Podul de flori

7
141

www.poduldeflori.ro

„Prutul lacrimilor noastre să-l acoperim cu flori”, aceasta a fost denumire iniţială a unei acţiuni culturale desfăşurate în perioada anilor 1990 – 1991, ce îşi propunea reîntregirea României. Iniţiatori au fost Asociaţia Culturală „Bucureşti – Chişinău” şi Frontul Popular din Moldova.

Primul „Pod de flori” a fost organizat pe 6 mai 1990, dată la care cetăţenii români au putut trece frontiera către Basarabia (încă purta denumirea de RSS Moldovenească), fără paşaport şi fără viză, prin opt puncte de trecere peste Prut. Peste un milion de oameni au participat la eveniment. Al doilea „Pod de flori” a avut loc la 16 iunie 1991, ocazie cu care cetăţenii moldoveni au putut intra în România fără acte. Chiar dacă scopul re-unificării nu a fost atins atunci, momentul „Podurilor de flori” a reactivat multor oameni conştiinţa faptului că indiferent de ce parte a Prutului trăiesc, aparţin unui singur neam.

Spre deosebire de alte evenimente majore ale primilor ani de libertate parcurși după înlăturarea dictaturii comuniste, „Podul de flori” a fost mult prea repede şi pe nedrept uitat, ignorat și desconsiderat. „Mineriadele”, evenimente cu efecte profund negative atât pentru climatul social și politic din România, cât și asupra imaginii externe a ţării, sunt mult mai prezente în memoria colectivă. În schimb, bucuria și entuziasmul regăsirii fraţilor în cadrul simbolicelor „Poduri de flori” s-au pierdut rapid, iar acest moment istoric a fost aproape uitat.

7 COMENTARII

  1. In cei 22 de ani care au trecut de la „Razboiul rece sau Cortina de fier” cum s-a mai numit acea perioada, vina o poarta in exclusivitate si in aceeasi masura atat conducerile criminale de neam si tara de la Bucuresti cat si cele de la Chisinau. Am ingurgitat dea lungul timpului tot ceea ce a fost mai otravicios din partea emanatilor de pe cele doua maluri ale prutului, emanati care nu au nimic comun cu idealurile poporului roman. Incercarile noastre in a face pasul spre visul stramosesc ” UNIRE” au fost firave, calaii autohtoni le-au inabusit inca din fasa. Se impun masuri chiar si neortodoxe in aceasta cauza. Dumnezeu sa ne caluzeasca mintea si pasii, dusmanul nu va dainui in veci. V-as propune sa analizati si in mod oficial ( daca se poate chiar la detaliu)sa hotarati ca Hora Unirii de la 24 ianuarie 2012 sa se desfasoare atat la Focsani cat si in cateva puncte de pe Prut in mod deosebit Galati. La Focsani, delegatiile de moldoveni sa fie acreditate la Tribuna oficiala, cu posbilitate de a rosti discursuri propii. Negoita Nicusor

LĂSAȚI UN MESAJ