Pendulul de la miezul nopţii (de Andrei Vartic).

0
44

Andrei Vartic

Jertfa de după Victorie

Duminică s-a ruinat democratic minciuna comunistă despre denumirea poporului Basarabiei. „Doamnelor şi domnilor, români, ruşi, ucraineni, evrei, găgăuzi…!”, iată formula de adresare pe care a folosit-o tânărul Dorin Chirtoacă în trecuta campanie electorală. Este pentru prima dată când un politician basarabean a câştigat alegerile, şi încă cu o majoritate zdrobitoare, adresându-se electoratului cu termenul „român”. Astfel cei peste 61% din cetăţenii care l-au votat pe Dorin Chirtoacă, şi care până la urmă au debarcat comuniştii de la putere în aproape toate raioanele republicii Moldova, au demonstrat că românii sunt majoritari în cel mai sărac stat european, că din recensământul mincinos al lui Voronin, din dicţionarul lui Stati, ba chiar şi din pretinsa enciclopedie moldovenească nu a rămas nici măcar praf şi pulbere. Dar tot prin votul din 17 iunie 61% din electorat şi-a asumat şi răspunderea pentru ziua de mâine şi a Chişinăului, şi a întregii Basarabiii, străvechi pământ românesc.

Votul pentru Dorin Chirtoacă a mai fost un vot şi contra fricii instaurată de fostul şi actualul regim comunist, împotriva mizeriei geopolitice şi a economiei de corupţie, instaurată tot de comunişti, dar şi contra votului trădător din 4 aprilie 2005, în rezultatul căruia noi am rămas şi fără manualele de istorie a românilor, şi fără licee cu denumiri româneşti, şi cu sate depopulate, şi ne-am pricopsit şi cu o mulţime de monumente ale ocupantului ce ni-a sărăcit în 1940 şi ne-a îndepărtat cu vreo 70 de ani de contextul democratic şi economic vest-european. Asta ar fi a doua consecinţă a victoriei lui Dorin Chirtoacă la 17 iunie.

Da, Chişinăul este un mare oraş construit şi gestionat anapoda de comunişti. Majoritatea absolută a caselor au o arhitectură monstruoasă, apa este de proastă calitate, ţevile care aduc apa şi gazele, sunt vechi şi la limita puterii de funcţionare, staţii de epurare nu există, nu avem nici o stradă cu terasament european. Şi electricitatea e scumpă. Şi gazele vor deveni tot mai scumpe. Şi salariile bugetarilor sunt foarte mici. Şi problema transportului este ne-rezolvată, ambuteiajele fiind adevărat blestem peste chişinăuneni. Şi corupţia este de stat, şi cetăţenii aruncă hârtii, pungi de plastic, mucuri de ţigări etc, etc pe unde le pică (şi lângă fiecare nu poţi pune un măturător). Comportamentul celor care se îmbată la beţiile naţionale ale lui Voronin (şi nu numai) este extrem de urât; după o beţie ca asta Piaţa Marii Adunări Naţionale pute a urină săptămâni în şir… Adică Dorin Chirtoacă, la tinereţea lui şi a echipei lui de consilieri, a ajuns primar peste o capitală ciumată şi în plan moral. El va mai trebui să conlucreze şi cu o guvernare coruptă, lacomă, agresivă şi incompetentă, care îi va pune beţe în roate la tot pasul (vine şi iarna, vine şi seceta, vin şi ploile torenţiale, vine şi noul an şcolar, vin şi marile sărbători naţionale), îi va închide accesul la resursele bugetare, la proiecte şi fonduri, ba şi la drumul spre România şi Uniunea Europeană. Minunile pe domeniul administrării fără investiţii masive a unui mare oraş aflat în criză sunt aproape imposibile. Totul costă şi încă costă aşa de mult încât fără geniul administrativ al lui Dorin Chirtoacă (iar acesta se va developa doar în actul administrării Chişinăului), votul din 17 iunie, cum se şi vorbeşte deja în anturajul lui Voronin, va fi iar un fiasco al democraţiei în republica Moldova. Dacă primăria lui Dorin Chirtoacă nu va rezolva problemele grave ale Chişinăului într-un termen foarte scurt, adică până la alegerile parlamentare din 2009, gura mătăhăloasă a lui Voronin se va deschide cât hăul pentru a critica iar „democraţii şi românii” care „au distrus şi prihvatizat tăt”. Dar, tocmai în aceleaşi condiţii, suntem obligaţi să spunem că şi forţa tinerilor este uriaşă, că dorinţa lor de a realiza idealul european şi cel naţional în Basarabia pare a fi de neînvins.

Un adevăr istoric se mai cere amintit pentru însemnarea zilei de 17 iunie. După fiecare din biruinţele sale Ştefan cel Mare (şi el era mai tânăr decât Dorin Chirtoacă atunci când a fost proclamat Domnitor) ordona tuturor oştenilor post dur şi rugăciune neîntreruptă timp de trei zile. Chiar şi apa era interzisă. Chiar şi boii şi caii oştenilor îndurau foame şi sete în aceste zile. Documentele istorice arată că în timp ce oştenii se rugau, animalele răgeau şi nechezau necontenit, dar asta nu înmuia inima lui Ştefan. Victoria, scrie el în pisaniile preafrumoaselor biserici pe care le-a construit (şi pe care va trebui să le construiască şi Dorin Chirtoacă), aparţine lui Dumnezeu, nu lui, omului păcătos. Jertfa de după victorie, reflectată azi şi în geniu administrativ, şi în muncă istovitoare, şi în sacrificiu personal, şi în cinste, modestie, curaj şi demnitate, este prima pe care trebuie să o înveţe şi să-i înveţe şi pe alţii, tânărul primar al Chişinăului. Fiindcă fără jertfa de după victorie nici victoria nu poate fi. Fiindcă numai jertfa de după victorie ne va aduce şi alungarea democratică a comuniştilor de la putere, şi restituirea ţării de care aceştia ne-au lipsit.

——————————————————————————–

06.06.2007 Lecţia Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă ne-a mai demonstrat odată că „Basarabia este pământ românesc”, că eurofobia, românofobia şi comunismul pot fi anihilate democratic în republica Moldova. Alegându-l pe Dorin Chirtoacă şi poporul român al Basarabiei şi-a demonstrat că poate scăpa de sărăcia şi obscurantismul comunist doar cu puterile proprii, fără ajutorul financiar şi logistic al unor puteri străine, mai mult sau mai puţin oculte. Mizând pe Dorin Chirtoacă şi conaţionalii noştri au şansa să scape de groaza pentru ziua de mâine, de salariile de batjocură, de drumurile sfâşiate ale republicii Moldova, de şcolile şi spitalele dărăpănate, de alcoolism şi depopulare, de economia de corupţie a clanului Voronin, în fine de incompetenţa crasă a guvernanţilor, adunaţi de acest mâl ruşinos în jurul lui tocmai pentru această calitate.

Succesul lui Dorin Chirtoacă mai este şi o lecţie dură pentru partidele democratice: dacă vor să nu fie izgonite de pe scena politică ele trebuie urgent de tot, în mod obligatoriu, să-şi schimbe liderii din faţă, să-i înlocuiască cu tineri carismatici, profesionişti, adevăraţi europeni, adevăraţi români şi adevăraţi patrioţi. Această lecţie se referă în primul rând la Alianţa Moldova Noastră şi liderul ei, care au obţinut la 3 iunie o evidentă scădere a rezultatului electoral tocmai fiindcă nu s-au eliberat la timp de balastul ineficient (spunem asta fiindcă există şi un balast eficient) administrativ, comunist şi românofob. Deşi a obţinut un oarecare succes printr-un manajement electoral mai bine gândit, şi partidul democrat e obligat să-i scoată din prima linie pe unii din liderii săi, prea săritori la nevoie în ajutorul comuniştilor şi a lui V. Voronin. Tinerii politicieni ai acestui partid, de pildă excelentul avocat Alexandru Tănase, au demonstrat că PD-ul are destule resurse umane ca să devină un actor important al scenei politice basarabene după anihilarea hidrei comuniste. Şi partidul democraţiei sociale, un partid de stânga foarte şi foarte tânăr, a obţinut succese reale la alegerile din 3 iunie şi dacă lecţia Chirtoacă va fi asimilată de echipa lui Dumitru Braghiş, inclusiv prin participarea la o guvernare eficientă, necomunistă a Chişinăului, s-ar putea ca până la alegerile parlamentare din 2009 şi PDS-ul să devină o putere politică reală. Ba chiar şi PPCD-ul, dacă se lasă de ruşinea colaboratorilor din umbră ai lui V. Voronin, are mari şanse să nu dispară ca forţă politică de dreapta. Ba chiar şi „partidele de un procent” (deşi se spune că unele dintre ele au fost finanţate din banii lui V. Voronin) care se zbuciumă să ajungă odată şi odată la cele 6% parlamentare, au mari şanse să treacă acest prag doar dacă vor pune în faţă tineri buni, curajoşi, şcoliţi, europeni, hotărâţi să scoată Basarabia din tenebrele corupţiei şi a comunismului.

Dar cea mai importantă lecţie pe care ne-a dat-o Dorin Chirtoacă, dar mai ales electoratul care l-a votat la 3 iunie, este, fără îndoială, lecţia românismului. Fără asumarea integrală a responsabilităţii etniei majoritare româneşti, fără conştientizarea europenităţii noastre, fără cetăţenia noastră românească, fără miza pe forţa economică şi culturală a întregului popor român, Basarabia nu are nici o şansă, absolut nici o şansă să beneficieze de bunăstarea vest-europeană, să fie absorbită de Uniunea Europeană şi să trăiască în pace la capătul cel mai neliniştit al Europei.

Aberaţiile politice, eurofobe, românofobe, pro-CSI-iste şi megalomane ale lui Voronin, ura lui patologică faţă de patrioţii din grupul Ilaşcu, faţă de cetăţenii satului său natal, Corjova, cedările teritoriale făcute Ucrainei şi lui Smirnov, dar mai ales sărăcia şi depopularea pe care a instaurat-o în ultimii şapte ani au provocat votul de blam pe care l-a primit la 3 iunie. Acest vot demonstrează că la alegerile parlamentare din 2009 comuniştii vor dispărea de pe scena politică a Basarabiei cu toţi lupii, stepaniucii, ostapciucii şi tarlevii lor. Votând la 17 iunie pe Dorin Chirtoacă, chemând electoratul să conştientizeze necesitatea ieşirii la vot în numele viitorului lor prosper, noi ne vom apropia ziua dispariţiei comunismului şi a sărăciei. Iar partidele politice care îl vor susţine deschis în această zi nu vor dispărea de pe scena politică, aflată acum în nemiloasă reconstrucţie capitală.

sursa: Vocea Basarabiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ