Peste 60 de copii s-au învrednicit de premii în cadrul Concursului tinerilor poeţi şi prozatori „Florii”

0
72

Peste 60 de elevi şi liceeni s-au învrednicit de premii şi menţiuni în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Concursului tinerilor poeţi şi prozatori „Florii”, care se desfăşoară anual în preajma Floriilor. Marele premiu i-a revenit lui Nicolae Potâng, elev în clasa 11-a la liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi, transmite Info-Prim Neo.

Concursul „Florii” este şi va fi mereu un eveniment echivalent cu primăvara, sărbătoarea creaţiei şi a copilăriei, a declarat şeful adjunct al Direcţiei cultură a municipiului Chişinău, Ianoş Ţurcanu. Potrivit lui, cea mai importantă definiţie a concursului poate fi: „o fereastră deschisă spre lumea creaţiei, a stimulării şi încurajării tuturor celor ce iubesc literatura”.

La ediţia din acest an au participat circa 1200 de copii din R. Moldova şi România. Poeziile, nuvelele, povestirile şi eseurile au fost scrise atât în limba română, cât şi rusă, bulgară şi găgăuză.

Câştigătorul marelui premiul participă pentru a treia oară la concursul „Florii”. Nicolae Potâng mărturiseşte că, după ce a depăşit o perioadă sumbră în creaţia sa când a făcut poezie bacoviană, a trecut la una romantică. Inspirat de tot ce-l înconjoară: fetele, şcoala, câinii vagabonzi, tânărul poet scrie versuri albe şi se declară „un poet al oraşului”.

Din componenţa juriului au făcut parte scriitori şi jurnalişti consacraţi. Preşedintele juriului, scriitorul pentru copii Victor Prohin şi-a exprimat bucuria pentru faptul că toţi copii au fost sinceri şi au dat dovadă de sensibilitate artistică şi gândire metaforică. Totodată, scriitorul a menţionat că a fost surprins să descopere cât de acut simt copii problemele maturilor. Membrii juriului au remarcat că cei mici scriu tot mai des despre părinţii lor plecaţi şi dorul de mamă.

„În lumea asta e atâta nedreptate” este titlul poeziei elevei clasei a 7-a a gimnaziului din satul Mirceşti, raionul Ungheni, Hurghiş Gloria, distinsă cu premiul întâi. „Când vezi în jur atâta nedreptate,/Ce sfânt a fost cândva a decăzut,/Când se urăşte fratele cu frate,/Când fiul mamei dă cu împrumut. /Cum să suporţi când te invidiază, /iar alţii pe la spate te bârfesc/Când dragostea nimic nu valorează/Când nu există stimă şi respect./Cum să accepţi dezmăţul şi desfrâul/Când chiar şi sentimentele se vând/Când mamele îşi părăsesc copii, iar banu-i preţuit în primul rând/”, scrie fata în vârstă de 13 ani.

Pe parcursul a 17 ani la concurs au participat peste 8 mii de copii, 900 dintre cei mai buni învrednicindu-se de premii şi diplome de laureat. Printre aceştia s-au numărat mulţi copii din România.

Concursul „Florii-2008” a fost organizat de către Direcţia cultură a municipiului Chişinău şi Centrul republican de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din Chişinău.

http://www.info-prim.md/?x=24&y=14429

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ