Potrivit unui scenariu confirmat, Rusia pregatea, in 2005, o lovitura de stat in R. Moldova

0
55

Portalul Presa.md reproduce un amplu citat despre pozitia Rusiei in raport cu republicile nerecunoscute din spatiul CSI din revista „Vlasti” (Puterea) – un supliment al cotidianului moscovit „Kommersant”, cunoscut drept unul foarte apropiat puterii si serviciilor speciale de la Moscova, denumit si „vocea neoficiala a Kremlinului”.
„Daca in Georgia Rusia intotdeauna a incurajat separatismul, chiar daca nu a recunoscut oficial cele doua foste republici autonome din cadrul RSS Gruzina, atunci, in cazul Transnistriei, pozitia Moscovei fata de independenta regiunii rebele a oscilat in functie de relatiile moldo-rusesti. Moldova a cunoscut si furia, si mila Rusiei. In 2003, Moscova a incercat sa solutioneze in mod definitiv conflictul transnistrean si sa uneasca republica. O misiune importanta i-a fost incredintata adjunctului sefului administratiei de atunci a Kremlinului, Dmitrii Kozak. Dupa consultari intense cu Tiraspolul si Chisinaul, doar in cateva luni, el a reusit sa apropie pozitiile partilor aflate in conflict intr-atat incat presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov au parafat Memorandumul privind solutionarea conflictului transnistrean, elaborat sub supravegherea lui” scrie Presa.md cu referinta la revista „Vlasti”.
Dar, citim in continuare, „in momentul cel mai responsabil, cand Putin era gata sa zboare la Chisinau, ca personal sa binecuvanteze reconcilierea dintre Moldova si Transnistria, Voronin s-a razgandit sa semneze planul rusesc de solutionare a conflictului transnistrean. Dupa aceasta, relatiile dintre Chisinau si Moldova s-au inrautatit intr-atat incat in timpul alegerilor parlamentare din 2005 Kremlinul a incercat sa organizeze in Moldova o revolutie pentru a inlatura regimul comunistului Voronin. Dar acela a rezistat gratie faptului ca a imbratisat vectorul integrarii europene”.
In continuare, Presa.md scrie despre articolul semnat de Alexandr Soloviov „Iurie Rosca il voteaza pe Vladimir Voronin pentru un nou mandat de presedinte”, un articol ce reprezinta o analiza a evolutiei relatiilor Rusiei cu Moldova si Georgia, dupa recunoasterea de catre europeni si americani a independentei regiunii Kosovo si in contextul deciziilor Summit-ului NATO de la Bucuresti.
Soloviov sugereaza ca Moscova „incurajeaza negocierile dintre Chisinau si Tiraspol si chiar este gata sa accepte o solutie pentru conflictul transnistrean care ar garanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova, daca Chisinaul se angajeaza sa respecte cateva conditii: stationarea in continuare a trupelor militare ruse in stanga Nistrului, mentinerea, recunoasterea si garantarea internationala a statului de neutralitate, acordarea unor garantii ferme ca Republica Moldova nu va deveni niciodata membru al NATO si ca pe teritoriul ei nu vor fi dislocate trupe militare straine, altele decat cele ruse”.
Autorul articolului citat lasa se inteleaga ca Moscova este gata sa accepte o solutie pentru problema transnistreana daca aceasta satisface interesul de baza al fostei metropole sovietice: mentinerea Republicii Moldova in zona de influenta a Federatiei Ruse, mai ales dupa ce Ucraina si-a manifestat dorinta de a adera la NATO, iar in decembrie va deveni membru al planului de pre-aderare.
„Mentinerea Republicii Moldova in zona de influenta ruseasca inseamna pentru Moscova, in primul rand, stationarea fara niciun termen limita a trupelor sale pe teritoriul nostru national, mentinerea statutului de neutralitate, garantarea internationala a neutralitatii si oferirea unor garantii ca in Republica Moldova nu vor fi dislocate trupe sau tehnica militara ale Aliantei Nord-Atlantice”, noteaza Presa.md.

http://www.deca.md/?cat=art_com&id=2028

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ