Peste 10 opozanţi ai regimului transnistrean au fost reţinuţi de către miliţia tiraspoleană

0
70

Peste 10 persoane din regiunea transnistreană a R.Moldova, care intenţionau să participile, mîine, la un miting de protest, au fost reţinuţi în zilele de 11 şi 12 martie curent de către miliţia tiraspoleană, a comunicat pentru MOLDPRES Ştefan Urîtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.

Urîtu a menţionat că printre persoanele reţinute figurează Nadejda Bondarenko, ex-candidat la funcţia de aşa-zis preşedinte al regiunii, Oleg Horjan, activist al Fondului pentru drepturile omului şi politică efectivă din Tiraspol, şi alte persoane.

Sursa citată a opinat că persoanele au fost arestate pentru faptul că ar fi făcut apeluri publice la un miting de protest contra politicii regimului de la Tiraspol, planificat pentru 13 martie curent. Urîtu a precizat că numărul total al celor reţinuţi nu este cunoscut şi că acesta poate fi mai mare.

Preşedintele Comitetului Helsinki din MOldova a mai spus că observatorii organizaţiei au semnalizat că persoanele reţinute au fost supuse torturilor, inclusiv prin electroşoc, cu scopul de a le obliga să se autoincrimineze.

„Arestările din Transnistria sînt doar un exemplu ordinar dintr-un şir întreg de acţiuni antidemocratice şi antiumane din regiune. Prin aceste acţiuni regimul autoproclamat de la Tiraspol violează dreptul persoanelor la libera asociere şi la libertatea de exprimare”, a conchis Ştefan Urîtu.

Solicitat de MOLDPRES, Andrei Safonov, unul dintre reprezentanţii organizaţiilor de apărare a drepturilor omului din regiune, a calificat reţinerile din stînga Nistrului drept nefondate şi neconforme oricărei legislaţii, inclusiv celei transnistrene. Potrivit lui Safonov, reţinerea persoanelor care intenţionau să participie la miting denotă slăbiciunea regimului de la Tiraspol.

Potrivit poziţiei administraţiei de la Tiraspol, reţinuţii s-au făcut vinovaţi de faptul că ar fi atacat reprezentanţi ai miliţiei transnistrene.

In context, Comitetul Helsinki face apel catre instantele competente sa intervina in scopul restabilirii in drepturi a persoanelor arestate.

Sursa: Moldpres

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ