Petru Bogatu: E nevoie de un nou proiect unionist

57
309

În aceste zile am întâlnit la Bucureşti o mulţime de tineri antrenaţi în Acţiunea 2012. Ceea ce m-a frapat este faptul că o mare parte dintre ei sunt români din dreapta Prutului.

Basarabia e România

Fără a neglija rolul basarabenilor care este enorm, fireşte, ai impresia unei implicări masive a Vechiului Regat şi a Transilvaniei. S-a pus în mişcare şi diaspora. Acţiunea lasă semne în tot spaţiul românesc, dar şi dincolo de acesta. De la „Nistru pânʼla Tisa”, drumurile naţionale, localităţile, clădirile şi staţiile publice sunt împânzite cu inscripţia „Basarabia e România”. Această sintagmă poate fi întâlnită, de altfel, şi la Roma, şi la Madrid, şi la Paris.

Dar lucrurile nu se limitează, bineînţeles, doar la proliferarea de sloganuri şi simboluri unioniste. Apar cărţi şi site-uri, au loc dezbateri televizate şi colocvii ştiinţifice pe o singură temă: „Basarabia, pământ românesc”. Recent, la Chişinău, de exemplu, a trezit ecouri vii articolul lui Val Butnaru „Avem „ţară”. Ce facem cu ea?”. Dintr-o idee care plutea în aer e pe cale să se nască, pare-se, o mişcare populară. Oriunde sunt români în număr relativ mare, acţiunea „2012” prinde aripi.

De unde şi concluzia că se creează o nouă situaţie politică. Unionismul a mai încetat să fie apanajul unor grupuri răzleţe şi marginale de la Chişinău. Tot mai mulţi români încep să-şi amintească, în sfârşit, că au un vis existenţial care poate fi împlinit. Niciun neam nu creşte doar din interese meschine. Sau din goană după avere. Popoarele care au izbândit au avut şi mai au încă un vis general. Un proiect cultural şi politic care conferă naţiunii sens şi perspectivă istorică.

Visul românesc

Proverbială este, bunăoară, sintagma „visul american”. Multă lume aspiră la noua ţară a făgăduinţei numită SUA. De unde a pornit acest termen? Încă de la primii colonişti care veneau din Europa pentru a se afirma peste ocean.

Pentru prima dată, totuşi, „visul american” a fost definit de James Truslow Adams în cartea sa „Epica Americii”, scrisă în 1911. Potrivit lui, „visul american este acel vis al unei ţări în care viaţa ar trebui să fie mai bună, mai plină, mai bogată pentru toţi, cu posibilităţi pentru fiecare în funcţie de abilităţi și rezultate”. „James Truslow Adams preciza ca „visul american nu se referă la maşini şi venituri mari, ci mai curând la o ordine socială în care fiecare bărbat sau femeie are dreptul să-şi obţină statutul social pe care-l doreşte dacă este capabil, astfel încât să-i fie recunoscut meritul indiferent de condiţia socială din care provine”.

La 1 decembrie 2010, dincolo de Prut a fost lansat un proiect artistic „Visul românesc”. Pare un amănunt derizoriu. Eu unul însă îl consider simptomatic. Şi vă spun de ce. Românii încep, treptat, să aibă apetit pentru visul lor naţional. Pentru aspectele spirituale ale vieţii. Tot mai mulţi dintre ei îşi dau seama că numai astfel viaţa poate să-şi recâştige rosturile ei adevărate.

Dar ce este „visul românesc”? Mai întâi de toate, ideea de unitate naţională, spuneau marii noştri înaintaşi, coroborată cu obiectivul afirmării românilor la ei acasă în cadrul unui stat întregit. Privită din acest unghi, România se trezeşte. Iar Basarabia se conectează la energiile naţionale ale românilor de pretutindeni. Încă niciodată de la revoluţia din decembrie 1989 şi proclamarea independenţei Republicii Moldova în 1991, ideea unionistă nu a luat amploarea pe care o cunoaşte astăzi.

Dar ca visul românesc să nu degenereze într-o moară ce macină vânt, este nevoie de un proiect unionist. Acesta până acum a strălucit prin absenţă. Nici măcar Frontul Popular din perioada marilor adunări naţionale nu l-a avut, chit că declaraţii unioniste se făceau pe atunci cu nemiluita. Ulterior, până şi formaţiunea numită PPCD a eliminat din statutul său toate referirile unioniste.

Astăzi, PL şi PLDM, din considerente electorale, pesemne, se ascund şi ele îndărătul diverselor eufemisme pentru a evita tema unirii. Şi asta în condiţiile în care în ultimii ani a apărut un viguros curent de gândire unionistă. O mare parte a tineretului studios şi a spiritelor de acţiune cu o bogată experienţă europeană îşi trăiesc deja visul românesc. Numai că aceşti oameni, al căror număr creşte, nu se mai regăsesc în platformele electorale ale liberalilor şi liberal-democraţilor.

Partidul unionist

Aşa fiind, astăzi e momentul potrivit pentru apariţia unui partid efectiv unionist. Nu-i nevoie ca acesta să-şi propună unirea imediată. El urmează să vină cu un proiect politic pragmatic, dar bazat pe „visul românesc”. Pe conştiinţa celui de-al doilea stat românesc. Să demonstreze că lumina de la capătul tunelului este românească şi alta nu poate fi. Să arate că Republica Moldova, pentru a rezista în lume, trebuie să fie mereu solidară cu România. Să-şi sincronizeze viaţa cu România pe toate planurile. Să arunce punţi între români, unindu-i în cuget şi-n simţiri.
Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât de la o vreme, dincolo de marionetele „moldoveniste” manevrate de serviciile secrete ruse, se întăreşte şi o rezistenţă antiunionistă de natură birocratică. În ciuda evidenţelor şi a interesului naţional, există numeroşi funcţionari în administraţia centrală şi cea locală, precum şi destui politicieni democraţi şi proeuropeni care, deşi se consideră români şi chiar au paşaport românesc, şi-ar dori să păstreze status quo-ul.

Cu un discurs inteligibil şi cu lideri carismatici, cu rădăcini într-o mişcare populară precum Acţiunea 2012, un astfel de partid ar avea sorţi de izbândă. Prezenţa lui va contribui şi la destuparea celorlalte formaţiuni democratice care deocamdată nu au capacitatea de a se desprinde de paradigma perpetuării „statalităţii moldoveneşti”. Sterilă şi lipsită de orice orizont, aceasta e falimentară şi nu duce nicăieri. E timpul ca românii să ridice fruntea sus şi să-şi trăiască visul.

Sursa: Jurnal de Chişinău
Foto: Europa Liberă

57 COMENTARII

 1. singurul lucru adevarat in acest articol este „că o mare parte dintre ei sunt români din dreapta Prutului.” Este greu pentru cineva indoctrinat de ideea romanismului sa inteleaga ca noi nu ne definim romani, nu dorim unirea, iar daca toti stim ce inseamna visul romanesc (visat de romani, evident) , va spune un moldovan ca mai exista si visul moldovenesc, acela de a avea tzarisoara noastra, cu propriul ei destin…

  • priveste putin mai departe de virful nasului, trezestete, nu fi zombi !!!

   Vrei sa fii printre looseri traieste maideparte in minciuna ???

   Minciuna e dulce si placuta, adevarul ba …

  • Ti-ar placea tie ca singurul adevar din acest articol sa fie acesta, insa nu este deloc asa: tot articolul este un adevar! Fie ca iti place sau nu, indiferent care este visul tau „moldovenesc”, cei ca tine se imputineaza pe zi ce trece, iar cei care vor o „tarisoara a voastra” artificiala, vor trai sa o vada unita pentru totdeauna cu trunchiul de unde a fost desprinsa cu securea tarista: unita cu Romania, alaturi de celelalte provincii istorice romanesti, locuite de romani! Voua, draga harapalb, va lipseste cu desavarsire viziunea. Voi chiar credeti ca Rusia va tolera si se va impca vreodata cu ideea unei RM independente, unde ea sa nu isi bage mainile murdare?!? Chiar atat de naivi sa fiti? Intelegeti odata pentru totdeauna: RM este Romania sau nu va fi deloc. Rusia va avea grija sa creeze ea destinul „tzarisoarei” RM.

  • 1812 a fost ÎNCEPUTUL pentru MOLOTOV-2012 va fi SFÂRŞITUL PENTRU respubliKAKA MOLOTOV!

   Noi acum retrăim vremea LUPTEI PENTRU UNIRE dusă de buneii noştri în 1859 şi 1918!Noi ştim acum ce simţeau buneii noştri când Imperiile cotropitoare ,Imperiul Turc,Imperiul Rus şi Imperiul Austro-hungar

   NE INTERZICEAU DREPTUL DE A FI ROMÂNI.
   Ne interziceau DREPTUL DE A FI UNIŢI!

   Dar ca şi atunci ŞI ACUM NOI ROMÂNII NU MAI PUTEM FI MINŢIŢI!Cu fiecare ADEVĂR CURAT spus curajos,până la capăt,MINCIUNA RUSEASCĂ este zdrobită.VENINUL Călăilor Ocupanţi Ruşi NU NE MAI POATE FACE RĂU!Pentru că Noi ROMÂNII basarabeni :

   ŞTIM CINE SUNTEM
   şi
   REFUZĂM SĂ UITĂM CINE SUNTEM!

   ****SUNTEM ROMÂNI şi REFUZĂM SĂ UITĂM că SUNTEM ROMÂNI!!!****

  • Forul Democrat al Românilor din Basarabia
   cere guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău să reunească până în 2012, Basarabia cu România

   “În 2012 se vor împlini 200 de ani de la încheierea Tratatului de pace dintre Rusia şi Turcia, care a prevăzut, între altele, ca teritoriul dintre Prut şi Nistru, ce a aparţinut de secole Ţării Moldovei, să fie anexat Rusiei ţariste.
   La 16 mai 1812, prin două semnături ale unor furi, a fost să înceapă una dintre cele mai mari tragedii de care a avut parte vreodată un popor care a aparţinut dintotdeauna Europei: cea a Basarabiei.
   Într-o anaforă adresată domnitorului Scarlat Calimah, membrii Sfatului Domnesc, îndureraţi de faptul că Moldovei i-a fost furat jumătate din teritoriul ei, aveau să protesteze în acele zile, subliniind că “s-au deosebit din trupul Moldovei partea cea mai bună şi însufleţirea hranei… poate mai mult de jumătate de ţară, într-un cuvânt, tot câmpul şi inima ţării”.
   Moldova pierdea atunci Marea Neagră, Gurile Dunării, Insula Şerpilor, întregul teritoriu dintre Nistru şi Prut, cu vechile fortăreţe voievodale Hotin, Soroca, Tighina, Cetatea Albă…
   Ocupând Basarabia, Rusia lăţită pe două continente, se vedea mai aproape de Constantinopol, după cucerirea căruia urmând să devină, cum zice Testamentul lui Petru I, “adevăratul stăpânitor al lumii”. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, Rusia ţaristă nu avea nici un drept asupra acestui teritoriu, ea a săvârşit o crimă rupând în două Ţara Moldovei, unitatea, istoria, poporul, pământurile ei. Au trecut de atunci aproape două secole. După dezmembrarea URSS, Basarabia a devenit stat independent cu denumirea Republica Moldova.
   Dar calvarul ei – economic, politic, lingvistic – continuă. Acestea, credem, nu pot continua la nesfârşit. Ne gândim la copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri, care nu mai au nici un drept să sufere în continuare consecinţele unui tratat criminal, încheiat între două imperii care au dispărut demult de pe hărţile istoriei: Imperiul Ţarist şi Imperiul Otoman.
   Facem apel către guvernele celor două state româneşti: să dea dovadă de înţelepciune şi până la împlinirea a două secole de calvar şi străinie a Basarabiei (a Moldovei de Est) să facă totul ca să înlăture o nedreptate istorică.
   Credem că acestea urmează să depună eforturi dublate de explicaţii la nivel diplomatic partenerilor europeni, ca, împreună cu Societatea Civilă, cu instituţiile academice şi cu asociaţiile neguvernamentale din ambele state,
   să elaboreze un plan concret de acţiuni care, realizat, ar face ca în anul 2012 Prutul să nu mai fie râu de graniţă,
   iar cele două Moldove (care azi una se numeşte Republica Moldova, iar cealaltă – România) să revină la ce-au fost de sute de ani: un singur stat european, prosper economiceşte şi cu viitor demn de trecutul glorios al strămoşilor noştri.

   Voinţa noastră este să fim împreună cu fraţii de sânge,
   de istorie, de ideal, de unitate europeană.

   Anul 2012 să fie ANUL REUNIRII NOASTRE!

   Aşa să ne ajute Dumnezeu!

   Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova:
   Nicolae DABIJA, scriitor, membru de Onoare al Academiei Române (preşedinte); Constantin TĂNASE, director al publicaţiei „Timpul” (vicepreşedinte); Valeriu DULGHERU, şef de catedră, Universitatea Tehnică, doctor în ştiinţe tehnice (vicepreşedinte); Ion BUGA, doctor în istorie, profesor universitar (secretar general); Acad. Mihai CIMPOI, preşedinte al Uniunilor de Creaţie din R. Moldova; Ion COSTAŞ, ex-ministru MAI si al Apărării; Ion UNGUREANU, ex-ministru al Culturii; Acad. Alexandru MOŞANU; Valeriu SAHARNEANU, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova; Valerian DOROGAN, prorector al Universităţii Tehnice din R. Moldova; Nina JOSU, preşedintă a Asociaţiei pentru Literatura şi Cultura Română „Astra” – “O.Ghibu”; Alecu RENIŢĂ, preşedinte al Mişcării Ecologiste din R. Moldova; protoiereu Ioan CIUNTU; Mihai PATRAŞ, doctor în ştiinţe economice; Mihai MORĂRAŞ, preşedinte al Filialei FDRM de la USM; Acad. Sergiu CHIRCĂ; Ion DICUSARĂ, doctor în ştiinţe tehnice, preşedintele Aripii Tinere a FDRM; Ion MELNICIUC, doctor în filologie, şef de catedră, USM; Acad. Petru SOLTAN; Aurelian SILVESTRU, doctor în pedagogie, directorul Liceului „Prometeu”; Acad. Ion MAHU, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor Armatei Române; Timotei MELNIC, preşedinte al Ligii Pedagogilor; Valeriu Matei, scriitor; Boris MOVILĂ, publicist; Acad. Gheorghe GHIDIRIM; Acad. Anatol CIOBANU; Acad. Diomid GHERMAN; protoiereu Petru BUBURUZ; Boris DRUŢĂ, avocat; Anatol VIDRAŞCU, editor, preşedinte al Asociaţiei „Litera”; Petru MUNTEANU, avocat; Gheorghe MAXIAN, profesor, preşedinte al Filialei Orhei a FDRM; Alexei MARULEA, om de afaceri; Gheorghe PALADE, doctor în istorie; Anton MORARU, doctor habilitat în istorie; Tudor NEGRU, doctor în drept; Ninela Caranfil, actriţă; Vasile TĂRÂŢEANU, preşedinte al Comunităţilor Româneşti din Ucraina; Petru GROZAVU, preşedinte al Asociaţiei „Dunărea şi Marea”; Ilie ILAŞCU, fost deţinut politic; Andrei IVANŢOC, fost deţinut politic; Tudor PETROV-POPA, fost deţinut politic; Alexandru LEŞCO, fost deţinut politic

   Chişinău, 16 mai 2011

 2. @unescu
  Doresc sa-ti reamintesc ca teritoriul actualei RM a apartinut Romaniei cca 22 de ani, daca imi aduc bine aminte. Inainte de asta a fost cca 100 de ani gubernie a imperiului tarist si inainte de asta a fost vasala la otomani si la inceput principat independent.

  Nu e adevarat ce spui…faptul ca ati reusit sa prostiti 12-13 prescolari nu inseamna ca majoritatea absolut covarsitoare a locuitorilor republicii, indiferent de etnie, continua sa se considere moldoveni.

  Stii ce e in aceeasi masura amuzant si incredibil de imbecil? Ideea ca ne puteti convinge sa ne pierdem independenta, autonomie, in favoarea romaniei, daca ne speriati ca rusii isi baga mainile murdare in treburile noastre…lol.

  • Cănd , bre , a fost principat independent teritoriul actualei RM ? A fost principat , dar un teritoriu mult mai mare , cu capitala la Iaşi. si iata a fost o hotarire luata in capitala Iasi a Moldovei de a se uni cu celalalt principat inrudit, Valahia. Nu-ti place adevarul ?

 3. Pentru SLUGOII SCÂRBAVNICI ai Călăilor OCUPANŢI Ruşi precum VIPERA KGB „statalist-moldoveniste” !
  Lecţii de ADEVĂR despre DEZASTRUL provocat în Ţările Române de Călăii Ocupanţi Ruşi,veniţi şi atunci ca şi acum în Transnitria ca „PACIFICATORI”.

  Iată VICLENUL PLAN RUSESC DE OCUPARE A Ţărilor ROMÂNE expus chiar de PORCUL RUS puşkin:

  „ E o chestie importantă:
  ce are de făcut Rusia:

  VOM CUCERI noi Moldova şi Valahia
  SUB PRETEXTUL MIJLOCITORILOR PACIFIŞTI
  ,

  vom trece Dunărea în calitate de aliaţi şi duşmani ai duşmanilor lor?”

  ( Viaţa lui Puşkin povestită de el şi contemporanii lui-
  „ Jizni Puşkina, rasscazannaia im samim i ego sovremennikami”
  -editată la Moscova în 1987, la pag.428)

 4. PORCUL RUS puşkin:

  „Dunărea trebuie să devină reala frontieră dintre Rusia şi Turcia.
  De ce Ecaterina nu a realizat acest plan important la începutul revoluţiei franceze, cînd Europa nu avea timp să acorde atenţie la întăririle noastre militare, iar Turcia extenuată nu putea să ne opună nici o rezistenţă? Acest lucru ne-ar fi scutit pe viitor de griji suplimentare.”

 5. Lecţii de ADEVĂR despre DEZASTRUL provocat în Ţările Române de Călăii Ocupanţi Ruşi,veniţi şi atunci ca şi acum în Transnitria ca „PACIFICATORI”.

  1809: Rusia proclamă anexarea Principatelor Române

  “Acei care cunosc istoria Ţării Româneşti în epoca de la 1792 la 1806, ştiu pustiirile, jafurile, omorurile şi batjocurile de tot felul de care a avut parte acea nenorocită ţară din cauza mişcării astfel încurajate de Rusia, spre folosul scopurilor ascunse ale acestei puteri.
  În curs de trei ani numai ea plătise, peste birul obişnuit, 90 mii de pungi de bani, adică enorma sumă de 45 milioane, sub cuvânt de ridicare de trupe şi de alte măsuri de apărare împotriva lui Pasvant-oglu” (Hurmuzachi, ibid, piesa CCCCZZIII, p.228)

  ..”Generalii ruşi urmează să ridice din aceste nefericite provincii [Moldova şi Ţara Românească] contribuţii enorme: ei vor lăsa ţăranilor munteni şi moldoveni numai ochii ca să plângă.”

  ” De când ruşii sunt aici, generalii en chef, Michelson şi Prozorovski, au avut întotdeauna cîte 300 lei (450 franci) pentru masa lor; Meyendor, Ţiţerov, Miloradovici şi chiar Lascarov cîte 200 lei; Bahmetievm, Ulanbius şi mai mulţi alţii câte 100 lei, toţi ceilalţi ofiţeri, gheliruri” (5 februarie 1808, raport al agentul francez Lamare)
  “S-a pus în această provincie o dare de 30 lei de fiecare casă. Această dare dă loc la murmurele românilor de vreme ce este de cinci ori mai mare decât aceea ce o plătesc de obicei” (adjutantul Meriage, 18 februarie 1808)

  “Această ţară este cu desăvârşire distrusă, ruinată şi depopulată dacă pacea şi o grabnică mântuire nu vin în ajutorul ei. Nu este pildă de vezaţiuni asămănătoare celor ce exercită la ţară ispravnicii îndemnaţi de divanul lui Ipsilanti şi de ordinile suverane ale ruşilor….Oameni foarte demni de credinţă mă încredinţează că sunt puşi la tortură în acelaşi teasc, piciorul bărbatului lăngă piciorul femeii, până când mărturisesc şi predau tot ce au.
  Nu mai este în ţară nici grâu, nici orz.
  De opt zile nu mai este pe piaţa Bucureştilor nici carne, nici pâine, nici lemne, nici verdeţuri.

  Ţăranii români vor pleca cu toţii, fie în Turcia, fie în Transilvania şi nu se vor mai întoarce niciodată.” (27 martie 1808, raport al agentul francez Lamare)
  “Ţara Românească este într-o stare de mizerie ce greu s-ar putea descrie. Şăderea într-însa a armatei ruseşti, care apasă întregă pe ea, precum şi lăcomia lui Ipsilanti au redus-o la cea de pe urmă mizerie.” (8 iulie 1808, raport al agentul francez Sebastiani la Constantinopol)

  “… Amicul şi aliatul meu, împăratul Rusiei, a alipit către împărăţia sa Finlanda, Moldova, Ţara Românească şi un ţinut din Galiţia. Nu sunt gelos de nimic ce s-ar ăntâmpla în bine acestei împărăţii” (Napoleon, 3 decembrie 1809)

 6. Lecţii de ADEVĂR despre DEZASTRUL provocat în Ţările Române de Călăii Ocupanţi Ruşi,veniţi şi atunci ca şi acum în Transnitria ca „PACIFICATORI”.

  1809: Rusia proclamă anexarea Principatelor Române

  ” Ţara Românească este în starea cea mai deplorabilă, dările ce divanul este silit să le perceapă pentru trebuinţele armatei sunt de patru ori mai mari de ceea ce erau sub domni.
  Un nenorocit de ţăran care drept toată avere posedă o păreche de boi şi un car, plăteşte nişte biruri ridicîndu-se până la 40 lei pe lună. Totalul general, stabilit la sfârşitul anului 1809, reprezintă o sumă de 30 milioane pe care Ţara Românească A FOST SILITĂ să le furnizeze RUŞILOR, de la intrarea lor în ţară, atât în bani cît şi în provizii deosebite. Trebuie să se adauge la aceasta tot ce bioerii, în mâinile cărora ruşii au vândut autoritatea adminsitrativă, au putut să mai stoarcă pentru propria lor socoteală, care se poate ridica la alt total de aproape zece milioane şi atunci işi va face cineva face o idee de nevoia în care se găseşte această nenorocită ţară.
  Fapt este că, dacă această stare de lucruri mai ţine un an, Ţara Românească va fi o tară dărăpănată fără sorţi de mântuire şi care va trebui repopulată, căci o mare mulţime de săteni din satele care se află în apropiere de Dunăre, împinşi de desnădejde, au fugit şi mai fug încă în Bulgaria, spre părţile Şiştovului şi Nicopolei unde sunt foarte bine primiţi” (raport al agentului Ledoulx catre Champagny, 1810)

  “Ţara Românească si Moldova. Aceste provincii sunt de o fertilitate admirabilă. Erau acoperite de turme de vite; dar oştirea rusească a mâncat astfel această ţară încât, la începutul anului 1809, ea nu mai oferea decăt icoana unui pustiu” (14 iulie 1810, raport al agentul francez Meriage către Relaţiunile Externe Franceze)
  “Principatele române erau obligate să furnizeze armatei ruseşti toate proviziile şi să le şi transporte la locurile hotărîte; In anul 1808, cînd lipsa de nutreţ era cumplită, Prozorovski a cerut 70.000.000 puduri ( 1.146.000 tone) fân.
  In septembrie 1808, se cer Moldovei, ca supliment, 80.000 cetverturi (aprox. 50.000 kile) grâu, 40.000 cetverturi (aprox. 25.000 kile) ovăz, 30.000 cetverturi (aprox. 19.000 kile) hrişcă, calculate a 10 lei, jumătate în bani, jumătate în natură.
  Tot atunci se impune Ţarii Româneşti, suplimentar, o furnitură de 50.000 kile de grâu de Brăila, 80.000 kile de ovăz şi 120.000 care mari de fân.
  În februarie 1809, se cer Moldovei 11.000 de care cu 44.000 boi, spre a aduce din Rusia 54.000 cetverturi grîu.
  În 1810, Moldova era silită să cheltuiască 5.890.300 lei pentru armată si spitalele rusesti, afară de transporturile ce trebuia să le facă ţaranii şi de alte cheltuieli de tot felul- ca de ex, cele pentru porţia de carne ce ţările noastre fură îndatorite s-o procure zilnic , atât pentru fiecare soldat din oştire cât şi pentru fiecare bolnav aflat în spitalele ruseşti”

  (Radu Rosetti – Acţiunea politicii ruseşti în ţările române povestită de organele oficiale franceze, Ed. Cartea Românească, 2000)

  MOARTE Călăilor OCUPANŢI Ruşi!
  MOARTE RUSIEI !!!!

 7. Pentru „prietenii” care mor de grija noastra:
  visul moldovenesc se realizeaza cel mai repede cu un pasaport romanesc in buzunar si eventual cu studii la Iasi cum are domnul prim-ministru
  si apropo principatul Moldovei nu ocupa numai teritoriul de azi al RM

 8. De ce să nu dorim să fim mai mulți ?
  De ce să nu dorim să fim mai puternici?
  De ce să nu dorim să ne cunoaștem limba mia bine ?
  De ce să nu dorim să ne reîntegrăm țara ?
  De ce să nu dorim să avem mare și munte?
  De ce să nu dorim să trăim în liniște și pace?
  De ce să nu dorim să reîntoarcem instoria ?
  De ce să nu dorim să ne iubim neamul ?
  De ce să nu dorim să fim uniți ?
  De ce să nu dorim să fim de ne învins ?
  De ce să nu dorim să ne redobîndim drepturile pierdute ?
  De ce să nu dorim să ne apărăm ?
  De ce să nu dorim să fim ROMÂNI ?

 9. lol…cateva raspunsuri sunt cam isterice…nimic nou
  @radu…visul moldovenesc se realizeaza cu intrarea in ue…din momentul ala n-o sa isi mai ia nimeni cetatenia romaneasca, asta e garantat. Nu subestima patriotismul moldovenilor, chiar daca unii isi iau cetatenia in speranta unei vieti mai bune in europa…asta nu inseamna ca nu sunt in suflet mai departe moldoveni.
  @romanul din est…desi intrebarile tale sunt destul de sentimental-patetice am sa-ti raspund la cele care au logica.
  De ce să nu dorim să fim ROMÂNI ? – ce inseamna sa fim romani? noi nu suntem romani, nu ne-am unit cu valahia in 1859…nu ne-am considerat niciodata din 1300 pana in prezent decat moldoveni.
  De ce să nu dorim să ne apărăm ? – da, ce-ar fi sa ne aparam de mizeria asta de propaganda ideologica romaneasca care are un singur scop, aceea de a ne anexa.
  De ce să nu dorim să ne iubim neamul ? – eu imi iubesc neamul, indeajuns de tare incat sa nu il las sa fie absorbit de altul…

  • Iată ce scrie vipera harapKGB care SE DĂ „maldavan” el fiind de fapt un provocator greţos ,un slugoi al PSD-PNL-KGB ,adică PCRM-PLDM de peste Prut
   (COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă,ARMATA ROŞIE DE OCUPAŢIE divizia internet)

   „visul moldovenesc se realizeaza cu intrarea in ue…din momentul ala n-o sa isi mai ia nimeni cetatenia romaneasca, asta e garantat.”

   Evident O NOUĂ PROVOCARE jegoasă,tipic KAGHEBISTĂ şi pe care o întâlnim de la Putin şi Pervîi-NIT la Klimenko,Voronin,Stati şi weceul forumistic „moldovenii.KGB”.
   Dar în acelaşi timp(cum altfel)ESTE ŞI O MINCIUNĂ ORDINARĂ.
   Şi asta pentru că aderarea la UE se va face
   NUMAI PRIN RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA.
   NICIODATĂ ALTFEL.

   Dar cum,BOLŞEVICUL nu ştie asta?
   Dar de ce O FACE PE PROSTUL aşa-zisul „moldovenist” harapKGB?
   Simplu.
   Ştiţi cum trebuie să fie votul celor 27 de ţări membre UE ca să aderăm?
   Nu ştiţi?
   Vă spun eu atunci:
   VOTUL TREBUIE SĂ FIE UNANIM!
   Ai auzit TAVARIŞCI harapKGB?
   Repetă după Eminescu ROMÂNUL pe silabe:
   VO-TUL TRE-BU-IE SĂ FIE U-NA-NIM!

   Adică dacă îi mai supărăm mult pe FRAŢII ROMÂNI
   e suficient VOTUL ROMÂNIEI şi ADIO UE!

   Dar asta şi urmăresc şopârlele scărboase ale KGB.
   SĂ BAGE URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI.

   Aşa că nu mai vinde gogoşi KAGHEBISTE pe aici.
   Cred că toată lumea s-a lămurit.
   Indiferent de gargara Filatov-Lupu nu va fi în veci aderarea la UE altfel decât prin RE-UNIFICARE.

   RE-UNIFICARE şi PUNCTUM!
   Aşa să ne ajute Dumnezeu!

  • BĂI, FRATE IDEEA CĂ POT SĂ RĂSPUND ÎN REPLICĂ ASTFEL:
   De ce nu ne am apărat țara pînă acum, de rusofoni de turci, că pare tot apăram teritoriul și el tot dispare, și la nord și la sud și la est, dacă ești de părerea asta ?
   De ce să vorbești cu mine Românește daca nu ești Român ?
   De ce la mama dracului nu -i fugărești pe ce-i ce ți strică limba ce o vorbești, de rusofoni, bulgari, ukraineni, dar îi ponegrești pe ai tăi ?
   De ce suntem proști și nu dorim să fim uniți pentru a avea putere de răspuns la toate ponegrelile astea la care suntem supuși ?
   De ce nu înțelegem odată că , dacă o ținem tot așa cum am mai făcuto nu avem sorț de izbîndă, gata …. ?
   De ce nu vre-i să înțelegi că fără război, nu întorci smailul, Transnistria, Cernăuțul, Marea NEagră, ect. ?
   De ce nu înțelegi că riști să ajungi o insulă printre Balene ?
   De ce nu înțelegi că daca nu te faci mare și UNIT ACUM vei muri, la dracu nu ai încotro ?
   Dacă nu ești deacord cu mine, mîine trebuie să începi să lupți cu Ukraineni și RUșii să ți întorci pămînturile ?
   ORI TRĂIM UNIȚI ȘI FERICIȚI SAU MURIM DESTRĂMAȚI ȘI CUCERIȚI.

   • frate,
    -turcii nu mai sunt o amenintare pentru moldova iar de rusofoni de ce sa ne aparam, cu ei traim in pace, nu ei tzipa unire cu nush cine…nu ei vor sa vanda tzara, cu ei traim ca oamenii…
    -limba pe care o vorbim noi mai intai moldoveneasca s-a numit…citeste letopisetele…nu scrie de limba romaneasca decat de 2-3 ori…in rest numa moldoveneasca ii zice.
    -rusismele sunt o consecinta a influientei culturii slave…cum la voi se mai zice cool (din engleza), mishto bafta (din tziganeasca), la fel avem si noi cuvintele imprumutate din rusa. Oricum prefer sa imprumut din rusa decat din tziganeasca sau engleza.
    -ori ce fel de „ponegrire” ar veni, nu ar fi mai rea decat pierderea statului nostru.
    -„noi”?…care „noi”?…intelege ca izbanda voastra e infrangerea noastra.
    – daca iti doresti razboi inseamna ca esti cam „terminat”…moldova are nevoie de orice altceva decat de razboi…are nevoie de prosperitate…
    -mai bine o insula printre balene decat un peshtisor in burta uneia dintre ele
    -nu-mi purta mie (noua moldovenilor) de grija…nu mor caii cand vor cainii
    -pai nu sunt de-acord cu tine si continui sa traiesc cu rusii si ucrainienii in pace…pt ca ei numa imping la nicio unire…pt ca si ei se considera moldoveni dupa cetatenie desi etnia e rusa, ucrainiana, moldoveneasca sau mixta

    hai, linisteste-te…lasa aberatiile astea cu razboiul si „permite-ne” sa ne alegem singuri destinul… iar daca te consideri fratele nostru vei accepta alegerea noastra

 10. mai las-o bre moarta, cine te-a nominalizat pe tine „purtator de cuvint”?!
  vorbesti de parca ai avea in spate sustinerea citorva zeci de mii de oameni. fi naiba mai modest si vorbeste in numele tau!

  • @dave
   Sunt intru totul de acord cu remarcile tale la adresa comentariilor lui harapalab.

   @harapalb
   Teritoriul actualei RM a apartinut STATULUI Romania intre 1918 si 1940, iar apoi intre 1941 si 1944. Acelasi teritoriu, denumit impropriu Basarabia chiar de la ruperea de la Moldova de catre Rusia, a fost parte componenta a Principatului Moldovei, niciodata constituind ea insasi un Principat!

   Ca majoritatea locuitorilor RM se considera moldoveni este foarte adevarat. Si bine fac, pentru ca asta sunt! Dar ceea ce nu ai inteles tu si multi altii ca tine (sau va faceti ca nu intelegeti) este ca a fi moldovean=a fi roman, la fel ca si in cazul bucovineanului care si el este roman, motul din “Tara Motilor” este tot roman etc. Hai sa iti mai dau un singur exemplu: cetateanul Republicii Serbia (poate fi Bulgaria, Ungaria, Ucraina sau…Australia) care vorbeste limba romana, are aceleasi obiceiuri si traditii cu romanii din Romania, desi nu a pus niciodata piciorul in Romania, iar satul sau natal nu a facut parte din Romania si nu a proclamat niciodata unirea cu Romania, asta inseamna ca el NU ESTE ROMAN?!??!? Tu iti dai seama ce aberatii sustii?!?!? Tu chiar nu intelegi ca nu NUMELE ce-l poarta tara care reuneste oamenii aceluiasi popor este important?!? “Uniunea” asta a Transilvaniei, a jumatatii vestice a Moldovei, a Banatului, Dobrogei, Munteniei etc. ar fi putut sa se numeasca oricum, asta nu ar fi schimbt CU NIMIC identitatea comuna a locuitorilor acestor meleaguri, mai, draga harapalb… Chiar ma dezamagesti sa constat ca nu esti capabil sa faci aceasta distinctie.

   “…daca ne speriati ca rusii isi baga mainile murdare in treburile noastre…”
   Daca tu asta ai inteles din mesajul “Basarabia e Romania” sau “Basarabia – Pamant Romanesc”, nu ai inteles nimic! Unde este mesajul “infricosator” in asta? Nu e nevoie sa va “speriem” noi cu rusii, ca o fac ei singuri. Nu trebuie decat sa scoateti capul din nisip! Vezi ca exemple mai recente Transnistria si Gagauzia. Pentru cele mai vechi, intreaba-i pe buneii care au trait pe pielea lor “omenia” si “bunatatea” oferita de Rusia in lagarele sale. Cei care au trait, ca ceilalti…Dumnezeu sa-i ierte! De curand am citit un articol in care era prezentata o poveste cutremuratoare, cu marturiile unor moldoveni care inca sunt in viata, din fericire, si datorita carorara lumea intreaga poate afla povestea lor tragica, calvarul dezradacinarii, a smulgerii din propriul camin chiar si a copiilor si deportarea acestora… Citeste si tu acest articol, care prezinta doar UN CAZ din multe altele similare, si mai vorbim dupa aceea cine pe cine sperie!
   Invatati istoria, harapalb, ca sa nu o repetati, ca rad si curcile de voi la ce aberatii debitati!

   Si, apopo de “facut parte din poporul moldovenesc”, am cel putin aceleasi drepturi ca si tine de a imi da cu parerea in ceea ce-i priveste pe moldoveni. Sangele buneilor din partea mamei ma indreptateste la lucrul asta!

 11. pai, dave, spre deosebire de tine eu fac parte din poporul moldovenesc, deci, spre deosebire de tine, am mai mult drept moral de a vorbi despre chestii care afecteaza destinul acestui popor. In afara de asta s-au facut de mai multe ori sondaje care arata dorintele populatiei in materie de unire…iar chiar la alegeri se poate vedea care e dorinta majoritatii, iar daca ai traii printre moldoveni, ai vedea si tu cu ochii tai…de fapt multi romani de-ai vostri sunt constienti ca ideea unirii are sustinere cam doar in dreapta prutului. De fapt, in afara de mine si alti cativa razleti, cati moldoveni din rm posteaza pe acest site?

 12. 1) la mina: identitatea ta etnica asumata nu iti da dreptul sa vorbesti in numele altora

  2) si eu fac parte din poporul moldovenesc. si muntenesc si ardelenesc.

  3) te rog, din nou, vorbeste doar in numele tau fiindca, in rest, esti un partener de discutie decent. fara ” noi moldovenii facem/ dregem/ credem” fiindca se supara amicii nostri din husi, barlad, bacau, neamt sau chiar „capitalistii” din suceava si iasi.

  toate cele bune!

 13. @dave
  Sunt intru totul de acord cu remarcile tale la adresa comentariilor lui harapalab.

  @harapalb
  Teritoriul actualei RM a apartinut STATULUI Romania intre 1918 si 1940, iar apoi intre 1941 si 1944. Acelasi teritoriu, denumit impropriu Basarabia chiar de la ruperea de la Moldova de catre Rusia, a fost parte componenta a Principatului Moldovei, niciodata constituind ea insasi un Principat!

  Ca majoritatea locuitorilor RM se considera moldoveni este foarte adevarat. Si bine fac, pentru ca asta sunt! Dar ceea ce nu ai inteles tu si multi altii ca tine (sau va faceti ca nu intelegeti) este ca a fi moldovean=a fi roman, la fel ca si in cazul bucovineanului care si el este roman, motul din „Tara Motilor” este tot roman etc. Hai sa iti mai dau un singur exemplu: cetateanul Republicii Serbia (poate fi Bulgaria, Ungaria, Ucraina sau…Australia) care vorbeste limba romana, are aceleasi obiceiuri si traditii cu romanii din Romania, desi nu a pus niciodata piciorul in Romania, iar satul sau natal nu a facut parte din Romania si nu a proclamat niciodata unirea cu Romania, asta inseamna ca el NU ESTE ROMAN?!??!? Tu iti dai seama ce aberatii sustii?!?!? Tu chiar nu intelegi ca nu NUMELE ce-l poarta tara care reuneste oamenii aceluiasi popor este important?!? „Uniunea” asta a Transilvaniei, a jumatatii vestice a Moldovei, a Banatului, Dobrogei, Munteniei etc. ar fi putut sa se numeasca oricum, asta nu ar fi schimbt CU NIMIC identitatea comuna a locuitorilor acestor meleaguri, mai, draga harapalb… Chiar ma dezamagesti sa constat ca nu esti capabil sa faci aceasta distinctie.

  „…daca ne speriati ca rusii isi baga mainile murdare in treburile noastre…”
  Daca tu asta ai inteles din mesajul „Basarabia e Romania” sau „Basarabia – Pamant Romanesc”, nu ai inteles nimic! Unde este mesajul „infricosator” in asta? Nu e nevoie sa va „speriem” noi cu rusii, ca o fac ei singuri. Nu trebuie decat sa scoateti capul din nisip! Vezi ca exemple mai recente Transnistria si Gagauzia. Pentru cele mai vechi, intreaba-i pe buneii care au trait pe pielea lor „omenia” si „bunatatea” oferita de Rusia in lagarele sale. Cei care au trait, ca ceilalti…Dumnezeu sa-i ierte! Ia si citeste povestea asta cutremuratoare, cu marturiile unor moldoveni care inca sunt in viata si lumea intreaga poate sa afle povestea lor tragica, si mai vorbim dupa aceea cine pe cine sperie:

  http://timpul.md/articol/un-moldovean-pleaca-sa-moara-in-siberia-27490.html

  Invatati istoria, harapalb, ca sa nu o repetati, ca rad si curcile de voi la ce aberatii debitati!

  Si, apopo de „facut parte din poporul moldovenesc”, am cel putin aceleasi drepturi ca si tine de a imi da cu parerea in ceea ce-i priveste pe moldoveni. Sangele buneilor din partea mamei ma indreptateste la lucrul asta! 😉

 14. ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

  ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

 15. @dave
  1. ba da…nu-mi dau cu parerea ce vor thailandezii sau mexicanii, dar pt ca traiesc printre moldoveni, fiind unul dintre ei cred ca am dreptul sa emit o parere…cu siguranta mai mult decat ai tu dreptul…
  2. tu faci parte din poporul romanesc, la voi moldovenismul e doar o apartenenta regionala…la noi e altceva…trebuie sa intelegi ca noi, de la inceputuri nu ne stim altceva decat ca moldoveni….nu ne-am numit niciodat altfel….bunicii, strabunicii etc. Si acum veniti voi si spuneti ca suntem romani.
  3. cred ca am zis, noi moldovenii din rm. cred ca asa e destul de clar.

  draga eminovici, argumentul ca romania ne poate bloca intrarea in ue e hilar. Tre sa fii indoctrinat rau si destul de plin de venin ca sa afirmi asa ceva. Cred ca chiar co-userii acestui forum s-ar bucura sa intram in ue, chiar daca si fara unire. In afara de asta daca nemtii, polonezii si altii ne vor vrea in ue, romania nu o sa spuna ea, nu. Iar daca o va face, nu-i nicio problema…sunt si alte uniuni vamale la care putem adera.

 16. @ h.a.
  indeplinesc toate conditiile:
  1) limba mea nativa e „moldoveneasca”
  2) sint crestin ortodox
  3) am descendenta din partile Moldovei lui Stefan

  deci clar iti zic: apartin poporului moldovenesc 😀

 17. Şi totuşi VOTUL TREBUIE SĂ FIE UNANIM!
  Cel mai recent exemplu este blocarea accesului Ţării Noastre Mamă România în Shengen,la ORDINELE RUSIEI.
  Cine s-a opus?
  La început Franţa şi Germania.
  Fiind prea vizibilă FRAŢIA SATANICĂ ruso-germano-franceză,de tip Ribentrop-Molotov varianta 2011 ,au fost băgate la înaintare Olanda şi Finlanda.
  Deci DOAR 2 ţări(mici) din 27 au votat CONTRA.
  Rezultatul:BLOCAREA accesului Româniai în Shengen.

 18. „REPETITIO MATER STUDIORUM EST !”
  Repetiţia este mama învăţăturii.

  Deci, cum trebuie să fie votul celor 27 de ţări membre UE ca să aderăm?
  Să repetăm pentru „stataliştii-moldovenişti”:
  VOTUL TREBUIE SĂ FIE UNANIM!

  Tovarăşii „statalist-maldavanişti” sunt rugaţi în stil ROMÂNESC,cu vorba bună,( şi nu în stil RUSESC cu kalaşnikovul la tâmplă)
  să repete după Eminescu ROMÂNUL pe silabe:

  În
  U-E
  HO-TĂ-RÂ-RI-LE
  SE
  IAU
  NU-MAI
  PRIN
  VOT
  U-NA-NIM!

  Adică dacă îi mai supărăm mult pe FRAŢII ROMÂNI
  e suficient VOTUL ROMÂNIEI şi ADIO UE!

  Dar asta şi urmăresc şopârlele scărboase ale KGB.
  SĂ BAGE URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI.
  Nu vedeţi că „statalistul-maldavanist” şi-a dat iar arama pe faţă:

  harapalb a spus:
  „romania nu o sa spuna ea, nu.
  Iar daca o va face,nu-i nicio problema…sunt si alte uniuni vamale la care putem adera.”

  Ei vedeţi la ce se reduce de fapt „statalismul” şi „moldovenismul” ?
  La NOUA Uniune a Republicilor Socialiste Sovietice,la CCCP 2,clocit chiar acum în laboratoarele satanice ale KGB.

  Dar între timp TOŢI ROMÂNII basarabeni vor RECĂPĂTA dreptul lor STRĂMOŞESC:CETĂŢENIA ROMÂNĂ furată cu tancul de Călăii Ocupanţi Ruşi.
  Din familia mea,ieri,şi unchiul meu şi-a recăpătat DREPTUL SFÂNT DE A FI ROMÂN .
  A aşteptat 9 ani.
  Era ultimul din familie care încă nu îşi recăpătase cetăţenia.

  REUNIFICAREA ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

 19. Care este reacţia Călăilor Ocupanţi Ruşi la recăpătarea CETĂŢENIEI ROMÂNEŞTI de către ROMÂNII basarabeni?
  1.) Blocarea ABUZIVĂ,a intrării României în Schengen deşi a îndeplinit ABSOLUT TOATE CERINŢELE din CONTRACTUL DE ADERARE la UE.
  2.) Campaniei mediatică RUSEASCĂ ANTI-ROMÂNEASCĂ fără precedent executată prin SLUGILE Franţa şi Germania,prin TELEVIZIUNI DE STAT şi ziare.
  Tema MANIPULĂRII RUSEŞTI ANTI-ROMÂNEŞTI:
  ROMÂNI=ŢIGANI.
  Strategia OMULUI RUS SUPERIOR contra ROMÂNULUI inferior.

  Strategia prin care Călăii Ocupanţi Ruşi au creat

  MONSTRUOZITATEA,
  ABOMINAŢIA,
  RELICVA MOLOTOV,
  HIDOŞENIA LUI STALIN,
  RUŞINEA NEAMULUI ROMÂNESC numita „respubliKAKA maldavski”

 20. pt harap-alb:
  In limba romana (nu stiu daca si in cea moldovineasca) exista cuvantul demnitate si expresia simtul ridicolului. Daca tu crezi ca fiind cu luntrea in doua cururi cum zicea cineva o sa fiti priviti ca cineva, ma indoiesc.
  Cat despre libera circulatie cu pasaportul in Europa, mi-ar parea bine sa mai iesiti din ghetoul pe care singuri vi-l construiti.

 21. @dave, postul tau suna putin a bashcalie, deci imi e greu sa te iau in serios. Degeaba te identifici fortzat cu noi pt ca noi nu ne identificam cu tine si cu ceilalti ca tine. Important e de retinut ca noi suntem noi si voi sunteti voi. Trebuie clar delimitat.
  @radu. nu este de competenta romanilor sa decida in ce „barca” sta moldova, asta o vor decide moldovenii. Cat despre ghetto-ul nostru, eu il iubesc asa cum este si incerc sa il fac mai bun, dar in niciun caz sacrificand statalitatea noastra. In rest va urez numai bine in paradisul numit romania.

  @mascariciulROMANUL
  repeta dupa mine
  Mol-do-va
  pen-tru
  mol-do-veni!
  Tu-ris-tii
  ro-mani
  sunt
  bi-ne-ve-niti…

 22. putin?
  nu doar putin ci chiar mult dar nu vad cum altfel sa ma raportez la argumentele stataliste de genul „noi moldoveni de la stefan cel mare incoace”…

  eu unul chiar apreciez, in general, o disputa bazata pe argumente si contrargumente dar in cazul asta caterinca e singurul raspuns posibil fiindca o discutie serioasa pe tema „poporului moldovenesc” descendent al „poporului dac” pe filiera stefan cel mare chiar nu-mi pot imagina.

 23. DE CE AI NUME DE HARAP ALB SI NU NUME RUSESC,DE CE NU VII SI TU LA MUNCA IN STRAINATATE SA VEZI SI TU CAT E DE BINE PRIN STRAINI,NUMAI ATUNCI AI SA INTELEGI CE INSEAMNA PATRIE SI NEAM,DEJA SI STAINII AU INTELES CA SANTEM DOUA SATE ROMANESTI CU DESTIN AMAR, NU MAI TU NU AI ITELES MOLDO-RUSULE,ESTI UN BAIAT DE BANI GATA SI NU CUNOSTI DUREREA.

 24. Cu ce drept SLUGILE PLĂTITE DE KGB să împută forumurile cu STRATEGIA RUSEASCĂ de A BĂGA URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI ne interzic DREPTUL STRĂMOŞESC de a fi ROMÂNI???

  Doar prin MINCIUNILE ORDINARE şi prin URA ÎNTRE FRAŢI create de aceşti slugoi ai Călăilor Ocupanţi Ruşi-

  MONSTRUOZITATEA,
  ABOMINAŢIA,
  RELICVA MOLOTOV,
  HIDOŞENIA LUI STALIN,
  RUŞINEA NEAMULUI ROMÂNESC numita „respubliKAKA maldavski”
  ÎNCĂ mai există.
  ÎNCĂ.

  Dar nu pentru mult timp.

  Voi MANKURŢII „statalişti-maldavanişti-pragmatici” nici nu ştiţi câţi ROMÂNI basarabeni REFUZĂ SĂ UITE CINE SUNT!

  Tovarăşe harapKGB,lasă deoparte rânza şi ura ne-PUTIN-cioasă şi repetă după mine :

  RE-U-NI-FI-CA-REA
  Ba-sa-ra-bi-ei
  cu
  Ţa-ra Noas-tră Ma-mă Ro-mâ-ni-a
  ES-TE
  ÎN
  PLI-NĂ
  DES-FĂ-ŞU-RA-RE!

 25. tania, comentariul tau daca nu ar fi patetic, ar fi simpatic. Pai de unde stii tu, tanjusha, ca eu nu cunosc romania si strainatatea, sau ca sunt un baiat de bani gata? Daca tu iti dai cu parerea despre mine, pot sa o fac si eu? Eu zic ca esti blonda….am ghicit?
  @dave.
  Hai sa iti dau si eu tie ceva de citit:
  Vor unii Moldovei să-i zică că au chiemat-o Sțitia sau Schithia pre limba slovenească. Ce Sțitia coprinde loc mult, nu numai al nostru, ce închide și Ardealul și Țara Muntenească și câmpii preste Nistru, de coprinde o parte mare și de Țara Leșască. Chiematu-o-au unii și Flachia, ce scriu létopisețile latinești, pre numele hatmanului râmlenescu ce l-au chemat Flacus, carile au bătut războiu cu sțitii pre acéste locuri și schimbându-să și schimosindu-să numele, din Flachia i-au zis Vlahiia. Ce noi acésta nume nu-l priimim, nici-l putem da țărâi noastre Moldovei, ci Țării Muntenești, că ei nu vor să disparță, să facă doao țări, ci scriu că au fostu tot un loc și o țară și noi aflăm că Moldova s-au discălicat mai pe urmă, iar munténii mai dintăi, măcară că s-au tras de la un izvod, munténii întăi, moldovénii mai pre urmă, de păstorii nemerit, că umblându păstorii de la Ardeal, ce să chiiamă Maramoroș, în munți cu dobitoacile, au dat de o hiară ce să chiamă buor și după multă goană ce o au gonit-o prin munți cu dulăi, o au scos la șesul apei Moldovei. Acolea fiindu și hiara obosită, au ucis-o la locul unde să chiamă acum Buorénii, daca s-au discălicat sat. Și hierul țării sau pecetea cap de buor să însemnează. Și cățeaoa cu care au gonit fiara acéia au crăpat, pre carea o au chiemat-o Molda, iară apei de pre numele cățélii Moldii, i-au zis Molda, sau cumu-i zic unii, Moldova. Ajijdirea și țării, dipre numele apei i-au pus numele Moldova.

  e din grigore ureche, retine partea aia cu „noi nu primim numele de valahi si nu-l putem da tarii moldovei ci tarii muntenesti…” pentru mine asta spune totul. Eu cred ca e destula baza stiintifica care sa justifice o discutie serioasa despre poporul moldovenesc, diferit de cel valah. Daca intelegem trecutul putem sa intelegem si prezentul.

  @unescu. Corect, faceam parte din principatul moldovei inainte sa ne rupa rusii. Dar asta e cam singurul lucru adevarat din postul tau. Trebuie ca tu si voi sa intelegeti ca noi:
  -NU ne identificam ca urmasi ai romanilor
  -NU am participat la unirea din 1859
  -NU dorim unirea cu romania

 26. @dave
  sa scoti cateva cuvinte din context nu e mare scofala, asta e citatul complet cu privire la LIMBA MOLDOVENEASCA
  „Pentru limba noastră moldovenească

  Așijderea și limba noastră din multe limbi este adunată și ne este amestecat graiul nostru cu al vecinilor de prinprejur, măcară că de la Rîm ne tragem, și cu ale lor cuvinte ni-s amestecate. Cum spune și la prédosloviia létopisețului celui moldovenescu de toate pre rându: ce fiindu țara mai de apoi ca la o slobozie, de prinprejur venindu și discălicându, din limbile lor s-au amestecat a noastră:”
  mai cititi si asta:
  „Predoslovie a létopisețului moldovenescu ce într-însa spune că este făcută țara den doao limbi, de rumâni și de ruși, de care lucru să cunoaște că și păn’ astăzi este țara giumătate de ruși și giumătate de rumâni

  Ce această povéste nu să află însămnată de Uréche vornicul, iar eu n-am vrut să las nici această să nu pomenescŭ, socotind că cum am adus aminte de altele, ca să nu rămâie nici aceasta neînsămnată.

  Scrie la létopisețul cel moldovenescu, la predoslovie, de zice că deaca au ucis acei vânători acel buor, întorcându-se înapoi, văzând locuri desfătate, au luat pre câmpi într-o parte și au nemerit la locul unde acum târgul Sucévei. Acolo aminosindu-le fum de foc și fiind locul despre apă, cu pădure mănuntă, au pogorât pre mirodeniia fumului la locul unde este acum mănăstirea Ețcanei. Acolea pre acelaș loc au găsit o priseacă cu stupi și un moșneag bătrân, de prisăcăriia stupii, de seminție au fost rus și l-au chiemat Ețco. Pre carele deaca l-au intrebat vânătorii, ce omu-i și den ce țară este, el au spus că este rus den Țara Leșască. Așijderea și pentru loc l-au intrebat, ce loc este acesta și de ce stăpân ascultă ? Ețco au zis: este un loc pustiiu și fără stăpân, de-l domnescu fierile și pasările și să tinde locul în gios, păn’ în Dunăre, iar în sus păn’ în Nistru, de să hotăraște cu Țara Leșască, și este loc foarte bun de hrană. Înțelegând vânătorii acest cuvânt, au sârguit la Maramorăș, de ș-au tras oamenii săi într-această parte și pre alții au îndemnat, de au descălecat întăi supt munte și s-au lățit pre Moldova în gios. Iar Iațco prisecariul, deaca au înțeles de descălecarea maramorășénilor, îndată s-au dus și el în Țara Leșască, de au dus ruși mulți și i-au descălecat pre apa Sucévei în sus și pre Sirétiu despre Botoșiani. Și așa de sârgu s-au lățit rumănii în gios și rușii în sus.”

  @mascariciul ROMANUL
  u-ni-rea
  e doar in
  i-ma-gi-na-ti-a
  ta!
  la-sa
  et-no-bo-ta-ni-ce-le!
  Acum serios, felul in care scrii denota o obsesie cam bolnavicioasa…ar fi interesant de vorbit live cu tine…tot asa te isterizezi si incepi sa delirezi de spioni kgb, mankurti bolshevishti, stalin, lenin…?

 27. Sa nu uitati ceva rusilor:Nicaieri nu a supravietuit comunismul si nici in BASARABIA nu va supravietui pentru ca spiritul FRATILOR NOSTRII BASARABENI S-A TREZIT LA REALITATE SI SI_AU DAT SEAMA CE INSEAMNA SA FII UNIT IN CUGET SI SIMTIRI CU FRATII TAI LA O LALALTA SI SA TRECI IMPREUNA GREUL SI BINELE ASA CA HAI CU UNIREA FRATIIMEI BASARABENI TRAIASCA ROMANIA MARE SI UNITA PANA_N SEVASTOPOPL:)

 28. REPUBLICA MOLDOVA E UN STAT ARTIFICIAL FARA VIATA VESNICA DATORITA CRIZEI DE IDENTITATE NATIONALA SI DATORITA SITUATIEI ECONOMICE DIN DREAPTA PRUTULUI<ASA CA RUSILOR PREGATITI-VA PENTRU MARELE FINAL CE VA ASTEAPTA ATUNCI CAND POPORUL ROMAN DIN BASARABIA SE VA RASCULA IMPOTRIVA VOASTRA PENTRU CATA FOAMETE AU FACUT SI PENTRU CRIMELE CARE LE-A-TI COMIS IMPOTRIVA RUDELOR LOR SI A NOASTRE SPER CA RUSIA SA DISPARA DUPA FATA PAMANTULUI ASA CUM AU RUPT EI BASARABIA SI NORDUL BUCOVINEI DE NOI ASA SA PIARA MAMA RUSIE IN CEL MAI GROAZNIC MOD

 29. ===vorbeste frumos===

  BASARABIA PAMANT ROMANESC
  BASARABIA ISI ARE CAPITALA la BUCURESTI SI ALTA TARA NU CUNOSC DECAT ROMANIA,TARA DIN CARE MA TRAG CA ORIGINE CA SUNT GATA SA MA SACRIFIC PENTRU A MEA TARA SI PT AL MEU POPOR IN NUMELE ISTORIEI ROMANILOR SI A ROMANILOR DE PRETUTINDENI,PENTRU CA A MEA TARA E ROMANIA SI ALTA NU CUNOSC DECAT PE EA FIINDU-MI MAMA SI CETATENII TARII FIINDU-MI FRATI DE SANGE SI DE MAMA SI DE TATA.TRAISCA ROMANIA UNITA CU BASARABIA SI NORDUL BUCOVINEI SI SUDUL BASARABIEI SI DIASPORA INTREAGA

 30. Pentru harap,tu it-i doresti o tara mica si prospera,fara iesire la mare si fara munte,fara transnistria care se chiama Moldova?chiar daca nu avem radacini romanesti cum zici tu asta nu inseamna sa fim separati de ei,ei nu sant ca rusii sa ne ea cu forta cu sange cu razboae,mai ales in ultimii ani ei sant suportul nostru, eu apreciez mai mult prezentul decat trecutul,si vreau sa mai spun, cat timp vom rezista avand atatea rusi la noi ca popor moldav?independenta noastra ca popor nu va fi niciodata in singuranta langa rusi.

 31. tanjusha, ce inocenta esti…
  noi suntem romani la fel cum sunt irlandezii englezi…
  tu vrei sa ne aparam integritatea nationala si existenta ca popor fatza de rusi….sacrificand exact aceasta integritate si existenta intr-o unire cu niste romani cu care oricum nu ne identificam! Ciudata logica…
  -nu am zis niciodata ca vreau sa renunt la transnistria. zic doar ca dorintele norodului care e acolo trebuie respectate si daca ei vor o autonomie relativa in cadrul republicii moldova, eu personal as accepta asta. Repet, in cadrul rep moldova.

  • Te simti vulnerabil, harapalb? Fragil? Ti-e teama de intuneric? Dormi doar cu lumina aprinsa? =)) Poate, de fapt, esti o domnisoara sfioasa care tanjeste dupa afectiune si care are nevoie sa se simta tot timpul…protejata, indiferent de ce sau de cine! 😀 Hai, fugi la nani sa nu visezi urat la noapte! looooooool

 32. prietene, sincer, daca ti se pare ca e amuzant ce ai scris….ma dezamagesti
  se pare ca din lipsa de argumente, nu va mai ramane decat caterinca ieftina…deh, fiecare cum poate…

  Comentariul meu arata „gaurile negre” din logica tanjushei care, de frica rushilor si pt a apara independenta moldovei, ar fi de-acord sa sacrifice aceeasi independenta, unind moldova cu romania!!?!?!

  • Hai, nu te supara, caci, desi subiectul este unul cat se poate de serios, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai si zambim, nu? Cel putin, tu te amuzai destul de tare pe seama Taniei in post-urile anterioare, noi de ce nu am face-o? 😉
   Revenind, nu din lipsa de argumente nu m-am „bagat in seama” intre voi, ci datorita faptului ca aceeasi chestiune este vazuta total diferit de catre doi oameni. Nu exista nicio „gaura neagra” in logica Taniei, ci este…singura cale fireasca. Din punctul nostru de vedere, al celor care sustin revenirea teritoriilor romanesti in componenta Romaniei, ramanerea RM ca stat de sine statator (doar cu numele „independent”) este, cel putin, nefireasca si nenaturala. Este absurd sa sustii independenta unei bucati de teritoriu care a fost desprinsa prin forta de la statul din care facea parte. Cum spuneam, logica ei este foarte sanatoasa si, crede-ma, pe masura ce timpul trece, tot mai multi locuitori ai RM vor intelege ca revenirea alaturi de Romania este singura lor sansa ca peste secole sa isi mai pastreze identitatea (cum vrei tu sa-i spui: moldoveneasca/romaneasca/basarabeasca etc.). Sper sa traim cu totii sa vedem cum Rusia va fi pusa in fata faptului re-implinit, Basarabia si Romania o singura tara. Abia atunci isi va mai domoli actiunile ei subversive de instigare a basarabenilor impotriva celor de-un neam cu ei, romanii. Numai bine!

 33. ai dreptate intr-o singura chestiune…intr-adevar vedem lucrurile diferit. Pt noi, moldovenii, intre dorinta rusilor sau a romanilor de a ne influenta nu e mare diferenta.

  • Ei bine, asta este „buba”, asta este scopul nostru, al „unionistilor”: sa va facem sa „vedeti”! Abia dupa aceea, putem discuta despre dorinta cetatenilor din RM de a avea propriul stat, separat de Romania, dupa ce acestia vor stii cine sunt si ce isi doresc de la viata. In momentul de fata, marea majoritate dintre ei sunt oameni simpli, cu putina carte (sa-mi fie iertata remarca), indoctrinati pana in maduva oaselor de vechile regimuri, care nici macar nu stiu cine sunt. Dar, cum am mai spus, ei se vor duce, odata cu vietilor lor triste, nenorocite de atatia si atatia „civilizatori”, iar din urma vin tinerii, cei insetati de cunoastere si de schimbare. Nu este nevoie decat de timp, fratilor, rabdare si intelepciune! 🙂

 34. Ce spui tu aici, prietene? Adica o sa avem dreptul sa decidem asupra destinelor noastre de-abia atunci cand o sa acceptam „adevarul” sustinut de voi? LOL…nici pe rusi nu i-am auzit spunand asa ceva…
  Te inseli si in privinta tinerilor, eu si cercul meu de prieteni nu depashim 26 de ani…niciunul nu e unionist ci tineri mandri de a fi moldoveni si nu suntem singuri. Incep sa constat ca incet incet se trezeste in moldoveni constiinta nationala.

 35. Mai pe scurt, ca sunt in timpul programului: 😛

  1. Adevarul este unul singur si nu tine partea nimanui.
  2.”Tiiiiime is on my side” cum „zicea” un cantec.

  Vom trai si vom vedea cine a avut dreptate. 😉

 36. Oricâtă manipulare şi venin anti-românesc scuipă vipera KAGHEBISTĂ „harapniKGB”,
  ROMÂNII basarabeni SIMT ROMÂNEŞTE !
  Iată mesajul unui ROMÂN din Chişinău postat pe 16 Martie 2011 pe net.
  Este dovada că ROMÂNII REFUZĂ SĂ UITE CINE SUNT!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  „Astăzi, 16 martie, sunt onorat să vă vorbesc din Chișinău. Dar altă onoare îți este ție oferită. Care onoare? Răspunsul vine cu această întrebare.

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Așa este și vreau să țineți minte asta pe tot parcursul vieții. Eu voi cuceri ceea ce nu a fost cucerit! Înfrângerea nu va fi în crezul meu. Eu voi crede ceea ce alţii au pus la îndoială. Eu mă voi strădui să ridic prestigiul, onoarea și respectul neamului meu. Mi-am antrenat mintea şi trupul urmează.

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Eu confirm faptul că adversarii mei nu se așteaptă să câștig, dar eu niciodată nu mă voi preda! Slăbiciunea nu are loc în inima mea! Eu voi privi spre camarazii mei, spre cei care m-au adus în această lume şi cei care m-au instruit şi voi lua putere de la ei.

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Asemeni strămoșilor care și-au vărsat sângele pentru apărarea gliei străbune de pleava ce-a vrut să ne suprime, eu voi merge cu plăcere pe câmpul de luptă şi voi mișca, brăzda şi voi face tot ceea ce pot să ajung la țelul meu prin orice mijloace ce-mi stau la dispoziție și când voi ajunge acolo, violent voi nimici dușmanul meu și îl voi lăsa la pământ, pentru că el nu mă poate opri! Cultura, limba și credința îmi vor da putere!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  De partea mea, am camarazi, camarazi care au fost cu mine prin sacrificii mari și mici, prin sânge, prin transpiratie, prin lacrimi. Niciodată nu-i voi lăsa să cadă, nu-i voi lăsa jos şi nu-mi va fi frică de nici un adversar, deoarece adversarul nostru nu ştie ce e în inima mea!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Nimeni nu mă va nega, nimeni nu mă va sfida şi nimeni nu-mi va spune cine şi ce sînt sau pot fi! Credinţa va schimba lumea mea! Ea a mutat continente şi ţări şi a pus omul pe Lună şi mă va susține în această bătălie!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Invingerea, retragerea, aceste cuvinte nu au loc în vocabularul meu. Nu înţeleg aceste definiţii! Eu nu înţeleg atunci când lucrurile merg rău! Eu nu inteleg greșelile, dar eu înțeleg altceva – înțeleg victoria şi înțeleg că niciodată nu voi lăsa mâinile jos! Nu contează cât de rău merg lucrurile, inima mea şi mintea mea vor purta corpul meu atunci când membrele mele vor fi prea slabe!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Urăsc pe mancurt! Urăsc separatismul maghiar! Zeci de ani sînt umilit în propria Țară, zeci de ani privesc pasiv drama neamului meu în așteptarea momentului când asta va lua sfârșit. Astazi va fi acel moment, nu mâine, nu saptamana viitoare, dar chiar acum, chiar aici, în casa ta și în Țara ta!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

  Istoria își va aminti de mine! Eu mă voi defini, voi scri propria mea laudă şi nimeni nu-mi va spune ce pot şi ce nu pot fi! Eu nu voi merge niciodată acasă, nu fără a da tot ce am și ce pot pentru cauza noastră! Mă voi renaște din propriul scrum asemeni păsării Phoenix și generațiile ce vor veni îmi vor urma exemplul. Era toleranței a luat sfârșit. A început o nouă era – o eră Pentru Patrie!

  Cine sunt eu-SUNT ROMÂN !

 37. Domnul Moldovei-Dimitrie CANTEMIR
  (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723):

  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  ,

  iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?

LĂSAȚI UN MESAJ