Popa Tudor

0
100

Tudor Petrov-Popa (născut în 1963), este un politician român, luptător pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului din Transnistria. Unul din cei mai activi şi dur luptător al Grupului „Ilaşcu”. El a fost arestat la Tiraspol în data de 4 iunie 1992 de forţele separatiste transnistrene, cu ajutorul serviciilor secrete ruse (GRU). A condus operaţiunea de arestare căpitanul GRU Victor Gusan, în prezent şeful Imperiului financiar din Transnistria „Sheriff”. Tudor Petrov-Popa, ultimul deţinut din grupul „Ilaşcu”, a fost eliberat la 4 iunie 2007 după 15 ani de detenţie în închisorile regimului separatist din Transnistria.

,,M-au chemat sa lupt impotriva Moldovei, ca am facut armata in Afganistan”

» Reporter: Ce veti face de acum incolo?
— Tudor Popa: Voi continua sa lupt, evident, lupta politica. Daca nu ne-or inchide si-n Chisinau.

» Ati primit amenintari in sensul asta?
— Nu, nu, glumesc. Transnistrenii au mai stat pe langa noi, imediat dupa ce am iesit. Dar pe urma nu-i mai observ. Poate sunt, poate nu.
» Aveti de gand sa ramaneti in Romania? Sau sa intrati in politica?
— Nu stiu inca, nu imi dau seama. E cam devreme sa ma intrebati. Dar sa ma vindec, sa ma odihnesc oleaca si apoi vedem.

» Ce faceati inainte de razboiul moldo-transnistrean din 1992? Ce v-a determinat sa va implicati in acest conflict?
— Pai lucram la fabrica de bumbac. Vedeam cum s-a inceput tot, grevele care erau. Opreau lumina si spuneau ca poporul se revolta ca nu doreste sa se uneasca cu Moldova, cu Romania. Dar noi stiam ca numai doi-trei faceau asta.
Iar pe mine m-au chemat sa lupt impotriva Moldovei, mai ales ca am facut armata in Afganistan. Dar nu am vrut. si atunci s-a format grupul Ilascu si am luptat aici.

Cronologie
» Rusia si Moldova condamnate pentru retinerea ilegala a grupului Ilascu

Conflictul dintre Republica Moldova si Transnistria a inceput in 1989, cand limba romana a fost declarata limba de stat pe intreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv dincolo de Nistru, fapt neacceptat de sovietele locale din Tiraspol, Tighina si Rabnita. Tot atunci s-au format „colective unificate de munca”, care luptau impotriva introducerii limbii romane, alfabetului latin si reformelor democratice.

„Colectivele” au organizat greve si proteste. In 1990, cand s-a adoptat ca drapel al republicii tricolorul cu cap de zimbru, aceleasi soviete au refuzat arborarea steagului in Tiraspol si Tighina. Au inceput actiunile secesioniste. Pe 13 decembrie 1991, a avut loc un atac armat al gardistilor transnistreni la podul de la Dubasari, in care au murit patru politisti moldoveni si 20 de gardisti, cazaci si alti mercenari, veniti de pe aiurea.

In 1992, conflictul s-a transformat intr-un razboi civil intre fortele de politie moldovene (armata urma sa se infiinteze cateva luni mai tarziu) si trupele paramilitare transnistrene, care au folosit arme „imprumutate” de la Armata a 14-a. Dupa incheierea luptelor, „grupul Ilascu” a fost judecat intr-un proces care s-a terminat in 1993, membrii sai fiind condamnati la inchisoare pentru crime de razboi si terorism. Printre altele, au fost acuzati de uciderea unui demnitar al republicii si de utilizarea neautorizata a munitiilor si explozibililor.

Doi ani mai tarziu, a fost eliberat primul detinut, Petru Godiac. A urmat Ilie Ilascu, condamnat initial la moarte, dar eliberat in 2001. Acesta a devenit ulterior senator PRM in Parlamentul Romaniei. In prezent, este euroobservator in Parlamentul UE. Ulterior, a fost eliberat Alexandru Lesco, in iunie 2004. Andrei Ivantoc a fost eliberat pe 2 iunie anul acesta, dupa ce a fost batut pentru a accepta sa treaca granita in Moldova. Tudor Petrov Popa a fost eliberat pe 4 iunie 2007.

In iulie 2004, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat Federatia Rusa sa plateasca lui Ilie Ilascu despagubiri de 180.000 de euro si cate 120.000 de euro catre ceilalti trei membri ai grupului, pentru perioada de detentie ilegala. Moldova a fost condamnata sa achite cate 60.000 de euro daune materiale si morale pentru fiecare dintre membrii grupului Ilascu.

Surse: Wikipedia.org, România Liberă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ