Pendulul de la miezul nopţii

0
20

(de Andrei Vartic)

Naţia boierilor

Prin „reformele” de la 1805 (a lui Moruzi), 1828 (a lui Ioniţă Sturdza), şi 1831 (a Regulamentului organic) cele două ţări româneşti şi-au degradat, prin sărăcire internă şi cazne geopolitice, propriul popor. În plină epocă a aprinderii duhului naţional şi capitalist al Europei, principatelor li s-au „dat” legi medievale de exploatare a pământului şi s-a aplicat ţăranului, care alcătuia peste 95% din populaţie, pedeapsa de a nu mai moşteni 2/3 din hotarele strămoşeşti, obligaţia de a munci pe degeaba

la marii latifundiari peste 60 de zile pe an, plăţi obligatorii la buget etc. Aşa, cu legea „democratică” a boierilor, românii au fost transformaţi în şerbi, ca în Rusia. Basarabii şi Muşatinii, păstrând dreptul valah la moşie, amplificau în Evul Mediu românesc dragostea de patrie până la sacrificiu, iar „reformele” boierilor de la începutul secolului XIX au diminuat catastrofal interesul naţional până la ruperea masivă din hotarele ţării a unor importante teritorii (Bucovina, apoi Basarabia). E drept – s-au îmbogăţit vreo 200 de familii boiereşti (multe din ele fanariote), despre care, tot un boier, dar român din Basarabia, este vorba de Mihail Kogălniceanu, spunea în divanul Moldovei: „200 de boieri nu sunt o naţie”.

Minţiţi şi de interesul geopolitic, acelaşi în 1991 ca şi în 1805, 1828 şi 1831, dar şi de îndărătnicia „boierilor” ajunşi în 1990 şefi peste Parlament, ţăranul basarabean a fost batjocorit (după 28 iunie 1940 şi 6 iulie 1949) cu încă o ciumă legală – reformă agrară. Lui i s-au băgat pe gât mici parcele de pământ, insuficiente chiar şi pentru supravieţuire la limita foamei şi, astfel, iar prin lucrarea legii, mica Basarabie a umplut lumea cu încă un milion de bejănari (cum s-a întâmplat şi în Moldova – fără Basarabia – după 1831).

Naţia geopolitică a boierilor, arogantă şi transfrontalieră, a condamnat şi după 1989 poporul român la chinuri de care, vorba lui Radu Rosetti, se poate scăpa numai pe două căi, răscoala ţăranilor sau ocupaţia străinilor. În 1864 şi 1918 câţiva boieri români luminaţi au reuşit să schimbe la timp macazul şi, redându-le ţăranilor proprietăţile strămoşeşti, au salvat şi naţia română, şi statul politic al românilor, şi au şi modernizat România. Acum, în Basarabia, naţia boierilor fiind numai de sorginte comunistă, nu se vede printre ei nici un Kogălniceanu, Brătianu sau Stere care să-i dumirească pe alegători ce dezastru a venit peste ei din legile aiurite pe care le votează „democratic” parlamentul.

www.voceabasarabiei.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ