Planul rus pentru Transnistria: Smirnov demisioneaza lasand locul noului favorit, Evgheni Sevciuc

0
44

Igor Smirnov
Liderul republicii separatiste Transnistria, Igor Smirnov (foto), ar putea sa demisioneze anticipat, in septembrie 2007, potrivit site-ului Informacia.ru, care citeaza surse din conducerea partidului „Edinaia Rossia”, aflat la guvernare in Rusia.

Sursele prognozeaza ca alegerile prezidentiale anticipate vor avea loc in Transnistria in decembrie 2007, iar partidul il va sustine pe presedintele parlamentului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuc, considerat de mai mult timp cel mai probabil lider al regiunii.
Reprezentanti ai „Edinaia Rossia” sustin ca Smirnov a contribuit mult la constituirea institutiilor publice din RMN si are merite mari in fata Rusiei, dar s-a transformat demult intr-o „frina in reglementarea transnistreana”.
In decembrie 2006, a fost reales presedinte, pentru urmatorii 5 ani. Sevciuc, liderul partidului „Obnovlenie”, care detine majoritatea mandatelor in parlamentul de la Tiraspol, s-a intilnit, recent, la Moscova, cu presedintele Dumei de Stat a Rusiei, Boris Grazlov (liderul „Edinaia Rossia”) cu care s-a inteles sa semneze un acord de colaborare intre cele doua partide.
Presa rusa a realatat recent despre indiferenta cu care ar fi fost primit Smirnov la Moscova de oficialii rusi, cu ocazia “Zielelor Transnistriei” sarbatorite in capitala rusa. Primarul Moscovei a anulat in ultima clipa intalnirea cu liderul separatist. In acelasi timp, noul rasfatat al presei aservite Kremlinului este acest Evgheni Sevciuc, presedintele paralamentului de la Tiraspol. Sevciuc a declarat pentru Regnum ca rolul intern al paralamentului trebuie modificat pentru a rezolva problemele urgente ale Transnistriei. El este absolvent al Academiei de Comert Exterior din Rusia si al Academiei Ministerului de Externe din Ucraina. Aceste informatii au fost lansate pe fondul negocirilor bilaterale purtate intre Chisinau si Moscova privind reglemantarea conflictului transmistrean. Publicatia EuObserver a dezvaluit ca o intelegere intre cei doi Vladimir, Putin si Voronin ar urma sa fie semnata pe 10 iunie. Acordul secret dintre Moldova si Rusia a fost anuntat prima oara de analistul Vladimir Socor, stabilit în SUA. Presedintele Vladimir Voronin ar urma sa recunoasca guvernul separatist de la Tiraspol, sa organizeze alegeri si sa acorde 20 % dintre mandatele parlamentare politicienilor de la Tiraspol, precum si functia de ministru adjunct în fiecare minister de la Chisinau. Initiativa, care vine din partea Rusiei, este menita sa promoveze interesele Tiraspolului si sa destabilizeze situatia politica de la Chisinau.

http://www.rgnpress.ro/content/view/22352//

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ