Petru Bogatu: Serebrian îşi înmormântează propriul partid.

0
32

Însoţindu-se cu liderul PD (Dumitru Diacov – n.r.), Serebrian îşi înmormântează, de fapt, propriul partid. Cel puţin de această părere este analistul politic Petru Bogatu, care îşi argumentează poziţia în cadrul editorialului “Vor încăpea social-liberalii în PD?”, publicat în ediţia de marţi, 23 octombrie, a Jurnalului de Chişinău. „Cu toate că în ultimele alegeri parlamentare au făcut parte din Blocul Moldova Democrată, iar în timpul de faţă se regăsesc în majorităţile democratice formate în peste 20 de raioane ale republicii, cele două partide par incompatibile”, mai afirmă analistul. UNIMEDIA vă prezintă, cu mici prescurtări, editorialul semnat de Petru Bogatu.

“O eventuală unire a lor (PD şi PSL – n.r.) este văzută de foarte multă lume drept un act contra naturii. Şi până la un anumit punct, ea are dreptate. PSL, prin tradiţie, e un partid al unioniştilor culţi şi pragmatici. De cealaltă parte, PD, fiind o formaţiune destul de pestriţă şi conformistă, pare mai puţin ideologizată.”

“Constrâns de rezultatul electoral sub aşteptări, dar şi de faptul că aristocraţia partidelor mici poate supravieţui, din punct de vedere politic, doar în urma coagulării opoziţiei, liderul PSL a fost primul politician de la Chişinău care, după consumarea alegerilor locale, s-a pronunţat pentru unificarea liberală.”

“Nu-i exclus ca până la urmă liderul PSL să se dovedească o achiziţie bună pentru PD. Serebrian este capabil să le aducă democraţilor un plus de imagine. În noul sezon politic, care va fi axat, probabil, pe ideea naţională ca o condiţie a integrării europene, el va fi în măsură să împrospăteze sângele PD. De pe urma acestui fapt ar avea de câştigat, bineînţeles, şi Diacov. Nu însă şi PSL”.

“Însoţindu-se cu liderul PD, Serebrian îşi înmormântează, de fapt, propriul partid. Fiind în PSL mai mult o autoritate intelectuală decât un Ayatolah, el nu va putea sili masa de social-liberali să adere la o cauză care le este străină”, mai susţine analistul Petru Bogatu.

Amintim că la şedinţa precedentă a parlamentului, deputaţii social-liberali au aderat la fracţiunea parlamentară a PD, formând o fracţiune parlamentară comună „PD-PSL”.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ