PL sare la gâtul PNL „din motive de meschină gelozie”.

0
50

Partidul Naţional Liberal a lansat, săptămâna trecută, un proiect intitulat „Uniunea interstatală România – R. Moldova”. Despre ce prevede în linii mari acest proiect am scris în ediţia de vinerea trecută.

Proiectul a fost criticat de către preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, pe motiv că acesta „distruge caracterul unitar al statului român”. Ghimpu şi-a lansat acuzaţiile şi la o emisiune a postului de televiziune „Euro TV Chişinău”, al cărui director a propus în 2000 un proiect similar (!).

JURNAL continuă publicarea opiniilor vizavi de Uniunea propusă de PNL.

Mircea Chelaru, vicepreşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni: „O utopie frumoasă”

„Ideea nu este nouă. În anul 2002, în programul politic al Partidului Unităţii Naţiunii Române a apărut o propunere de iniţiativă pentru comunitatea statelor româneşti ca persoană de drept juridic, recunoscută pe plan european. Se avea în vedere colaborarea dintre cele două state în domeniul politicii externe, economic, cultural şi în alte direcţii care putea să le facă compatibile pentru o integrare, dacă nu simultană, cel puţin succesivă, dar de succes în UE. Deci, ideea este mult mai veche. Apoi, tratatul de parteneriat privilegiat şi de frăţietate a fost lansat de mine ca idee în anul 2000, cu ocazia vizitei comune a subsemnatului şi a lui Mihai Răzvan Ungureanu la Chişinău în faţa preşedintelui de atunci, Petru Lucinschi. Deci, nu este o noutate de a crea un parteneriat de frăţietate. Este ceva natural şi firesc, noi fiind sinceri şi oneşti cu fraţii noştri de peste Prut, numai că trebuia să voiască şi ei acest lucru. Acest parteneriat nu a fost semnat. Acordul din 2000 a fost formalizat ca toate celelalte tratate, neconţinând în interior sintagma de „privilegiat şi de frăţietate”. PNL nu face altceva decât să readucă în discuţie unele idei. Cât priveşte Uniunea Interstatală România – R. Moldova, este mult prea mult la această dată. Mi se pare o utopie frumoasă. Cert este că trebuie să lucrăm la nivelul celor două guverne, să recunoaştem starea de fapt şi să lucrăm pentru corectarea ei în timpul fizic imediat. Adică, e vorba de istoria prezentului, nu de cea a dorinţelor viitorului. Cei care conduc astăzi R. Moldova nu fac nici politica Moscovei, nici politica altor forţe oculte. Eu sunt departe de a arunca vina pe fel de fel de gânduri mârşave ale conspiraţiilor. Nu! Cei din conducerea actuală de la Chişinău luptă pentru propria putere, pentru conservarea oligarhiilor proprii. Dacă s-ar produce cumva o relaţie mult mai apropiată cu România şi ideea unei viitoare uniuni în cadrul UE, le-ar dispărea privilegiile. Asta este ceea ce explică actuala reticenţă, violenţă în limbaj şi chiar duritate în acţiuni.”

Vitalie Ciobanu, preşedinte PEN Club Moldova: „Utilă şi legitimă”

„Iniţiativa PNL privind crearea Uniunii interstatale România – Republica Moldova mi se pare utilă şi legitimă. Utilă, pentru că oferă opiniei publice o temă de dezbatere majoră: Republica Moldova se află într-o gravă criză politico-economică şi socială, de care se face vinovată actuala putere. În mod evident, pentru Moldova nu statalitatea de tip comunist este soluţia. Statele nu sunt realităţi eterne şi imuabile, ci creaţii ale oamenilor, sunt instrumente politice menite să asigure o viaţă demnă cetăţenilor săi. În momentul în care un asemenea instrument politic s-a perimat, el trebuie înlocuit cu altul, mai modern şi mai eficient. Nimeni nu are dreptul să împiedice o dezbatere, atâta timp cât ea se poartă în mod democratic, decent şi cu argumente. Propunerea PNL este şi legitimă, cum spuneam, pentru că se sprijină pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie a românilor din cele două state, România şi Republica Moldova. Ar trebui ca şi celelalte partide din opoziţie să ia în serios iniţiativa PNL, să nu sară cu acuzaţii şi insulte la adresa autorilor săi, numai din motive de meschină gelozie, aşa cum au făcut-o alţi liberali.”

Sursa: Jurnal de Chisinau.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ