PNL: Noi iubim România, dar detestăm fariseismul funcţionarilor români

0
59

Partidul Naţional Liberal (PNL) din R. Moldova îi îndeamnă pe cetăţenii moldoveni care au expediat sau intenţionează să expedieze cerere de programare pentru depunerea actelor de redobândire a cetăţeniei române să adreseze scrisori directe la Palatul Cotroceni de la Bucureşti.
Îndemnul vine din cauza procedurii „excesiv de birocratizate” în acest sens. „Nu atacăm România, dar fariseismul funcţionarilor români, care-i fac pe basarabenii români să treacă prin-un adevărat calvar”, a declarat liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, luni, 25 ianuarie.


Pavlicenco susţine că deşi în luna noiembrie preşedintele român Traian Băsescu a promulgat modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române, care prevede examinarea cererilor în 5 luni, procedura este destul de încurcată în realitate. „Noi considerăm că este o problemă pe care Guvernul şi Preşedinţia României trebuie să o rezolve pentru că există legea şi ea nu este aplicată întocmai. Legea modificată şi completată nu prevede cazierul juridic şi programarea”, a subliniat Vitalia Pavlicenco.

Astfel, liderul PNL şi Gheorghe Viţă, preşedintele Uniunii românilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, au făcut un apel către românii din R. Moldova care au expediat sau urmează să expedieze cereri de programare pentru depunerea actelor în acest sens, prin intermediul Poştei Moldovei şi a secţiei consulare a României la Chişinău, aşa cum prevede procedura, să expedieze scrisori direct la Cotroceni. În textul scrisorii model cetăţenii vor menţiona şi obstacolele de care se ciocnesc.

Gheorghe Viţă a spus că anume românii basarabeni sunt cei mai discriminaţi. Viţă susţine că dacă un basarabean aşteaptă 7 ani cetăţenia, românii care au emigrat din România în perioada anilor 1970-1989 în prezent îşi redobândesc cetăţenia în 3-6 luni.

„Basarabenii au pierdut cetăţenia în condiţii neimputabile nouă”, a subliniat Gheorghe Viţă. Dânsul susţine că peste 500 mii de cereri depuse de basarabeni stau în garajul secţiei consulare la Chişinău în saci, fără să fie examinate.

„Ştie Traian Băsescu de aceste cazuri? Oare ştie că în instanţele de judecată de la Bucureşti sunt peste 2000 de dosare puse pe rol? Basarabia este română doar în campaniile electorale, în rest ni se dă câte oleacă”, a mai declarat Gheorghe Vinţă.

„Eu cred că există o anumită temere legată de acest argument al depopulării R. Moldova. Alt argument, există o temere că ar creşte numărul cetăţenilor în UE care nu este gata să asimileze forţa de muncă care va circula liber”, a opinat Vitalia Pavlicenco.

Liderul PNL însă se declară convinsă că cereri pentru redobândirea cetăţeniei române vor fi chiar şi după liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni în UE. „Este o chestie de identitate şi conştiinţă românească, faptul că au votat atâţia cetăţeni la alegerile prezidenţaile din România arată că oamenii nu şi-au dorit doar paşaport, dar că sunt şi responsabili”, a opinat Pavlicenco.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ