Poliţia Chişinău, supărată pe fanii lui Băsescu

0
48

pro basescu
Aşa cum se cunoaşte, la Chişinău în seara zile de 19 mai, după închiderea urnelor de vot la cele două secţii de votare de la ambasada şi consulatul României, Partidul Popular Creştin Democrat condus de Iurie Roşca a organizat în preajma monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt o adunare de suflet pentru a sărbători victoria Preşedintelui Traian Băsescu în cadrul referendumului. Această formaţiune politică este singura din Republica Moldova care l-a sprijinit în mod tranşant pe parcursul întregii perioade a confruntării între cei 322 parlamentari români şi Băsescu, îndemnându-i pe adepţii săi să participe la vot şi să respingă tentativa de înlăturare din funcţie a şefului statului român.
Întrunirea a fost precedată de o caravană de automobile împodobite cu steaguri tricolore, drapele şi panglici portocalii, cu portretele lui Traian Băsescu şi simbolurile PPCD, care a defilat pe arterele principale ale Chişinăului stârnind entuziasm şi bucurie ca după victoria echipei favorite într-un meci de fotbal.
Mulţimea adunată la mitingul improvizat a scandat îndelung numele Preşedintelui României, care alături de lozinca “Victorie!” a dat tonul întregii acţiuni. Vorbitorii care s-au succedat în faţa celor prezenţi şi-au exprimat profunda bucurie pentru această performanţă a liderului de la Bucureşti, sprijinit masiv de poporul roman.
Forţele de ordine, concentrate în preajma mulţimii, s-au abţinut să aplice forţa, deoarece manifestaţia nu purta un caracter de protest şi nu era îndreptată, ca acum câţiva ani, împotriva puterii de la Chişinău, ci în susţinerea Preşedintelui de la Bucureşti. Aceştia s-au limitat la a-i soma pe organizatori să încheie nu mai târziu de ora 22.00 adunarea, iar când au trecut câteva minute de ora-limită, poliţiştii au intervenit cu brutalitate, încercând să fure instalaţia de sonorizare. În timp ce în faţa celor adunaţi cânta cu voce fermecătoare o adolescentă, în spatele scenei improvizate stăteau piept la piept poliţiştii deghizaţi în civil, care încercau să ridice cu forţa generatorul de curent electric, şi tinerii din Noua Generaţie în tricouri oranj, care au format un lanţ uman şi au acoperit cu corpurile lor aparatajul. Doar intervenţia energică a vicepreşedintelui Parlamentului Iurie Roşca a făcut posibilă evitarea unei busculade. Liderul creştin-democrat s-a grăbit să anunţe de la microfon încheierea întrunirii şi le-a mulţumit tuturora pentru solidaritate. Oamenii au plecat în linişte pe la casele lor fără să fi remarcat incidental produs.
Aşadar, vorba lui Caragiale, la Chişinău se poate întâmpla o revoluţie, dar numai cu voie de la poliţie. Supăraţi pe acţiunea creştin-democraţilor, care s-a întâmplat tocmai în toiul campaniei electorale pentru alegerile locale, poliţiştii de la Chişinău au adresat o lăcrămaţie Comisiei Electorale Centrale în care cer să fie admonestaţi tulburătorii liniştii urbei în seara zilei de 19 mai.
Aflăm din sesizarea respectivă, semnată cu prudenţă nu de conducerea MAI, nici de comisarul capitalei, ci de un adjunct cu nume indescifrabil, că acţiunea a fost “organizată spontan” de liderii PPCD, deputaţii Iurie Roşca, Vlad Cubreacov şi Ştefan Secăreanu. Mai aflăm şi că aripa tânără a PPCD, Noua Generaţie, a avut tupeul să organizeze timp de 15 minute (horribile dictu!) “un concert cu desfăşurarea unei hore în jurul monumentului domnitorului”. Cronicarii de la poliţie, pentru a reda cu exactitate evenimentul, inventariază cu grijă în documentul respectiv piesele de decor ale manifestanţilor: 8 drapele portocalii cu sigla PPCD, 7 drapele de culoare albă cu fotografia candidatului la funcţia de primar general al Chişinăului, Alexandru Corduneanu, două drapele cu fotografia dlui T. Băsescu, 4 drapele ale Uniuni Europene, 4 drapele de stat ale României (aşa numesc autorităţile de la Chişinău tricolorurile fără stema de stat a Republicii Moldova, element care le deosebeşte de drapelul României, ceea ce înseamnă aproape o infracţiune), 2 drapele de stat ale R. Moldova (deci, la fel, numai cu stemă). Nu sunt uitate nici lozincile scandate, nici ecranul video cu imagini ale Preşedintelui Băsescu. Doar cifra participanţilor este diminuată cam de vreo zece ori ca să se bagatelizeze importanţa evenimentului.
Reproşul timid, plin de dojană al poliţiei moldoveneşti adresat creştin-democraţilor este mai mult decât simptomatic. El arată că după alegerile parlamentare din 2005 şi instaurarea unui climat de stabilitate politică şi de comunicare intensă cu instituţiile europene, autorităţile comuniste de la Chişinău au renunţat la reprimarea brutală a manifestaţiilor paşnice. Pe de altă parte, PPCD nu poate fi învinuit la modul serios de faptul că referendumul din România a coincis cu campania electorală din R. Moldova. Cât priveşte lipsa unei autorizaţii de la primărie, ar fi de remarcat că norma europeană nu impune organizatorilor unei întruniri să ceară autorităţilor permisiune pentru o întrunire paşnică, ci doar să le înştiinţeze. Iar Constituţia R. Moldova mai subliniază că astfel de întruniri trebuie să se desfăşoare doar în mod paşnic, fără nici un fel de arme. Înţelegem că piesele inventariate cu grijă de agenţii de la Interne nu pot fi considerate decât arme simbolice, cu mesaj politic şi sentimental.
Anexăm la acest material, spre deliciul publicului, pâra poliţiei de la Chişinău contra creştin-democraţilor, păstrând intactă forma originalului, deoarece am crezut nedrept să se piardă un document atât de valoros pentru înţelegerea realităţilor politice din Republica Moldova.
Mai prezentăm şi câteva imagini de la evenimentul din 19 mai pentru a colora puţin tabloul trist, descris atât de sec în nota poliţiştilor.
Igor Burciu, FLUX

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Comisariatul General de Poliţie al Municipiului Chişinau

Tel 00 373 22 54 20 63, 00 22 373 255 577

Dlui Eugeniu Ştirbu
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale

COPIA: Dlui Ion Creţu
Preşedintele Consiliului Electoral
de Circumscripţie Chişinău

SESIZARE

La 19 mai 2007 în jurul orelor 20.30-22.00, în spatele monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt , a avut loc o întrunire neautorizată de Primăria mun. Chişinău în modul stabilit, organizată spontan de către conducerea Partidului Popular Creştin Democrat (dnii: Iurie Roşca, Vlad Cubreacov şi Ştefan Secăreanu), întru susţinerea Preşedintelui suspendat al României , dl Trăian Băsescu în referendumul care s-a desfăsurat la 19.05.07 în România.
Totodată, la orele 21.45-22,00, aripa tînără a PPCD, Noua Generaţie a prezentat un concert cu desfăşurarea unei hore în jurul monumentului domnitorului. Participanţii la întrunire şi concert purtau cu sine 8 drapele de culoare portocalie cu sigla PPCD, 7 drapele de culoare albă cu fotografia candidatului la funcţia de Primar General al mun. Chişinău, dl Alexandru Corduneanu, prezent la întrunire, cu inscripţia ,,Atenţie! Păzeşte Capitala! ’’, două drapele cu fotografia dlui T.Băsescu şi inscripţia ,,Victorie!’’, 4 drapele ale Uniunii Europene, 4 drapele de stat a României, 2 drapele de sat a R. Moldova, pe parcurs scandând: Victorie, Băsescu şi România, fiind utilizate placatele, dublate în limba engleză: ,,Băsescu’’, ,,Victorie’’, ,,Vrem în Europa’’, ,,Băsescu nu uita, Basarabia e a ta’’, ,,Partidul Popular Creştin Democrat’’.
Concomitent, în cadrul măsurii a fost instalat un panou cu prezentarea secvenţelor video cu preşedintele suspendat al României, dl T. Băsescu.
La întrunire au participat circa 120 persoane, o parte din ei fiind îmbrăcaţi în maiouri de culoare portocalie cu sigla PPCD.
În acest fel conducerea Comisariatului General de Poliţie al mun. Chişinău consideră, că PPCD a încălcat premeditat prevederile art.5 al Legii RM nr.560 din 21.07.1995 ,,privind organizarea şi desfăşurarea întrunirilor’’, desfăşurând întrunirea vizată fără a depune declaraţie prealabilă în Primăria mun. Chişinău şi obţinerea autorizării în mod stabilit.
Sesizarea este prezentată cu titlul de informare şi luare de atitudine către Partidul Popular Creştin Democrat care a admis încălcări ale legislaţiei în vigoare.

Cu respect,
Comisarul Alexandru MIHAI

http://www.flux.md/p/index.php

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ