Pe aici nu se mai trece!

0
39

BLOCAJ Incidentul de vineri dupã-amiza de la Vama Albita, atunci când mai multe delegatii românesti au fost umilite de vamesii moldoveni, a stârnit un nou scandal diplomatic între “frati”Într-o initiativã lãudabilã, primarul Chisinãului a tinut ca la Zilele orasului sã fie prezente câteva delegatii oficiale din România. Dând curs acestei invitatii, 11 delegatii reprezentând tot atâtea orase românesti s-au prezentat la granitã. În ciuda faptului cã aveau toate documentele în regulã, cinci delegatii au fost blocate de cãtre vamesii moldoveni. Incidentul nu a putut fi rezolvat fãrã prezenta consului României la Chisinãu, care s-a deplasat în cursul noptii de vineri la granita dintre România si Moldova. Delegatia de la Târgu-Mures, dupã 10 ore de asteptare umilitoare în vamã, nu a mai avut rãbdare ca demnitarul român, Ionut Dicu sã rezolve situatia, si a fãcut cale întoarsã în România, asa cum au procedat si reprezentantii Bacãului în cursul amiezii.

PIEDICI Cu mare dificultate, delegatiile oraselor Bucuresti, Pitesti, Nãvodari, Petrosani si Suceava au ajuns ieri la Chisinãu, acolo unde seful Primãriei locale, liberalul Dorel Chirtoacã, le-au asteptat cu bucurie. Pentru ca românii sã poatã «depãsi» piedicile impuse de vamesii moldoveni, a fost nevoie de prezenta la Leuseni a consulului României la Chisinãu, Ionut Dicu, însotit si de un reprezentant al Primãriei capitalei Moldovei. Singura delegatie care a trecut pe cont propriu a fost cea de la Bucuresti, ceilalti români având nevoie de interventia consulului. Pânã la venirea acestuia, vamesii basarabeni, nu le-au putut explica românilor care sunt motivele pentru care sunt opriti sã treacã în Moldova, dar au lãsat sã se înteleagã cã cel mai întelept ar fi sã plece înapoi în România. „Dupã ce s-au uitat la documentele pe care le-am prezentat, mi-au spus cã cel mai bine pentru noi ar fi sã ne întoarcem în România. Si o explicatie mai clarã de atât, nu mi-a trebuit“, a declarat viceprimarul Bacãului, Constantin Scripãt. Surse din Vama Albita au confirmat faptul cã grupul de oficiali de la Târgu-Mures a renuntat si el la vizitarea tãrii vecine, dupã ce au asteptat peste 10 ore în Leuseni. „Cei de la Târgul-Mures, când au trecut înapoi prin Albita, ne-au spus cã nu mai suportã bataia aceasta de joc. Celelalte delegatii nu s-au mai întors în România, ceea ce înseamnã cã pânã la urmã au fost primite în statul vecin“. Într-adevãr, cele 5 delegatii au fost ieri prezente la manifestãrile organizate cu prilejul Hramului Chisinãului, inclusiv la slujba din Catedrala „Nasterea Domnului » din Chisinãu. De asemenea, au mai fost prezenti reprezentanti din alte 9 tãri europene, invitati de liberalul Chirtoacã. De remarcat cã, pentru prima datã de când se sãrbãtoreste Hramul Chisinãului, presedintele statului (Vladimir Voronin) si premierul (Vasile Tarlev) au lipsit de la slujba închinatã marii sãrbãtori. Presa moldoveneascã a speculat situatia, considerând cã prezenta oficialilor români, imposibil de oprit la granitã, ar fi fost unul dintre motivele pentru care cei doi au refuzat sã ia parte la eveniment. Astãzi, reprezentantii oraselor românesti aflati la Chisinãu sunt asteptati sã se întoarcã în România tot prin Vama Albita.

Românii din Moldova fãrã TVR si fãrã functii publice !

ANTIROMÂNESC Condusi de comunisti, situatia românilor de dincolo de Prut se complicã. În Parlamentul Moldovei a fost votatã legea potrivit cãreia persoanele cu dublã cetãtenie sã nu mai poatã ocupa functii publice în aceastã tarã, decât în conditiile în care renuntã la cea de-a doua cetãtenie. Mai mult, începând din 28 septembrie, postul public de televiziune din România, TVR1, accesibil pe teritoriul Basarabiei, a fost interzis.

Nici pe Dolãnescu nu l-au lãsat sã treacã!

Vamesii români din cadrul Biroului Vamal Albita sunt de pãrere cã în ultima vreme colegii moldoveni din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Leuseni, au dat dovadã de… exces de zel în verificãrile efectuate asupra cetãtenilor români. Seful Vãmii românesti de la Albita, Ghitã Berbece, a dezvãluit faptul cã exigenta frontieristilor basarabeni se manifestã nu doar asupra politicienilor, ci chiar si asupra artistilor aflati în turneu. „Cu putine zile înainte ca delegatiile oficialilor din România – viceprimari sau primari invitati la hramul Chisinãului – sã fie întoarse din drum la Leuseni, asa a pãtit si cântãretul de muzicã popularã Ionut Dolãnescu. Acesta a trecut cu bine de Vama Albita, dar, ajuns la basarabeni, acestia au fost severi si nu i-au permis sã ajungã în tara vecinã“, sustine seful Vãmii Albita. Motivul invocat de vamesii moldoveni la respingerea lui Ionut Dolãnescu a fost legat de un certificat de înamtriculare al autorismului cu care circula. „Artistul avea masina, proprietate personalã, înmatriculatã în America. I s-a cerut respectivul certificat, iar acesta l-a prezentat într-o copie legalizatã. Vamesii moldoveni nu i-au luat actul în seamã si l-au respins pe Dolãnescu la frontierã. Normal cã acesta s-a supãrat, dar a revenit în România, respectând decizia vecinilor. Au mai fost si alte cazuri, dar acesta este cel mai recent“, a precizat seful Biroului Vamal Albita, Ghitã Berbece. De la 1 ianuarie, mai spune seful vãmii, noi am trecut la normele europene aplicabile la frontierã. Pe baza acestor reglementãri, la vamã nu se mai înregistreazã toate persoanele fizice care fac tranzit. Dar, în momentul în care sunt întorsi din drum românii, normal cã sunt întrebati si de vamesii nostri, ce s-a întâmplat de nu si-au continuat drumul. Si oamenii explicã, nedumeriti, motivele pentru care li s-a restrictionat accesul.

Sursa: Alina Darie, Adevarul de Vaslui

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ