PIB pe cap de locuitor în Republica Moldova se apropie de 1000 dolari

0
120

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în Republica Moldova a atins, anul trecut, valoarea de 936 USD sau de aproape două ori mai mult decât cu zece ani în urmă, se arată în datele sistematizate ale Bănci Naţionale a Moldovei.

Totodată, conform acestui indicator Republica Moldova cedează multor ţări din regiune. Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltării, în Ucraina PIB-ul pe cap de locuitor a fost anul trecut în valoare de 2 260 USD, în Belarus – 3 800 USD, în Rusia – 5 300 USD, iar în România 5 600 USD.

PIB-ul moldovenesc a evoluat în ultimii zece ani de la o valoare de 7,7 miliarde de lei (în 1996) la peste 44 miliarde de lei (în anul trecut).

Potrivit datelor BNM, economia moldovenească a înregistrat scăderi în 1995-1996, după care a urmat un an de creştere a PIB. Însă, următorii doi ani (98-99) au fost marcaţi din nou de descreştere economică, în special ca urmare a crizei financiare din Rusia, care a „zdruncinat” puternic şi economia moldovenească.

Începând cu anul 2001, economia a intrat pe un trend ascendent. Însă, anul trecut, creşterea economică s-a redus la 4 la sută (de la 7,5% în 2005), în special, ca urmare a dublării traifului de import la gazele naturale din Federaţia Rusă, dar şi din cauza ebargoului impus de Moscova la exporturile de vin şi produse agro-alimentare din R.Moldova.

Guvernul moldovean proiectează pentru anul curent o creştere a PIB de 5%, aceasta fiind cel mai modest avans prognozat în CSI. În medie, pe Comunitatea Statelor Independente este aşteptată o creştere economică de 7%.

Produsul Intern Brut este un indicator macroeconomic care exprimă valoarea tuturor bunurilor materiale şi serviciilor produse în interiorul unei ţări de către agenţii economici în decursul unui an. PIB-ul pe cap de locuitor reprezintă raportul dintre valoarea absolută a PIB şi numărul de locuitori a ţării.

http://www.basa.md/?c=news&id=314623#314623

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ