Populatia are tot mai putina incredere in presedintele Vladimir Voronin.

0
77

Comparativ cu luna martie 2007, indicele increderii populatiei in Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a redus cu 6%, pina la 43%, arata rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de catre Institutul de Marketing si Sociologie IMAS-Inc si prezentat, marti, la Chisinau.
Paul Acatrinei, directorul executiv al institutului, a precizat la prezentare ca, fata de inceputul anului 2006, credibilitatea sefului statului s-a diminuat cu 12%; Prim-ministrul Vasile Tarlev se bucura de incredere la 35% din cetatenii tarii (mai putini cu 9% decit in martie si cu 8% – decit in februarie 2006); 28% din populatie (-6%) au incredere in Presedintele Parlamentului, Marian Lupu. Noul primar de Chisinau, Dorin Chirtoaca este credibil la 30% din populatie si se situeaza pe locul trei, dupa seful statului si premier. In topurile precedente, numele lui Chirtoaca nici nu a figurat.

Eugenia Ostapciuc, liderul fractiunii parlamentare comuniste, de asemenea a pierdut din credibilitate, avind autoritate la numai 13% din respondenti, fata de 21%, in martie.

Liderul Aliantei „Moldova Noastra”, Serafim Urechean, ramine cu o rata de credibilitate constanta, de 21%, fiind urmat de liderul Partidului Democratiei Sociale, Dumitru Braghis (17%), al Partidului Social-Liberal, Oleg Serebrean (13%), al Partidului Democrat, Dumitru Diacov (11%), al PPCD, Iurie Rosca (10%), al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu (9%).

In cinci luni, PCRM, partidul de guvernamint, a pierdut 10% si este credibil la doar 34% din respondenti; PPCD a pierdut 1% si are 10%, totodata AMN a acumulat 8%, avind 24%, iar PDM – 1%, beneficiind acum de 14%.

Cei mai multi cetateni, 61%, au incredere in autoritatile locale; 59% – in mass-media, 50% – in armata, 44% – in Presedintie, 40% – in Parlament.

Sondajul a fost realizat in perioada iulie-august, pe un esantion de 1097 de cetateni din 71 de localitati ale republicii.

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ