PL cere Rusiei să recunoască genocidul basarabean din anii 1940-1950

0
141

Partidul Liberal (PL) cere Federaţiei Ruse recunoaşterea oficială a genocidului basarabean săvârşit de regimul comunist de ocupaţie în perioada 1940-1950. Totodată, PL solicită ca autorităţile ruseşti să-şi ceară iertare pentru suferinţele imense pe care le-a adus populaţiei dintre Prut şi Nistru.

„Autorităţile de stat ale Republicii Moldova sunt datoare să ceară Federaţiei Ruse, succesoarea de drept a URSS, recunoaşterea oficială a crimei de genocid săvârşită de regimul sovietic de ocupaţie în teritoriul dintre Prut şi Nistru şi, dacă acest lucru este cu putinţă, exprimarea regretului şi a cererii de iertare pentru ororile şi suferinţele imense pe care le-a adus populaţiei noastre regimul sovietic de ocupaţie”, a declarat deputatul liberal, Corina Fusu.

De asemenea, Fusu este de părere că Legislativul moldovean trebuie să întreprindă toate demersurile necesare pe lângă Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, ca această crimă de genocid să fie recunoscută şi condamnată la nivel european, în documentele oficiale ale organismelor europene.

„Considerăm că Parlamentul trebuie să ia neîntârziat în dezbatere Raportul Comisiei pentru studierea crimelor comunismului şi să adopte un act legislativ prin care să se condamne genocidul săvârşit de regimul comunist, să se interzică utilizarea simbolurilor comuniste şi ale fostei URSS, ca şi a terminologiei comuniste”, a spus Corina Fusu.

Deputatul, a precizat că partidul din care face parte îşi asumă responsabilitatea de a elabora şi promova în Parlament un nou pachet de legi care îi va reabilita şi repune în drepturi pe toţi cei care au fost nedreptăţiţi, batjocoriţi, neglijaţi şi amăgiţi nu doar de sistemul sovietic, ci şi de guvernările epocii moderne ale Republicii Moldova, care au mimat grija pentru jertfele stalinismului, adoptând legi sterpe, imposibil de aplicat. „Aceste Legi le-au aruncat oamenilor câte 200 de lei şi-i poartă cu anii prin instanţe în căutarea adevărului şi a dreptăţii”, a punctat Fusu.

Datele istorice spun că în intervalul 28 iunie 1940 – 1 ianuarie 1950 în Basarabia, Nordul Bucovinei şi Transnistria au fost masacraţi sute de mii de oameni, inclusiv: în închisori – 30 000 de persoane, deportaţi – 74.515 persoane, omorâţi în foametea organizată din anii 1946-’47 – 173.689 persoane. De asemenea, au fost mobilizaţi cu forţa pe front 350 de mii de oameni, dintre care au fost ucişi 54.618.

jurnal.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ