PIB-ul moldovenesc a crescut cu 7,3%, in primul trimestru.

0
53

In primele trei luni ale anului 2007, Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a inregistrat o crestere de 7,3%, mai mare decit in trimestrul I 2006, cind exporturile de vinuri moldovenesti pe piata rusa inca nu erau interzise. Igor Dodon, ministrul Economiei si Comertului, a informat, in sedinta de miercuri a Cabinetului de Ministri, ca in structura PIB-ului dupa resurse ponderea principala revine serviciilor in constructii, industrie, comert, transmite Agentia INFOTAG.
Potrivit ministrului, in perioada respectiva s-a atestat o maxima de crestere a investitiilor in capitalul fix, cu 43 % mai mult decit in primele trei luni ale anului precedent. Structura investitiilor straine directe, de asemenea, s-a modificat, observindu-se o majorare a veniturilor reinvestite de catre investitorii straini, precum si a investitiilor de portofoliu, a investitiilor in capitalul social al intreprinderilor.

Rata inflatiei, in mai 2007, a fost de 0,9%, rata cumulativa a inflatiei in mai fata de decembrie anul trecut a constituit 3,9%. In perioada ianuarie – mai 2007, rata inflatiei a fost de 11,3% comparativ cu cea din perioada similara a anului 2006. Rata inflatiei medie lunara in 2007 a alcatuit 0,7 %. In ianuarie – mai 2007, leul moldovenesc s-a apreciat cu 3,8 % in raport cu dolarul american si cu 1,7 % – in raport cu euRO.

In primele cinci luni ale acestui an, s-a inregistrat o descrestere industriala de 5,4%, in fond, ca urmare a pierderilor din sectorul viti-vinicol. Totusi, ritmul de descrestere a fost mai mic decit in anul trecut (circa 17%), dovada ca unele companii s-au orientat catre alte piete, iar situatia, foarte lent, dar se echilibreaza.

Igor Dodon a mai reamintit ca agentiile internationale au imbunatatit rating-ul de tara pentru Moldova, apreciind astfel ca republica este mai atractiva sub aspectul investitiilor.

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ