Poporul Republicii Moldova este capabil să se autoguverneze

0
59

Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Rosca, preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat, a avut joi, 17 mai curent, o întrevedere cu membrii delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE, din care au făcut parte Goran Lennmarker, Åsa Ekwall şi Anna Chernova. La întrevedere a participat şi şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadorul Louis O’Neill.

În cadrul întrevederii, membrii delegaţiei AP OSCE s-au arătat interesaţi de felul în care se desfăşoară campania electorală pentru alegerile locale generale din 3 iunie, de viziunea PPCD asupra soluţionării diferendului transnistrean şi, respectiv, de relaţiile dintre creştin democraţi şi partidul de guvernământ. “Din păcate, procesul electoral este extrem de dificil. Abuzurile constituie, cu regret, o normă de conduită a puterii. Eu pot să înţeleg de ce guvernanţii se comportă anume în acest fel: sunt convinşi că OSCE şi Consiliul Europei (CE) vor recunoaşte legalitatea procesului electoral din Republica Moldova”, a declarat Iurie Roşca, aducând exemple concrete de încălcări ale legii, ce s-au produs recent în Chişinău şi în mai multe raioane din Republica Moldova.

Bătălia pentru capitală

„Astfel, candidatul puterii a fost înregistrat cu numărul 1 în mod ilegal. Avem o formulă foarte vagă în Codul electoral, care spune că înregistrarea candidaţilor începe după ce anunţul despre startul înregistrării este făcut public. Ce înseamnă „a face public”, fiecare interpretează cum vrea. De pildă, în raionul Călăraşi anunţul s-a făcut prin lipirea a două hârtii pe doi stâlpi în centrul oraşului. În clipa în care se lipeau hârtiile, mapa comuniştilor era deja recepţionată. La Chişinău a fost altfel. Preşedintele Consiliului electoral municipal, care a substituit în mod ilegal comisia, a expediat un mesaj către agenţia de stat „Moldova-pres”, cel puţin aşa figurează în acte. Agenţia difuzează acest comunicat la un singur post de radio, Antena C, la ora 12.00. Peste un minut, candidatul comuniştilor este înregistrat. Acum partidul meu se află în proces de judecată pentru ziua de 1 iunie, finalul campaniei, punctul culminant al acesteia. Am pierdut procesul la Curtea de Apel Chişinău. Acum urmează să pierdem la Curtea Supremă de Justiţie. Este o disputâ pentru Piaţa Marii Adunări Naţionale , cea mai mare din Chişinău. Noi depunem demersul la primărie la 23 martie. Nu primim nici un răspuns. Candidatul comuniştilor, Iordan, depune demersul pe 25 aprilie, pentru aceeaşi zi de 1 iunie. La 27 aprilie, solicitarea comuniştilor este satisfăcută. Noi nu suntem invitaţi şi nu ni se dă nici o explicaţie”, a menţionat vicepreşedintele Parlamentului.
“Ceea ce cred sincer că aţi putea întreprinde dumneavoastră, instituţia abilitată să monitorizeze acest proces, în sensul contribuţiei concrete şi eficiente, pentru relaxarea situaţiei politice şi pentru a asigura o competiţie mai mult sau mai puţin corectă, este să formulaţi expres şi explicit un punct de vedere sau un avertisment că încă nu este atât de sigur că organismele internaţionale vor recunoaşte legalitatea procesului electoral”, a spus liderul creştin-democrat.

Realizări şi motive de îngrijorare

„A fost un moment extrem de important, la finele alegerilor parlamentare de acum doi ani, care s-a consumat după semnarea Planului de acţiuni UE – Republica Moldova. Proiectul naţional pentru toate partidele, ca proiect major, este realizarea acestuia. Iniţial, pentru mine personal, pentru partidul nostru şi pentru alte câteva partide a fost mai uşor să promovăm o serie de reforme, ce vizează justiţia, Codul Electoral, statutul Curii de Conturi, raporturile dintre Parlament şi SIS, inclusiv noua legislaţie privind rezolvarea problemei transnistrene. Acestea-s chestiunile importante care au întrunit consensul general în Parlament. Mai târziu, am reuşit să promovăm un nou Cod al Audiovizualului, să adoptăm o nouă Lege a partidelor (prevederile, privind finanţarea, vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008). Acum câteva zile am mai onorat o restanţă faţă de CE, ce ţine de Legea cultelor. Însă, sentimentul meu e că reformele merg din ce în ce mai greu. Retorica pro-europeană nu întotdeauna corespunde cu viteza cu care ne mişcăm pe calea reformei şi integrării. Relativa stabilitate politică şi funcţionarea normală a sistemului politic din republică, iată, a fost fracturată de actuala campanie electorală”, a adăugat Iurie Roşca.

Factorul rusesc

„Ca să înţelegeţi mai simplu situaţia politică din RM, trebuie să menţionez că toate partidele politice, în mod firesc şi obiectiv, nu pot face abstracţie de factorul rusesc. PPCD este în opoziţie cu politica expansionistă a Federaţiei Ruse şi a administraţiei Putin. Relaţia noastră cu celelalte partide din Republica Moldova derivă din relaţia noastră cu Federaţia Rusă. Aşa că a fost foarte simplu să aleg în 2005 cu cine mă aliniez: cu Putin împotriva lui Voronin sau cu Voronin împotriva lui Putin?
La sfârşitul lui noiembrie 2003, preşedintele Voronin nu a semnat memorandumul Kozak. Şi atunci s-a fracturat relaţia între Voronin şi Putin. Iată de ce în primăvara anului 2005, când au avut loc alegerile parlamentare, s-a făcut tot posibilul pentru a răsturna puterea de stat şi a aduce la guvernare, în fruntea Republicii Moldova, exponenţii direcţi ai lui Vladimir Putin. Mihail Saakaşvili, Victor Iuşcenko, Traian Băsescu, alţi lideri regionali, au fost alături de Voronin. Am fost solidar cu toţi democraţii din regiune, pentru a-l sprijini pe Voronin nu pentru că este comunist, ci pentru că era singura stavilă eficientă împotriva expansionismului rus, atunci”, a subliniat vorbitorul.

„La noi, toată lumea face geopolitică”

„Eu am rămas pe aceeaşi poziţie, pe care o promovez de 20 de ani. Dacă mă întrebaţi ce va fi mâine, nu pot să vă spun exact ce se va întâmpla cu relaţiile noastre. Eu voi rămâne unde am fost, cu partidul pe care-l reprezint. Noi promovăm valorile şi principiile democratice, noi promovăm statul de drept, integrarea europeană şi euroatlantică. Şi ştim cum să o facem, foarte eficient. Dacă Partidul Comuniştilor, în frunte cu Vladimir Voronin va renunţa la aceste valori şi principii şi se va deplasa din nou pe o platformă antidemocratică şi prorusă, distanţa între noi se va mări.
Trebuie să reţineţi, că în R. Moldova nimeni nu face politică. Toată lumea face geopolitică, vrea sau nu vrea. R. Moldova este cea mai fragilă şi instabilă ţară din spaţiul sovietic. Ea riscă să-şi piardă independenţa şi să se pomenească cu sistemul constituţional distrus. Eu vorbesc despre reeditarea permanentă a planului Kozak. Este vorba despre un singur lucru: încercarea permanentă a Rusiei de a-şi legaliza prezenţa militară şi de a subordona politic, militar, energetic R. Moldova, in corpore”, a subliniat preşedintele PPCD.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20759&cat=Cotidian National&rub=Politica&num=61

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ