Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia

0
149
  1. Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia

ICR Chișinău continuă seria de conferinţe publice „Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia” iniţiată în 2013, care s-a bucurat de un real succes şi în 2014 și 2015, pentru a promova literatura română în localitățile din Republica Moldova. Susținute de autori consacrați, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova, conferințele au drept scop primordial acoperirea unui spațiu geografic în care literatura română a fost mai puțin promovată. Fiecare etapă a proiectului este acoperită de un grup de scriitori din România și din Republica Moldova, pentru o mai bună prezentare a activității literare și a literaturii române de pe cele două maluri ale Prutului.

http://www.radioromaniacultural.ro/poduri_de_carte_promovarea_literaturii_romane_in_basarabia-49597

 

  1. Vicepreşedintele SUA şi Dacian Cioloş vor discuta despre situaţia economică a Rep. Moldova

În cadrul vizitei sale în Statele Unite, Dacian Cioloş îşi propune aprofundarea cooperării cu SUA „în plan regional, în zona Mării Negre, în special în privinţa stabilităţii economice din Republica Moldova”, informează Mediafax.

Şeful Executivului de la Bucureşti a plecat duminică, 22 mai, în Statele Unite ale Americii, pentru o vizită de trei zile, perioada în care se va întâlni la Washington cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, cu secretarii Agriculturii, Comerţului şi Energiei, şi, la Detroit, cu CEO al Ford Motor Company, Mark Fields.

http://infoprut.ro/44121-vicepresedintele-sua-si-dacian-ciolos-vor-discuta-despre-situatia-economica-a-rep-moldova.html

 

  1. Parada portului popular românesc la Cernăuţi

Românii, însă, nici n-au plecat de aici vreodată. Ei trăiesc, muncesc, îşi făuresc mai departe destinul în acest oraş. Numai că nu atât de arătoşi şi zgomotoşi ca în duminica când şi-au scos portul naţional la defilare, ci tăcuţi, îmbrăcaţi în straiul zilnicei modestii. Această sărbătoare, prilejuită de împlinirea unui an de activitate a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” (CCR), trebuia să fie cu o săptămână înainte.

http://glasul.info/2016/05/23/parada-portului-popular-romanesc-la-cernauti/

 

  1. Iohannis a semnat decretele pentru acreditarea noilor ambasadori în Moldova, Estonia şi Italia

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru acreditarea noilor ambasadorilor ai României în Moldova, Estonia şi Italia, transmite Mediafax.

Astfel, Daniela Mihaela Cămărăşan a fost acreditată în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Estonia, Daniel Ioniță în Republica Moldova, iar George Gabriel Bologan în Republica Italiană şi în Republica Malta.Ei au primit aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite de politică externă la începutul lunii aprilie.

Daniela Mihaela Cămărăşan a deţinut mai multe funcţii în cadrul MAE, printre care şi cea de director de cabinet a fostului ministru Titus Corlăţean.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/iohannis-a-semnat-decretele-pentru-acreditarea-noilor-ambasadori-in-moldova–estonia-si-italia-417196

 

  1. Exerciții militare americane în Republica Moldova și România

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a publicat, pe pagina sa de Facebook, mai multe fotografii cu exercițiile militare ce au avut loc în ultimele săptămâni atât în Republica Moldova, cât și în România. ”Exercițiile militare din ultima perioadă au adus mai multe ecouri, implicit la capitolul vizualizări.

Cel mai cotat a fost subiectul privind activitățile sportive și închiderea exercițiului . Celelalte două aplicații: și , la fel, au adunat un număr mai mare de vizualizări. Mulțumim că ne sunteți alături.”, a transmis ministerul.

http://newslist.ro/galerie-foto-exercitii-militare-americane-in-republica-moldova-si-romania/

 

  1. Românii din Bulgaria vor să formeze o federaţie

La eveniment au participat invitaţi din Calafat, Craiova şi din Bulgaria.

Discuţiile din cadrul mesei rotunde s-au axat pe procesul de asimilare a românilor din Bulgaria, mai ales din cele 30 de localităţi compacte din jurul Vidinului, unde, la ultimul recensământ, doar 186 de persoane din acest oraş s-au declarat români sau vlahi, informează cotidianul Cuvântul Libertăţii.

A doua parte a evenimentului a fost rezervată vizitării Muzeului „Walahorum”, care a găzduit manifestarea, organizatorii oferind pliante bilingve, în bulgară şi română, care au făcut cunoscută, pe scurt, istoria colecţiei de exponate provenind din gospodăriile româneşti din zonă. Evenimentul s-a încheiat cu un pelerinaj la monumentul eroului Mladen Calinov din Tianovţi şi la monumentul ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Bulgariei din satul Inovo (Smârdan).

http://infoprut.ro/44118-romanii-din-bulgaria-vor-sa-formeze-o-federatie.html

 

  1. Bașcanul Găgăuziei s-a plâns rușilor de sărăcia culturală din autonomie

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a identificat problema stringentă a locuitorilor din autonomie: lipsa unui cinematograf.

Vlah a discutat la finalul săptămânii trecute, în Sankt Petersburg, cu prim-vicepreședintele Comitetului pentru Cultură din Duma de Stat a Rusiei, Elena Drapeko, despre posibilitatea obținerii unor fonduri pentru construirea unui cinematograf modern în Găgăuzia.

http://www.ziarelive.ro/stiri/bascanul-gagauziei-s-a-plans-rusilor-de-saracia-culturala-din-autonomie.html

http://infoprut.ro/44126-bascanul-gagauziei-s-a-plans-rusilor-de-saracia-culturala-din-autonomie.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ