PNL propune modificarea legislaţiei pentru respectarea dreptului românilor din Republica Moldova de a-şi trece naţionalitatea în acte

0
95

Partidul Naţional Liberal (PNL) îi sugerează guvernării să adopte o lege prin care cei care se consideră români să obţină dreptul să-şi treacă în acte naţionalitatea. „Paradoxal, dar etniile conlocuitoare au avut drepturi mult mai mari în acest sens decât românii, deveniţi victime ale ocupaţiei sovietice, care le-a interzis să se identifice drept români, i-a denaţionalizat”, a declarat joi, 3 iunie, la o conferinţă de presă la Info-Prim Neo preşedintele partidului, Vitalia Pavlicenco.

După obţinerea independenţei nu s-a făcut nimic pentru a schimba starea de lucruri, a remarcat Vitalia Pavlicenco. PNL propune ca cetăţenii care doresc să se identifice ca români să nu fie obligaţi să prezinte acte de confirmare, dar să o poată face în faţa notarului. În acest fel, la completarea chestionarului pentru obţinerea buletinului de identitate, paşaportului sau altui act de stare civilă acest act notarial să fie suficient pentru trecerea în documente a naţionalităţii.

Potrivit Vitaliei Pavlicenco, la trecerea naţionalităţii în actele de identitate trebuie să se ia în considerare datele Recensământului din anul 1930, la care să se obţină acces printr-un acord bilateral interstatal. Vitalia Pavlicenco susţine că Guvernul trebuie să adopte o hotărâre prin care se va accepta ca toate actele de stare civilă, care urmează a fi modificate din cauza erorilor premeditate ale sistemului comunisto-sovietic, dar şi cele ale guvernării comuniste după proclamarea independenţei, să fie efectuate gratis sau la un preţ simbolic. Acest gest va fi unul demn de recompensă în faţa românilor supuşi genocidului naţional înainte şi după proclamarea celui de-al doilea stat românesc Republica Moldova.

Ca soluţie de compromis, PNL propune omiterea trecerii naţionalităţii în actele de stare civilă şi, implicit, în chestionarul în baza căruia sunt emise actele. Printr-o hotărâre de Guvern ar putea fi interzise referirile statistice la reprezentanţii majorităţii româneşti băştinaşe şi ai grupurilor etnice conlocuitoare.

Modificarea cadrului legislativ va fi impusă după 27 iulie, curent, când va intra în vigoare Hotărârea CEDO în cauza „Ciubotaru versus Moldova” prin care Mihai Ciubotaru a obţinut dreptul să se identifice ca român, născut din părinţi români.

Prezent la conferinţa de presă, Mihai Ciubotaru a declarat că guvernarea actuală trebuie să facă dreptate istorică pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să nu trăiască în continuare după normele sovietice.

Propunerile PNL vor fi prezentate Ministerului Justiţiei, în subordinea căruia se află oficiile de stare civilă, în eventualitatea modificărilor legislative.

sursa: INFO-PRIM-NEO

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ