Poezia primăverii

0
85

Un grup de tineri poeţi din Chişinău a organizat pe 17 martie un recital de versuri la care au putut participa toţi cei care au dorit să-şi citească propriile texte sau, pur şi simplu, să asculte poezie.

Evenimentul a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional „Primăvara poeţilor”, desfăşurat în fiecare an, între 12 şi 17 martie, în 60 de ţări ale lumii. Dintre iniţiatorii recitalului de sâmbătă îi menţionăm pe autorii basarabeni douămiişti Andrei Gamarţ, Hose Pablo, Alexandru Cosmescu, Corina Ajder, Vlad Gatman, care îşi propun să schimbe atitudinea generală a publicului faţă de poezie, practicând un dialog deschis cu cititorii, o colaborare directă, neoficială, creativă, ce ar dinamiza procesul literar din Republica Moldova.
În scuarul din faţa Liceului „Gheorghe Asachi”, s-au adunat studenţi, liceeni, elevi, dar şi adulţi, oameni în etate care fost miraţi să afle că în Chişinău încă se mai scrie poezie şi se recită versuri în aer liber. Încurajaţi de colegii lor care au mai citit poeme în public (prin troleibuze sau în parcuri), tinerii mai timizi, cu texte scrise în caiete de matematică, pe bucăţele de foaie sau învăţate pe de rost, au ieşit pentru prima dată în faţa unei audienţe destul de numeroase, pentru a-şi face auzită vocea lirică. Până la urmă, au citit din propriile lor creaţii nu doar filologi, jurnalişti, scriitori, dar şi matematicieni, medici, pensionari, oameni despre care n-am crede niciodată că au vreo legătură cu literatura.
Recitalul cu genericul „Primăvara poeţilor” a reuşit să ne convingă încă o dată că poezia are şanse de supravieţuire în vremuri pragmatice, că ea poate fi promovată prin formule inedite, în diferite spaţii nonconvenţionale şi că ea reprezintă un mod de exprimare şi de autoafirmare pentru noua generaţie.

P.S.: În curând va fi reluat performance-ul „Personajele poeziei tinere”, creat în cadrul Atelierului de Dramaturgie al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Spectacolul va fi prezentat la începutul lunii aprilie de autorii Andrei Gamarţ, Hose Pablo, Alexandru Cosmescu, Corina Ajder, Vlad Gatman şi Vadim Vasiliu în incinta Teatrului Poetic „Alexei Mateevici”. Detalii în numărul „Jurnal de Chişinău” de marţi, 27 martie 2007.
Text la foto:
Secvenţă de la recitalul cu genericul „Primăvara poeţilor” (17 martie) din faţa Liceului „Gheorghe Asachi”.

autor: Constanţa Popa

sursa:http://www.jurnal.md/article/2832/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ