Peste 60 la suta din moldoveni opteaza pentru aderarea R.Moldova la UE.

0
46

Circa 67 la suta din respondentii Barometrului social-politic (BSP), realizat de Institutul IMAS Chisinau, in perioada 14-23 martie curent, au declarat ca ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeana, daca un referendum in aceasta problema s-ar organiza in duminica viitoare.
Potrivit sondajului, 12 la suta au declarat ca nu au o parere clara in acest sens, 9 la suta s-au pronuntat impotriva aderarii la UE, iar alti 4 la suta au declarat ca nu ar participa la referendum. In acelasi timp, circa 28 la suta din participanti considera ca Moldova va deveni membru al UE in mai mult de zece ani si 26 la suta in 5-10 ani. In acelasi timp, 8 la suta considera ca Republica Moldova nu va deveni niciodata membru al UE.

Intrebati care ar fi cea mai potrivita situatie pentru Moldova, 45 la suta din respondenti au declarat ca Moldova ar trebui sa beneficieze de ajutorul altor state pentru a deveni membru UE, iar 30 la suta cred ca Moldova trebuie sa incerce cu propriile forte sa faca acest lucru.

De asemenea, aproape jumatate din respondenti considera ca Romania este cea care poate ajuta Moldova sa se integreze in UE. Pentru Rusia au optat 12 la suta, SUA – 8 la suta si Germania si Franta – 3 la suta.

La intrebarea daca ar vota pro sau contra aderarii R.Moldova la NATO, 20 la suta au optat pentru si 34 la suta contra, iar alti 5 la suta nu ar participa la referendum. Numarul celor care ar vota pentru aderarea la NATO a scazut esential de la 43 la suta in decembrie 2006, la 20 la suta in martie curent.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1091 persoane, in varsta de peste 18 ani.

reporter.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ