Peste jumatate din populatia R. Moldova crede ca situatia in tara evolueaza intr-o directie gresita.

0
53

Situatia in R. Moldova evolueaza intr-o directie gresita, iar Romania este tara care ne poate ajuta cel mai mult sa intram in Uniunea Europeana. De aceasta parere este aproape fiecare al doilea respondent al Barometrului Socio-Politic (BSP) OMNIMAS, lansat joi, 19 aprilie, la Chisinau, de IMAS-Inc Chisinau.

Potrivit BSP, 53% din respondenti considera ca lucrurile in RM merg intr-o directie gresita, in timp ce 33% sustin ca directia este buna. 14% nu au o parere formulata la acest subiect.

Starea generala de spirit a populatiei, reflectata de studiul sociologic, a evoluat intr-o directie pesimista, dupa ultimele sondaje realizate. Astfel, in februarie 2006, rata nemultumitilor de evolutia lucrurilor in RM era de 48%, in iunie 2006 – de 50%, iar in noiembrie 2006 – de 49%. Cei satisfacuti de directia RM constituiau, in barometrele precedente, 32%, 36% si, respectiv, 37%.

Potrivit aceluiasi sondaj, daca duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea RM la UE, 67% ar vota pentru, si doar 9% – impotriva.

28% din respondenti sustin ca Moldovei i-ar trebui mai mult de 10 ani ca sa adere la UE, 26% cred ca aceasta s-ar putea intampla in 5+10 ani, 9% – in 3-4 ani, 2% – in 1-2 ani, iar 8% sustin ca aderarea nu va avea loc niciodata.

Totodata, 30% cred ca RM ar putea realiza acest deziderat cu propriile forte, in timp ce 45% sunt de parere ca trebuie sa beneficiem de ajutorul altor tari.

Cea mai indicata, in acest context, este Romania (49% din optiuni), urmand Rusia (12%), SUA – 8%, Germania si Franta (cate 3%), Europa/UE, Italia si Ucraina (cate 2%).

Barometrul Socio-Politic (BSP) OMNIMAS a fost realizat, in perioada 14-23 martie, pe un esantion de 1091 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a R. Moldova, exceptand Transnistria. Marja de eroare constituie 3%.

Autor: Info-Prim Neo
Sursa: http://www.azi. md/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ