Peste 50% dintre chișinăuieni vor UNIREA cu România

0
134
 1. Consultare publică la Chișinău. Majoritate pentru unirea cu România

Consultată în privința favorabilității față de eventuala reunificare a Moldovei între granițele României, populația Chișinăului a spus „DA” în proporție de 55%. Centrul Social-Politic European (CSPE) a făcut publice rezultatele cercetării pe care a întreprins-o la nivelul capitalei moldovenești și a suburbiilor ei în perioada 1-19 aprilie.

În cadrul cercetării și-au exprimat opțiunea 79.741 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani și reședință stabilă în Chișinău, un număr semnificativ mai mare decât sondajele de opinie convenționale. În timp ce mai bine din jumătatea populației din Capitală s-a pronunțat cu „DA” în chestiunea Unirii, 45% dintre respondenți au spus „NU” reîntregirii naționale.

https://www.dcnews.ro/consultare-publica-la-chisinau-majoritate-pentru-unirea-cu-romania_589624.html

 

 1. OFICIAL // Peste 50% dintre chișinăuieni vor UNIREA cu România. În sectorul Râșcani sunt cei mai mulți unioniști

În proporție de 79% respondenții au utilizat limba română la completarea chestionarului, iar 21% limba rusă. Vorbitorii de română s-au promunțat în proporție de 62% pentru unirea cu România, iar 38% au răspuns cu ”NU” la întrebarea din chestionar. Respondeții vorbitori de limbă rusă, în proporție de 69 la sută, s-au arătat împotriva unirii cu România, iar 31 la sută s-au arătat a fi favorabili unirii.

https://www.timpul.md/articol/oficial—-peste-50-dintre-chiinauieni-vor-unirea-cu-romania–in-sectorul-racani-sunt-cei-mai-muli-unioniti-129674.html

 

 1. Primăria Iași a invadat orașul cu mesajul „Basarabia e România”

Unirea și ideea apartenenței R. Moldova la România este adânc înrădăcinată în memoria locuitorilor din capitala istorică a Moldovei, Iași.

Ca urmare, primăria municipiului a amplasat pe principalele artere ale orașului panouri mari cu mesajul „Basarabia e România”.

https://deschide.md/ro/stiri/social/29922/FOTO–Prim%C4%83ria-Ia%C8%99i-a-invadat-ora%C8%99ul-cu-mesajul-%E2%80%9EBasarabia-e-Rom%C3%A2nia%E2%80%9D.htm

 

 1. Chișinăul preia exemplul Bucureștiului și oferă bani școlilor din stânga Nistrului

Chișinăul ia exemplul Bucureștiului și alocă bani pentru școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Opt instituții de învățământ vor primi câte un ajutor material unic, în valoare de 100 de mii de lei. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței guvernului de astăzi, în cadrul căreia, premierul Pavel Filip a subliniat faptul că Chișinăul nu-și bate capul de liderii separatiști, ci de viața oamenilor din regiunea Transnistreană.

https://10tv.md/2018/04/25/video-chisinaul-preia-exemplul-bucurestiului-si-ofera-bani-scolilor-din-stanga-nistrului/

 

 1. Glorie Eroilor Români! La Țiganca au fost cinstiți cei care au luptat pentru Basarabia

Noi nu uităm! România și-a cinstit eroii căzuți în Basarabia la Cimitirul de Onoare al ostașilor români de la Țiganca. Cu ocazia Zilei Veteranilor Armatei Române, ostașii au fost comemorați în sudul Republicii Moldova de către înalți oficiali de la București și Chișinău.

https://10tv.md/2018/04/25/video-glorie-eroilor-romani-la-tiganca-au-fost-cinstiti-cei-care-au-luptat-pentru-basarabia/

 

 1. Conferinţă despre Centenarul Unirii, la Universitatea „Petru Maior”

Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureș, prin Departamentul de Istorie și Științe Politice, organizează conferința „Centenarul Unirii: Basarabia și Bucovina”. Evenimentul va avea loc joi, 26 aprilie, la ora 12.00, în Aula Magna a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș. Detalii despre iniţiativă am aflat de la lector univ. dr. Mihaela Daciana Natea, director al Departamentului de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Petru Maior”.

http://www.zi-de-zi.ro/2018/04/25/conferinta-despre-centenarul-unirii-la-universitatea-petru-maior/

 

 1. Guvernul României finanţează 99 de proiecte pentru Centenarul Marii Uniri

Festivaluri, spectacole cu baloane de aer, statui şi obeliscuri – sunt câteva dintre cele 99 de proiecte finanţate în acest an de Guvernul de la Bucureşti. Toate aceste proiecte au fost aprobate după o nouă şedinţă a Comitetului pentru Centenar.

http://tvrmoldova.md/centenar/video-99-de-proiecte-pentru-centenarul-marii-uniri-sunt-finantate-de-guvernul-romaniei/

 

 1. „Țara mea de glorii, Țara mea de dor”, spectacol de poezie și muzică românească dedicat Centenarului Marii Uniri, la Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Teatrul de Poezie „Alexei Mateevici” din Chişinău, organizează spectacolul de poezie şi muzică „Ţara mea de glorii, Ţara mea de dor”, pentru a marca Anul Centenar în Republica Moldova.

http://www.ziarulnational.md/tara-mea-de-glorii-tara-mea-de-dor-spectacol-de-poezie-si-muzica-romaneasca-dedicat-centenarului-marii-uniri-la-chisinau/

 

 1. Constantin Codreanu: Românii din Ucraina sunt supuşi ameninţărilor în urma modificării Legii despre cetăţenie

După ce a distribuit 1/4 de milion de cetăţenii în Republica Moldova, Kievul intenţionează să le retragă cetăţenia ucraineană românilor care şi-au restabilit cetăţenia română. Este declaraţia deputatului PMP Constantin Codreanu.

http://tvrmoldova.md/politic/constantin-codreanu-romanii-din-ucraina-sunt-supusi-amenintarilor-in-urma-modificarii-legii-despre-cetatenie/

 

 1. Cupa Unirii la fotbal

Cupa Unirii la Fotbal este un proiect ambițios, marca ATRAG Iași, care face parte din suita de proiecte culturale din cadrul Festivalului Cultural Basarabia.

http://iasifun.ziaruldeiasi.ro/cupa-unirii-la-fotbal/171631/

 

 1. Cele 99 de proiecte finanțate de Guvern pentru Centenarul Marii Uniri

Festivaluri, spectacole cu baloane de aer, statui şi obeliscuri – sunt câteva dintre cele 99 de proiecte care vor goli anul acesta buzunarele Guvernului. Toate aceste proiecte au fost aprobate după o nouă şedinţă a Comitetului pentru Centenar. Vorbim de a doua rundă de analize, care decide cum vor sărbători românii 100 de ani de la Marea Unire.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cele-99-de-proiecte-finantate-de-guvern-pentru-centenarul-marii-uniri-918625

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ