”,acolo e locul LEPRELOR KAGHEBISTE ca tine.

   • Se vede că eşti unul din aceia care sunt în stare să spună „ZDRASTI!” şi propriei mume cum sscria marele ROMÂN Grigore VIeru,ASASINAT de KGB.
    „harapRUS” pe Maria Iliuţ,căntareaţa ROMÂNCĂ din Bucovina de nord OCUPATĂ DE HAHOLI tot la „spitalul de nebuni” ai trimite-o?

    BLESTEMUL ROMÂNILOR bucovineni împotriva
    CĂLĂILOR OCUPANŢI RUŞI:

    “Cel care ne-o depărtat
    Cel care ne-o departat
    Moară vara de tunat
    Moară vara de tunat
    Să naibă nici lemn la cruce
    Să naibă nici lemn la cruce
    Nici la groapă cine-l duce
    Nici la groapă cine-l duce
    Să naibă loc pe pământ
    Să naibă loc pe pământ
    Şi nici ţarnă pe mormânt
    Şi nici ţarnă pe mormânt »

    Căutaţi pe YOUTUBE ,acest cîntec al Mariei Iliuţ numit: „Din Suceava-n Rădăuţi şi mai sus la Cernăuţi”“.

  • „luptăm pentru IMEDIATA RE-UNIFICARE a Basarabiei cu Ţara NOASTRĂ Mamă ROMÂNIA” – dar cineva a intrebat romania mama vrea ea asta „RE-UNIFICARE”. Din sondaj 70% Romani nu doreste Unirea Basarabiei cu Romania. De asemenea 80 % moldovenii nu doreste asta. Numai voi ramine care nu stii ce sa faci…

   • Poate în sondajele FĂCUTE LA MOSCOVA o fi cum înveninezi tu aici.
    În sondajele făcute în Ţara Noastră Mamă România PESTE 85% DORESC RE-UNIREA cu Basarabia.
    Şi asta fără o campanie publică de informare.
    Şi să nu uităm ,COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă PCRM-PLDM-PD există şi peste Prut şi se numeşte PSD-PNL-KGB.
    Iar NIT-Pervîi peste Prut se numeşte Antena3-RealitateaTV.
    Dar văd că ai citit ce scriau marii CRONICARI ROMÂNI Cantemir,Costin,Ureche,Neculce.
    Nu te-ai întrebat până acum DE CE AU FALSIFICAT Călăii Ocupanţi Ruşi istoria predată în şcoli?
    Nu te-ai întrebat DE CE Ocupanţii Ruşi AU INVENTAT „limba moldovenească”,”poporul moldovenesc” şi „respublikakamaldavski”?
    Întreabă-te şi vei descoperi că
    RUŞII DOAR AŞA si-au putut menţine OCUPAŢIA.
    MINŢINDU-NE.

    DEZBINÂNDU-NE!
    AJUNGE!

 6. pentru Sergey(sergiu)ce sondaje performante,unde leai gasit?pe strada si umva erau publicate de comunisti?
  pentru haraprosu:astazi la ziua marelui erou national respectiv Maresalul Ion Victor Antonescu(nascut 2 iunie 1882,Pitesti-decedat 1iunie 1946,inchisoarea Jilava,unde deasemenea i-au si ramas osemintele)care a varat tara in marele razboi pentru eliberarea fratilor nostrii de peste Prut,tu il faci nebun pe Eminescu ROMANUL cel care-ti spune adevarul nu ce ai fost invatat de rusi.O statuie a lui hitler sau Ion Antonescu,Maresalul chiar ar merita sa aiba statui in orasele mari ale Romaniei,deoarece el a vrut doar reintregirea hotarelor tarii,el a fost unul din cei mai mari patrioti ai tarii,maghiarii l-au reabilitat pe criminalul horthy care numai Dumnezeu stie cati romani a omorat deoarece cifrele sunt mult mai mari decat stim,noi de ce sa nu-l reabilitam pe Maresal?la 23 august bietul nostru misel rege,tanar si necopt la minte cum era la aceea vreme l-a arestat si a intors armele,intradevar a salvat tara de la un dezastru dar a condamnat populatia romaneasca din basarabia si bucovina de n,dovada este in zilele noastre cand mancurti de pe acest site cum ar fi haraprosu si vasile,care ii considera pe cei cu gandire pro-romaneasca,cu spirit patriotic simplu fascist,nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa raspunda acesti mancurti dar banuiesc ca asa:huaa fascistulee,nazisutle huaaa cum indraznesti sa condamni pe Sf lor Stalin „eliberatorul„cum indraznesti noi nu suntem romani suntem moldoveni cu gandire pro-rusa huaaa,nu baieti asa ve-ti zice?ramane de vazut

  • Mulţumesc FRATE ROMÂNE „Romanul” pentru susţinere.
   ADEVĂRUL se pare că deranjeză foarte tare.
   Iată alte ADEVĂRURI ASCUNSE de Călăii Ocupanţi Ruşi:

   1809: Rusia proclamă anexarea Principatelor Române

   „Acei care cunosc istoria Ţării Româneşti în epoca de la 1792 la 1806, ştiu pustiirile, jafurile, omorurile şi batjocurile de tot felul de care a avut parte acea nenorocită ţară din cauza mişcării astfel încurajate de Rusia, spre folosul scopurilor ascunse ale acestei puteri. În curs de trei ani numai ea plătise, peste birul obişnuit, 90 mii de pungi de bani, adică enorma sumă de 45 milioane, sub cuvânt de ridicare de trupe şi de alte măsuri de apărare împotriva lui Pasvant-oglu” (Hurmuzachi, ibid, piesa CCCCZZIII, p.228)

   ..”Generalii ruşi urmează să ridice din aceste nefericite provincii [Moldova şi Ţara Românească] contribuţii enorme: ei vor lăsa ţăranilor munteni şi moldoveni numai ochii ca să plângă.”

   ” De când ruşii sunt aici, generalii en chef, Michelson şi Prozorovski, au avut întotdeauna cîte 300 lei (450 franci) pentru masa lor; Meyendor, Ţiţerov, Miloradovici şi chiar Lascarov cîte 200 lei; Bahmetievm, Ulanbius şi mai mulţi alţii câte 100 lei, toţi ceilalţi ofiţeri, gheliruri” (5 februarie 1808, raport al agentul francez Lamare)

   „S-a pus în această provincie o dare de 30 lei de fiecare casă. Această dare dă loc la murmurele românilor de vreme ce este de cinci ori mai mare decât aceea ce o plătesc de obicei” (adjutantul Meriage, 18 februarie 1808)

   „Această ţară este cu desăvârşire distrusă, ruinată şi depopulată dacă pacea şi o grabnică mântuire nu vin în ajutorul ei. Nu este pildă de vezaţiuni asămănătoare celor ce exercită la ţară ispravnicii îndemnaţi de divanul lui Ipsilanti şi de ordinile suverane ale ruşilor….Oameni foarte demni de credinţă mă încredinţează că sunt puşi la tortură în acelaşi teasc, piciorul bărbatului lăngă piciorul femeii, până când mărturisesc şi predau tot ce au. Nu mai este în ţară nici grâu, nici orz. De opt zile nu mai este pe piaţa Bucureştilor nici carne, nici pâine, nici lemne, nici verdeţuri. Ţăranii români vor pleca cu toţii, fie în Turcia, fie în Transilvania şi nu se vor mai întoarce niciodată.” (27 martie 1808, raport al agentul francez Lamare)

   „Ţara Românească este într-o stare de mizerie ce greu s-ar putea descrie. Şăderea într-însa a armatei ruseşti, care apasă întregă pe ea, precum şi lăcomia lui Ipsilanti au redus-o la cea de pe urmă mizerie.” (8 iulie 1808, raport al agentul francez Sebastiani la Constantinopol)

   „… Amicul şi aliatul meu, împăratul Rusiei, a alipit către împărăţia sa Finlanda, Moldova, Ţara Românească şi un ţinut din Galiţia. Nu sunt gelos de nimic ce s-ar ăntâmpla în bine acestei împărăţii” (Napoleon, 3 decembrie 1809)

   ” Ţara Românească este în starea cea mai deplorabilă, dările ce divanul este silit să le perceapă pentru trebuinţele armatei sunt de patru ori mai mari de ceea ce erau sub domni. Un nenorocit de ţăran care drept toată avere posedă o păreche de boi şi un car, plăteşte nişte biruri ridicîndu-se până la 40 lei pe lună. Totalul general, stabilit la sfârşitul anului 1809, reprezintă o sumă de 30 milioane pe care Ţara Românească a fost silită să le furnizeze ruşilor, de la intrarea lor în ţară, atât în bani cît şi în provizii deosebite. Trebuie să se adauge la aceasta tot ce bioerii, în mâinile cărora ruşii au vândut autoritatea adminsitrativă, au putut să mai stoarcă pentru propria lor socoteală, care se poate ridica la alt total de aproape zece milioane şi atunci işi va face cineva face o idee de nevoia în care se găseşte această nenorocită ţară.

   Fapt este că, dacă această stare de lucruri mai ţine un an, Ţara Românească va fi o tară dărăpănată fără sorţi de mântuire şi care va trebui repopulată, căci o mare mulţime de săteni din satele care se află în apropiere de Dunăre, împinşi de desnădejde, au fugit şi mai fug încă în Bulgaria, spre părţile Şiştovului şi Nicopolei unde sunt foarte bine primiţi” (raport al agentului Ledoulx catre Champagny, 1810)

   „Ţara Românească si Moldova. Aceste provincii sunt de o fertilitate admirabilă. Erau acoperite de turme de vite; dar oştirea rusească a mâncat astfel această ţară încât, la începutul anului 1809, ea nu mai oferea decăt icoana unui pustiu” (14 iulie 1810, raport al agentul francez Meriage către Relaţiunile Externe Franceze)

   „Principatele române erau obligate să furnizeze armatei ruseşti toate proviziile şi să le şi transporte la locurile hotărîte; In anul 1808, cînd lipsa de nutreţ era cumplită, Prozorovski a cerut 70.000.000 puduri ( 1.146.000 tone) fân.

   In septembrie 1808, se cer Moldovei, ca supliment, 80.000 cetverturi (aprox. 50.000 kile) grâu, 40.000 cetverturi (aprox. 25.000 kile) ovăz, 30.000 cetverturi (aprox. 19.000 kile) hrişcă, calculate a 10 lei, jumătate în bani, jumătate în natură.

   Tot atunci se impune Ţarii Româneşti, suplimentar, o furnitură de 50.000 kile de grâu de Brăila, 80.000 kile de ovăz şi 120.000 care mari de fân.

   În februarie 1809, se cer Moldovei 11.000 de care cu 44.000 boi, spre a aduce din Rusia 54.000 cetverturi grîu.

   În 1810, Moldova era silită să cheltuiască 5.890.300 lei pentru armată si spitalele rusesti, afară de transporturile ce trebuia să le facă ţaranii şi de alte cheltuieli de tot felul- ca de ex, cele pentru porţia de carne ce ţările noastre fură îndatorite s-o procure zilnic , atât pentru fiecare soldat din oştire cât şi pentru fiecare bolnav aflat în spitalele ruseşti”

   (Radu Rosetti – Acţiunea politicii ruseşti în ţările române povestită de organele oficiale franceze, Ed. Cartea Românească, 2000)

 7. Dute băi SRL SERI-ROJA, dacă tăceai la psihiatrie rămîneai, în fine ești tare belit măi măi, vai de STEAUA ta băi, sa ofelit de mult ZVEOZ*DÎRĂCICA. Pleacă în Mosco-JITIA măi și făii pe porci gospodari și nu te belitiza aici în Basarabia că ne provoci vomă la toți dacă nu pleci te vei trezi într-un bazin de borîtură de la vodkka porcească și te vei simți cred eu ca un porc adevărat și vei exclama * trăiască boritura și porcitura noastră, apropo fă-ți un tatuaj pe fese cu această expresie vei fi super iar Smirnov prietenul tău din copilărie te va iubi la infinit…

 8. bla bla bla,tot ce ai scris nu imi spune decat ca esti un incult,ca sa te informez sunt patriot ROMAN,nascut in Oltenia(ROMANIA),iti spun doar atat deoarece nu ma cobor la nivelul redusilor-mintali care nu le prea au cu istoria:daca taceai,filozof ramaneai!ai macar idee cine a fost Maresalul Ion Antonescu,cauta o carte de istorie si vei afla da sa nu fie una facuta la Moscova

 9. „Rusia voieşte să ia Basarabia cu orice preţ:
  noi nu primim nici un preţ.

  Primind un preţ, am vinde; şi noi nu vindem nimic !

  nu dăm nimic şi nu primim nimic.

  Românul care ar cuteza să atingă acest principiu ar fi un vânzător.»

  (Mihai Eminescu, („Cestiunea retrocedarii Basarabiei „), Timpul, 10 februarie 1878, in Opere, vol X, Ed. Academiei, 1989, p.46)

 10. uitati ce a facut marele elberator stalin in ucraina,in anul 1932 din cauza temerii cum ca uniunea bolsevica ar putea pierde ucriana:a confiscat toate granele ucrainei pentru a le duce la export,populatia a fost supusa la foamete si condamnata la moarte,lumea murea pe strada si erau bagati in gropi comune,cam toti dintre voi(mancurti)mai intai ii improstati cu noroi pe nazisti fiindca au ucis evrei pai uite ce au facut bolsevicii cu fratii lor.national-socialismul cat si comunismul sunt ramuri ale socialismului,avand unele idei chiar foarte apropiate deci erau cam mana in mana,cand vedeti un om cu o fire mai patriotica,pro-romaneasca gata e legionar e nazist da voi ce sunteti ma comunistilor ca nu sunteti prea departe,apropo haraprosu si sergey uitati-va la filmul publicat de unescu chiar merita

  • de ce vorbesti fara sa stii despre ce e vorba? Holdomorul nu a fost fabricat ca sa loveasca in ucraina, a fost un fenomen in multe zonen rurale, agrare in toata uniunea sovietica, de la ucrainieni, la caucaz, la kazachstanul de nord, la zone din uralul de sud, siberia de vest.
   Diferentza intre comunism si nazism e urmatoarea: comunismul e o teorie buna dar totusi nerealizabila, o utopie, un esec (egalitate intre oameni, viatza normala pentru toti), nazismul a reprezentat lupta unor rase de a le domina pe celelalte, de la mentalitatea asta a si pornit razboiul. Am citit Mein Kampf, nu trebuie sa imi explici mie ce e nazismul…
   Cat despre nationalismul vostru, nu ma deranjeaza daca sunteti mandri de tzara voastra, din partea mea puteti sa faceti ce vreti, si swastici pe frunte sa va tatuatzi, atata timp cat nu jinduiti la teritorii ce NU VA APARTZIN, unde traiesc oameni ce NU VA VOR!

   • Văd că îi tot tragi într-una cu nazismul românilor… Argumente ai cum ca românii ar fi aşa cum pretinzi tu sau ai fost învăţat doar aceste acuze, fără argumente reale? Reţine: România a intrat în război de partea Germaniei naziste nu pentru că ar fi împărtăşit doctrina acesteia, ci pentru că era singurul mod în care România mai putea spera să recupereze ceea ce i se luase în mod abuziv. Spui că „jinduim după teritorii care nu ne aparţin”, dar dacă nu aparţin românilor, atunci cui? Ruşilor, care le-au FURAT în două rânduri (1812 şi 1940), ca după cel de-al doilea război mondial, să şi dezmembreze acest teritoriu românesc impropriu numit, tot de ei, Basarabia, făcând cadou Ucrainei parţi din sudul şi din nordul Moldovei răsăritene? Sau poate aparţin găgăuzilor! Nu m-ar mira să se găsească vreun „patriot” din RM care să aducă în discuţie şi o astfel de aberaţie sau altele. Oricum, rusul şi-a făcut extraordinar treaba: a reuşit să şteargă identitatea naţională a românilor din dreapta Prutului. Tu eşti unul dintre experimentele lor cele mai reuşite din păcate. Am spus-o şi o repet: deşi nimeni nu contestă faptul că acest teritoriu este PĂMÂNT ROMÂNESC (şi mă refer aici la istorici şi oameni cu carte, nu la cei care înveninează forumurile cu aberaţii fără fundamente), românii nu vor lupta niciodată împotriva românilor. Dacă voi nu vreţi să fiţi laolaltă cu cei de-un neam şi sânge, este alegerea voastră. Păcat că din cauza unora ca voi suferă şi cei care nu şi-au uitat istoria, tradiţiile, limba şi buneii care au luptat şi au murit pentru visul de a vedea toţi românii laolaltă într-o ţară numită ROMÂNIA şi care încă îşi au rădăcinile bine înfipte în pământul românesc pe care trăesc, lăsat moştenire chiar de marele Ştefan. Datorită faptului că refuzaţi să acceptaţi cine sunteţi cu adevărat, iată cum RM devine un Israel scăldat în sânge, acceptând să fiţi consideraţi inferiori la voi acasă. Din păcate, direcţia în care se îndreaptă RM este una către…pierzanie! Să vă ajute Dumnezeu, că doar El o mai poate face…

   • ce spui ma tu pe acolo?foametea din ucraina a fost bagata de eliberatorul stalin de frica pierderii ucrainei si a restul statelor din interiorul uniunii,da ma sa sti ca nu a fost cu intentie ei nu au vrut sa omoare pe nimeni,ba da au fost sfinti ma rusii astia neam de calugari.sti ei aratau cu degetul spre nemti ca au omorat evrei,in timp ce sfintii universului isi omorau propriul popor,mai lasama cu aburerile tale.Romania Mare(1918-1940) iti spune ceva? basarabia(intreaga),nordul bucovinei si tinutul herta apartin Romaniei,fiind teritoriile ei de drept.si rusia nu are niciun drept asupra acestora

 11. prietene, in afara de un final demn de toata katerinka (auzi, doar Dumnezeu ne mai poate salva…of of mai mai) nu spui mai nimic. Hai sa te corectez putzin si sa te luminez (imi esti dator o bere)
  -„era singurul mod în care România mai putea spera să recupereze ceea ce i se luase în mod abuziv” — Basarabia nu s-a luat abuziv Romaniei (din care Basarabia nu a facut niciodata parte) , dar iti zic eu ce s-a luat abuziv prin dictatul de la Viena si anume Transilvania de nord. Argumentul tau este slabutz, adica cum, Romania a intrat in razboi de partea germaniei pt a recupera o basarabie cu „fratzi” cam ostili, istorie zbuciumata, situati instabila si care de facto nu apartinuse niciodata Romaniei dar ignora total faptul ca aliatzii germani v-au vandut ungariei hortyste. Cam ciudat…
  -„dar dacă nu aparţin românilor, atunci cui? Ruşilor, care le-au FURAT în două rânduri (1812 şi 1940), ca după cel de-al doilea război mondial, să şi dezmembreze acest teritoriu românesc impropriu numit, tot de ei, Basarabia” –apartzin Moldovenilor, nici Rusilor si nici Romanilor.
  -„a reuşit să şteargă identitatea naţională a românilor din dreapta Prutului”–identitate romaneasca in republica moldova exista la copchii de liceu si la unii zombati care au facut facultate la voi..in rest nu a existat niciodata identiate romaneasca i republca moldova pt ca pe vremea intrarii molovei in imperiul rus, romania inca nu exista ca stat, deci nu exista nici o identitate principal romaneasca ci una moldoveneasca. Exista intr-adevar constiintza faptului c suntem fratzi, cam la fel cum sunt fratzi nemtzii cu austriecii, lituanienii cu estonii si letonii…fratzi, dar toti cu statele lor.
  -„lăsat moştenire chiar de marele Ştefan.” Stefan alasat MOLDOVA mostenire MOLDOVENILOR, orice altceva nu intra in discutie.
  -„Să vă ajute Dumnezeu”, sa ne ajute Dumnezeu pe toti, ca toti le avem p-ale noastre.

  • Ok, sunt de acord sa iti dau o bere fie si doar pentru faptul ca ai folosit un limbaj decent in mesajul tau. Mai dau una dupa aceea (rece, clar!) 😀 si pentru a mai afla cum vezi tu „realitatea”. Acum, revenind la chestiuni on topic, „katerinka” nu imi permit sa fac referitor la nici unul din subiectele discutate aici. Dar, sa le luam pe rand.
   -Cum adica „din care Basarabia nu a facut niciodata parte”? Anul 1918 iti spune ceva? Sfatul Tarii?
   -Spui ca in ’40 „Basarabia” (aka Basarabia, Moldodova rasariteana, Herta si nordul Bucovinei) nu au fost luate in mod abuziv. Dar cum ai numi ultimatumul transmis Regatului Romaniei de catre sovietici prin care amenintau cu invazia in cazul in care nu isi retragea armata si administratia din aceste teritorii romanesti, cu populatie romaneasca? Un drept al „mamei Rusia”? Apropo, tot „eliberatorul de la est” a aplicat denumirea de improprie de Basarabia intregului teritoriu dintre Prut, Nistru, Marea Neagra si Dunare rupt Romaniei, pentru a crea o si mai mare confuzie!
   -„…Romania a intrat in razboi de partea germaniei pt a recupera o basarabie cu “fratzi” cam ostili…” – e adevarat ca dupa numai un an de zile de ocupatie sovietica, numarul fratilor din „Basarabia” (ii voi spune in continuare asa pentru a nu mai insira provinciile componente ale teritoriului dintre Prut si Nistru) se cam injumatatise prin „grija eliberatorului”, trimitandu-i pe sarmanii moldoveni pe unde si-a intarcat…, fiind inlocuiti cu oameni de pe tot cuprinsul imperiului, ce nu aveau nicio legatura nu numai cu romanii, dar nici cu Europa sau cu lumea civilizata! Mai adauga aici si armata sovietica implantata bine in teritoriu (o nimica toata, nu?) si asa iti vei putea explica „ostilitatea fratilor”. Sa iti mai amintesc faptul ca de la 1812 pana la 1918, tot imperiul tarist a taiat si spanzurat la romani (la propriu!) printre moldovenii din „Basarabia”?
   -identitatea romaneasca a existat si va exista inca mult timp de acum inainte! E nevoie sa curga multa apa pe Prut pana se va fi stins si ultima urma de identitate romanesca pe pamanturile romanesti strabune! Moldovean, oltean, banatean, bucovinean, ardelean, crisanean etc., toti au fost si vor români, draga harapalb! Asa si-au spus ei din vechi timpuri. Citeste-i chiar pe carturarii din vechea Moldova cum isi spuneau. Nu ma crede pe cuvant! Du-te si prin Timoc (si nu numai) si intreaba-i pe vorbitorii de romana de acolo ce sunt si iti vor raspunde ca sunt rumâni (sau vlaşi/vlahi), desi nu au pasit nici unul in Romania de azi. Asta le-au spus buneii lor ca sunt, asa cum ar fi trebuit sa iti spuna si tie, asta daca nu cumva numele tau de familie se termina cu …ov, …ev, …ciuc, daca intelegi ce vreau sa spun. Ce ma bucura este ca imi confirmi ca tinerii (copchiii de liceu) incep sa afle cine sunt. Voi, produsul finit bine finisat si desavarsit al campaniei de aproape 200 de ani de distrugere a moldovenilor, va imputinanti pe zi ce trece. Veti disparea precum dinozaurii, harapalb. Asa este si firesc. Este cursul natural al vietii unde adevarul iese la suprafata precum uleiul in apa.
   -Stefan chiar a lasat Moldova mostenire moldovenilor romani, nu rusilor, gagauzilor, bulgarilor, cazacilor sau ucrainienilor. 🙂
   -Sa ne ajute Dumnezeu, prietene!

  • Lecţii de ADEVĂR pentru propagandistul URII RUSEŞTI ANTI-ROMÂNEŞTI ,MANKURTUL“harapRUS”:

   MIRON COSTIN-
   “şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN
   , cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: ŢARA ROMÂNEASCĂ.”

   MIRON COSTIN-
   “Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară NU ÎNTREBĂM: ştii moldovenéşte?, ci ŞTII ROMÂNEŞTE?”

   F.A. Bronchaus, J.A. Efron:
   «Grupul ROMANIC este reprezentat de ROMANI (cca. 9.000.000) in Gubernia Basarabia (judetele Balti, Soroca, Chisinau, Orhei) si in judetele nistrene (Herson); aceasta populatie ISI APARA CU INSISTENTA LIMBA si chiar a românizat o parte din populatia ucraineana» (Dictionar enciclopedic, Sankt Petersburg, 1899).

   L.S. Berg:
   «Moldovenii SUNT ROMANII care populeaza Moldova, Basarabia si o parte din guberniile Podolia si Herson; acestia populeaza in proportie nu prea mare si gubernia Ekaterinoslav» (Basarabia. Tara, populatia, economia. Petersburg, 1918).

   N. Durnovo:
   «… toate scolile organizate in Basarabia au scopul de a transforma ROMANII basarabeni in velicorosi, ceea ce NU REUSESTE…» (Peterburgskie vedomosti, 27 mai (9 iunie) 1912).

   Alexei Mateevici:
   «Mai inainte de toate sa stiti ca (…) FARA UNIRE NU VOM PUTEA DOBANDI NIMIC. Deci sa avem un gand, o inima, un ideal! Al doilea sfat e acesta. Lucrul drept poate inflori numai daca se intemeiaza pe idei drepte. Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel intreg invatamantul e fara rost. Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove, insa facem parte din marele trup al românismului, asezat prin Romania, Bucovina si Transilvania (Aplauze).
   Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci-si spun ROMANI. ASA TREBUIE SA FACEM SI NOI (Aplauze).
   Asta nu inseamna separatism, caci si cei din Transilvania, si cei din Bucovina, si cei din America se numesc tot români. Al treilea sfat pe care vi-l dau este: sa stati cu mare putere la straja intereselor nationale. Sa traim bine si cu strainii, dar sa nu tradam interesele noastre, caci altfel vom cadea pentru totdeauna…”

   Alexe MATEEVICI :“… N-AVEM DOUA LIMBI si doua literaturi, CI NUMAI UNA, ACEASI cu cea de peste Prut. Aceasta se stie din capul locului, ca SA NU MAI VORBIM DEGEABA.
   (…) Noi trebuie sa ajungem de la limba noastra proasta de astazi numaidecat la limba literara ROMANEASCA» (Din cuvantarea rostita la primul Congres al invatatorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).

   Rajmund Piotrowski:
   «… termenul de «limba moldoveneasca» are o istorie mai veche pe teritoriul Basarabiei. Acest termen a fost UN INSTRUMENT AL POLITICII IMPERIALE TARISTE, iar apoi al politicii imperiale staliniste-bolsevice.
   Menirea acestui instrument era de A IZOLA Basarabia, iar mai tarziu – Republica Moldova de la arealul ROMANESC»
   (Literatura si Arta, 31.08.1995).

   Eugen Coseriu:
   «A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, E O ABSURDITATE si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, UN ACT DE GENOCID etno-cultural».

   Ion Constantin Ciobanu: «(…) de cata intelepciune au dat dovada stramosii nostri ca au numit aceasta limba cu un cuvant neutru. LIMBA ROMANA! Doamne fereste daca aceasta limba s-ar fi nascut din uzurpare si s-ar fi numit dupa vreo regiune oarecare munteneasca, olteneasca, ardleneasca, banateana, bucovineana, moldoveneasca etc.! Atunci, s-ar fi vazut cum joaca dracul intr-un picior! Sintagma «LIMBA ROMANA» E UNIFICATOARE. Ea nu inalta, nu coboara, nu subapreciza pe nimeni, ea creeaza la toti condtii egale! Si TAIE o data si pentru totdeauna APA DE LA MOARA RATACITILOR» (Moldova literara, 18.VI.1995)

   Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova: «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia DENUMIREA CORECTA A LIMBII de stat (oficiale) a Republicii Moldova ESTE LIMBA ROMANA. 29 februarie 1996».

   Grigore Ureche:
   «Românii câţi se află locuitori în Ţara Ungurească şi la Ardeal, şi la Maramoraşu de la un loc sântu cu moldovenii şi toţi de la Râm se trag…».

   Miron Costin:
   «Ca si noi, si muntenii se numesc ROMÂNI… RUMÂN este un nume schimbat in cugetarea anilor de la ROMÂN…» (Cronica polona: Despre limba moldoveneasca sau RUMÂNEASCA). La 1675 Miron Costin nu facea nici o diferenta, considerand limba moldoveneasca identica cu cea româneasca, ea fiind una a intregii suflari românesti.

   Dimitrie Cantemir:
   «Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de ROMÂNI, DISPREŢUIND adica dand de-o parte NUMELE DE VALAHI, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci ROMÂNII care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de ROMÂNI (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de ROMÂNI, iar tarii lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adica in latineste: TERRA ROMANA.”

   Dimitrie CANTEMIR:
   “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

   In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»:
   Dimitrie Cantemir
   «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor… TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».

   Mihai Eminescu :
   “SUNTEM ROMÂNI ŞI PUNCTUM!”

 12. FRATE ROMÂNE „UnEscu”,
  tu nu vezi că „harapRUS” E UN PROVOCATOR PLĂTIT SĂ BAGE URA ÎNTRE NOI FRAŢII ROMÂNI?
  E suficient să citeşti ABERAŢIILE DEZGUSTĂTOARE pe care le scuipă VIPERA KAGHEBISTĂ şi te lămureşti imediat ce urmăreşte:

  „Basarabia nu s-a luat abuziv Romaniei (din care Basarabia nu a facut niciodata parte)”

  După o aşa MINCIUNĂ ORDINARĂ nu ne rămâne decât să chemăm ADEVĂRUL ISTORIC şi LUPTA BUNEILOR noştri PENTRU UNIRE să îl lumineze:
  La 24 ianuarie 1918, ziua aniversarii unirii Moldovei cu Muntenia,
  „Comitetul National al Studentilor moldoveni din Basarabia” lansa
  Chemarea catre tineretul studios :
  ” De 106 ani , Basarabia a fost rupta de la sânul mamei noastre
  Moldova, si data pe mâna strainilor care ne-au asuprit si ne-au
  batjocorit cum au vrut , luându-ne orice drept la viata nationala
  si omeneasca . Noi, sub stapânirea ruseasca n-am avut scoala,
  n-am avut biserica, n-am avut limba, n-am avut nimic din ceea ce
  trebuie unui popor ca sa poata înainta .
  NOI VREM O ROMÂNIE A TUTUROR ROMÂNILOR .

  „Poporul român n-a venit din afară, aici s-a născut.
  Aici s-au fiert diferitele elemente din care s-a creat poporul român. Noi nu avem unde pleca și nimeni nu are dreptul să ne gonească din țara noastră.
  Un veac întreg, supuși și tăcuți, am purtat jugul, de un veac întreg limba noastră este oprită, un veac întreg cartea în limba natală a fost persecutată ca o otravă revoluționară…” .
  (Constantin Stere la deschiderea ședinței Sfatului Țării din 27 martie 1918)
  Dezbatuta si redactata în subcomisii, Hotarârea de unire a fost
  citita în plenul Sfatului Tarii si votata.

  „ÎN NUMELE POPORULUI BASARABIEI, SFATUL TARII, REPUBLICA
  DEMOCRATICA MOLDOVENEASCA , ÎN HOTARELE EI DINTRE PRUT ,
  NISTRU, DUNARE , MAREA NEAGRA SI VECHILE GRANITE CU AUSTRIA ,
  RUPTA DE RUSIA ACUM O SUTA SI MAI BINE DE ANI DIN TRUPUL
  VECHII MOLDOVE, ÎN PUTEREA DREPTULUI ISTORIC SI DREPTULUI DE NEAM , PE
  BAZA PRINCIPIULUI CA NOROADELE SINGURE SA-SI HOTARASCA SOARTA LOR,
  DE AZI ÎNAINTE SI PENTRU TOTDEAUNA , SE UNESTE CU MAMA SA , ROMÂNIA .”

  Miercuri,28 Martie 1918, ziarul “România Nouă”, apărut la Chişinău, titra entuziast: “Basarabia s-a unit cu Ţara-Mamă”.

  Textul e emoţionant:
  “Ziua de 27 martie 1918 este pentru Basarabia ziua Dreptăţii celei mari.
  În această zi, Istoria a reparat marea nelegiuire săvârşită la 12 maiu 1812, când trupul Moldovei a fost frânt în două şi partea ei dintre Prut şi Nistru a fost dată pe mâini stră- ine cari au vrut să o sugrume. Dumnezeul neamurilor ne-a supus timp de sute de ani la încercări grele, astăzi El îşi întoarce mila sa spre noi”.
  Ca şi “Sfatul ţării”, ziariştii conduşi de directorul Onisifor Ghibu credeau că unirea s-a săvârşit “pentru totdeauna”.
  Presa din Regatul României a salutat momentul cu adevărat istoric. “Neamul Românesc” scria:
  “Orice român se va bucura de această mare veste şi va dori din adâncul inimii ca lucrul început astfel să ajungă pe mâni bune cari să asigure dăinuirea lui aşa cum o cere, de altfel, dreptul naţional”.
  “Tribuna” jubila:
  “Rupte din trupul Patriei- Mamă, teritoriile româneşti revin după ani de suferinţă răzbunătoare şi de activă primenire naţională ca să întărească România şi să i se făurească viitor frumos”.
  “Timpul”, ziarul condus odinioară de Mihai Eminescu, era cel mai poetic:
  “Basarabia atâta vreme înstrăinată după atâtea zile grele de nevoie se reaşază alături de sora ei, Moldova, aducând României aşa de crud încercate balsamul unei întregiri pe care de un veac o visează cu nepotolită ardoare”.

  “Mişcarea” era, de asemenea, în extaz:
  “În mijlocul grelelor noastre încercări, Unirea Basarabiei cu Patria- Mamă este o rază de lumină îmbucură toare care mângâie sufletele noastre”.

 13. MARTIRII ROMÂNI ucişi de Călăii Ocupanţi Ruşi:

  Sa-i pomenim pe acesti martiri care au trecut prin închisorile
  tariste, pâna la 1918, iar dupa 1940 si dupa 1944, multi au
  disparut fara urma, prin lagarele de exterminare comuniste ale
  URSS-ului sau ale României comuniste.
  Sa-i cinstim amintindu-le faptele, sa-i pomenim cautându-le
  mormintele în gulagurile sovietice sau românesti comuniste, sa-i
  depistam din dosarele KGB sau ale Securitatii românesti.
  Si daca nu le gasim numele si mormintele (ca la cei la care eu
  am pus semnul întrebarii) ei merita sa le ridicam un cenotaf de
  neuitare .

  ALEXANDRU BALTAG, preot, arestat la 31 aug.’40, mort în 7 aug. ’41, în
  închisoarea din orasul Kazan.
  VLADIMIR BODESCU, arestat la 10 aug. ’40, mort la 28 nov.’41, în
  închisoarea din Republica Autonoma Tatara.
  STEFAN BODNARIUC, arestat la 22 iul’40, mort la 22 aug.’41 , în
  închisoarea din orasul Razna, Federatia Rusa.
  CONSTANTIN BIVOL, arestat pe 25 iul.’40, mort la 7 aug.’41, în
  închisoarea Cistopol din Republica Autonoma Tatara.
  EMANOIL CATELLI, maior al armatei moldovenesti din Odesa, arestat la 5
  iul.’40 , mort la 18 febr.’43, în închisoarea Cistopol din Republica
  Autonoma Tatara.
  PETRE CAZACU (?)
  DANIEL CIUGUREANU, arestat la 5 mai 1050, în Bucuresti. În duba care
  îl transporta spre Sighet, a avut un atac de congestie cerebrala. Dus
  la spitalul din Turda, a decedat . Securitatea l-a înregistrat ca mort
  la Sighet, la 9 mai 1950 .
  STEFAN CIOBANU ( ? )
  ION CODREANU , arestat pe 25 iul.’40, a fost scos din temnita în
  nov.’42 , fiind „schimbat ” la Ungheni cu spioana bolsevica Ana
  Pauker, devenita mai apoi calaul României.
  TEODOSIE COJOCARU, arestat la 13 aug.’40, mort la 23 ian.’41, în
  temnita din Chisinau, înainte de deportare.
  ANTON CRIHAN, refugiat în România, fugar si arestat în 1948 în
  Iugoslavia, stabilit în SUA. A murit în 1993, fiind înmormântat în
  cimitirul armenesc din Chisinau.
  VLADIMIR CRISTI, dupa 1944, trupele sovietice l-au rapit si l-au
  trimis în URSS. Revenit în România, a fost arestat. A murit în 1956,
  la închisoarea Vacaresti.
  S.CUJBA (?) ION FRATIMAN (?) EMILIAN GAVRILITA (?) PAVEL GORE, (?)
  GURIE GRASU (?)
  PANTELIMON HALIPPA, refugiat în România, dupa 1944 a fost predat
  autoritatilor sovietice care l-au condamnat la 25 ani, si deportat
  în Siberia. Dupa ce a trecut prin 11 lagare rusesti, a fost
  „eliberat” în 1955 si „repatriat” la Gherla, de unde i s-a dat
  drumul în 1957. A murit în Bucuresti, la 30 apr.’79 , fiind
  înmormântat în cimitirul manastirii Cernica.
  STEFAN HOLBAN. A pregatit Congresul ostasilor si ofiterilor
  moldoveni ( peste 300.000 mobilizati ), din oct. 1917, la Chisinau. A
  fost ales secretar al congresului. Deputat de jud.Lapusna, membru în
  biroul de organizare a Sfatului Tarii .Dupa razboi, si-a completat
  studiile, ajungând profesor universitar . A fost deputat si prefect de
  Lapusna. Dupa 1944, a fost arestat , condamnat si a murit la
  închisoarea din Botosani, la 27 august 196. Aruncat în groapa comuna
  . Decesul a fost comunicat familiei, dupa doi ani .
  ION IGNATIUC, arestat la 20 iul.’40, mort la 26 ian.’41, într-un lagar
  din Republica Autonoma Tatara.
  ION INCULET, prof. univ. ( astronomie si matematica ), presedinte
  al Sfatului Tarii. Deputat si ministru în România Întregita. Nu
  am aflat care i-a fost sfârsitul .
  COSTACHE LEANCA, arestat la 20 iul.’40 în Balti, mort pe 18 mart.’42,
  in lagarul de exterminare de la Suhobezvodnia, regiunea Gorki .
  TEODOR NEAGA ( mort în republica Tatara )
  ION PELIVAN, prof.univ., ministru de Externe si de Justitie în
  guvernul al Basarabiei. Delegat al României la Conferinta Pacii de la
  Paris. Dupa 1944, aresat, condamnat, mort în puscaria din Sighet.
  NICOLAE SECARA, arestat la 20 iul.’40, mort la 20 febr.’42, în
  închisoarea din orasul Rezna , Federatia Rusa .
  PANTELIMON SINADINO, arestat la 9 iul.’40 . Disparut fara a se mai
  sti nimic de el.
  LUCA STIRBET, arestat la 20 iul.’40, mort în 15 mart.’42, în
  temnita din Cistopol, din Republica Autonoma Tatara .
  GRIGORE TURCUMAN, arestat la 20 aug.’40, mort la 28 iul.’42, în
  închisoarea din orasul Rezna, Federatia Rusa .
  TEODOR UNCU, arestat la 9 iul.’40 . Nu se cunoaste anul si locul
  mortii .

  ….si multi, multi altii….

  BUNEII NOŞTRI SFINŢI,jerfa voastră nu a fost zadarnică!
  NOI ROMÂNII basarabeni,nepoţii şi strănepoţii voştri AM RIDICAT DIN NOU STEAGUL VOSTRU SFÂNT!
  Şi pe-al nostru steag E SCRIS UNIRE!

 14. Da… bai slobozitilor de basisti ce sunteti … mai lasati moldova in pace ca este tara noastra si nu a fost nici o data Moldova pamant Romanesc .. si la unguri spuneti ca ardealu este romanesc dar nu este .. bai hotilor si tigani imputiti ce sunteti …nu mai aveti mult si o sa muriti de frig pentru inceput ca va taie gaze Russia si dupa de foame ca nu o sa mai aveti bani ca va daeuropa afara din U.E si in loc de U.E o sa primit multa M.U.I.E!!!!! Hahalelelor!

 15. Pentru toti sclavi lu Basescu si cei care nu cunosc istorie !!!!
  Politica autoritară de centralizare a statului şi de consolidare a obştii moldoveneşti, promovată de Ştefan al III-lea cel Mare, a creat condiţii prielnice pentru dezvoltarea fructuoasă a Moldovei în toate domeniile, perioada domniei lui rămînînd cea mai strălucită în istoria Moldovei. Numai fiind susţinut de ţărani, de boierimea mică, de orăşeni, tîrgoveţi şi slujitori, înăbuşind cu asprime orice încercare a boierimii mari de atentare asupra suveranităţii domnitorului şi a ţării, vodă Ştefan a putut alinia Statul Moldovenesc ţărilor europene. Biruinţele răsunătoare ale moldovenilor sub comanda lui Ştefan voievod asupra otomanilor, valahilor, polonilor, ungurilor au încununat de slavă binemeritată pe oştenii moldoveni, răspîndind în întreaga Europă faima eroicului stat cu mîndrul nume Moldova.

  După intrarea în nemurire a lui Ştefan al III-lea cel Mare (2 iulie 1504) moldovenii pentru veşnica lui pomenire i-au compus un cîntec de durere nealinată, de jale nemîngîiată, în care „norodul în hohot plînge”, întrebîndu-se: Cui ne laşi pe noi, Stăpîne?

  Bogdan III (1504–1517), urmaşul direct al lui Ştefan cel Mare a moştenit de la părintele său calităţi de luptător curajos, iute în acţiuni şi ambiţios, dar nu şi pe cele de a fi chibzuit, de a prevedea mersul lucrurilor. Împins de boieri Bogdan III cel Chior, de acum după un an de domnie s-a încurcat într-un război cu Polonia, care a durat pînă în 1509. Această acţiune nesăbuită a aţîţat poftele dintotdeauna ale Valahiei. Văzînd că Bogdan III s-a înglodat în conflictul cu Polonia, Radul Vodă al Valahiei a năvălit asupra Moldovei. Bogdan III a întreprins o expediţie de răspuns în Valahia, ajungînd pînă „la locul ce se chiamă Retezaţi, de ceea parte de Rîmnic”. Acolo au venit „Radul vodă cu boierii săi şi au jurat pe Sfînta Evanghelie ca să ţie pacea neclintită în veci şi hotarul pre unde au fost cel bătrîn (= vechi) au lăsat şi să întoarcă Radul vodă toată prada şi arderea cîtă făcuse Moldovei”.

  Cîrmuită impulsiv, fără o viziune de ansamblu, Moldova pe plan intern devenea treptat unealtă a boierimii mari. Pe plan extern era văzută ca o ţară condusă haotic, zonă de prădăciune. Conflictele cu Polonia şi Valahia, năvălirile pustietoare ale tătarilor (1510, 1513), altă năpădire a valahilor asupra Moldovei (1514) l-au constrîns pe Bogdan III, să plătească Porţii un haraci mărit (8000 de galbeni).

  Bogdan vodă, numit de Gr. Ureche „cel Grozavu” a murit la Iași în 1517. La acea dată, feciorul său Ştefăniţă avea 11 ani. Anume el a fost înscăunat şi a domnit 10 ani (1517–1527). Vreo 5 ani treburile Moldovei au fost orînduite de marele boier Luca Arbore, care era un fel de regent al lui Ştefăniţă numit „vodă”. Călăuzindu-se de principiile marelui Ştefan voievod, Luca Arbore a încercat să menţină Moldova întreagă şi neatîrnată. Dînsul a reglementat pe o vreme neînţelegerile de graniţă cu Polonia. A respins următoarea năvălire a tătarilor. Însă încercările lui Luca Arbore de a ţine ţara în mîni în numele domnitorului minor au stîrnit nemulţămirea boierimii mari. În urma intrigilor, Ştefăniţă vodă, de numai 16 ani, se dezice de sfetnicul şi sprijinitorul său: la porunca domnului în aprilie 1523 Luca Arbore a fost decapitat. Scria cu amărăciune Gr.Ureche: aşa se întîmplă cînd „tinerii se pleacă şi cred cuvintele cele rele ale puhlibuitorilor”. Necopt la minte şi nepriceput în treburile ţării, Ştefăniţă vodă stîrneşte conflicte sîngeroase, vreo trei la rînd (1526–1527), cu Valahia, adîncind şi mai mult Ţara Moldovei în debanda internă, lăsînd-o fără alianţe, fără nici un sprijin extern. În ianuarie 1527 Ştefăniţă vodă moare la Hotin. „Scrie în Letopiseţul moldovenesc că pe acest Ştefan vodă l-au otrăvit doamna sa”.

  Petru Rareş vine la prima sa domnie (1527–1538) în împrejurări care aveau să se răsfrîngă adînc asupra Moldovei. Acesta, poate cel mai înzestrat fecior (din flori) al lui Ştefan cel Mare, a moştenit mai multe calităţi ale părintelui său. Fire dinamică, hotărît, iute în acţiuni, dînsul n-a intuit, totuşi evoluţia forţelor în balanţă în sudul Europei Centrale, n-a prevăzut rezultatul ciocnirilor de neocolit. De la început Petru Rareş a avut grijă să aplaneze neînţelegerile cu Polonia, a îmbunătăţit relaţiile cu Poarta Otomană, care, la rîndul ei, încheiase un tratat de alianţă cu Polonia, a stabilit contacte cu Ferdinand de Habsburg. Dar de acum în 1529, în al doilea an de domnie Petru Rareş a întreprins o campanie în Transilvania, în sprijinul pretendentului la tronul Ungariei Ioan Zapolie. Succesul acestei expediţii, cetăţile Ungurasul, Ciceu din Ardeal primite drept recompensă, biruinţa moldovenilor asupra habsburgilor (în bătălia de la Feldioara, 22.06.1529) l-au dezorientat pe voievodul moldovan.

  Implicat în conflicte străine, Petru Rareş a înrăutăţit grav relaţiile cu marea boierime, cu Sfatul domnesc. Fără să ţină cont de situaţia internă tot mai încordătă, fără să ia în consideraţie că Polonia şi Poarta Otomană erau aliate, în decembrie 1530 armatele moldovene pătrund în Polonia, eliberînd Pocuţia. Dar în august 1531 polonii recuceresc această regiune, Petru Rareş din nou încearcă să readucă Pocuţia Moldovei, dar armatele moldovene sînt înfrînte la Gwozdiek (19.08.1531). În bătălia de Obertyn (22.08.1531) armata moldovană suferă o grea înfrîngere. Acţiunile nesocotite ale lui P. Rareş în Transilvania, Polonia a învrăjbit Moldova cu toţi vecinii, inclusiv Poarta Otomană. În vara anului 1538 sultanul Soliman Magnificul porneşte o campanie asupra Moldovei, din armata năvălitoare făceau parte „numeroase efective otomane de asemenea tătarii şi muntenii, în vreme ce polonii atacau Hotinul”. Încolţit din trei părţi, Petru Rareş a încercat să opună rezistenţă. Dar la 15.09.1538 Soliman cucereşte Suceava. Boierii trădează. Domnitorul se refugiază la cetatea Ciceul din Transilvania. Aşadar, acţiunile necîntărite ale lui Petru Rareş au avut urmări dramatice pentru Moldova în toate planurile: economic, teritorial şi politic. Bugiacul şi Tighina sînt anexate Porţii Otomane. Sultanul numeşte, fără a mai conculta Statul domnesc un domnitor nou, pe Ştefan Lacustă. Otomanii strămută în Bugiac (= Basarabia) pe tătarii nohai. Anul 1538 marchează instaurarea dominaţiei otomane în Moldova.

 16. aham, si ei sareau la gatul lui Eminescu ROMANUL ca dadea copy-paste…nu stiu de ce dar ai o atitudine foarte interesanta, mai intai postezi cateva injuraturi si aberatii iar mai apoi te apuci si dai copy-paste de pe site-ruile tale preferate(patrioti.md, wikipedia.ru :)) ) si faci o aluzie la presedintele acestei tari, care nici nu avea e sa caute in discutie „Pentru toti sclavi lu Basescu si cei care nu cunosc istorie !!!!” de cand suntem noi sclavii lui BAsescu…nu stiu, asa ca mai bine ai mai invata putina istori(din surse care nu sunt comuniste) si mai apoi vorbim, in regula?…..A si te rog, vorbeste putin mai civilizat ca nu este pe tarlaua parintilor tai.

LĂSAȚI UN MESAJ