Planul dispariţiei deputatului Vlad Cubreacov a fost pus la cale de fostul ministru al apărării, Valeriu Pasat, sustine presedintele unui ONG din Transnistria.

0
53

Boris Asarov, preşedintele Asociaţie transnistrene Pro Europa susţine că planul dispariţiei deputatului Vlad Cubreacov a fost pus la cale de fostul ministru al apărării, Valeriu Pasat. „Ex-ministrul apărării, ex-directorul SIS al Republicii Moldova, Valeriu Pasat şi ministrul apărării Transnistriei, Vladimir Antiufeev, sunt direct implicaţi în răpirea lui Vlad Cubreacov. Informaţiile, obţinute din surse sigure aflate în regiunea transnistreană, au fost bine documentate şi trimise Procuraturii municipale Chişinău”, a declarat Boris Asarov astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă. Asarov susţine că în anul 2002, ca urmare a demiterii lui Pasat din funcţia de director al Serviciului Informaţiilor Secrete, acesta s-a mutat la Tiraspol unde s-a aflat în contact direct cu Vladimr Antiufeev.

„Acţiunile de protest din primăvara anului 2002 erau convenabile regimului de la Transnistriei. În momentul în care s-a înregistrat o scădere a intensităţii protestelor, la Tiraspol a fost întocmit un plan, realizarea căruia ar fi dus la o creştere simţitoare a revoltelor. Acesta presupunea răpirea deputatului Vlad Cubreacov. Planul a fost întocmit de Valeriu Pasat şi pus în aplicare de echipa lui Antiufeev din Chişinău. Liderul PPCD, care era şi deputat în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a fost eliberat ca urmare a presiunilor venite din partea CoE”, susţine Boris Asarov, preşedintele Asociaţiei transnistrene Pro Europa.
Ulterior, Pasat şi Antiufeev au scos un film prin care ar fi încercat să-i arate drept vinovaţi, în acest caz, pe preşedintele Vladimir Voronin şi ministrul afacerilor interne Gheorghe Papuc. Caseta a fost dusă de Pasat la Bucureşti şi difuzată la postul de televiziune OTV, care, susţine Asarov, este controlat, prin Corneliu Vadim Tudor, de serviciile speciale ruse. După câteva zile aceeaşi casetă video a fost prezentată şi într-o conferinţă de presă la Tiraspol de către Vladimir Antiufeev.

„Acum se încearcă, din nou, ca ancheta în acest caz să fie îndreptată pe un drum greşit. După eliberarea sa Pasat vrea să şteargă toate urmele care l-ar putea aduce din nou pe banca acuzaţilor. Ion Neagu care a declarat că dispariţia lui Cubreacov a fost pusă la cale chiar de liderii PPCD, este rudă apropiată cu ofiţerul serviciilor speciale ruse, Oleg Crohin. Acum patru ani, acesta din urmă s-a aflat în misiune la Bucureşti, unde s-a întâlnit şi cu Pasat. Dar se vede că doar declaraţiile lui Neagu nu erau suficiente. De aceea în această cursă a fost atras şi Sergiu Burcă, fiind şantajat cu accidentul în care a fost implicat şi de pe urma căruia a decedat o femeie”, a declarat Asarov.

La rândul său, Sergiu Burcă a negat aceste afirmaţii declarând că nu doreşte să comenteze inepţiile lui Asarov. „Ceea ce am declarat la Procuratură la 29 august curent şi parţial, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de luni este singurul adevăr. Nu sunt şi nu am fost şantajat de nimeni”, a declarat Burcă pentru UNIMEDIA.

Tot astăzi, Boris Asarov a mai afirmat că pe parcursul celor două luni de zile, deputatul Vlad Cubreacov a fost ascuns într-un sat de pe malul râului Nistru. Acesta, însă nu a precizat care sat anume.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ