„Pe ambele maluri ale Prutului sărbătorim simbolul nostru fundamental, limba română”

0
111
 1. Ambasadorul României la Chișinău: „Pe ambele maluri ale Prutului sărbătorim simbolul nostru fundamental, limba română”

Celebrarea concomitentă a limbii române la Chișinău și București demonstrează încă o dată că între ambele maluri ale Prutului există o profundă unitate de limbă, de istorie, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu difuzat joi de Radio Chișinău, cu ocazia marcării la 31 august a Zilei „Limba Noastră”, sărbătoare națională dedicată limbii române în Republica Moldova.

http://infoprut.ro/48076-ambasadorul-romaniei-la-chisinau-pe-ambele-maluri-ale-prutului-sarbatorim-simbolul-nostru-fundamental-limba-romana.html

 

 1. Băsescu, încă un îndemn la unirea cu Republica Moldova: Aceeaşi limbă, aceeaşi cultură, aceleaşi valori

Traian Băsescu a lansat joi, de Ziua Limbii Române, încă un îndemn la unirea cu Republica Moldova, arătând că „vorbim aceeaşi limbă, împărtăşim aceeaşi cultură, aceeaşi credinţă şi ne închinăm înaintaşilor aceloraşi valori. Cândva, cu siguranţă, le vom face pe toate în aceeaşi ţară!”, a scris pe Facebook fostul preşedinte.

http://www.obiectiv.info/basescu-inca-un-indemn-la-unirea-cu-republica-moldova-aceeasi-limba-aceeasi-cultura-aceleasi-valori_99471.html

 

 1. Ziua Bucovinei, cu invitaţi din oraşele înfrăţite şi cetăţile „surori”

„Ministerul Culturii ne-a informat că are un milion de lei pentru evenimentele din 2017. Depunem un singur proiect, sugestiv – Ziua Bucovinei, cu desfăşurare pe 28.11.2017. Lucrăm la proiect, pentru că trebuie depus până pe 7 septembrie.

Vom chema reprezentanţii oraşelor înfrăţite cu Suceava – Cernăuţi, Laval şi Sosnowiec, dar şi cetăţile surori – Soroca, din Republica Moldova, şi Hotin, din Ucraina”, a anunţat primarul Sucevei, Ion Lungu.

https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-08-31/Ziua-Bucovinei-cu-invitati-din-orasele-infratite-si-cetatile-surori

 

 1. Vlad Cubreacov: REUNIREA CU ROMÂNIA CUPRINSĂ ÎN DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ A REPUBLICII MOLDOVA

August 27, 2017. Motto: „LUÎND ACT de faptul că Parlamentele multor state în declarațiile lor consideră înțelegerea încheiată la 23 august 1939, între Guvernul U.R.S.S. și Guvernul Germaniei, ca nulă ab initio și cer lichidarea consecințelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat și de Conferința internațională „Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele sale pentru Basarabia” prin Declarația de la Chișinău, adoptată la 28 iunie 1991″.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/25652-2017-08-31-09-21-09.html?jjj=1504204497174

 

 1. Vlad Pohilă: „Un stat fără limbă și fără o ideologie bazată pe spiritualitate nu are șanse”

Europa Liberă: După 28 de ani de la decretarea sărbătorii naționale Limba noastră cea română, unde s-a ajuns pe tărâm lingvistic în stat?

Vlad Pohilă: „S-a ajuns ca pe o autostradă cu dublu sens – pe de o parte, sunt niște realizări vizibile, palpabile, pe altă parte, batem pasul pe loc. Să vedem ce este vizibil realizat. În primul rând, imaginați-vă, cu 30 de ani în urmă cum era Chișinăul – dacă găseai două-trei inscripții cu litere latine, și nu românești, ci în engleză sau în franceză. Acum, practic, nu mai sunt inscripții cu alfabet chirilic și e normal, căci nu este locul lui aici. Se vorbește în Parlament, se vorbește la ședințele Guvernului, se vorbește în toate instanțele judiciare, ceea ce era de neconceput cu 30 de ani în urmă. Sunt realizări indiscutabile. La capitolul nerealizări – batem pasul pe loc.”

https://www.europalibera.org/a/interviu-pohila-starea-limbii-roamane-republica-moldova-2017/28708282.html

 

 1. Bucureştiul face un pas important spre Sudul Basarabiei

Consiliul orăşenesc Ismail a aprobat un plan de acţiuni privind o colaborare cu Primăria Sectorului 4 din Bucureşti.

http://infoprut.ro/48079-bucurestiul-face-un-pas-important-spre-sudul-basarabiei.html

 

 1. ÎNCOTRO? Tovarășul Dodon a TRĂDAT „limba moldovenească”. Președintele s-a ROMÂNIZAT 100%

Din cele relatate mai sus înțelegem că președintele Republicii Moldova, ori nu cunoaște istoria, ori minte cu nerușinare. Deoarece limba pe care o vorbește zilnic și în care a scris inclusiv acest mesaj, dar și toate discursurile oficiale este cea română. Iar limba „moldovenească”  impusă de staliniștii ruși în perioada sovietică de care Dodon leagă  astăzi cu nerușinare numele lui Ștefan cel Mare suna altfel.

http://www.timpul.md/articol/incotro-tovaraul-dodon-a-tradat-limba-moldoveneasca–preedintele-s-a-romanizat-100-116976.html

 

 1. Sărbătoarea ”Limba noastră cea română”, marcată în R.Moldova

Dis-de-dimineață, zeci de oameni au venit în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” pentru a aduce un omagiu celor care au contribuit la renaşterea naţională din 1989. Printre cei care au venit cu flori, a fost și președintele prorus, Igor Dodon.

Este o sărbătoare a limbii noastre istorice, așa cum a vorbit-o și marele domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt – limba moldovenească. Așa cum este specificat și în Constituția Republicii Moldova. Să respectăm Constituția, să ne cunoaștem limba și să ne-o iubim, pentru că ea e parte a istoriei noastre de veacuri”, susține Dodon.

http://www.rfi.ro/cultura-97419-sarbatoare-ziua-limbii-romane-republica-moldova

 

 1. 1,6 % din cei 750.000 de elevi români, aflaţi în Italia, participă la cursurile de Limba română

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat, la un eveniment dedicat Zilei Limbii Române, că, în diaspora, sunt mulţi copii români, care nu învaţă Limba maternă, precizând că, în Italia, din peste 750.000 de elevi români, doar 12.000 fac ore de Limba română în şcoală.

http://www.mediafax.ro/social/1-6-din-cei-750-000-de-elevi-romani-aflati-in-italia-participa-la-cursurile-de-limba-romana-16713155

 

 1. Președintele Klaus Iohannis evocă „prioritatea permanentă” pentru România a parteneriatului de integrare europenă a Republicii Moldova

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercurii termenul de „vecinătate imediată” atunci când a vorbit despre Republica Moldova. În discursul ținut în fața corpului diplomatic autohton a fost subliniată „prioritatea permanentă” a României față de parteneriatul de integrare europenă a Republicii Moldova. Un țel considerat însă de Klaus Iohannis drept „o temă complicată”. În termeni diplomatici această sintagmă înseamnă un demers devenit, cel puțin pe moment, imposibil, relatează corespondenta Europei Libere la București. Klaus Iohannis a lăsat de altfel să se înțeleagă că sprijinul pe care îl va primi Chișinăul de acum în colo va fi condiționat, și se va face „pe banza asumării sincere și a implementării de către Guvernul R. Moldova a reformelor cheie de care este nevoie”.

https://www.europalibera.org/a/28706639.html

 

 1. Gheorghe Cojocaru: „Revenirea la alfabetul latin a fost un prim pas spre afirmarea drepturilor suverane”

Gheorghe Cojocaru: „Dintr-o perspectivă istorică, revenirea la alfabetul latin și declararea limbii române drept limbă de stat a Republicii Moldova aproape trei decenii în urmă, la 31 august 1989, era nu numai o mare victorie pe terenul național și identitar, dar și un prim pas ferm și principial spre afirmarea drepturilor suverane și emanciparea de sub controlul metropolei sovietice.

https://www.europalibera.org/a/gheorghe-cojocaru-revenirea-la-alfabetul-latin/28707331.html

 

 1. Ce drepturi şi facilităţi au românii de pretutindeni, în sistemul de învăţământ de stat. Precizări din metodologie

Metodologia de şcolarizare în învăţământul preuniversitar şi universitar de stat din România privind românii de pretutindeni a fost publicată recent în Monitorul Oficial, fiind stabilită într-un ordin comun elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi cel de resort.

http://alba24.ro/ce-drepturi-si-facilitati-au-romanii-de-pretutindeni-in-sistemul-de-invatamant-de-stat-precizari-din-metodologie-591757.html

 

 1. 31 august: Ziua Limbii Române în Republica Moldova

31 august este ziua în care toţi vorbitorii limbii române de pe ambele maluri ale Prutului, cât şi de peste hotatre, sărbătoresc Ziua Limbii Române. „Să preţuim limba română zi de zi, iar astăzi să o cinstim cum se cuvine”, a punctat Traian Băsescu.

http://epochtimes-romania.com/news/31-august-ziua-limbii-romane-in-republica-moldova—264866

 

 1. Ambasadorul României la Chișinău: Avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generațiilor viitoare bogăția limbii române

Celebrarea concomitentă a limbii române la Chișinău și București demonstrează încă o dată că între ambele maluri ale Prutului există o profundă unitate de etnie, de limbă, de istorie, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu difuzat joi de Radio Chișinău, cu ocazia marcării la 31 august a Zilei „Limba Noastră”, sărbătoare națională dedicată limbii române în Republica Moldova.

https://www1.agerpres.ro/externe/2017/08/31/ambasadorul-romaniei-la-chisinau-avem-o-datorie-sfanta-sa-transmitem-mai-departe-generatiilor-viitoare-bogatia-limbii-romane-10-24-47

 

 1. Ziua Limbii Române | Primarul municipiului Roman Lucian Micu a transmis un mesaj de felicitare pentru basarabeni

De Ziua Limbii Române primarul municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu a transmis un mesaj de felicitare pentru basarabeni.

”Vreau să urez tuturor românilor, indiferent de ce parte a Prutului se află, un sincer ”La mulți ani” cu multă sănătate. Să ne bucurăm întotdeauna, cu mare dragoste, de limba noastră cea care ne-a consacrat, cea care dăinuie de mii de ani și care ne leagă atât de mult. Și dacă tot suntem în preajma Centenarului Marii Uniri,  demersurile pe care le facem la nivelul Primăriei Municipiului Roman sunt cele legate de susținerea construirii Autostrăzii Unirii care leagă R. Moldova de vestul Țării și care permite o apropiere mai mare între cetățenii Republicii Moldova și  cetățenii României, care până la urmă sunt frați întru aceeași mamă”, a declarat Lucian Ovidiu Micu.

http://radiochisinau.md/ziua-limbii-romane-primarul-municipiului-roman-lucian-micu-a-transmis-un-mesaj-de-felicitare-pentru-basarabeni—55491.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ