Pe 28 iunie la 17.30 va asteptam in strada atat in Bucuresti cat si in Chisinau.

4
101

Pe 23 august 1939 Hitler si Stalin s-au inteles , peste interesele celorlalte popoare ale Europei, sa isi imparta continentul asa cum considera ei ca e mai bine. La Moscova, pactul semnat intre cei doi si denumit dupa cei doi ministri de externe semnatari , Ribbentrop-Molotov, prevedea intr-o anexa secreta interesul deosebit pe care Rusia il manifesta fata de teritoriul romanesc de la Est de Prut.

La mai putin de un an diferenta, Rusia sovietica dadea un ultimatum Romaniei prin care cerea cedarea teritoriului respectiv si retragerea administratiei romanesti in maxim 24 de ore. Era vorba de fapt de o declaratie de razboi venita din partea Rusiei.

Dupa doua Consilii de Coroana, in noaptea de 27 spre 28 iunie,  Romania accepta ultimatumul, dar totul pentru a salva existenta insasi a statului Roman. In cadrul Consiliului de Coroana, doar sase persoane in frunte cu marele istoric si om politic, Nicolae Iorga s-au opus cedarii fara lupta .

Pe 28 iunie, armata sovietica trecea Nistrul,  fara a mai respecta chiar ultimatul pe care ea il lansase si prin care oferea 24 de ore administratiei romanesti pentru retragere. Au urmat ani grei pentru romanii basarabeni , cu peste 300 000 de victim datorate ocupatiei sovietice a teritoriilor romanesti de la Est de Prut.

Pe 22 iunie 1941, Romania condusa de Maresalul Ion  Antonescu pornea in razboiul sfant de eliberare a teritoriilor romanesti ocupate cu un an in urma. Atunci a lansat Antonescu celebrul Ordin: “Ostasi romani, Va ordin: Treceti Prutul!!!”. Totusi  contextul international  a facut ca doar pana la 23 august 1944 Romania sa poata mentine acest teritoriu.

Pe 28 iunie 2012, Romanii vor iesi in strada impreuna, in cele doua capitale romanesti: Bucuresti si Chisinau. Pe 28 iunie 2012,  la ora 17.30 ne vom intalni in Piata Victoriei din Bucuresti, sau in fata Ambasadei Rusiei din Chisinau. Doua manifestatii pereche in care sa ne amintim impreuna de cei care au cazut victime ale ocupatiei sovietice. Haideti in strada pentru ca Trecutul nu Trebuie uitat iar eroismul inaintasilor trebuie respectat.

 

4 COMENTARII

  1. SA NESTRANGEM CAT MAI MULTIROMANI SIOAMENIDEBINECAREDORESC PACEA CELOR DOUA TERITORI SI A UNUI SINGUR POPOR,SA INTELEAGA SI RUSI CA NU MAI POT SA-SI BATA JOC DE OAMENI DE BUNA CREDINTA

  2. SA FIM CAT MAI MULTI LA ACEASTA MANIFESTARE CA SA INTELEAGA LUMEA INTREAGA CA ACESTE 2 TERITORI LE LOCUIESC DOAR UN SINGUR POPOR SI SA LASE RUSI PE CEI DE BUNA CREDINTA SA LOCUIASCA IMPREUNA IN PACEASFANTA DE LA DUMNEZEU

  3. Frstii mei Faceti publicitate in tabloidele si ziarele din Romania UNde sunt citite de zeci de mi de oameni zilnici.ex capital Adevaraul cancan pro sport s.a. in comentariu lasati si e suficient.eu 1 sunt de acord. Dar nu aveam de UNde sa stiu ce vreti sa facem.cu respect imbratisez ideea voastra.Moldova pamant romanesc

  4. Salut..olteanul are dreptate ..ar trebui facuta mai multa publicitate despre asta la ceva ziare ”romania libera ” e de asemenea foarte citit ..si multe altele..nush cati oameni din romania si moldova stiu de existenta Actiunii 2012 ..am vazut ca sunt si ceva politicieni implicati in asta ar trebui sa se implice si ei..in rest ce sa mai zic va salut din uk..pacat ca nu sunt in tara ca sa vin la adunare ..succes.

LĂSAȚI UN MESAJ