Povestea Sovietelor – documentar

103
2654

Povestea Sovietelor / The Soviet Story

 

Pentru cei care mai au dubii in ceea ce priveste comunismul si raul pe care l-a provocat, le sugerez sa urmareasca acest documentar pe cat de real, pe atat  de cutremurator.
Acest documentar a fost realizat pe baza unor documente recent descoperite si contine interviuri cu fosti ofiteri de securitate care dezvaluie detalii socante, fiind filmat timp de mai bine de 2 ani in Ucraina, Rusia, Letonia, Germania, Belgia si Marea Britanie. Oare merita omenirea intoarcerea unui asemenea regim? Nu trebuie sa invatam din greseli? Se spune ca istoria are prostul obicei de a se repeta. Sper din tot sufletul ca ASTA sa NU se mai repete in VECI!

Descriere:

The Soviet Story este un film documentar despre URSS, una dintre puterile aliate care i-a ajutat pe naziști să extermine evreii și care și-a măcelărit proprii oameni la scară industrială. Asistată de Occident, această putere a triumfat la 9 mai 1945. Crimele sale au devenit tabu, iar povestea completă a celui mai criminal regim din Europa nu a fost spusă niciodată. Până acum. Povestea sovietelor a fost filmat timp de doi ani în Rusia, Ucraina, Letonia, Germania, Franța, Marea Britanie și Belgia.

Materialul pentru acest film documentar a fost adunat de autorul filmului, Edvins Snore, timp de mai bine de zece ani. Drept consecință, Povestea sovietelor prezintă detalii șocante din istoria sovietică recentă, așa cum o spun oamenii – cândva cetățeni sovietici – care au cunoscut cel mai bine realitățile de zi cu zi.

În film apar în exclusivitate fotografii făcute de fotograful personal al lui Hitler, Heinrich Hoffmann, precum și bucăți video din 1990, ultimul an al Uniunii Sovietice, cu un lagăr al morții abandonat din Magadan, Siberia, unde KGB făcea experimente medicale pe prizonieri. De asemenea, regizorul arată în exclusivitate imagini naziste filmate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care îi înfățișează pe sovietici ajutându-l pe Hitler să declanșeze războiul.

103 COMENTARII

 1. 😀 blin dak kompari cu alte ideologii si forme do societate ap ele au omorit cu mult, cu tare mult mai mult decit regimul COmunist
  si asta Lenin credea in lupta cu clase prin nimicirea bogatilor, dar Marx era pacifist si credea ca pursimpu trbeuie de impartit toate resursele egal.

  si skstate de CUlaguri, ele au fost facute de Trotzkii, el a venit in Rusia din America,, in AMerica e lavea cetatenie, cetatenia asta el a primito drept din mina presidintelui Americii, asta nu va spune nimic. Apoi a fost omorit de Stalin, carel urmarea toata viata pentru cea ce el a facut caci Uniunea Sovietica na avea cadre pentru dezvoltarea taruii… pe tema asta inca se poate mult de vorbit (STalin dam astai alta poveste..)!

  • Dorine, dar in ce conditii au fost comise crimele? celelalte regimuri au devastat si ucis pe timp de razboi, cumunustii au facut-o si pe timp de pace.
   Acum e randul meu sa intreb „asta nu-ti spune nimic ? ” .

 2. Drepturile si natia propriului popor sunt cele mai sacre lucruri din lume. Nici o ideologie sau propaganda internationalista nu stirbeste aceste drepturi ale unui popor. Cei care comenteaza impotriva propriului popor, pur si simplu mi mila de ei.

 3. in primul rand cred ca ar trebui sa ne exprimam argumentele intr-o limba literara inteligibila
  in al doilea rand ar trebui sa avem si ceva logica: Trotki a fost omorat de un KGB-ist la comanda „pacifistului” Stalin inaite de terminarea razboiului in timp ce deportarile din Basarabia de exemplu au faost facute mai tarziu. Sau le-a facut tot Trotki din mormant?
  In unele tari civilizate se pedepseste slavirea celor care au facut crime impotriva umanitatii

 4. RSSM =Ocupaţie rusească =CANIBALISM
  Arhivele comunismului.
  Canibalismul provocat în Basarabia

  Este binecunoscut faptul, ca foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor si actiunilor regimului sovietic. Oricat s-a straduit istoriografia comunista sa dea vina pe o consecinta a fascismului si a „secetei din 1945 – 1946”, n-a izbutit sa justifice politica antinationala si antiumana a regimului stalinist in asa numita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

  „Toti au murit”!
  In 1947, cand de acum mureau de foame zeci de mii de basarabeni, industria alimentara din RSSM a depasit planul anului 1946 la fabricarea untului cu 33,2 la suta, a uleiului – cu 39,5, a carnii – cu 32,5, a conservelor – cu 101,9 procente. Acest lucru il aflam din sursa oficiala – gazeta „Moldova Socialista” din 28 ianuarie 1947. Este evident, ca aceste produse alimentare proveneau din productia sechestrata de la tarani si se exporta in URSS in timp ce producatorii din Moldova mureau de foame.
  Cu regret, ceea ce vreau sa va prezint depaseste cu usurinta orice film de groaza. Anul 1947. Canibalism in socialism. La dispozitia cititorului punem cateva documente extrase dintr-un dosar al Procuraturii RSSM din acel an. Toate documentele acestui dosar poarta mentiunea: SECRET si STRICT SECRET (sursa: Arhiva Nationala a RM, Fond.3085, inv. 1, dosar 129).
  Canibalismul in RSSM era un secret de stat. Era categoric interzis de a vorbi sau scrie despre cruzimea NKVD-istilor si a activistilor sovietici care luau toate rezervele de hrana ale bastinasilor, maturandu-le podurile…Nu veti gasi nici o gazeta sau revista sovietica din acei ani , in care sa se mentioneze, cel putin statistic cazurile multiple de canibalism. Secretul de stat era pastrat cu strictete. Nu voi face un comentariu pentru documentele care le pun la dispozitia Dvs., stimati cititori, subiectul fiind prea pe intelesul fiecaruia si sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de cele ce veti citi mai jos.
  Este destul de dificil de vorbit despre canibalism. Cu atat mai mult despre canibalism in Basarabia, in estul Europei. Nu in Africa si nici in Amazonia, ci la Chisinau, Orhei, Balti, Cahul etc. E foarte greu de imaginat ca in aceasta provincie romaneasca (lasata rusilor in 1940 fara nici un foc de arma, reintoarsa de Maresalul Ion Antonescu pentru o scurta perioada din 1941 pana in 1944 si reocupata de sovietici in acelasi an), existau case „sigilate”, pe ele fiind afisata inscriptia „Toti au murit”.
  E foarte greu de imaginat ca in aceasta parte a Moldovei copiii erau vanati pe strazi, adusi in case, omorati si mancati…

  STRICT SECRET
  009-24
  13.II.47
  Procurorului General al URSS, tov. Gorsenin C.P.
  Raport special „Despre situatia grea a populatiei din RSS Moldoveneasca”

  Prin prezentul, consider de datoria mea sa va informez despre urmatoarele:
  Din cauza secetei si a neroadei, in Republica s-au creat conditii extrem de dificile privind situatia alimentara, care au adus complicatii populatiei, indeosebi de la sate, in consecinta – imbolnaviri de distrofie in masa, cresterea mortalitatii si a cazurilor de canibalism.
  Din informatia netotalizata, pana la 5 februarie 1947 in Republica s-au inregistrat 213.000 bolnavi de distrofie, dintre care copii de varsta pina la 4 ani – 39.000, de la 4 la 14 ani – 33.000 oameni. Au fost instalate 14.000 paturi in baraci temporare. in total au decedat 9.000 oameni.
  Numarul bolnavilor si al decedatilor creste din zi in zi. De exemplu , de la 1 februarie pana la 5 februarie, numarul bolnavilor de distrofie a crescut cu 24.000 de oameni, in aceste cinci zile au decedat 2.000 oameni.
  Au fost depistate 34 cazuri de canibalism (certificatele cu descrierea amanuntita se anexeaza). Republica a primit un ajutor considerabil din partea guvernului URSS.
  Au fost date dispozitii procurorilor judeteni, orasenesti si raionali de a controla cum a fost impartit acest ajutor destinatarilor.
  tinand cont de situatia creata in Republica, din zi in zi creste criminalitatea: banditismul, furturile, omorurile s.a.

  Toti procurorii au primit dispozitii pentru a activiza lucrul cu crimele nedescoperite. Drept consecinta a situatiei, s-au supraincarcat inchisorile si celulele de arest preventiv ale militiei.
  La 6 februarie 1947 a fost adoptata o hotarare a Biroului CC al PC (b)M, in care se mentioneaza cresterea criminalitatii in legatura cu problema alimentara si au fost preconizate masuri de acordare a ajutorului organelor MAI din partea organelor de partid si sovietice si chiar a populatiei pentru aparare si pentru intensificarea luptei cu criminalitatea.
  Aceste lucruri am avut de relatat. Anexa pe 6 file.
  Procurorul RSS Moldovenesti
  consilier judiciar de Stat
  Colesnic.

  Certificat despre cazuri de canibalism in Republica catre 10 februarie 1947

  Judetul Chisinau
  1. La 23 decembrie, anul 1946, locuitorii satului Milestii Mici, raionul Chisinau, Stici Eudochia Constantinovna, nascuta in 1910, moldoveanca, si Popov Vera Ivanovna, nascuta in 1914, moldoveanca, in complicitate au taiat si intrebuintat ca hrana pe fiica lui Stici, Stici Maria Petrovna, in varsta de 10 ani. Au avut intentia de a o taia pentru acest scop si pe fiica lui Popov, iar apoi pe a doua fiica a lui Stici – Nina, de 14 ani, dar ultima a fugit din casa. Stici si Popov sunt bolnave de distrofie.
  2. La 17 ianuarie, anul 1947, in satul Caracui, raionul Kotovsk, taranca saraca Svet E.E. a plecat la punctul de repartizare a produselor lasand acasa copiii: Serghei de 11 ani, Maria, de 8 ani, Vasile de 5 ani si Vasilisa de 2 ani. in lipsa mamei, fiul mai mare, Serghei, a omorat-o pe sora sa de 2 ani, iar partile moi ale corpului le-a fiert si le-a mincat cu ceilalti copii. Toti copii sunt bolnavi de distrofie de gradul 2 si 3, anterior, ei mancasera carne de pisici si caini.
  3. La 20 ianuarie, anul curent, locuitoarele satului Minjir, raionul Bujor, Magurcean Nina Antonovna si Grincovscaia Axinia Antonovna s-au inteles intre ele si l-au rapit pe baietelul tirsin Denis, de 9 ani, apoi l-au adus acasa la ele, l-au taiat si l-au mancat. Mangurcean N.A. si Gruncovsacia A.A., nascute in 1917 si, respectiv,1925, moldovence, au fost arestate.
  4. La 22 ianuarie 1947, locuitorii satului Milesti, raionul Kotovsk, Scarevnea Stepan Stepanovici, nascut in 1912, moldovean, taran sarac, in complicitate cu sora sa, Graur Anastasia Feodorovna, in varsta de 48 de ani, au omorat-o pe fiica ultimei de 3 anisori, Parascovia, si au mancat-o. Peste citeva zile, cu acelasi scop, Scarevnea a omorat-o pe sora sa, Graur A.F. in ianuarie curent, Scarevnea a adus in casa sa patru cadavre de adolescenti, dintre care unul l-a consumat drept hrana, altul l-a dat lui Scarevnea Vera Antonovna, care locuieste in vecinatate cu el, iar doua cadavre ale unor fetite intre varste de 7-10 ani, le-a taiat in bucati si le-a dus in satul Cigherleni. in afara de acestea, tot la el in casa a fost gasit cadavrul unui adolescent de 14 ani fara cap, maini si picioare, ascuns in soba, fiind invelit cu niste haine. Scarevnea este sanatos fizic, a primit deseori ratie alimentara, pe care, partial, o vindea, Scarevnea a fost arestat.

  5. La 27 ianuarie 1947, locuitorul S. Sofia, raionul Bujor, Cazac Pavel Vasilevici, nascut in 1904, in complicitate cu fiul sau Alexandru, nascut in 1931, si cet. Petruhin – 1933, au invitat in casa lor pe adolescentul Cristea Vascu Horolovici, nascut in 1934, l-au taiat si consumat ca hrana. Cazac a fost arestat.
  6. La 28 ianuarie curent, adolescentul de 15 ani, Romanciuc Semion Gavrilovici, intorcandu-se de la piata din satul Bujor, a hotarat sa innopteze la cunoscutii sai, Romanciuc Ivan Vasilevici, in varsta de 15 ani, si fratele lui Romanciuc Grigore Vasilevici, de 12 ani, care traiau impreuna cu mama lor Romanciuc Maria Dmitrevna, in varsta de 40 ani, taranca saraca. Noaptea, fratii Romanciuc l-au omorat pe Romanciuc Semion si l-au mancat.
  7. La 24 ianuarie curent, locuitorii satului Milestii Mici, judetul Chisinau, Chihai Constantin Alexandrovici, nascut in 1927, taran mijlocas, si Andronache Nadejda Andreevna, nascuta in 1930, au invitat-o in casa lui Andronache pe vecina Petrascu Parascovia Pavlovna, o fetita nascuta in 1940, au taiat-o in bucati cu scopul de a o intrebuinta in hrana. Chihai si Andronache au fost arestati.

  8. La 25 ianuarie curent, locuitorii satucului Tresteni, judetul Chisinau, Caracuian Grigorii Andreevici, nascut in 1903, taran mijlocas, l-a taiat pe fiul sau, Iacob, nascut in 1933, si l-a mincat impreuna cu toata familia. Caracuian a fost arestat.

  Judetul Cahul
  1. La 19 decembrie 1946, in satul Cazaclia, raionul Taraclia, locuitorii Terzinov Ivan Petrovici, Terzinova Parascovia Dmitrievna si Caramanet Elena Ivanovna l-au omorat si l-au mancat pe copilul lui Caramanet, in varsta de 6 luni, si pe fiul lui Pruceanu (membru al sovietului satesc), in varsta de 8 anisori. Familiile Terzinov si Caramanet au fost arestate.
  2. La 23 decembrie 1946, in satul Taraclia, raionul Taraclia, cet. Randopula M.I., nascuta in anul 1919, bulgaroaica saraca, la 21 decembrie 1946 a nascut un copil, iar la 23 decembrie 1946 l-a omorit si l-a mincat. Randopula a fost arestata.
  3in satul Baurci, raionul Congaz, cet. Ialanin Andrei Ivanovici, nascut in 1916, gagauz, cu acordul sotiei sale, la 7 februarie 1947, si-a taiat propria fiica, in varsta de 6 ani, si a mancat-o. Ialanin a fost arestat.

  4. in satul Besalia, raionul Congaz, cet. Topal Elena Petrovna, nascuta in 1922, impreuna cu sora sa, Zinaida Petrovna, nascuta in 1913, la 3 februarie au mancat cadavrul cetatencei Celac Anghelina Cazimirovna.

  5. in satul Besalia, raionul Congaz, cet. Cogan Ilia Grigorievici, nascut in 1921, a intrebuintat pentru prepararea salamului cadavrul lui Gantatova Elena Stepanovna, in varsta de 45 de ani.

  6. in aceeasi localitate, la 26 ianuarie 1947, cet. Ciacu Gheorghii Gheorghievici, nascut in 1912, taran sarac, gagauz, a taiat-o pe fiica sa, nascuta in 1940, si a consumat-o in calitate de mancare. La 28 ianuarie, tot acest individ l-a taiat pe fiul sau, in varsta de 5 ani, o parte din carne a mancat-o, iar alta a incercat s-o vanda la piata dar a fost arestat.

  7. in satul Chiret-Lunga, taranul Colpacci Andrei Constantinovici si sotia sa, la 3 ianuarie, au consumat in alimentatie cadavrul fiului lor, Niil, nascut in 1945, care murise de distrofie; iar la 9 ianuarie, tot ei au mincat cadavrul mamei, Colpacci Feodora, in virsta de 65 de ani; iar la 11 ianuarie l-au taiat pe tatal sau Colpacci Constantin Constantinovici, in varsta de 70 de ani si l-au mancat. Colpacci a fost arestat.

  8. in satul Tomai, la 2 ianuarie, a murit taranul Carabacjac Piotr Petrovici, nascut in 1896. Sotia sa, Carabacjac Maria Dmitrievna, n-a inmormintat cadavrul, ci l-a consumat ca hrana. Carabacjac a fost arestata.

  9. Tot in aceasta localitate, taranul Cimpoies Vladimir Ivanovici, nascut in 1919, si sotia sa, Cimpoies Ana Ivanovna, nascuta in 1923, au mancat cadavrul mamei sale care decedase. Familia Cimpoies a fost internata la spital.

  10. La 20 ianuarie, in satul Besalma, raionul Congaz, la cimitir au fost retinuti gagauzii bastinasi Antonova Maria Vasilievna, Boico Anastasia Haralampievna si Topal Parascovia, care dezgropau cadavre si le taiau in bucati in scopul de a fi intrebuintate ca hrana. Retinutii s-au dovedit a fi distrofici.

  11. in satul Taraclia, raionul Taraclia, adolescentul Poslor Ivan Dmitrievici, in virsta de 13 ani, bulgar, cu acordul mamei sale, Poslor Stepanida, a taiat-o pe sora sa, in varsta de sase anisori, si au intrebuintat-o ca hrana. Poslor a fost arestat.

  12. in satul Cazaclia, raionul Taraclia, cetateanul gagauz Mantanal A.V. n-a inmormintat cadavrele fratelui si sorei sale, ci le-a folosit in alimentatie. Mantanal a fost arestat.

  13. in satul Barceac, raionul Congaz, cet. Drogol G.G., nascut in 1923, moldovean, n-a inmormantat corpul neinsufletit al copilului de 3 ani, ci l-a consumat drept hrana. Drogol a fost arestat.

  14. La 10 ianuarie in satul Taraclia, raionul Baimaclia, de distrofie au murit Cugureanu D.S. si Cugureanu I.S. Sovietul satesc a incredintat inmormintarea acestora Mariei Ichizli si feciorilor acesteia, Dmitri, nascut in 1927, si Alexandru, nascut in 1931. Ichizli Dmitri si Alexandru au ingropat unul din cadavre, iar pe celalat l-au taiat in bucati si l-au adus acasa, unde l-au mancat. Ichizli sunt bolnavi de distrofie.

  15. in satul Vulcanesti, raionul Vulcanesti, cetateanul Anghis Constantin, nascut in 1899, a omorat si consumat ca hrana pe fiica sa de patru ani si pe o fata de 18 ani, Dernilova Nadejda, care anterior lucrase servitoare la ospataria uniunii de consum Vulcanesti.

  16. La 28 ianuarie, in satul Colibas, raionul Vulcanesti, Schianu Ilie si-a omorat propria fiica, Ecaterina, in varsta de 12 ani si a mancat-o.

  Judetul Bender
  1. La 12 ianuarie 1947, in satul Avdarma, raionul Comrat, Iazadji Nadejda, nascuta in 1907, provenita dintr-o familie de culaci, cu ajutorul fiicei sale Elena, nascuta in 1930, au taiat o fetita de sapte ani, Grec A., si au mancat-o. Ambele au fost arestate.

  2. La 25 ianuarie anul curent, in satul Dezgije, raionul Comrat, a murit de slabiciune Topal Evdochia, in virsta de 40 de ani, de etnie gagauza, si cei trei copii ai sai, intre varste de 2-10 ani. Cadavrele au stat in casa cinci zile. Vecina decedatei, Deli Ana, in varsta de 42 de ani, a furat cadavrul fetitei de 2 ani, l-a taiat in bucati si l-a intrebuintat ca hrana.

  3. La 26 ianuarie anul curent, la locuitorul satului Volontirovca Sarov Grigore, nascut in anul 1929, care este foarte sarac, a venit o fetita de 11 ani si i-a cerut paine. Sarov si sora sa Sarov Ludmila, nascuta in 1926, au omorit-o pe fata, au taiat-o in bucati si au mancat-o. Fratii Sarov au fost arestati.

  4. La 29 ianuarie, in satul Ursoaia, raionul Causeni, a decedat de subnitritie si slabiciune Bolgaru Agafia. La 20 ianuarie fiicele sale, Bolgaru E.P., nascuta in 1926, si Bolgaru A.P., nascuta in 1931, au taiat de la cadavru partile moi si le-a preparat pentru a fi mincate.

  5. La 23 ianuarie, anul curent, in satul Sadaclia, raionul Roman, Cardarar Ioana, nascuta in 1906, in complicitate cu sora sa, au omorat pe fiul ei de sase ani, l-au taiat in bucati, pe care l-au pus la fiert pentru a fi consumate ca hrana. Cardarar este de nationalitate tiganca. Avere si pamant nu are. Duce un mod de viata nomad. Ca pedeapsa ele au primit 120 kg de indemnizatii alimentare.

  6. La 14 februarie anul curent, Lunga Maria, nascuta in 1912, locuitoare a localitatii Romanovca, judetul Chisinau, vaduva, a taiat cadavrul surorii sale, care decedase la virsta de 12 ani, si a intrebuintat-o in calitate de hrana.

  7. La 10 februarie , in casa lui Serpu Leonid, nascut in anul 1912, originar si locuitor al satului Taraclia, raionul Cainari, a fost depistat cadavrul taiat in bucati al unui copil, Uranda, nascut in 1935, pe care Stepu la 9 februarie curent l-a chemat in casa, l-a omorat si pregatit pentru consumatie.

  Judetul Balti
  La 30 ianuarie anul curent, locuitorii satului Glinjeni, raionul Chiscareni, Marineac Pavel, nascut in anul 1918, a invitat la el acasa pe cetateanca Malarciuc Maria, nascuta in anul 1928, pe care a strangulat-o, a taiat-o in bucati pentru a fi preparata si consumata ca hrana. Marineac si sotia sa sunt bolnavi de distrofie de gradul I. Sotii Marineac au fost arestati.

  Judetul Orhei
  La 13 ianuarie 1947, in satul Furceni, raionul Orhei, a decedat cetateanca tulan Ana. A doua zi, noaptea, vecinul acesteia, Gasper A., nascut in 1899, a intrat in casa decedatei, a taiat de pe cadavru carnea, a adus-o acasa si impreuna cu sotia sa, au fiert-o si au consumat-o drept hrana. Peste cateva zile Gasper a decedat de distrofie.

  Raionul Grigoriopol

  In raionul Grigoriopol (malul stang al Nistrului), in satul Sipca, Bulat Aculina, nascuta in 1910, celibatara, la 24 decembrie 1946, la ora 7 dimineata, l-a taiat in bucati, cu toporul, pe fiul sau de opt ani, apoi l-a fiert si l-a mancat. Bulat a fost arestata. Crima savarsita a recunoscut-o.

  Din informatia acestui certificat rezulta ca pina la 10 februarie 1947, au avut loc 34 cazuri de canibalism.

  Aceste cazuri au loc in toate judetele republicii, in afara de Soroca si unul din raioanele din stanga Nistrului.

  Ancheta privind aceste dosare e realizata de organele MAI, iar in unele cazuri, de anchetatorii Procuraturii.

  Conform dispozitiei Ministerului Afacerilor Interne al RSS Moldovenesti, toti cei invinuiti de canibalism vor fi excortati in orasul Chisinau, in inchisoarea nr. 2. Pe multe dosare, ancheta s-a incheiat, dar, din cauza ca multi invinuiti sunt bolnavi de distrofie in forma acuta, nu avem posibilitatea de a-i excorta in inchisoare, fapt care retine trimiterea lor in judecata in sedinte inchise ale Judecatoriei Supreme a RSSM. La 11.02.1947 primele trei dosare au fost trimise spre examinare Judecatoriei Supreme.

  Procurorul adjunct al RSSM pentru dosare speciale, Consilier judiciar de stat, clasa III (semnat)
  Drugobitki
  12 februarie 1947

  Foametea care s-a abatut asupra Basarabiei odata cu venirea armatei rosii si a puterii sovietice a fost una dintre cele mai ingrozitoare pagini din istoria basarabenilor. Numarul mortilor si al distroficilor crestea necontenit. Conform datelor colectate de organele de ocrotire a sanatatii, daca la 25 decembrie 1946 erau inregistrati in RSSM 53 mii de bolnavi de distrofie, apoi la 1 februarie 1947 numarul lor crescuse pana la 190 mii.

  In timpul foametei REGIZATE de Călăiii Ocupanţi Ruşi din anii 1945 – 1947 în aşa zisa RSSM au decedat, doar din motive de subalimentatie, peste 200 mii de oameni…

 5. Am vizionat tot documentarul si este cu adevarat cutremurator, si cu toate aste nu pot sa cred ca unii oameni inca mai sustin aceste persoane, si nu pot sa nu fac referire la alegerile de ieri, in care, se pare, ca totusi comunistii au castigat, este revoltator ca pana si in capiatala tot un comunist sa iasa castigator, si de altfel este la fel in toata tara, sunt dezamagit, ma asteptam la mai mult, si , se pare ca inca 4 ani, R.Moldova va sta in loc.

 6. vrei sa zici un an,deoarece rusii nu ne mai tin prea mult despartiti si ce daca castiga?sa se bucure cat inca mai pot,cine rade la urma rade mai bine,noi romanii abea ii asteptam sa fuzioneze cu NPCR,PCR(PAS, PCR este noua denumire),PSD si vor sta in opozitie vreo 10 ani cel putin,cat despre odioasele crime ale bolsevicilor,daca urmariti documnetarul aflati ca atat comunismul cat si national-socialismului se cam aseamana,asa ca voi cei care ii faceti pe romani fascisti aflati ca nici voi nu sunteti prea departe

 7. In primul rind Dorine, insusi Karl Marks, fondatorul comunismului, spunea ca romanii din Basarabia si cei de peste Prut este acelasi popor si ca rusii au anexat teritoriul Basarabiei fara nici un drept istoric asupra acestuia.

  • „In primul rind Dorine, insusi Karl Marks, fondatorul comunismului, spunea ca romanii din Basarabia si cei de peste Prut este acelasi popor si ca rusii au anexat teritoriul Basarabiei fara nici un drept istoric asupra acestuia.”
   Bravo „Mr.White”!

   V. I. Lenin:
   «Basarabia este pamant ROMANESC» (V. I. Lenin, lucrarea «dreptul natiilor la autodeterminare»).

   Karl Marx:
   «Administratia RUSEASCA din toate judetele Basarabiei a ordonat sa fie arse orasele si satele in momentul apropierii inamicului. Acest ordin este cu atat mai ridicol, cu cat, dupa cum rusii inteleg prea bine, ROMANII basarabeni NU VOR REGRETA PLECAREA LOR mai mult decat românii din Valahia si Moldova…» (opere, ed. II, vol. 10, Moscova, 1958, p.495).

   Karl Marx:
   «Taranul ROMÂN din Basarabia nutreste pentru «muscal» NUMAI URĂ»
   (K. Marx: Insemnari despre români, Bucuresti, 1964, p.167).

   Friedrich Engels: «Finlanda este finlandeza si suedeza, Basarabia – ROMÂNEASCĂ, iar Polonia Congresului – poloneza (…). Aici nici nu poate fi vorba de unirea unor neamuri inrudite, care poarta numele de rus, aici avem de a face pur si simplu cu O CUCERIRE PRIN FORTA a unor teritorii straine, PUR SI SIMPLU cu UN JAF». (Opere, ed. v.22, Moscova, 1962, p.30-31).

 8. Știu că nu e la tema, dar cineva observa următoarea corelație:
  URSS – „Am atacat Polonia și Finlanda deoarece erau conduse de regimuri fasciste”(din documentar)

  USA – „Am atacat Irakul și Libia că erau conduse de regimuri despotice”

  Deci America poate să devină un al doilea URSS?

  • Nu cred ca ar fi intelept sa oferim nimanui puterea absoluta sau sa permitem acest lucru pentru ca, inevitabil, s-ar putea ajunge si la abuz de putere si la atrocitati de genul celor germane / sovietice din razboiul mondial. Oricat de bine intentionat ar fi unul sau altul dintre statele puternice ale lumii, in lipsa unei contra-greutati care sa echilibreze balanta si a altor state care sa vegheze, oricand situatia poate degenera. SUA nu de putine ori a aratat ca are tendinta de a-si asuma rolul de „jandarm al planetei”. In ciuda acestei „apucaturi”, nu cred ca SUA ar fi capabila de exterminari in masa si alte crime impotriva umanitatii. Este o mare diferenta si nu suporta o comparatie intre SUA pe de o parte si Germania fascista / URSS, pe de alta parte. Democratia, stabilitatea, drepturile fundamentale ale omului garantate din legislatia SUA si traditia in respectarea acestora, sunt cateva din lucrurile care, in opinia mea, impiedica SUA sa „devina un al doilea URSS”. Totusi, sa nu „ii dam nas” si sa ii permitem sa isi „faca de cap” cum are ea chef.

  • FIIND MAI NEGRU CA ŢIGANII
   Ce-ai tot cerşit la noi cu anii,
   Tu, cel primit cu dor de sus
   Nici bogdaproste nu ne-ai spus.

   Cu dar de pîine şi de sare,
   Cu vin din beciul nostru mare
   Te-am ospătat. Iar tu în zori
   RÂZÂND,TE-AI SCÂRNĂVIT ÎN FLORI.

   Apoi prin codri de milenii
   Ai tot umblat de dragul lelii.
   Ei, vezi atunci? Pun mîna-n foc:
   Tu n-ai fost cal arab, ci porc!”

   Aşa i-a zis MARELE ROMÂN Vasile Alecsandri OCUPANTULUI puşkin,aşa îi zicem şi NOI ROMÂNII basarabeni mankurtului „maldavan”,SLUGOI al Călăilor Ocupanţi Ruşi!

  • Ce scuipă aici năpârca mankurtă zisă FALS „moldovean” este exact STRATEGIA RUSEASCĂ veche de la OCUPAŢIA din 1812 prin care ROMÂNII basarabeni erau consideraţi O RASĂ INFERIOARĂ „nobilei” RASE RUSEŞTI cotropitoare.
   Strategia RUSEASCĂ e clară de 200 de ani:
   ROMÂN = ŢIGAN.

   Asta vor să bage NĂPÂRCILE KGB şi în capul OCCIDENTULUI,nu numai în creierele spălate ale mankurţilor precum „maldavan” adică MOLOTOV-an.

 9. Cred ca mai multe argumente de a prezentat deja (adica 0), nu are si nu va avea vreodata. Limbajul si lipsa de argumente si de educatie nu il impiedica, din pacate, sa posteze aici pseudo comentarii fara pic de relevanta pentru orice om cu ceva neuroni functionali ( de preferat, peste medie 😉 ) Du-te, moldovean, si scrie pe site-urile de limba rusa. Acolo vei fi binevenit.

 10. Cutremurator pana la maduva oaselor. Dar totusi, filmul este destul de superficial si adevaratele tragedii si fapte comunista raman inca in umbra. Mersi pt postare.

  • Parerea mea este ca documetarul nu s-a dorit a fi un proces al tuturor crimelor si atrocitatilor comise de sovietici, ci incearca mai degraba sa deschida ochii celor care au privit diferit pana acum, din diferite motive, fascismul vs. comunismul de tip sovietic. In film sun tratate doar cateva momente, multe altele, asa cum spui si tu, nici macar nu sunt amintite. „Palmaresul” sovieticilor este atat de „mare” incat nu poate fi acoperit complet nici in 100 de documentare ca acesta… Desi in film nu se spune nimic despre ceea ce s-a intamplat pe teritoriul Moldovei rasaritene, dandu-se doar cazul Ucrainei, sunt convins ca supravietuitorii moldoveni ai acelei perioade recunosc aceleasi practici ce au fost puse in aplicare si aici, din pacate… 🙁

 11. Iată cum PORCUL RUS puşkin făcea propagandă strategiei Călăilor Ocupanţi Ruşi numită OMUL INFERIOR-ROMÂN = ŢIGAN.

  PORCUL RUS puşkin:

  PRINTRE-ALE ŢIGĂNIMII mutre
  Eu sunt Orfeu ca PRINTRE CUTRE.
  Eu PRINTRE MOLDOVENCE PROASTE
  Sunt Zeu al vechilor năpaste.

  Iar PRINTRE MOLDOVENI sunt eu
  Nu căprioară, dar un leu.
  Mai bine zis, PRINTRE MAIMUŢE
  Sunt leu şi cal de Almadan,
  Tu AL MĂGARILOR TĂPŞAN.”

  „BLESTEMAT CHIŞINĂU,
  Am obosit să-ţi zic de rău.
  Cîndva pe-acoperişul tău,
  Peste-ale tale case slute
  Va bubui un tunet greu!”

  „ Zdesi u nas moldovanno i toşno, ah Boje moi…”

  „Aici la noi E MOLDOVENIME ŞI GREAŢĂ, Dumnezeul meu…!

  ( vezi volumul 7 al operelor puşkiniste, în redacţia lui A.S.Suvorin, S-Petersburg, 1903, pagina,47).

  Ei „MOLOTOV-am”,pun pariu că nu ai învăţat versurile acestea ale PORCULUI RUS puşkin la şcoală!
  Adica Basarabia pentru Călăii Ocupanţi Ruşi e „al măgarilor tăpşan”,e „MOLDOVENIME ŞI GREAŢĂ”,Chişinăul e „BLESTEMAT”,moldovenii sunt ŢIGANI,MAIMUŢE,CUTRE,moldovencele sunt PROASTE şi NĂPASTE,…
  Nu-i aşa că deabia aştepţi să pui flori la statuia PORCULUI RUS puşkin din Chişinău?

  Sau în sfârşit te-ai trezit DIN SOMNUL CEL DE MOARTE în care te-au adâncit BARBARII DE TIRANI RUŞI şi EŞTI GATA SĂ DINAMITEZI statuia VIERMELUI RUS puşkin?

 12. 1. de ce pe toti ne socotiti Basarabeni?!?! asta rusii au denumit toata R.M. de azi Basarabia cind a anexato in 1812, Basarabia- e territoriul de la Sudul Moldovei.
  2. Ultimele alegeri arata cine din tot raul e mai bun ;), asta e democratie, oamenii singuri au ales, ce cred ca e mai bine (deci PCRM nui un partid cu vederi comuniste)
  Dar de ceu au luat majoritatea PCRM?! ca oamenii aici so zaibit de bardacul pe care la facut alianta, cum bardak, din barddak au facut haos 😉
  3. EU am spus ca Stalin e o alta istorie, faptele lui inca nu pot fi pina la urma explicate, deci no obtinut el pentru dinsu nimic, a murit avind numai hainele de pe e, copii lui au morit in case pentru batrini simpla fara vreo favoare din partea statului.
  4. Eminescu ROMÂNUL dupa ce tui numesti pe rusi porci, vrei ei sa nu va numeasca tigani/!? 😀 esti penibil 😀
  5. Imperiile Coloniste au omorit cu mult mai multi oameni ,exemplu: foametea organizata in India de marea Britanie, a luat viata a 32 milioane oameni, despre asta nu ni se spune :), genocidul a americanilor nativi facut de SUA a dus moartea a minimum 15 milioane de oameni, in Iraq-ul de astazi au murit si mor oameni, si cifra se apropie de jumate de milion damu 😉 , razboiul din Iugoslavia, unde avioanele NATO bombardau sate, care nici nu aveau apararea militarilor….
  6. Cineva acolo o spus de internationalism… prin ce el ii rau?! asta Nationalismul duce la razboaie….. iak astai rau da internationalismul duce la prietenia intre popoare 😉

  • Dorin, stim (aproape) toti cei care postam pe acest site cat de basarabeni sunt sau nu locuitorii RM. Stim ca Basarabia este doar partea de sud a Moldovei (Bugeacul). Dar cum ai prefera sa ti se spuna? Pruto-Nistrean? Est moldovean? Moldovan? Roman care nu stie ce este si incotro se indreapta? Roman moldovean despartit de rusi de fratii lui, romanii moldoveni din vestul Moldovei, ramase in Romania? Tu nu intelegi ca RM nu are sens? Sunteti o bucatica rupta din ceva, din ceva mult mai mare si mai frumos: Romania, casa tuturor romanilor (ardeleni, moldoveni, olteni, mureseni etc.), si veti bantui prin lume precum o stafie fara de corp, fara consistenta, fara…rost, si nu va veti afla linistea pana nu va veti reintregi trupul cu spiritul. Deschideti ochii si cautati adevarul singuri, nu mai asteptati sa fiti indopati cu „pastile” mortale de „adevar”, asa cum se intampla de cand romanii moldoveni au fost separati de fratii lor!

  • @ Eminescu ROMÂNUL dupa ce tui numesti pe rusi porci, vrei ei sa nu va numeasca tigani/!? 😀 esti penibil ”
   Tovarăşe „Dorin” tu chiar nu îţi dai seama ce ABERAŢII scrii?
   Adică tu chiar O FACI PE PROSTU?
   NOI ROMÂNII basarabeni îl facem pe OCUPANTUL RUS Alexandr Puşkin PORC RUS şi el…DIN MORMÂNT ne face ţigani?
   Aşa se deduce din prostiile pe care le scrii!
   Se vede că habar nu aveai că acel Puşkin la a cărui statuie VOI MANKURŢII cu creieeloe spălate depuneţi flori alături de Voronin,acel Puşkin scria despre NOI ROMÂNII basrabeni următoarele:

   “PRINTRE-ALE ŢIGĂNIMII mutre
   Eu sunt Orfeu ca PRINTRE CUTRE.
   Eu PRINTRE MOLDOVENCE PROASTE
   Sunt Zeu al vechilor năpaste.

   Iar PRINTRE MOLDOVENI sunt eu
   Nu căprioară, dar un leu.
   Mai bine zis, PRINTRE MAIMUŢE
   Sunt leu şi cal de Almadan,
   Tu AL MĂGARILOR TĂPŞAN.”

   “BLESTEMAT CHIŞINĂU,
   Am obosit să-ţi zic de rău.
   Cîndva pe-acoperişul tău,
   Peste-ale tale case slute
   Va bubui un tunet greu!”
   „ Zdesi u nas moldovanno i toşno, ah Boje moi…”

   “Aici la noi E MOLDOVENIME ŞI GREAŢĂ, Dumnezeul meu…!

   ( vezi volumul 7 al operelor puşkiniste, în redacţia lui A.S.Suvorin, S-Petersburg, 1903, pagina,47).

   Repet şi pentru tine “DORIN”,pun pariu că nu ai învăţat versurile acestea ale PORCULUI RUS puşkin la şcoală!
   Adica Basarabia pentru Călăii Ocupanţi Ruşi e “al măgarilor tăpşan”,e “MOLDOVENIME ŞI GREAŢĂ”,Chişinăul e “BLESTEMAT”,moldovenii sunt ŢIGANI,MAIMUŢE,CUTRE,moldovencele sunt PROASTE şi NĂPASTE,…
   Nu-i aşa că deabia aştepţi să pui flori la statuia PORCULUI RUS puşkin din Chişinău?

   Sau în sfârşit te-ai trezit DIN SOMNUL CEL DE MOARTE în care te-au adâncit BARBARII DE TIRANI RUŞI şi EŞTI GATA SĂ DINAMITEZI statuia VIERMELUI RUS puşkin?

 13. Pentru Dorin:
  1.Sunt de acord ca nu e frumos sa-i numim pe toti rusii porci, eu cunosc si cativa de treaba . Insa cine a ocupat pe cine: romanii pe rusi sau rusii pe romani? Si cine a profitat de ospitalitatea celuilat?
  2. Sunt de acord ca si in Vest au fost imperii si mai sunt si acum care nu sunt prea omenoase. Dar in prezent, Marea Britanie mai ocupa India cum face fratiorul de la Rasarit la Tiraspol? Americanii intr-adevar sunt cam la fel ca rusii dar cel putin la noi nu vorbeste 80% din lume engleza cum vorbeste in Basarabia rusa si noi avem o libertate mult mai mare ca a cetatenilor RM.
  3.Daca rusii sunt internationalisti de ce nu isi lasa vecinii in pace?Sau se socot vreun popor ales? A mai fost unul in Germania intre razboaie care credea la fel despre neamul sau.
  4. Defineste-mi sindromul Stockolm.

 14. Lu Radu:
  1. acelasi lucru lasi face Romania dak ar fi un imperiu, dar dak na putut sa fie intrat de puternica, ap asa e istoria cu orice stat de acesta… deci tot numi palce acest fapt… dar nu trebu sa ne uitam la istorie pentru a ne face dusmani pe rusi acum (deci acum tot ui puteti bate 🙂 )
  2. ai invedere ca 80% vorbesc numai rusa, sau pursimplu stiu si rusa? deci daca 1 variant esti dezinformat, dak punctul 2 , asta e un fapt bun
  3. unde eu am scris ca rusii is internationalisti, ca ma inerveaza la voi ca singuri faceti dintro propozitia de a mea un text intreg cum eu ii apar pe rusi, asta pzd damu. eu stiu rusa si tot ma svadesc cu unii rusi care urasc pe romani, si la fel cu voi, pe carei urasc pe rusi, deci am spus ca TOTI oamenii trebuie sa fie internationalisti. de unde ai luat ca noi nu suntem mai liberi?!?!
  4. gugleste uliak si a sa afli 😉 deci singur faptul ca eu nam acest sindrom ap ma face sa nu vreu unirea cu Romania cum multi din semenii mei, doresc numai intoarcerea a regiunilor vechi ale Moldovei (Basarabia), cele de sud si de nord, si sa fim independenti.

  • Stii ce cred eu, Dorin? Ca ai parerile pe care le ai referitor la acest subiect datorita faptului ca ai fost educat de catre „ceilalti” si ti s-a spus numai „adevarul lor”. Si stii ce ma face sa cred asta? Nivelul tau de (ne)cunoasterii a limbii romane. Nu te supra pe mine, nu am vrut sa te jignesc, insa este o realitate. Cel putin, asa vad eu. Inca un lucru pe care cred ca nu l-ai inteles: aici nu ete vorba de ura imptriva vreunei natiuni, ci de ajudeca obiectiv faptele uneui regim sau a unei persoane. Este o absurditate sa crezi ca romanii ii urasc pe rusi sau invers! Ura pentru alte popoare nu-si are locul in secolul XXI. Pe „patriotii Moldovei” insa, i-as invata putin istoria tarii lor de adoptie, RM, Moldova rasariteana sau cum mai vrei sa ii spui, trimitandu-i acolo de unde lea-u venit buneii si sa se intoarca numai dupa ce vor fi inteles cum sta treaba si vor respecat tot ceea ce este romanesc, bastinas! Asa e bine? Esti de acord? 🙂

  • Este parerea ta si o respect. Parerea mea este ca unirea va fi rezolva tocmai aceste probleme, fie si prin simpul fapt ca dpdv al legislatiei, Romania este la acelasi nivel european cu statele cu vechi traditii democratice din occident.

 15. Lecţii de ADEVĂR pentru „DORIN”:

  MIRON COSTIN-
  „şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN
  , cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: ŢARA ROMÂNEASCĂ.”

  MIRON COSTIN-
  „Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară NU ÎNTREBĂM: ştii moldovenéşte?, ci ŞTII ROMÂNEŞTE?”

  F.A. Bronchaus, J.A. Efron:
  «Grupul ROMANIC este reprezentat de ROMANI (cca. 9.000.000) in Gubernia Basarabia (judetele Balti, Soroca, Chisinau, Orhei) si in judetele nistrene (Herson); aceasta populatie ISI APARA CU INSISTENTA LIMBA si chiar a românizat o parte din populatia ucraineana» (Dictionar enciclopedic, Sankt Petersburg, 1899).

  L.S. Berg:
  «Moldovenii SUNT ROMANII care populeaza Moldova, Basarabia si o parte din guberniile Podolia si Herson; acestia populeaza in proportie nu prea mare si gubernia Ekaterinoslav» (Basarabia. Tara, populatia, economia. Petersburg, 1918).

  N. Durnovo:
  «… toate scolile organizate in Basarabia au scopul de a transforma ROMANII basarabeni in velicorosi, ceea ce NU REUSESTE…» (Peterburgskie vedomosti, 27 mai (9 iunie) 1912).

  Alexei Mateevici:
  «Mai inainte de toate sa stiti ca (…) FARA UNIRE NU VOM PUTEA DOBANDI NIMIC. Deci sa avem un gand, o inima, un ideal! Al doilea sfat e acesta. Lucrul drept poate inflori numai daca se intemeiaza pe idei drepte. Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel intreg invatamantul e fara rost. Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove, insa facem parte din marele trup al românismului, asezat prin Romania, Bucovina si Transilvania (Aplauze).
  Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci-si spun ROMANI. ASA TREBUIE SA FACEM SI NOI (Aplauze).
  Asta nu inseamna separatism, caci si cei din Transilvania, si cei din Bucovina, si cei din America se numesc tot români. Al treilea sfat pe care vi-l dau este: sa stati cu mare putere la straja intereselor nationale. Sa traim bine si cu strainii, dar sa nu tradam interesele noastre, caci altfel vom cadea pentru totdeauna…”

  Alexe MATEEVICI :„… N-AVEM DOUA LIMBI si doua literaturi, CI NUMAI UNA, ACEASI cu cea de peste Prut. Aceasta se stie din capul locului, ca SA NU MAI VORBIM DEGEABA.
  (…) Noi trebuie sa ajungem de la limba noastra proasta de astazi numaidecat la limba literara ROMANEASCA» (Din cuvantarea rostita la primul Congres al invatatorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).

  Rajmund Piotrowski:
  «… termenul de «limba moldoveneasca» are o istorie mai veche pe teritoriul Basarabiei. Acest termen a fost UN INSTRUMENT AL POLITICII IMPERIALE TARISTE, iar apoi al politicii imperiale staliniste-bolsevice.
  Menirea acestui instrument era de A IZOLA Basarabia, iar mai tarziu – Republica Moldova de la arealul ROMANESC»
  (Literatura si Arta, 31.08.1995).

  Eugen Coseriu:
  «A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, E O ABSURDITATE si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, UN ACT DE GENOCID etno-cultural».

  Ion Constantin Ciobanu: «(…) de cata intelepciune au dat dovada stramosii nostri ca au numit aceasta limba cu un cuvant neutru. LIMBA ROMANA! Doamne fereste daca aceasta limba s-ar fi nascut din uzurpare si s-ar fi numit dupa vreo regiune oarecare munteneasca, olteneasca, ardleneasca, banateana, bucovineana, moldoveneasca etc.! Atunci, s-ar fi vazut cum joaca dracul intr-un picior! Sintagma «LIMBA ROMANA» E UNIFICATOARE. Ea nu inalta, nu coboara, nu subapreciza pe nimeni, ea creeaza la toti condtii egale! Si TAIE o data si pentru totdeauna APA DE LA MOARA RATACITILOR» (Moldova literara, 18.VI.1995)

  Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova: «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia DENUMIREA CORECTA A LIMBII de stat (oficiale) a Republicii Moldova ESTE LIMBA ROMANA. 29 februarie 1996».

  Grigore Ureche:
  «Românii câţi se află locuitori în Ţara Ungurească şi la Ardeal, şi la Maramoraşu de la un loc sântu cu moldovenii şi toţi de la Râm se trag…».

  Miron Costin:
  «Ca si noi, si muntenii se numesc ROMÂNI… RUMÂN este un nume schimbat in cugetarea anilor de la ROMÂN…» (Cronica polona: Despre limba moldoveneasca sau RUMÂNEASCA). La 1675 Miron Costin nu facea nici o diferenta, considerand limba moldoveneasca identica cu cea româneasca, ea fiind una a intregii suflari românesti.

  Dimitrie Cantemir:
  «Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de ROMÂNI, DISPREŢUIND adica dand de-o parte NUMELE DE VALAHI, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci ROMÂNII care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de ROMÂNI (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de ROMÂNI, iar tarii lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adica in latineste: TERRA ROMANA.”

  Dimitrie CANTEMIR:
  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

  In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»:
  Dimitrie Cantemir
  «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor… TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».

  Mihai Eminescu :
  „SUNTEM ROMÂNI ŞI PUNCTUM!”

 16. E clar că „DORIN” habar nu a avut de ADEVĂRURILE postate mai sus.
  Slugile Călăilor Ocupanţi Ruşi au ascuns cu viclenie totul.
  Aşa s-a menţinut OCUPAŢIA RUSEASCĂ,prin MINCIUNI ORDINARE,prin deznaţionalizare,prin rusificare şi MANKURTIZARE.
  Ce ar mai fi de spus după ce citeşti ADEVĂRUL DIN CRONICILE STRĂVECHI?
  Iată de ce se tem de ADEVĂR „stataliştii-maldavanişti”,SLUGILE OCUPANŢILOR RUŞI:

  Dimitrie CANTEMIR:

  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ

  MIRON COSTIN-

  “şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN

  • „noi din moldova si voi din romania”
   Tavarişci „Dorin” faptul fericit că am făcut liceul şi facultatea în Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA m-a ferit de SPĂLAREA PE CREIER la care ai fost tu supus.
   Spre deosebire de tine,NOI ROMÂNII basarabeni ştim ce suntem.
   Şi REFUZĂM SĂ UITĂM CE SUNTEM!
   Ca şi buneii noştri,SUNTEM ROMÂNI PÂNĂ LA MOARTE!

 17. Pentru Eminescu ROMÂNUL
  hai futeo nahui si nu ma zaibi, iak dincauza lu asa ca tine noi din moldova si voi din romania totimpul a sa ne urim !
  si daca sa apelam la istorie, dupa cum imi povestea unul din strabuneii mei ap mai bine dam sa fiu cu rusii decit cu voi romanii ,si as trebui sa va urasc pe voi romani pentru ce ati facut! deci in familia mea toti vorbec romana, unii numai sau maritat, casatorit cu rusi! deci de ce totusi nu va urasc pe voi?! cas o fiinta ratonala, si inteleg ca voi sunteti alti oameni, alta generatie care nu trebuie sa fie maltratata ca cei care au comis acele crime pe care au facuto stramosii vostri!

  Pentru UnEscu:
  Cred ca alegirile arata totul, si pierderea totala a PNL-ului a aratat ca in R.M. nu e sustinuta ideia de unire cu Romania, cea agresiv-interioara in orice caz 🙂

 18. Era şi de aşteptat reacţia MANKURTULUI „Dorin”.
  ADEVĂRUL pur şi simplu îl înebuneşte.
  Cum să accepte el că TOT,dar TOT ce l-au învăţat slugile Călăilor Ocupanţi Ruşi ESTE MINCIUNĂ.
  Te cruceşti nu alta la ce aberaţii scuipă VIPERA MANKURTĂ:
  „si daca sa apelam la istorie, dupa cum imi povestea unul din strabuneii mei ap mai bine dam sa fiu cu rusii decit cu voi romanii ,si as trebui sa va urasc pe voi romani pentru ce ati facut!”
  Păi da,să apelăm la istorie,să vedem ce ne-au făcut NOUĂ ROMÂNILOR basarabeni ,STĂPÂNII tovarăşului „DORIN”-Călăii Ocupanţi Ruşi :
  Iată ce NU AU VRUT să-ţi spună buneii tăi.
  Oare de ce?
  PATIMILE BASARABENILOR

  A. PIERDERI UMANE ALE BASARABIEI SUB OCUPATIA SOVIETICA

  I. PRIMA OCUPATIE SOVIETICA 28 Iunie 1940 – 22 Iunie 1941
  In mai putin de un an, peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, aceasta reprezentand 12.23% din populatia Basarabiei interbelice.

  1. Arestari: – 48.000 persoane:
  · Oameni politici care militasera pentru Unire, invinuiti de tradare, dintre care:
  · 5 fosti deputati din Sfatul Tarii (Ion Codreanu, Leanca, Secara, Catelli)
  · 1 fost senator
  · Functionari civili si militari – transferati la Tiraspol pentru siguranta
  · 40 elevi ai Institutului Pedagogic Orhei –

  2. Deportari – aproape 300.000 (in Nordul inghetat)
  · 135.000 persoane pana in Septembrie 1940
  · 19.200 persoane intre Octombrie-Noiembrie 1940
  · 27.000 persoane in Decembrie 1940
  · 100.000 persoane incepand cu 13-14 Iunie 1941

  3. Ucisi – 30.000 prin impuscare sau tortura
  · Orchestra Simfonica a Basarabiei este ridicata pe 3 Iulie 1940 din gara Chisinau la intoarcerea din turneu, dusa langa Orhei si impuscata in Valea Morii.
  · 1.000 persoane (copii, femei, adulti) – langa Odesa impuscate prin peretii de lemn ai unui tren de marfa cu 22 vagoane care-I transporta in Siberia.
  · 450 persoane – gasite (multe mutilate) in gropile de la Consulatul Italian, Palatul Metropolitan, Facultatea de Teologie din Chisinau. Printre ei studenti, elevi, preoti, ceferisti.
  · 87 persoane –Sediul NKVD, Chisinau (15 cu mainile legate in groapa comuna)
  · 19 persoane – gasite la Sediul NKVD-Cetatea Alba
  · 6 persoane – Sediul NKVD, Ismail (5 barbati si o femeie cu mainile legate)

  4. TOTAL pierderi umane in prima ocupatie sovietica
  · Deportari: 300.000
  · Ucisi: 30.000
  · TOTAL: 330.000

  II. A DOUA OCUPATIE SOVIETICA – 23 August 1944

  1. Deportari
  · 250.000 persoane intre 1944-1948
  · 11.324 familii 6 Iulie 1949
  · 300.000 persoane intre 1954 – 1964 (in Rusia si Kazahstan)

  2. Morti prin infometare provocata de Stalin
  · 300.000 persoane

  3. TOTAL pierderi umane in a doua ocupatie sovietica
  · Deportati: 875.000
  · Morti: 300.000
  · TOTAL: 1.175.000

  III. TOTAL PIERDERI UMANE IN CELE DOUA OCUPATII SOVIETICE
  · 330.00 – Prima ocupatie sovietica
  · 1.175.000 – A doua ocupatie sovietica
  · 1.505.000 – TOTAL PIERDERI ROMANESTI

  B. PIERDERILE TERITORIALE ALE PROVINCIEI BASARABIA

  Judetele Hotin (Nord), Ismail si Cetatea Alba (Sud) sunt incorporate Ucrainei la 2 August 1940.

  C. PIERDERILE ARMATEI REGALE ROMANE IN BASARABIA DUPA CAPITULARE

  1. Deportari
  · 180.000 soldati si ofiteri (doar cateva mii s-au intors)

  2. Executati prin impuscare in lagar (Katin romanesc)
  · 50.000 soldati si ofiteri (schelete descoperite in mlastinile de la Balti).

 19. Şi da,să apelăm din nou la istorie,să vedem ce le-au făcut ROMÂNILOR bucovineni,STĂPÂNII tovarăşului “DORIN”-Călăii Ocupanţi Ruşi :
  Nici asta NU AU VRUT să-ţi spună buneii tăi.
  Oare de ce?
  PATIMILE BUCOVINENILOR

  In 1940, Romania a fost fortata sa cedeze catre Uniunea Sovietica un teritoriu locuit de peste 3 milioane de locuitori, in urma ultimatumului primit in luna iunie a aceluiasi an.

  Imediat ce administratia si armata romana au fost evacuate, trupele din Armata Rosie si NKVD au ocupat teritoriul.

  Listele Deportarilor

  NKVD-ul a intocmit primele liste ale „tradatorilor de tara”, cei cu rude in Romania sau banuiti ca vor sa fuga in Romania, care au fost deportati la munca fortata:

  7 Decembrie 1940 – 1.294 persoane
  1 Ianuarie 1941 – 1.085 persoane

  Reprimarea Incercarilor de Refugiere

  19 Noiembrie 1940

  105 persoane (40 familii) au incercat sa treaca in Romania – din Suceveni

  Ucisi: 3
  Raniti: 2 raniti (capturati)
  Refugiati in Romania: 100 (5 raniti)
  Deportari: toate rudele celor 105 persoane

  6 Februarie 1941

  500 persoane au incercat sa treaca in Romania – din Mahala, Cotul-Ostritei, Buda, Sirauti, Horecea-Urbana, Ostrita

  Ucisi: cca. 400 ( N. Merticar, N. Nica, N. Isac – organizatori)
  Arestati: 44
  Condamnati la moarte: 12
  Condamnati la 10 ani munca silnica: 32
  Refugiati in Romania: 57
  Deportari in Siberia: toate rudele celor 500 persoane

  Masacrul de la Fantana Alba – 1 Aprilie 1941

  2.000- 3.000 persoane din Patrautii de Sus, Patrautii de Jos, Cupca, Corcesti, Suceveni in coloana pasnica purtand in fata un steag alb si insemne religioase s-au indreptat spre granita cu Romania.
  In poiana Varnita, la 3 km de granita, au fost mitraliati de sovieticii ascunsi in padure.
  Supravietuitorii au fost urmariti de cavalerie si spintecati cu sabiile.
  Ranitii au fost legati de cozile cailor si tarati in in 5 gropi comune sapate dinainte unde au fost ingropati de vii: batrani, femei, copii, sugari.
  Altii au fost arestati de NKVD-ul din Hliboca (Adancata), torturati si aruncati de vii intr-o groapa comuna din cimitirul evreesc peste care s-a turnat var nestins.

  12-13 Iunie 1941

  Peste 13.000 de romani au fost deportati in Siberia si Kazahstan

 20. Şi da,să apelăm din nou la istorie,şi să ne amintim de MASACRUL de la FÂNTÂNA ALBĂ :
  Nici despre asta NU AU VRUT să-ţi spună buneii tăi.
  Oare de ce?
  După smulgerea nordului Bucovinei în urma pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, Călăii Ocupanţi Ruşi au invadat în 1940 Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa. Numeroşi români bucovineni au fost arestaţi, omorâţi, deportaţi, bisericile au început să fie închise, aşa încât multe familii au început să treacă noua graniţă impusă de SATANA Stalin.

  Un astfel de grup a fost cel care a căzut pradă masacrului de la Fântâna Albă, la 1 aprilie 1941. Atunci, circa 3.000 de români bucovineni din satele de pe Valea Siretului: Pătrăuţii de Sus, Pătrăuţii de Jos, Igeşti, Crasna, Ciudei, Budineţ, Cireşul, Crăsnişoara Veche, Crăsnişoara Nouă, Bănila Moldovenească, Dăvideni, Carapciu, Cupca, Trestiana, Suceveni, Iordăneşti, au plecat către România, fiind decişi mai bine să moară decât să mai trăiască sub stăpânirea Uniunii Sovietice. Cei din fruntea grupului au purtat trei cruci, icoane şi steaguri albe, arătând că nu doresc să facă niciun rău, ci doresc libertatea. Au spus autorităţilor sovietice că vor să plece fără să ia nimic cu ei, lăsând toată averea pe loc. Ajunşi în apropierea graniţei au fost întâmpinaţi cu foc de mitraliere. După încetarea focului, răniţii rămaşi în viaţă au fost aruncaţi împreună cu cei morţi în gropi comune. Cei care au reuşit să fugă au fost căutaţi în împrejurimi, astfel încât foarte puţini participanţi au rămas în viaţă. După două luni, la 13 iunie 1941, 13.000 de familii din aceste sate au fost deportate în Siberia şi Kazahstan, doar circa 10% dintre ele supravieţuind deportării.

 21. Şi da,să apelăm din nou la istorie,şi să ne amintim de MASACRUL de la FÂNTÂNA ALBĂ :
  Nici despre asta NU AU VRUT să-ţi spună buneii tăi.
  Oare de ce?
  Domnul Gheorghe Mihailiuc, profesor pensionar, cu o vechime de muncă de peste 50 de ani, este unul dintre supravieţuitorii, astăzi în viaţă, ai măcelului de la 1 aprilie 1941 din pădurea Varniţa de lângă satul Fântâna Albă. Născut la 13 martie 1925 la Trestiana, judeţul Storojineţ (astăzi Dimca, raionul Hliboca), în acea zi neagră pentru românii nord-bucovineni, abia trecuse de 16 ani. Dar dorul de libertate nu l-a oprit să pornească, împreună cu fratele Nicolae (Culuţă), numai cu trei ani mai în vârstă, spre Patria-mamă. Însă nu le-a fost dat să ajungă. (Crai Nou – 2005)

  În iadul de lângă graniţă, dezlănţuit de focul năprasnic de mitralieră al călăilor bolşevici, l-a despărţit de fratele drag. Timp de 12 ani n-a ştiut nimic despre Nicolae, care, rănit, a fost dus tocmai în regiunea Sverdlovsk, din munţii Ural. Abia după moartea odiosului Stalin el a scăpat din lagăr, dar fără dreptul de a se întoarce la baştină. A plecat în Basarabia, undeva lângă Anenii Noi, unde, în urma suferinţelor prin care trecuse în fundul Rusiei, peste 8 ani s-a stins din viaţă.

  Prof. Gheorghe Mihailiuc, învinovăţit de naţionalism românesc, a fost purtat timp de jumătate de secol dintr-o şcoală în alta, hărţuit, acuzat de lipsă de devotament pentru Uniunea Sovietică, însă nici prigoana, nici teroarea la care a fost supus nu l-au frânt. Şi astăzi, la frumoasa vârstă de 80 de ani, el a rămas cu fruntea sus. De aceasta ne putem convinge o dată în plus citind cartea sa de poezie şi proză, „Dincolo de cuvintele rostite”, apărută la Editura obştească „Vivacitas” (Hliboca, 2004), din care prezentăm istorisirea de mai jos:

  Îmi amintesc cu spaimă în suflet de anul 1940, de la care au început nenorocirile noastre.
  Aşa-zişii fraţi mai mari, eliberatori, au înlocuit adevărul cu minciuna.
  Sub acel regim odios spărgătorii de uşi, toţi acei crescuţi într-un mediu în care credinţa, dreptatea, adevărul nu-şi găseau loc, au devenit fruntea societăţii. Noi, băştinaşii acestui pământ, obişnuiţi cu alt mod de viaţă, au fost cu desăvârşire marginalizaţi. Limba, istoria, învăţământul, credinţa şi, în genere, cultura naţională au avut mult de suferit.

  Apăsătoare este viaţa sub un regim totalitar. O viaţă grea, umilitoare, când demnitatea omului este desconsiderată, de fapt, nici nu este viaţă, ci o moarte lentă. Această stare intolerabilă i-a făcut pe mulţi oameni să cadă pe gânduri. Prin satele noastre se răs-pândea neliniştea. Trebuia găsită o soluţie. Bărbaţii se adunau în grupuri mici, sfătuindu-se în şoaptă. Unii îşi trăiau zilele negre în as-cunzişuri. Au început urmărirea celor bănuiţi, anchetările, arestările, deportările. Peste sate se abătuse teroare bolşevică. Dacă nu făceai cârdăşie cu noii stăpâni, erai pierdut. În aceste condiţii insuportabile o parte din populaţia română a ţinutului a hotărât să fugă din Ţară, ca să scape de prigoană. La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, au pornit paşii spre Fântâna Albă, la frontieră. Dar pentru mulţi acest drum a fost fără întoarcere. Eram şi eu, împreună cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular şi am văzut cum s-au desfăşurat lu-crurile.
  A fost un adevărat masacru, un genocid. Varniţa mi-a rămas în amintire ca un simbol al barbariei.
  În memorie s-au întipărit episoade de o rară cruzime, crâmpeie ce mă urmăresc cu înfiorare toată viaţa.

  Ucigaşii rusi au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal.
  Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor bucovineni.
  Deodată liniştea a fost spartă de groaznicul glas al arme-lor. Zgomotul morţii s-a răspândit hăt departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: „La pământ!” Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată. În acea stare de încremenire un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale:

  „Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare!”.

  Dar chiar atunci a început măcelul. Tra-gedia de acum jumătate de secol mă nelinişteşte până astăzi, deoarece nu sunt convins că-i im-posibilă repetarea unor asemenea nenorociri. E greu de redat în cuvinte tot ce am văzut la Varniţa. Era un adevărat iad de la pământ până la cer.
  În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit într-o baltă de sânge.
  Aud şi acum strigătele lui cu groaza morţii pe buze:
  „Fugiţi, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!”.

  În învălmăşeală m-am pierdut de fratele meu. Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă. Până la pădure îmi ră-măseseră vreo douăzeci de paşi, o întreagă veşnici. La dreapta mea un bărbat uscăţiv, care ne-a îmbărbătat tot drumul, se dădea de-a rostogolul până a ajuns la marginea pădurii. I-am urmat exemplu. L-am văzut o clipă cum s-a ridicat în picioare, căutând cu privirea pe cineva. Când am ajuns lângă el, bietul om se trudea să moară, căutându-şi adăpost la rădăcina unui stejar. Se trăgea grămadă ca un arici atacat de duşmani, repetând un nume drag: „Floriţă, Floriţă!”

  Soldaţii trăgeau fără întrerupere, cu precădere în grupurile compacte de oameni. Aproape inconştient am început să fug prin desiş. Moartea mă păştea la fiecare pas… Deodată mi s-a făcut întuneric înaintea ochilor, şi am căzut. Au urmat câteva momente de tihnă. Dar degrabă mi-am venit în fire. Frica de moarte m-a pus în picioare şi am început să fug la întâmplare. Vântul mi-a adus un bocet şoptit. Am pornit după el. Într-un desiş de brazi câteva femei se tânguiau deasupra unei neveste care-şi dădea sufletul.

  Muribunda strângea la pieptul sângerând un băieţel de vreo doi anişori. Parcă o văd şi acum cu nişte ochi mari şi tulburi, în care străluceau lacrimile pierzaniei. Părul bogat îi acoperea umerii. O şuviţă de sânge curgea domol peste bundiţa împodobită cu blăniţă de dihor. O femeie a smuls copilul din braţele mamei, care şi-a dat sufletul.
  Apoi toate au dispărut fără urmă. Din nou m-am pomenit singur în mijlocul unei păduri necunoscute. Nu ştiam ce să fac, încotro s-o iau. Noaptea grăbită se aşeza peste copaci. Se auzeau încă împuşcături sporadice, la care tresăream ca muşcat de şarpe. Rusii ieşiseră din nou la vânătoare de oameni. Aşteptam sfârşitul. Mă întrebam unde o fi fratele Culuţă, ce le voi spune părinţilor, dacă voi scăpa cu zile? Şi totuşi, am avut noroc. Îmi sclipi o nădejde trimisă de Dumnezeu. Prin întuneric zării un om care cobora povârnişul, ţinându-se de copaci. Îmi făcu semn s-o iau după el. Ca prin minune am ajuns în satul Camenca.

  Cu riscul de a cădea în ghearele soldaţilor, am ajuns acasă a doua zi, pe la chindii. Şi până acum uneori aud şuieratul acelor gloanţe blestemate. ”

  În fiecare an ,de la destrămarea satanicului imperiu sovietic, la Troiţa de la Varniţa, ridicată în memoria victimelor de la 1 aprilie 1941, are loc o slujbă de pomenire a celor căzuţi fără vină. Dumnezeu să-i aibă în grija sa.

 22. Şi da,să apelăm din nou la istorie,şi să ne amintim de MASACRUL de la FÂNTÂNA ALBĂ :
  Nici despre asta NU AU VRUT să-ţi spună buneii tăi.
  Oare de ce?
  1 aprilie 1941– masacrul de la Fântâna Albă

  Victime din Cupca ale marşului de la Fântâna Albă

  din cartea „Viaţa trece, amintirile rămân” de Magdalina Morar,

  Storojineţ, 2006, ediţie îngrijită de Eleonora Schipor

  După „alegerile libere” din iarna anului 1941 bucovinenii s-au convins că sub ocupaţia sovietică nu mai era chip de trăit. Oamenii dacă se întâlneau undeva pe drum, luând capăt de vorbă, nu se mai întrebau de sănătate, ci vroiau să afle unul de la altul cine a mai fost arestat, cine a mai fost împuşcat şi pe cine îl mai păştea primejdia întemniţării. De frica bolşevcilor, unii oameni parcă îşi pierduseră graiul. Vorbeau prin semne şi tăceau ca la priveghi, căci orice glumă putea fi naiba ştie cum răstălmăcită. Agenţii secreţi recrutaţi din rândurile sărăcimii mişunau pretutindeni. Ei picau sositori la clăci, la şezători, la poarta bisericii, oriunde s-ar fi adunat doi-trei gospodari, ca să poată trage cu urechea şi să-şi ticluiască apoi denunţurile.

  Frica de ruşi domnea şi în casa noastră. Moşul, Gheorghe Morar, născut în 1864, şi moşica Ana, născută în 1869, umblau cu lacăt la gură, căci nu vroiau ca la adânci bătrâneţe să fie aruncaţi după gratii. Dar noaptea, înainte de culcare, după ce suflau lampa, bunicii, cât şi mama mea, Maria, mă îndemnau ca să mă rog la Dumnezeu să se întoarcă românii. Şi mă rugam în fiecare seară, iar dimineaţa mă tot uitam înspre drumul mare, crezând ca iată-iată înspre sat se vor slobizi coloane de bravi ostaşi români. Cu venirea românilor mă amăgeam în fiecare zi. Coloanele lor aşa şi nu se iveau de după crestele dealurilor. La 1 aprilie 1941, am văzut, totuşi, drumul ce trecea prin satul nostru inundat de oameni. Înspre Adâncata (Hliboca de azi) curgeau amândouă Pătrăuţurile, Igeştii, Crasna, Ciudeiul, Budineţul, Cireşul, Crăsnişoarele, cea Veche şi cea Nouă, Bănila Moldovenească, Dăvidenii, precum şi sate de mai departe, de sub creierii munţilor. Bătrâni cu plete albe păşeau îngânduraţi, alături de bărbaţi tineri şi feciori voinici şi drepţi ca brazii. Femeile, îmbrăcate în sumane sau în cojoace, aveau pe umeri câte o trăistuţă cu merinde, iar de mâini îşi ţineau copilaşii sau nepoţii. Unele femei îşi alăptau pruncii din mers. Din ogrăzi ieşeau grupuri de cupceni şi se alăturau coloanei care se lungea, se îngroşa, de parcă toată Bucovina subjugată ieşise la drumul ce avea să devină a patimilor. Noi nu înţelegeam încă ce se întâmplase. Mama şi bunica îşi făceau semnul crucii, iar moşul, cu coatele sprijinite pe gard, urmărea în tăcere coloana ce începea să dispară după o cotitură a drumului.

  Dar îndată mare veste că românii din Bucovina nu mai vroiau să trăiască sub stăpânire sovietică, că ei mergeau la Adâncata ca să li se aprobe cererile privind plecarea lor definitivă în România, a făcut ocolul satului.

  Şi satul a început să fiarbă: unii nu se îndurau să-şi lase avutul agonisit prin sudoarea frunţilor, alţii se codeau, alţii îşi pregăteau merinde de drum, iar alţii îl cătau pe Lazăr Furnică, un tânăr cu câteva clase făcute la Liceul „Regele Ferdinand” din Storojineţ, ca să le scrie grabnic cererile şi să ajungă din urmă coloana ce se îndrepta spre Adâncata.

  Spuneau unii din acei ce au fost la 1 aprilie 1941, la Adâncata că un şef mare văzând atâta popor adunat în centrul raional ar fi întrebat:

  – Ce doriţi, oameni buni ? Şi încotro v-aţi pornit, de v-aţi luat şi merinde cu voi?

  – Noi mergem în România, în ţara noastră, la fraţii noştri, că aici nu-i chip de trăit, i-ar fi răspuns cineva din mulţime. Semnaţi-ne cererile, cum le-aţi semnat germanilor şi polonilor. Dacă nu ne daţi drumul, noi trecem graniţa!

  Acest şef din raion s-a urcat pe o masă şi a început să-i ameninţe:

  – Duceţi-vă acasă, vedeţi-vă de treburi, c-om da ordin să fiţi arestaţi. Mulţimea s-a înfierbântat. Şi oamenii strigau:

  – Mincinoşilor, ziceţi că ne-aţi adus libertate, dar acum vedem noi cât costă „libertatea” voastră. Noi ne ducem la graniţă. Arme nu avem şi să nu vă luaţi din urma noastră!…

  Revoltată, mulţimea a ieşit din Hliboca şi, prin Petriceanca, s-a îndreptat spre Suceveni. Cei care au putut, au intrat în biserică, să ceară binecuvântarea preotului. Dar imediat au venit acolo grăniceri călări, care s-au dat deoparte şi aşteptau. A sosit generalul Eriomenko, care s-a urcat pe-o rădăcină şi a strigat:

  – Împrăştiaţi-vă pe la casele voastre şi creşteţi-vă copilaşii că n-o să ajungeţi unde v-aţi pornit!

  Şi preotul din Suceveni, Ivaniuc, tot i-a rugat să nu meargă la graniţă, dar oamenii erau atât de îndârjiţi, încât nici nu mai vroiau să audă ce li se spune. Le era dor de libertate, de neamul lor, de ţara pe care sovieticii o ciuntiseră.

  Cupcenii noştri, tineri şi bătrâni, au pornit şi ei cu norodul spre graniţă. Oamenii mergeau pe drum, iar grănicerii călări prin şanţuri. Grănicerii nu intrau în vorbă cu oamenii, nu-i ameninţau, atât doar că unul l-a lovit cu sabia peste mână pe un ţăran din fruntea coloanei care ducea crucea luată din biserica din Suceveni.

  Când miile de români de pe Valea Siretului au ajuns la Varniţa (aşa se numea cornul pădurii dinspre Fântâna Albă) şi când până la graniţă mai erau doar 3-4 kilometrii au tras câteva focuri în aer. Nimeni nu credea că o să fie împuşcată atâta lume, de aceea coloana nu s-a oprit. Deodată, însă, au început să ţăcănească mitralierele. Cădeau românaşii ca snopii de secară.

  După masacrul de la graniţă, oamenii dormeau prin stoguri de fân de teamă să nu fi ridicaţi. Cei care n-au ajuns în satele lor, erau haituiţi prin păduri, împuşcaţi şi îngropaţi unde se nimerea. În satul Cupca au intrat nişte soldaţi cu ochii mici, urâţi şi negri la suflet. Intrau în capeliţe şi spărgeau icoanele cu baionetele. Cred că erau strănepoţii tătarilor de altădată. De partea acestora s-au dat şi cozile de topor. Umblau de la casă la casă, se urcau prin poduri, scotoceau prin tot locul, ca să pună mâna pe cei care se ascundeau, ferindu-se de ochii autorităţilor. Pe cei care îi arestau, îi dezbrăcau şi-i purtau prin sat ca pe nişte vite.

  Oamenii care mai ieşeau din păduri, intrau în curţile gospodarilor şi cereau furci, hârleţe, ca să spună celor ce-i hăituiau că n-au fost la graniţă, ci veneau de undeva de la lucru. Toată primăvara anului 1941 n-au contenit prin satele noastre împuşcăturile. Jalea şi groaza au umplut casele românilor, căci începuse nimicirea noastră ca neam, dezrădăcinarea noastră de pe moşia strămoşească.

 23. Şi da,să apelăm din nou la istorie,şi să ne amintim de MASACRUL de la FÂNTÂNA ALBĂ :
  Nici despre asta NU AU VRUT să-ţi spună buneii tăi.
  Oare de ce?
  La Hliboca s-a strigat către ofiţerii NKVD:
  „Noi nu v-am chemat aici şi nici nu v-am votat la alegerile voastre, acestea sunt pământurile noastre lăsate moştenire de Marele Ştefan, aşa că ori plecaţi, ori lăsaţi-ne să plecăm noi peste graniţă şi să vă lăsăm gospodăriile noastre cu vite cu tot!
  Noi vrem Patria noastră românească şi biserica noastră strămoşească de care voi vă bateţi joc!
  Noi nu putem schimba libertatea noastră de jugul vostru de oţel!”

  Ţăranul Vasile Timeş din Cupca a rostit următoarea rugăciune, la Suceveni:

  „Doamne Dumnezeul nostru, fiinţă prea înaltă, nefăcută, neînchipuită, fără de început şi fără de sfârşit, Tu ce ai zis şi ai făcut toată făptura şi dai viaţă zidirilor Tale, iar prin a cărnii puteri se mişcă libere toate vietăţile de pe pământ şi le hrăneşti până în crăpăturile pietrelor; nu întoarce faţa Ta de la noi păcătoşii, ci ridică sabia mâniei Tale de peste noi şi ne mântuieşte, că Tu ne-ai zidit şi numai Tu ne poţi mântui. Ascultă, Atotputernice, lacrimile noastre şi ne ajută să scăpăm de stăpânirea păgână care ne chinuieşte şi ne distruge Biserica Ta. Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, mărire Ţie. Amin!”

  Primul a murit Ilie Scorabeţ, cel care ţinea prima cruce.
  Apoi cei de lângă el: Ioan Frătăuceanu, cel care a strigat:
  „Oameni buni, nu scoateţi sabia, că cine scoate sabia de sabie va pieri”, Mihai Ţugui,

  Ilie Mihailovici, cel care a purtat a treia cruce, Constantin Sucevean şi Gheorghe Sidoreac, care purtau cruce în faţă.

  Un martor povesteşte:
  „În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prabuşit într-o baltă de sânge. Aud şi acum strigătele lui cu groaza morţii pe buze: «Fugiţi, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!»”.

  Ecaterina Suceveanu, o tărancă din partea locului, în vârstă de 67 de ani, îşi aminteşte de vărul ei, Constantin, şi de sute de alţi români care au fost împuşcaţi fără milă în locul acela:
  “Vărul meu a fost printre primii care au fost seceraţi. A fost împuşcat în cap, când încerca să acopere cu trupul lui un băiat din sat”.
  Băiatul a fost unul dintre puţinii supravieţuitori care s-au întors în sat, în noaptea aceea.
  “Ne-a adus căciula lui Constantin. Am găsit înăuntru o bucată de os din craniul lui, plină de sânge, şi am pus-o într-un borcan. O ţinem şi acum, sunt moaştele familiei noastre”.

  Nu s-a făcut o listă a celor morţi la Fântâna Albă sau a celor care au suferit în urma evenimentelor de aici. Mai jos sunt doar câteva nume de persoane care au murit în timpul masacrului.

  Din comuna Carapciu: Vasile, Gheorghe şi Cosma Opaiţ, Gheorghe, Vasile şi Cosma Tovarniţchi, Nicolae Corduban.

  Din Cupca: Ioan Belmega, Ioan Gaza, Mihai Ţugui, Arcadie Plevan.

  Din Dimca (Trestiana): Petre Jianu a lui Ion, Vasile şi Petre Cimbru, Nicolae Drevariuc.

  Din Suceveni: Dragoş Bostan, Constantin Sucevean, Titiana Lipăştean, Gheorghe Sidoreac.

  Din Iordăneşti: Nicolae Halac a lui Simion, Ion Halac a lui Dumitru, Dumitru Halac a lui Grigore, Dumitru Opaiţ a lui Mihai, Constantin Molnar.

  Din Pătrăuţii de Jos: Zaharia Boiciu, Ana Feodoran a lui Simion, Gheorghe Feodoran a lui Gheorghe, Teodor Feodoran a lui Gheorghe, Maftei Gavriliuc, Ion Pătrăuceanu a lui Ilie, Ştefan Pavel a lui Petru, Rafila Pojoga.

  Din Pătrăuţii de Sus: Constantin Ciucureanu, Arcadie Ursuleanu, Gheorghe Moţoc.

  Numele celor condamnaţi oficial pentru 1 aprilie, alţii decât cei care au fost omorâţi în zilele următoare sau au murit în anchetă:

  Vasile Grijincu, condamnat la moarte, + 4 iulie 1942. Soţia, Veronica, cu 8 copii deportaţi în Kazastan.

  Ilie Vasca – întors din lagăr în 1961

  Vasile Grijincu, 10 ani muncă silnică, a murit în lagăr.

  Nicolae Pogoja, 10 ani, mort în lagăr.

  Vasile Onifriciuc, 10 ani, mort în lagăr.

  Ilie Dâca, 10 ani, mort în lagăr.

  Nicolae Motrescu, 10 ani, mort în lagăr.

  Teodor Dâca, 10 ani, întors în 1961.

  Simion Pojaga, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Ioan Boiciuc, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Teodor Comariţă, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Gheorghe Pojaga, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Ilie Ciucureanu, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Gheorghe Popescu, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Constantin Coroamă, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Ioan Popescu, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Orest Dugan, condamnat la 8 ani, întors în 1961.

  Petru Schipor, 8 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Petru Pojaga, 10 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Vasile Zmoşu, 8 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Teodor Clingher, 8 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Cosma Crăsneanu, 8 ani, mort în lagăr înainte de pronunţarea sentinţei.

  Ca represalii, pe 13 iunie 1941 au fost deportate 13.000 de familii, doar circa 10 % întorcându-se înapoi. Pe 22 iunie 1941 a intrat România în război împotriva URSS.

  Ilie Vasca din Pătrăuţi a spus odată, în româneşte, în lagăr:
  „Românul n-a stat în genunchi niciodată decât în faţa lui Dumnezeu”.

 24. Şi da,să apelăm din nou la istorie,şi să ne amintim de MĂCELUL de la Ţiganca.
  Nici despre asta NU AU VRUT să-ţi spună buneii tăi.
  Oare de ce?
  Martiriul Românilor / Ţiganca, Basarabia

  “Pe şoseaua din Tiganca, curgea sângele ca apa…”
  Pe şoseaua din Ţiganca
  Curgea sângele ca apa,
  Cu maşina căram morţii,
  Când plângeam, plângeam cu toţii…
  ( cântec popular…)

  Cruzimea RUŞILOR a depasit orice imaginatie.

  “La 27 iunie, compania locotenentului Ştefan Luncaşu executase o incursiune la est de Prut, în zona localităţii Hănăşeni (circa 10 km sud de Leova). Compania a intrat într-o ambuscadă şi toţi ostaşii, chiar cei răniţi au fost ucişi până la unul.

  COMANDANTULUI COMPANIEI I S-A RETEZAT CAPUL, care a fost înfipt în baioneta unei arme aşezată vertical, cu patul îngropat în pământ.

  Capul nefericitului ofiţer a fost îndreptat cu faţa spre noi, inamicul vrând prin aceasta să ne înfricoşeze…”

  (General de brigadă (r) Ion St. Dăscăleseu, pe front locotenent, comandantul companiei de comandă a Regimentului 2/9 vânători gardă din Divizia L gardă).

 25. Şi pentru că tot vorbeşti de Moldova ,TOVARĂŞE „DORIN” ai fost vreodată la mormântul MARELUI ROMÂN moldovean Ştefan cel Mare şi Sfânt?
  Ştii măcar unde este mormântul său?
  Ai fost măcar odată în viaţa ta SĂ TE INCHINI LA PUTNA ,în Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA unde îşi doarme somnul Ştefan?
  Ţi-ai rezemat vreodată fruntea de lespedea albă şi te-ai rugat asemeni lui EMINESCU,Creangă şi Ciprian Porumbescu pentru REÎNTREGIREA POPORULUI ROMÂN aflat sub ocupaţie?
  Ai ascultat măcar odată în viaţă „BALADA” ROMÂNULUI Bucovinean Ciprian Porumbescu?

  http://www.youtube.com/watch?v=VzBXJB_otlc&feature=related

  Te-a durut sufletul,AI PLÂNS când ai înţeles DUREREA SFÂŞIETOARE pe care o simţea pentru că NEAMUL LUI ROMÂNESC era RUPT ÎN BUCĂŢI de către ocupanţii ruşi şi austro-hungari?
  După cum scrii se vede că nu.
  Înainte de a-mi da mie lecţii de MALDAVANISM, INGENUNCHEAZĂ la Putna,la Suceava,la Piatra-Neamţ,la Suceviţa,Moldoviţa,Voroneţ,Dragomirna,Agapia,Secu,Sihăstria,Probota,Râşca,Humor,Slatina,Arbore,Pătrăuţi,la Rădăuţi,la Siret,la Baia,la Roman,la Hârlău,la casa Vrâncioaiei,la Chilia,la Cătlăbuga,la Cetatea Albă,la Hotin,la Cernăuţi,în Codrii Cosminului.

  Şi nu uita FÂNTÂNA ALBĂ.
  Şi nu uita Siberiile de gheaţă.
  Niciodată SĂ NU UIŢI Siberiile de gheaţă
  Niciodată SĂ NU UIŢI Fântâna Albă.

 26. daka sa mai apelam la istorie, avem o carte a oraslui, cu istoria lui, unde scrie ca sovieticii au luat avioanele de linga airoportul militar de linga oras, si au bombardat orasul.
  pe cind oamenii instariti spun ca asta ROMANII, au ocupat aeroportul, au luat avioanele si au bombardat orasul!
  deci nu pute tare a propaganda, deci eu nu va cred nici pe voi nici pe ei, cum se spune in rusa История шлюха политики, deci nu chiar trebu sa apelam la istorie, eu traiasc cu ziua de AZI!
  si nie nii pohui ce scriu datele tale, eu tot pot sa intocmesc asa un document din cap, si el sa fie socotit ca adevar istoric peste 500 de ani! 😉 eu cred in cea ce au spus oamenii instariti din Moldova care nau INTERES sa ma minta!

  deci profesoara mea este antionalista s itot crede ferm in cartea aceasta! sa nu uitam si ca eu am fost nationalist pina la 13 ani, de acesta care tot ii ura pe rusi cre nustiu romaana, si care nu doreste so invete, dar apropiatii miau deschis ochii, cas concenii si trebuie sa fiu OM! deci multi moldoeni romanofoni au crescut in conditii de rusofobbie, datorita educatie noastre primita in licee, foarte „desteapta”

  Nu, nu mam inchinat, caci sunt Ateist 😉

  blin, si tu esti concenii, tu asta poti intelege, iac dak voi garda de fier, a sa veniti in moldova ,a so cuceriti, si a sa incepeti sa omoriti rusii, tu nu intelegi, ca asta
  1. provoaca cresterea nationalismului in singura rusie
  2. rusia va raspunde cu foc impotriva romaniei, care a sa semene la o lupta dintre un copil de 3 ani cu u om de 30

  P.S. si iar la istorie sa apelam, sa nu uitam citi Moldoveni a ucis Antonesca (ca tipa au fost rusi), la voi asta nu scrie?! 😀 la noi cam tot greu de gasit

 27. Dorin, din pacate, din tot ce spui tu, nu iti pot da dreptate decat pentru un singur lucru: alegerile din RM arata foarte clar orientarea locuitorilor ei. Eu, personal, vreau sa iti spun ca sunt foarte dezamagit, si nu pentru ca, vezi Doamne, odata cu alegerile astea s-a compromis perspectiva unirii. Insa, chiar e trist sa constati cat de rupti de realitate sunt o foarte mare parte din cetatenii RM si iti spun sincer, mi-e mila de voi. Ati ramas doar niste obiecte, simple instrumente ale intereselor celor cativa influenti iar voi…nici nu va dati seama! V-ati condamnat singuri sa ramaneti in intuneric si in mizerie. Inca odata iti spun: imi pare nespus de rau pentru voi! Numai bine!

  • exact la fel simt si eu, chiar imi pare rau pentru ei, si nu pot sa nu vad cat de usor de influentat sunteti voi, ca dupa atatia ani de chin si sufernita a strabunilor vostri, voi inca sa va lasati dusi de nas cu niste promisiuni, pe care, pana la urma, ei le-au avut dintotdeauna…deschideti-va ochii si nu mai fiti atat de revoltati impotriva noastra.Va inteleg ca timp de zeci de ani ati fost spalati pe creier, dar sa generalizezi si sa spui ca suntem un neam de tigani si de fascisti ma pune pe ganduri.Inca odata, TREZITI-VA SI ACCEPTATI ADEVARUL, Basarabia e Romania!

 28. Esti groaznic de rusificat , Dorine ! Fiind si eu roman din Moldova, ma crucesc ce scrii pe acest site, impotriva propriului popor. Cu referire la ideologiile internationaliste m-am referit la cele fasciste si comuniste care au comis atrocitati incredibile: Germania, URSS, Cambogia, Nicaragua, Africa de Sud etc., care au facut zeci de milioane de crime. Nu le confund cu democratia si drepturile omului asa cum uni le confunda voit sau nevoit.

 29. UnEscu, Dragos voi nici nu stiti situatia prezenta in R.M. , asta voi sunteti amu cum spuneti voi, spalati pe creier de propaganda romaneasca, ca exemplu poate fi 7 aprilie, unde au fost foarte multi prieteni de ai mei, si erau si rusi 😉
  voi nustiti ce bespridel face aici AIE, oamenii so zaibit de AIE cu PCRM ei aveau cit de cit stabilitate, uliak da era, da acum…
  cum voi nu intelegeti ca noi nu vrem unire! majoritatea, si acum este democratie, si deasta noi nu neunim ca poporul singur nu vrea, da nu un om d ela conducere sa spuie, vreu unire cu romania, cind ghimpu era, si sa faca aceasta unire.
  asta voi sunteti spalati pe creier ca tipa noi suntem spalati, eu vam spus eu eram NATIONALIST cind eram inca mic, pina in clasa a 7, cind am inceput sa ma gindesc RATIONAL si am vazut ca asta nu da nici o perspectiva, deci din contra dauneaza numai! URA Internationalismului Mondial! dak noi nu vrem unire asta nu inseamna ca suntem spalati pe creier , asta e dereptul nostru de a alege ce sa facem, o autodeterminare care nio dato democratia!

  dany invatate sati expui ginduriile normal! ca sa te inteleg si eu

  • Scuze, Dorine ! Cunosc foarte bine dogmele comuniste. Totul este ideal. Am mari dubi despre notiunile de a democratiei si drepturile omului pe care le sti. Pentru comunisti aceste notiuni de baza ale relatiilor dintre state si oameni sunt confundate cu „imperialismul capitalist”.

 30. Dragul meu Dorin. In schimb altii cunosc situatia din RM si pot sa se pronunte intr-o modalitate diferita decat cea prezentata de tine.
  Si te rog mult sa folosesti singularul cand incerci sa-ti exprimi parerea, creezi o confuzie (nu vrem unirea= colectivitate, ceea ce nu esti si ceea ce nu ai de unde sa stii).
  Faptul ca oamenii au inceput sa compare AIE si PCRM ma flateaza, deci mai exista sansa ca alegatorii sa ajunga la o maturitate politica, sa nu fie inteles gresit. Plus ca stii bine ce cateorii sociale au votat PCRM, nu e vorba de ”zaibit” si orgoliu si solidaritate rusa care, din pacate, sta mult mai bine pe picioarele sale decat cea a romanilor.

 31. Adică tu ai crezut măcar o clipă că eu vorbesc din cărţi???
  Bunelul meu din partea tatei A FOST CHINUIT groaznic de către Călăii Ocupanţi Ruşi în Siberia,dincolo de cercul polar.
  Buneii mei din partea mamei au fost dintre cei puţini care au reuşit să scape de gloanţele MĂCELARILOR RUŞI la Fântâna Albă.
  Mergi în Bucovina de nord azi sub ocupaţie haholească şi vezi cu ochii tăi troiţa ridicată în memoria bietelor lor suflete chinuite.
  FÂNTÂNA ALBĂ este KATÎN-ul românilor bucovineni.
  Văd că de CANIBALISMUL provocat de Călăii Ocupanţi Ruşi nu scoţi nici o vorbă.
  Probabil tot FRAŢII NOŞTRI ROMÂNI sunt cei care NE-AU DEPORTAT buneii CU SUTELE DE MII în Siberiile de gheaţă.
  Sigur tot fraţii români ne demolau bisericile cu tancurile,ne spânzurau preoţii şi ne ardeau cărţile bisericeşti DOAR pentru că erau scrise ÎN LIMBA ROMÂNĂ a strămoşilor.
  Tot fraţii români lucrau în NKVD şi ne executau în Chişinău intelectualii şi îi aruncau în gropi comune cu var nestins.

  Şi totuşi am o rugăminte,te rog „DORIN”:ascultă
  măcar odată “BALADA” ROMÂNULUI Bucovinean Ciprian Porumbescu.
  Poate îi rogi şi pe prietenii tăi să o asculte.

  http://www.youtube.com/watch?v=Aayw9ljwzK8&feature=related

  Poate aşa vei înţelege.
  Ascultând-o poate aşa veţi înţelege şi voi cei cu INIMILE ÎMPIETRITE de propaganda bolşevică anti-românească ce înseamnă A FI ROMÂN.
  Poate aşa veţi înţelege şi voi DUREREA SFÂŞIETOARE pe care o simţea românul bucovinean Ciprian Porumbescu pentru că NEAMUL LUI ROMÂNESC era RUPT ÎN BUCĂŢI de către ocupanţii ruşi şi austro-hungari.
  Ciprian Porumbescu este arestat de către Călăii Ocupanţi austro-hungari tocmai pentru LUPTA LUI PENTRU UNIREA Bucovinei cu Ţara Noastră Mamă România.
  De „Societatea ARBOROASA” sigur nu ai auzit….
  În temniţa austriacă face tuberculoză.
  Moare atăt de tânăr fără să-şi fi văzut împlinit visul său de o viaţă:UNIREA.
  Dar buneii noştri L-AU RĂZBUNAT şi 28 Noiembrie 1918 Bucovina smulsă de austrieci la 1775 se întorcea acasă,în ROMÂNIA.
  La fel făcuse şi Basarabia SFĂŞIATĂ de Călăii Ruşi în 1812 .
  Pe 27 Martie 1918,visul lui Eminescu,UNIREA Basarabiei era împlinit.

 32. Şi ar mai fi ceva ce ar trebui să ştii.
  Numele tău,”DORIN” şi toate celelate înrudite cu el(Dorina,Dorel,Doruţa) provin din acel sentiment UNIC ROMÂNESC:DORUL.
  Şi trebuie să ştii că DORUL şi DOINA sunt acum înscrise „Lista Reprezentativă a elementelor de PATRIMONIU INTANGIBILE a UNESCO”.
  Deci DOINA şi DORUL sunt acum recunoscute în întreaga lume drept ELEMENTE INTANGIBILE ale patrimoniului cultural ROMÂNESC.

  Doina este o o specie a liricii populare, specifică POPORULUI ROMÂN, în care sunt exprimate direct cele mai variate sentimente: DOR, tristeţe, iubire, URĂ ÎMPOTRIVA ASUPRITORILOR, înstrăinare, regret,etc.În funcţie de sentimentele exprimate, doinele pot fi:

  * de DOR
  * de jale
  * de dragoste
  * de haiducie
  * de instrainare
  * pastoresti
  * de cătănie

  Părintele DUMITRU STĂNILOAE (1903-1993)

  DESPRE DOR ŞI CÂNTEC

  Există trei elemente reprezentative pentru spiritualitatea ROMÂNEASCĂ, fără echivalenţă în cultura altor popoare:
  colinda, DOINA şi DORUL.
  DORUL este un sentiment greu de definit.
  El nu e numai gândirea cu plăcere la fiinţa iubită, dar depărtată; nu e numai simţirea unei necesităţi de a fi cu ea; nu e nici numai transfigurarea chipului ei, datorită distanţei şi trebuinţei de ea.
  Ci în DOR e prezentă într-un fel propriu şi în grad foarte intens o duioşie, un sentiment indescriptibil, în care inima se topeşte de dragul fiinţei iubite.
  DORUL e apropiat de tandreţe, dar are un caracter mai spiritual decât aceasta.
  DORUL e duioşia distanţei, frânată de meditaţie.
  DORUL e mărturia comuniunii adânci, duioase şi lucide, în care trăieşte POPORUL ROMÂN.

  A spune că te numeşti „DORIN” dar nu eşti ROMÂN este în cel mai fericit caz doar RÂNZĂ…

 33. Această poezie a MARTIRULUI ROMÂN Eminescu ,ASASINAT de agenţii Rusiei,Germaniei şi Austro-Hungariei,a fost INTERZISĂ de Călăii Ocupanţi Ruşi PE AMBELE maluri ale Prutului.
  Întreabă-te DE CE a fost interzisă?

  DOINA
  de Miha EMINESCU

  DE LA NISTRU PÂN-LA TISA
  Tot ROMÂNUL plânsu-mi-s-a

  Că nu mai poate străbate
  De-atâta străinătate.
  Din Hotin şi pân-la Mare
  Vin muscalii de-a călare,
  De la Mare la Hotin
  Mereu calea ne-o aţin;
  Din Boian la Vatra-Dornii
  Au umplut omida cornii
  Şi străinul te tot paşte
  De nu te mai poţi cunoaşte;
  Sus la munte, jos pe vale,
  Şi-au făcut duşmanii cale,
  Din Sătmar pân- în Săcele
  Numai vaduri ca acele.
  Vai de biet român săracul,
  Îndărăt tot dă ca racul,
  Nici îi merge, nici se-ndeamnă
  Nici îi este toamna toamnă,
  Nici e vară vara lui
  Şi-i străin în ţara lui.
  De la Turnu-n Dorohoi
  Curg duşmanii în puhoi
  Şi s-aşează pe la noi;
  Toate cântecele pier,
  Zboară păsările toate
  De neagra străinătate.
  Numai umbra spinului
  În uşa creştinului.
  Îşi dezbracă ţara sânul,
  Codru ­ frate cu românul ­
  De săcure se tot pleacă
  Şi izvoarele îi seacă ­
  Sărac în ţară săracă!

  Cine-au îndrăgit străinii
  Mânca-i-ar inima câinii,
  Mânca-i-ar casa pustia
  Şi neamul nemernicia!

  Ştefane, Măria Ta,
  Tu la Putna nu mai sta,
  Las-arhimandritului
  Toată grija schitului,
  Lasă grija sfinţilor,
  În sama părinţilor,
  Clopotele să se tragă
  Ziua-ntreagă, noaptea-ntreagă,
  Doar s-a-ndura Dumnezeu
  Ca să-ţi mântui neamul tău!
  Tu te-nalţă din mormânt
  Să te-aud din corn sunând
  Şi Moldova adunând!
  De-i suna din corn o dată
  Ai s-aduni Moldova toată,
  De-i suna de două ori
  ­ Îţi vin codrii-n ajutor,
  De-i suna a treia oară
  Toţi duşmanii or să piară,
  Din hotară în hotară ­
  Îndrăgi-i-ar ciorile
  Şi spânzurătorile!

  (Convorbiri Literare, XVII, 4, 1 iulie 1883)

 34. Dragi FRAŢI ROMÂNI iată tot MARELE EMINESCU ne explică planul satanic al Călăilor Ocupanţi RUşi prin care s-a ajuns la MANKURTIZARE!

  Mihai Eminescu
  România în luptă cu panslavismul

  Timpul, iunie 1878

  „Ruşii […] au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

  De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare.
  Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a canta în ziua de Paşti „Hristos a inviat” în româneşte.

  Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni;
  ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.

  Nu! Înrâurirea firească a Rusiei ne este stricăcioasă, dar ea nu ne poate nimici. ”

  Şi acum vă rog să fiţi atenţi:

  „Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta în schimb, şi, cel puţin deocamdată, nu suntem copţi pentru o asemenea degenerare.”

  Din Iunie 1878 până în Iunie 2011 se pare că Ocupanţii Ruşi au reuşit să le ia unora INDIVIDUALITATEA ROMÂNEASCĂ dându-le VICLEAN în schimb FALSA INDIVIDUALITATE „maldavnească”.
  Aşa au fost „copţi pentru degenerare” MANKURŢII.
  FRAŢI ROMÂNI,eu vă rog să-i iertaţi,CĂ NU ŞTIU CE FAC!

  Pentru NOI ROMÂNII basarabeni a sunat CEASUL DEŞTEPTĂRII din somnul cel de moarte în care ne-au adâncit BARBARII DE TIRANI RUŞI!
  ROMÂNIA REÎNTREGITĂ-Steagul lui Eminescu E ÎN MÂINILE NOASTRE!

 35. Eminescu ROMÂNUL tu esti choir ori chiar asa de stupid? unde vezi eu sa apar crimele facute pe timpurile staliniste!?
  1. eu doar am spus ca nu vreu unire
  2. multi din moldova nu vreu romania
  3. romania submineaza istoria, ascunsind crimele ei proprii (asta eu nu apar URSS-ul)
  4. asta voi vorbiti din cuvintul, noi vrem unire, deci imi asum si eu acest drept (democratie 🙂 )
  5. Cum eu si vam spus, voi sunteti dezinformati, ce prezinta prin sine AIE , si de aceea o socoti ca ceva bun, deci oamenii o egaleaza ca PCRM amu, da din 2 rele aleg cu cea undei mai bine. si nu mai comentati stupid pe tema asta, voi n uvorbiti cu oamenii care voteaza aici

  • Nu vreau sa il apar pe Eminescu ROMANUL, dar vreau sa iti raspund la afirmatii:
   -„1. eu doar am spus ca nu vreu unire” – e dreptul tau, alegerea ta, sa fii sanatos!
   -„2. multi din moldova nu vreu romania” – foarte adevarat, dar asta se datoreaza intoxicarii lor cu minciuni timp de zeci de ani de catre stapanirea sovietica; scopul unionistilor (romani din Romania sau din RM deopotriva) este acela de a face cunoscut adevarul urmand ca dupa aceea poporul sa hotarsca.
   „3. romania submineaza istoria, ascunsind crimele ei proprii (asta eu nu apar URSS-ul)” – fiecare popor isi are si lucrurile sale neplacute. Unii si le asuma, altii, nu. Romania si-a asumat intotdeauna lucrurile mai putin bune pe care le-a facut, iar aici te referi probabil la Antonescu. Ei bine, desi generalul Ion Antonescu nu a facut nici pe departe cat au facut Stalin, de exemplu, in cartile de istorie romanesti faptele sale bune sunt recunoscute iar cele rele ii sunt reprosate. Nu se ascunde nimic. In afara de asta, nu vei gasi nici macar un monument pe teriroriul Romaniei dedicat maresalului. Cate monumente ale macelarilor sovietici exista chiar si astazi, nu numai in Rusia, dar si pe teritoriul RM? Asadar, cine ascunde crimele proprii si cine isi ridica in slavi criminalii? Cred ca raspunsul este mult prea evident si ma intreb oare cum de nu ai observat!
   „4. asta voi vorbiti din cuvintul, noi vrem unire, deci imi asum si eu acest drept (democratie )” – pe asta, sincer, nu am inteles-o. E orice altceva, dar nu limba romana. Cel putin nu una inteligibila.
   „5. Cum eu si vam spus, voi sunteti dezinformati, ce prezinta prin sine AIE , si de aceea o socoti ca ceva bun, deci oamenii o egaleaza ca PCRM amu, da din 2 rele aleg cu cea undei mai bine. si nu mai comentati stupid pe tema asta, voi n uvorbiti cu oamenii care voteaza aici” – incerc sa comentez subiecte politice. Totusi, sa votezi PCRM in 2011, un partid condus in mod evident de catre o tara straina (Rusia) in conditiile in care vrei sa fii liber, este naucitor! Oricat de cu hibe ar fi AIE, este singura alternativa la reintoarcea in bezna sovietica. Pacat ca lumea inca nu vede.

 36. lui Eminescu Romanl nu ai cum sa ii explici nimic….el e un mic robotzel, nici nu cred ca citeste ce ii scrii,el ii da mai departe cu copy paste copy paste…

  • Eminescu Romanul numai ti-a aratat unele dintre crimele facute de URSS, nu stiu de ce il consideri tu robotel, ca pana la urma nu el sufera de zeci de ani de spalare a creierului. Sincer cred ca e destul de bine sa fie cativa pe acest site cu care sa iti poti combate ideile, dar totul pana la un punct in care deveniti chiar penibili. Eu inteleg ca e greu sa schimbi o ideologie impusa cu forta timp de muulti ani, dar sa tot insisti la infinit deja e prostie. Bine frate, nu esti de acord , da nu te mai baga degeaba in seama tot timpul, du-te in treaba ta pe patriotism.md ca numai acolo poti sa iti impartasesti ideile cu alti mankurti(si stiu ca acum veti fi ofensati de vezi-doamne ce insulta, dar pana la urma voi negati adevarul istoric) Si eu sunt chiar curios ce va preda voua in manualele de istorie, ca si dupa ce iesi din scoala tu tot cu ideile astea stupide sa ramai.

 37. „asta eu nu apar URSS-ul”

  Adică voi TOVARĂŞII MANKURŢI care mergeţi în patru labe să vă închinaţi la STATUILE LUI LENIN şi lustruiţi cu limba TANCURILE MONUMENTE ALE OCUPAŢIEI RUSEŞTI,voi …NU apăraţi CCCP-ul?
  Voi tovarăşii din PCRM-„moldovenii.md.KGB”-patriHOŢII respubliki maldavski”-„Scutul maldavanesc”,voi cei care SUNTEŢI COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă plătită din RUBLELE Moscovei?
  Voi tovarăşii mankurţi care apăraţi MINCIUNILE ORDINARE RUSEŞTI numite „limba maldavnească”,”poporul maldavanesc” şi „respublikaka maldavski”,voi NU APĂRAŢI URSS?
  Voi tovarăşii care dormiţi cu „Dicţionarul maldavanesc-românesc” sub pernă şi cu „Istoria INTEGRATĂ”(scrisă la Moscova) a SLUGOIULUI RUS Stati în braţe?
  Voi tovarăşii care prin CLANUL MAFIOT Voronin,Stati,Mişin,Greceanîi,Tkaciuk,Laguta,Reşetnikov,Dodon,SCUIPAŢI pe piatra din PMAN înălţată în amintirea CHINURILOR GROAZNICE la care i-au supus Călăii Ocupanţi Ruşi pe buneii noştri în gulagurile Siberiilor de gheaţă?
  Voi tovarăşii care îndrăzniţi să scuipa’i MINCIUNA că pe 28 Iunie 1940 Călăii Ruşi ne-au „ELIBERAT” şi nu ADEVĂRUL-că NE-AU OCUPAT?
  Voi tovarăşii care vorbiţi şi în somn RUSEASCA SPURCATĂ A OCUPANŢILOR şi DISPREŢUIŢI LIMBA ROMÂNĂ a buneilor noştri?
  Voi tovarăşii care urlaţi „POBEDA!” şi purtaţi SIMBOLUL OCUPAŢIEI ŢARISTE RUSEŞTI-panglica galben-neagră ,tocmai pe bulevardul care poartă numele MARELUI ROMÂN Ştefan cel Mare şi Sfănt,voi nu apăraţi URSS-ul???
  Voi tovarăşii care REFUZAŢI ADEVĂRUL şi anume că SUNTEM CU TOŢII ROMÂNI,voi tovarăşii care VĂ ACOPERIŢI URECHILE cînd vi se spune că BUNELUL Marelui Ştefan,Bogdan I din Cuhea ERA ROMÂN din Maramureş şi că a trecut Carpăţii împreună cu ROMÂNII din 300 DE SATE maramureşene?
  Voi tovarăşii care ÎNDRĂZNIŢI să vorbiţi de Ştefan cel Mare şi Sfânt dar nu v-aţi închinat în viaţa voastră la Sfântul Mormânt de la Putna şi nu ştiţi nici măcar din poze cum arată Cetatea de Scaun de la Suceava?
  Voi tovarăşii MANKURŢI care VĂ FACEŢI CĂ NU VEDEŢI ADEVARURILE scrise CU SUTE DE ANI ÎN URMĂ de marii noştri cronicari şi cărturari Dimitrie Cantemir,Miron Costin,Ion Neculce,Grigore Ureche,Dosoftei,Varlaam,dar VĂ ÎNCHINAŢI LA MINCIUNILE ORDINARE scornite de Stalin,Beria,Hruşciov,Gorbaciov,Elţin,Putin şi Medvedev?

  Voi tovarăţi MANKURŢI nu doar apăraţi URSS-ul,
  voi spuneţi „ZDRASTI” şi propriei mume cum scria MARELE ROMÂN Grigore Vieru.

 38. FRATE ROMÂNE „Dragoş” mâna întinsă de voi ,ROMÂNII de peste Prut,NOUĂ ROMÂNILOR basarabeni UNIONIŞTI face cât o mie de poduri.
  Şi MARTIRUL ROMÂN Grigore Vieru,ASASINAT DE KGB ca şi soţii Teodorovici prin deja clasicul „accident auto”, SE SUFOCA în iadul minciuniii ruseşti numit „respubliKAKAmaldavski”.
  Şi iată ce le scria ROMÂNUL Grigore Vieru MANKURŢILOR apărători ai OCUPAŢIEI RUSEŞTI din Basarabia precum „Dorin” şi „harapRUS”:

  13 strofe despre MANKURŢI

  „EI NE HĂCUIRĂ GRAIUL
  ŞI DOINA, ŞI HARTA!

  Ei, care astăzi vânează
  „Literatura şi Arta!“
  EI DATINA O SPURCARĂ
  Barbar şi sinistru!
  Ei, care astăzi adulmecă
  Revista „Nistru“!
  Ei gâtuiră prădalnici
  Biserici frumoase!
  EI NE RĂSTIGNIRĂ PE CRUCEA
  Lui ’46!
  EI NE-AU MÂNAT SPRE SIBERII
  Cu pistolul din urmă!
  Ei ne-au scos din ogradă
  Văcuţa şi turmă!
  Ei au dus omul la ocnă
  Pentru trei ciocălăie!
  Ei ne remodelează fiinţa
  Pe diferite ilăie!
  Ei pe dealuri lăsară
  Să năvălească tutunul
  Ca friţul cel fără de milă
  Cu tancul şi tunul!
  Ei marchează locul
  Unde-n ţărâna mănoasă
  Se va crăci uzina
  Ca la dânsa acasă!
  Ei otrăvesc pământul
  Şi izvorul, ah, bietul.
  EI SUNT GATA SĂ TRAGĂ
  În cei care-şi cer alfabetul!
  Ei linguşesc străinul
  Cu struguri şi glume!
  EI SPUN: „ZDRASTI!“
  PROPRIEI MUME!

  Ei spun că Ştefan cel Mare
  Armonia urbană o strică.
  EI NE-AU MINŢIT LA ŞCOALĂ
  Că nu avurăm nimică!
  Ei se urcară pe ghebul
  Numelor noastre strâmbate
  Să ne anunţe că-n poartă
  Viitorul cel mare bate!
  EI PRINTRE MORMINTELE NOASTRE
  CU MEDALIA-N DINŢI, cu folosul,
  ALEARGĂ ÎN CUŞTI FERICIŢI

  Ca javra cu osul!
  EI PRIN LACRIMĂ GRANIŢI
  TRAG ŞI-N DOUĂ TAIE!

  Ei, înnodaţii neruşinării!
  HUIDEO,POTAIE!!”-Grigore VIERU

 39. -Dac spuneti ca suntem toti suntem spalati pe creier:
  1. ne insultati pe noi moldoveni ca suntem prosti si mancurti rusi dac nu suntem de o parere cu voi (adik nu facem cum vreti voi mai bine spus), si mai ales insultarea generatiei mai instaritei batrini, cui noi generatia tinara ii purtam respectul cum orisicine unei generatii mai invirstnice
  2. de ce au ramas nationalisti la noi in tara dac am fost spalati pe creier toti, iar iese ca gresiti

  -Mmmm, Dragos, cam esti dezinformat, PCRM niciodata nu a fost condus de Rusia, poate de America , atunci poate, da de RUsia nu, sa ne aducem aminte de embargourile puse de Rusia asupra noastra pentru a influenta PCRM pentru a accepta propunerile ei. Si nu uitam cum Moldova na acceptat in 2003 mi se pareca propunerea Rusiei de a crea o federatie, ca solutionarea a problemei transistrene, de unde si a inceput toate conflictele dintre Moldova si Rusia. In manualele istoriei scrie ca Rusii is rai si nemernici, iar romanii is buni, si treb sa ne unim, ca sntem un vechi popor. nu asa mia predat profa de istorie in scoala… nsutiu cum la altzii. si de unde stii ca la voi e adevarul istoriei?!?! fiecare foloseste istoria in scopurile sale, eu nu cred istoria 😉 de loc, nare sens rational, ca aceiasi istorie arata ca ea intotdeauna e schimbata, eu traiasc cu PREZENTUL. AIE la noi o facut si mai mare bardak! deasta poporul o ales PCRM, unde ei au gasit cit de cit da o stabilitate scrincita, pentru majoritatea nu importa cio fost cu istoria , si care ar „trebui” sa fie soarta noastra, oamenii doresc sa traiasca bine (si e normal pentru om asa ceva, aceasta revine din nevoile sale)

  Eminescu ROMÂNUL
  nustiu dac tu citesti ce eu scriu, da cind vad ca scrii niste texte lungi si fara sens si pline cu ura , ap pursimplu dau mai departe la urmatorul comment

  SI CEVA FOARTE IMPORTANT PENTRU TINE, EMINESCU ESTE EVREU, REPET:
  EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU!

  FAMILIA LUI ERA EMINOVICI, CE E FAMILIE DE TIPUL EVREIESC, EL SIO SCHIMATO, INTELEGI?!?!
  EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI, EMINOVICI!

 40. stai stai stai, Grigore VIERU real a scris asa poem despre rusi?! unde pot sal gasesc?!
  Si in bardiurul unde a murit Vieru o murit dam vreo 8 oameni (dac tin mitne corec )inante sal scoata de acolo, si numai apoi lau scos de acolo 😉

 41. „stai stai stai, Grigore VIERU real a scris asa poem despre rusi?! unde pot sal gasesc?!”

  „DORIN” tu chiar nu te întrebi niciodată DE CE ne-au ascuns Călăii Ocupanşi Ruşi atâtea lucruri?
  Tu chiar eşti TOTAL ZOMBAT?
  Nu degeaba am strigat în PMAN „Trezeşte-te patrie DROGATĂ!”
  Poftim,citeşte poeziile MARELUI ROMÂN Vieru ASCUNSE,CENZURATE de propaganda rusească anti-românească.
  Basarabie cu jale

  În mine a lovit străinul
  De Paşti sau Denii.
  Dar încolţitu-m-au bezmetici
  Şi moldovenii.
  Că nu suntem români străinul
  Pe-a lui o ţine.

  Şi-ai mei mai tare-l cred pe dînsul
  Decît pe mine.
  Basarabie cu jale,
  Basarabie,
  De pe deal şi de pe vale,
  Basarabie!
  „Încîlcită-ţi este viaţa“,
  Basarabie!
  „Ca grîul ce-l bate gheaţa“,
  Basarabie!
  În mine-au dat şi moldovenii
  Necreştineşte.
  Ci-s fericit că-n ei românul
  Tot mai trăieşte.
  Ei spun că nu-s români, ci lacrimi
  În piept frămîntă
  Cînd un Fărcaş sau Vicoveanca
  Sau Gheorghe cîntă.

  Basarabie cu jale,
  Basarabie,
  De pe deal şi de pe vale,
  Basarabie!
  „Încîlcită-ţi este viaţa“,
  Basarabie,
  „Ca grîul ce-l bate gheaţa“,
  Basarabie!

 42. Grigore VIERU:

  Limba moldov’nească

  A murit tămâia,
  Duhoarea stă să crească.
  Ne-a umplut ca râia
  „Limba moldov’nească“.

  Mi-a pierit şi somnul,
  Pacea creştinească.
  Mârâie spre Domnul
  Limba moldov’nească.

  O biată bătrână
  N-are nici de pască.
  Stă cu halca-n mână
  Limba moldov’nească.
  Îşi creşte frumosul
  LIMBA ROMÂNEASCĂ.

  Îi arată dosul
  Limba moldov’nească.
  Gangavă, tot linge
  Cizma muscălească.

  Spre Evropi se-mpinge
  Limba moldov’nească.

  Palida mi-e faţa
  Sub un cer ce cască.
  Îmi mănâncă viaţa
  Limba moldov’nească.

  Voi muri, se pare,
  Pentru-a mea lumină…
  „Mă va plânge oare
  LIMBA CEA ROMÂNĂ?!“

 43. Grigore VIERU:

  „Trei culori”

  „Straine pofte ne-au rapit
  Cand via dulce, cand ogorul,
  Dar nimeni nu a izbutit
  Din piept sa smulga Tricolorul.
  Fusese vremea mult prea crunta,
  Si-atat ne-a ars de dansul dorul,
  Ca azi ne strangem si la nunta
  Si la botez cu Tricolorul.
  ***Trei culori si-O SINGURĂ IUBIRE
  ROMÂNEASCĂ,***
  Trei culori si-O SINGURĂ VORBIRE
  ROMÂNEASCĂ!***
  Trei culori si-O SINGURĂ CREDINŢĂ
  ROMÂNEASCĂ,***
  Trei culori si-O SINGURĂ FIINŢĂ
  ROMÂNEASCĂ!***

  Atat de minunat scanteie,
  De crezi ca de pe bolti albastre
  L-a rupt Hristos din curcubeie
  Si l-a dat romanimii noastre.
  E cald sub el ca sub o rana
  Ce-a chinuit Mantuitorul,

  E cald in Tara cea Stefana,
  Ne incalzeste Tricolorul.
  ***Trei culori si-O SINGURĂ IUBIRE
  ROMÂNEASCĂ,***
  Trei culori si-O SINGURĂ VORBIRE
  ROMÂNEASCĂ!***
  Trei culori si-O SINGURĂ CREDINŢĂ
  ROMÂNEASCĂ,***
  Trei culori si-O SINGURĂ FIINŢĂ
  ROMÂNEASCĂ!***”

 44. http://www.grigorevieru.md/

  Grigore Vieru

  Scrisoare din Basarabia

  Cu vorba-mi strâmbă şi pripită
  Eu ştiu că te-am rănit spunând
  Că mi-ai luat şi grai şi pită
  Şi-ai năvălit pe-al meu pamânt.
  În vremea putredă şi goală
  Pe mine, FRATE, cum să-ţi spun,
  PE MINE M-AU MINŢIT LA ŞCOALĂ
  Că-mi eşti duşman, nu frate bun.
  Din Basarabia vă scriu, DULCI FRAŢI DE DINCOLO DE PRUT.
  Vă scriu cum pot şi prea târziu,
  Mi-e dor de voi si vă sărut.
  Credeam ca un noroc e plaga,
  Un bine graiul cel sluţit.
  Citesc azi pe Arghezi, Blaga
  CE TARE, DOAMNE,-AM FOST MINŢIT!
  Cu pocăinţă nesfârşită
  Mă rog iubitului Isus Să-mi ierte vorba rătăcită
  Ce despre tine, FRATE,-am spus.
  Din Basarabia vă scriu,
  DULCI FRAŢI DE DINCOLO DE PRUT.
  Vă scriu cum pot şi prea tarziu,
  Mi-e dor de voi şi vă sărut.
  AFLÂND CĂ FRATE-MI EŞTI,
  odată Scăpai o lacrimă-n priviri
  Ce-a fost pe loc şi arestată
  Şi dusă-n ocnă la Sibiri.
  Acolo-n friguroasa zare,
  Din drobul mut al lacrimei Ocnaşii scot şi astăzi sare
  Şi nu mai dau de fundul ei.
  Din Basarabia vă scriu, DULCI FRAŢI DE DINCOLO DE PRUT,
  Vă scriu cum pot şi prea târziu,
  MI-E DOR DE VOI ŞI VĂ SĂRUT.

 45. „Dorine”,întreabă-te de ce ni s-au ascuns toate acestea?
  Încă nu e timpul pierdut,lasă rânza,şi trezeşte-te.

 46. eu te intreb unde asta pot gasi?!?!
  13 strofe despre MANKURŢI

  si eu nui inteleg limbajul lui Grigore Vieru, mie numai o poezie de la dinsu imi palce… sau poate ca nu i le citesc, ca mie mai tare cartile imi plac, mai ales cele istorice si documentare 😉

 47. si nu ma satura, eus patriot a moldovei da nu nationalist, si acesteas 2 lucruri diferite, eu am prieteni rusofoni, si eu nu am degind sai omor, pentru?!?!? ei nimic nau facut, ei au 15-25 de ani, pe cine ei au omorit!?!?? te gindesti cu capul?!?!

 48. Dorine esti dus cu totul ! Scrii nu mai aberatii. De exemoplu: Eminescu este evreu pentru ca numele lui de Eminovici, poate sa fie de origine evreiasca. Dar poate sa fie de origine slava sau alta origine. Am crezut ca este internationalist. Ce ai cu poporul evreu ? Sa stii ca Eminescu toata viata a stiut ca provine dintr-o familie de romani. Am dovezi scrise de el si preluate de alti autori care au scris despre viata si opera lui. Vladimir Voronin are nume de rus este rus. Adevarat ?

  • tu esti chiomb! eu am scris ca nus antisemit, pursimplu spun ca gresete ca crede cai roman! si nu ma satura, operele cu mai spus tu, scriu ca este roman si despre viata lui, dar ce scrie despre stramosii lui…

 49. „stai stai stai, Grigore VIERU real a scris asa poem despre rusi?! unde pot sal gasesc?!”

  „Dorine” MARTIRUL ROMÂN Grigore Vieru NU DESPRE RUŞI vorbea în „13 strofe despre MANKURŢI”.
  Vieru scria CU DURERE tocmai despre „stataliştii-maldavanişti” ,slugile ruşilor,care NE IMPUN CU FORŢA nouă ROMÂNILOR basarabeni MINCIUNILE RUSEŞTI numite „limba moldovenească”,”poprul moldovenesc” şi „republica moldova”.
  De ce?
  Ca să ne ţină SLABI şi despărţiţi de FRAŢII NOŞTRI ROMÂNI de peste Prut.
  Tu încă nu ai înţeles că pentru asta AU INVENTAT OCUPANŢII RUŞI „poprul moldovenesc”?

  „eu am prieteni rusofoni, si eu nu am degind sai omor, pentru?!?!? ei nimic nau facut, ei au 15-25 de ani, pe cine ei au omorit!?!?? te gindesti cu capul?!?!”

  Da tu eşti sănătos „Dorine”?
  Ţi-am cerut eu SĂ-ŢI OMORI prietenii ruşi?
  NU.
  MINORITATEA RUSO-ucraineano-GĂGĂUZĂ COLONIZATĂ de Stalin trebuie SĂ NE ÎNVEŢE limba noastră CEA ROMÂNEASCĂ,să înveţe să ne respecte ADEVĂRATA istorie,ISTORIA ROMÂNILOR.
  Şi vom trăi în pace cu ei ÎN ROMANIA REÎNTREGITĂ.
  Ce tu nu ştii că şi la fraţii noştri de peste Prut trăiesc ruşi numiţi acolo LIPOVENI?
  Ba chiar fraţii români le-au salvat viaţa şi le-au dat găzduire în provincia românească Dobrogea,în Delta Dunării dar şi în provincia românească Moldova de peste Prut.De ce?Pentru că şi aceştia ERAU FUGARI,erau hăituiţi de ţarii ruşi din motive religioase.
  Românii nu i-au exterminat pe ruşi în lagăre cum au făcut Călăii Ocupanţi Ruşi cu ROMÂNII basarabeni.

  Tu nu ai auzit de Ivan Patzaichin CEL MAI MARE CAMPION ROMÂN la Olimpiadele MONDIALE de canoe?
  Ia uite:
  http://www.youtube.com/watch?v=4yrp6yT7l5M&feature=related

  Eu cred că şi tu „Dorine” te-ai săturat ca NOUĂ ROMÂNILOR basarabeni să ne răspundă rusnacii CA NIŞTE STĂPÂNI în propria noastră casă cu „havari normalino”???

 50. Măi „Dorine” lasă RÂNZA,doar te-am rugat!
  ADEVĂRUL spus de MARELE ROMÂN Mihai Eminescu şi anume :”SUNTEM ROMÂNI şi punctum!” face bucăţi MINCIUNA RUSEASCĂ numită „poporul moldovenesc”.
  Cum ai văzut pentru prima dată în viaţa ta ce au ascuns Ocupanţii Ruşi despre Eminescu cum te-ai supărat şi ai scris:

  „EMINESCU ESTE EVREU, REPET:
  EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU, EVREU”

  Acuma eu o să revin cu ce spuneau marii cronicari ROMÂNI moldoveni.

  MIRON COSTIN(1633- 1691)

  „şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN”

  – „Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară NU ÎNTREBĂM: ştii moldovenéşte?, ci ŞTII ROMÂNEŞTE?”

  «Ca si noi, si muntenii se numesc ROMÂNI…
  RUMÂN este un nume schimbat in cugetarea anilor de la ROMÂN…» -1675

  Dimitrie CANTEMIR(n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723)

  „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ,
  «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor… TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».

  Acuma te întreb,pentru că Miron Costin şi Dimitrie Cantemir AU SPUS ADEVĂRUL ASCUNS ASTĂZI DE RUŞI,şi anume că SUNTEM ROMÂNI,vei spune că Miron Costin şi Dimitrie Cantemir SUNT EVREI???
  Dar Ion Neculce,Grigore Ureche sunt şi ei…. evrei?
  „Dorine”,tu nu vezi CĂ RUŞII NE-AU MINŢIT ÎNGROZITOR?
  Marele ROMÂN Grigore Vieru a spus-o atât de frumos şi trist:

  „Pe mine, FRATE, cum să-ţi spun,
  PE MINE M-AU MINŢIT LA ŞCOALĂ
  Că-mi eşti duşman, nu frate bun.
  …………………………………………….
  CE TARE, DOAMNE,-AM FOST MINŢIT!”

  • Eu nam spus ca Romanii nis dusmani, numai ultra-natioalistii 😉
   si nam spus nimic rau ca dacai evreu, eu am prieteni si evrei, eu prietenesc cu totii , dacas Oameni, (ultra-nationalistii nui socot oameni, caci ei nu rationalizeaza ce consecinte vor avea actiunele lor, si nu am invedere de ultra-nationalisti romani ci si rusi)
   Si de ce noi era Rumini, ruminii parc erau taranii dependenti pe timpurile feudale in Tara Romaneasca

 51. Eu şi cu toată familia mea(mai puţin un unchi,dar îi vin şi lui actele curând)ne-am recăpătat DREPTUL STRĂMOŞESC-CETĂŢENIA ROMÂNĂ.
  Şi PESTE 1.000.000 de ROMÂNI basarabeni şi-au recăpătat cetăţenia românească,INTERZISĂ CU TANCUL DE OCUPANŢII RUŞI.
  Alt milion de ROMÂNI basarabeni are actele în curs de aprobare.
  Sunt cozi la toate consulatele din Basarabia.
  Ba pe lângă Cahul şi Bălţi s-a deschis şi consulatul din Ungheni.
  Mi-i cam necaz că şi O GRĂMADĂ DE RUŞI,ucraineni şi chiar găgăuzi au băgat actele,dar oricum după REUNIFICARE ar fi devenit şi ei automat CETĂŢENI ROMÂNI.
  Că vor Ocupanţii Ruşi sau nu REUNIFICAREA ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE.

  • ammmmm, nustiu ca dac chiar crezi ca toti vreu unificare… dar chiar azi am vorbit pe tema asta cu prietenii (din care citiva erau rusofoni) care au sau is pe cale de a prim icetatenie, si totii am cazut deacord, ca noua ne drebuie pasapoartele ca sa calatorim prin UE dar nu sa ne unificam, si nu am avut nici o chemarea Nationalistica….
   si dac spui ca nu vreti sai omoriti pe rusi,ucraineni, gagauji. ap de ce aproape toti nationalistiii spun ca rusii treb s amoara?!?! ammmultra-nationalistii, si dam nationalistii din urma lor, efectul sarafanului 😉

 52. Mai Dorine tu ai fost vreodata in Romania si ai cunoscut romanii cu adevarat?
  Ca eu am trait vreo 2 luni in Ucraina si am fost si prin RM de cateva ori si daca zic ceva nu vorbesc din povesti.
  Daca vrei scanez stampilele din pasaport.

 53. Am vizitat site: http://www.moldovenii.md si m-am crucit ce srie acolo. O istorie pe dovezi si fapte istorice adevarate rastalmatite dupa voia unor oameni bolnavi cu capul. Acuma imi dau seama de propaganda comunisto-sovietica din Republica Moldova. Este groaznica !

  • dac cinstit din filmul acesta d emai sus, ap eu pot sa spun ca vreo 70-80% nare dreptate, adik ii luat din context, nu spune adevarate cauze a cosnecintelor, repet 70-80% NU tot, sper sa nu mai trebuiasca sa repet asta

 54. Aceleasi sentimente le-am avut si eu si toti cunoscutii mei cand am intrat pe acel site, chiar imediat dupa lansare. Nu ne-a venit sa credem cate minciuni si cata dezinformare poate face! Sincer, am ajuns la o concluzie destul de trista: le dau dreptate celor care considera ca populatia RM nu merita efortul nostru. Imi pare rau pentru romanii adevarati de acolo, dar sunt mult prea multi cei care au fost transformati in zombie si, din pacate, nu mai pot fi readusi in simturi. Dorin si harapalb sunt doua exemple cat se poate de clare. Sunt o parte dintr-un experiment bolnav al „eliberatorilor”, al „fratilor” slavi, care continua si in zilele noastre. Sincer, pana ce nu vor disparea generatiile acestea care nu au cunoscut decat intunericul, nu exista speranta pentru locuitorii RM. Este parerea mea. Le doresc sa ajunga si sa depaseasca Elvetia, de exemplu, dar cred ca singuri isi indreapta pasii catre cu totul alt destin. Noapte buna, „patrioti moldoveni, noapte buna, Basarabia!”

  • Da, e adevarat, in Republica Moldova exista numerosi „zombie” cum ii numesti tu care nu se considera a fi romani, adepti ai „moldovenismului”. Dar pe mine ma ingrijoreaza mult mai mult faptul ca exista foarte multi romani in Romania care sunt dezinformati si cu o atitudine negativa fata de Basarabia, ceea ce impiedica cel mai mult o apropiere intre oamenii de pe ambele maluri ale Prutului. Dar sa stii ca romani adevarati sunt mai multi decat crezi tu in Republica Moldova, iar multi dintre ei sunt mai romani decat toti romanii. Si daca crezi tu ca ei nu merita efortul tau „enorm” de a te informa si a cunoaste mai mult despre Basarabia, ce sa zic, noi vom reusi oricum!

   • Nina, efortul meu „enorm” nu consta in a ma informa. Am incercat prin tot ceea ce am facut (aducerea in discutiile cu prietenii a evenimentelor si problemlor din RM, implicare in campania Actiunea 2012, postari pe forumuri etc.) sa imi aduc si eu contributia la realizarea acestui vis romanesc. Din pacare, am ajuns la concluzia ca ne luptam cu morile de vant. Tanand cont de toata conjunctura actuala, atat din Romanina cat si din RM, realitatea este ca nu se doreste revenirea la normal in primul rand la nivel politic, aceasta zona fiind condusa doar de interese finaciare ale oligarhilor, care doresc pastrarea acestui status-quo actual ce favorizeaza interesele lor personale sau de grup. Chiar si oamenii de rand gandesc doar cu burta. L-ai auzit pe Dorin cel pragmatic, nu? Bunastarea economica este pe primul plan! Lui nu-i pasa despre adevarul istoric, despre reintregirea tarii sau despre a afla, de fapt, el cine este?! Nu, lui ii pasa doar sa ii fie lui bine! Si-a atins scopul obtinand cetatenia romana doar pentru a pleca in UE. A jurat credinta Romaniei, dar o denigreaza peste tot si oricand are ocazia. Eu, personal, nu numai ca i-as retrage cetatenia, dar l-as baga un pic la racoare, conform legii de subminare a statului, ca tot e vara, sa mediteze asupra actiunilor sale inconstiente. Cu Dorin si harapalb avem noi de luptat, sa stii, nu cu cei care stiu pe ce lume traiesc. Daca nu sunt luati in seama, atunci tu cum crezi ca s-ar putea ajunge la procentul necesar de adepti ai unirii? Cu cine vrei tu sa faci unirea? Pe cei ca ei trebuie sa ii convingem. Dezamagirea mea vine din urmatorul fapt: speram ca cei care sunt impotriva revenirii la firesc fac acest lucru din necunoastere a adevarului, si odata ce li se vor deschide vor, vor lua decizia firesca, in cunostinta de cauza. In realitate, constat ca si dei care ajung sa isi dea seama ca au fost pmintiti toata viata, lor totusi le pasa de cat de plina le este burta, devenind „moldovenisti”. Eu de asta spun ca sansele de a-i readuce in simturi pe zombie sunt destul de mici. Transformarea lor este completa. Asta nu inseamna ca trebuie abandonat acest vis, doar ca in momentul actual, atingerea lui este putin probabila. Mult succes!

  • asculta incoa UnEscu, eu mam nascut in 1994, am fost crscut i nDemocratie, profa mea de istorie din liceu era nationalistca, si nu ma satura. EU RATIONAL NU VREU UNIRE. EXISTA AUSTRIA SI GERMANI, SUNT ACELASI POPOR, ORI DAM VRETI SAMI SPUNETI CA NUI ACELASHI POPOR, CA DE LA VOI DE TOATE S EPOATE DE AUZIT, CA AM MAI VAZUT DE ACESTE COMENTURI. DECI SI EI NU VREU UNIRE. TRAIESC FOARTE BBINE SI APARTE!

   • Dorine, da-mi voie sa iti spun urmatorul lucru: habar nu ai tu ce inseamna democratie, tati! Si cand spun asta, crede-ma, stiu ce spun! Sa nu crezi ca iti spune asta vreun pustan de liceu care se plictiseste in fata calculatorului, asa, precum cei din generatia ta! Am destui ani cu mult peste varsta ta si te rog sa tii cont macar de faptul in anii in care tu nici nu incapeai in proiectul parintilor tai, eu am avut ocazia sa citesc si aflu lucruri de care tu nu ai aflat nici pana in ziua de azi referitor la Basarabia! Nina are dreptate cand iti spune sa te duci tu pe site-ul pe care cei ca tine il ca biblie (stii tu despre ce vorbesc) si sa dezbati acolo cu cei ca tine probleme de…economie.
    P.S.: din cauaza celor ca tine care isi doresc obtinerea cetateniei doar din considerente economice si care, odata dobandita, vorbesc de rau Romania si romanii, o parte din conationalii mei va privesc cu ura, pentru ca sunteti niste falsi, sunteti sarpele incalzit la san care te musca atunci cand ii este bine. Tu, in mod special, nu meriti cetatenia romana si ti-as retrage-o oricand cu mare drag, sa poti petrece mai mult timp in compania prietenilor tai, cei rusofoni!

 55. @UnEscu, @dany:
  De aceea trebuie să lucrăm și mai mult pentru readucerea populației pe calea dreaptă.
  La noi autorii site-ului moldovenii.md au fost da-ți în judecată pentru falsificarea istoriei și jignirea identității naționale. Deci, mai sunt oameni , chiar din cercuri politice, care știu adevărul. Să sperăm că aceast site cu o propagandă groaznică să fie închis curînd.

 56. voi sunteti cam pesimisti
  credeti ca totul in viata se obtine peste noapte ?
  lui taica-meu de 60 de ani i-a luat din 90 pana in 2010 sa vada ce javra a fost Iliescu

  • Eu sunt pesimist doar in privinta momentului cand se va reveni la normalitate. Nu am dubii ca unirea se va intampla, insa ceea ce spuneam eu era ca va dura foarte mult timp pana cand acesi oameni transformati in zombie vor putea sa vada, in sfarsit, adevarul cu ochii lor proprii.

 57. „Noapte buna, “patrioti moldoveni, noapte buna, Basarabia!”
  FRATE ROMÂNE „UnEscu”,eu spun „Bună Dimineaţa ROMÂNIE DRAGĂ!”
  Şi nici un MANKURT nu mă va putea descuraja vreodată.
  Şi ca mine se adună tot mai mulţi ROMÂNI basarabeni.
  E uşor să deosebeşti pe forumuri pe MANKURŢII ÎN MISIUNE de mankurţii sinceri.
  Uite eu nu aş pune totuşi semnul egal între PROVOCATORUL „harapKGB” şi „Dorin”.
  Am impresia că ROMÂNUL „Dorin” A ÎNŢELES CĂ A FOST MINŢIT.
  Abia după ce a citit ADEVĂRURILE ASCUNSE DE RUŞI şi scrise cu SÂNGELE SUFERINŢEI SUFLETULUI marelui ROMÂN Grigore Vieru,dar a înţeles.

  “Pe mine, FRATE, cum să-ţi spun,
  PE MINE M-AU MINŢIT LA ŞCOALĂ
  Că-mi eşti duşman, nu frate bun.
  …………………………………………….
  CE TARE, DOAMNE,-AM FOST MINŢIT!”

  FRAŢI ROMÂNI „UnEscu”,”Radu”,”Dany” acum când vă scriu,toate organizaţiile de ROMÂNI basarabeni s-au unit în jurul „Acţiunii 2012” care ca şi FDRM CERE RE-UNIREA Basarabiei cu Ţara NOastră Mamă România PÂNĂ ANUL VIITOR.
  Şi cum era şi normal ,Ocupanţii Ruşi au trimis la atac COLOANA a-5-a de manipulare în masă.
  Nu VENINUL RUSESC mankurt ne reprezintă pe NOI ROMÂNII basarabeni,
  Grigore Vieru este sufletul nostru!

  „Din Basarabia vă scriu, DULCI FRAŢI DE DINCOLO DE PRUT,
  Vă scriu cum pot şi prea târziu,
  MI-E DOR DE VOI ŞI VĂ SĂRUT.”

 58. FRAŢI ROMÂNI,iată de ce sâsâie turbate pe toate forumurile VIPERELE RUSEŞTI mankurte!

  Forul Democrat al Românilor din Basarabia cere guvernelor de la Bucuresti si Chisinau sa reuneasca pana in 2012, Basarabia cu Romania

  „În 2012 se vor împlini 200 de ani de la încheierea Tratatului de pace dintre Rusia şi Turcia, care a prevăzut, între altele, ca teritoriul dintre Prut şi Nistru, ce a aparţinut de secole Ţării Moldovei, să fie anexat Rusiei ţariste. La 16 mai 1812, prin două semnături ale unor furi, a fost să înceapă una dintre cele mai mari tragedii de care a avut parte vreodată un popor care a aparţinut dintotdeauna Europei: cea a Basarabiei, se arata intr-un apel public al FDRM”, preluat de Romanian Global News.
  Într-o anaforă adresată domnitorului Scarlat Calimah, membrii Sfatului Domnesc, îndureraţi de faptul că Moldovei i-a fost furat jumătate din teritoriul ei, aveau să protesteze în acele zile, subliniind că „s-au deosebit din trupul Moldovei partea cea mai bună şi însufleţirea hranei… poate mai mult de jumătate de ţară, într-un cuvânt, tot câmpul şi inima ţării”. Moldova pierdea atunci Marea Neagră, Gurile Dunării, Insula Şerpilor, întregul teritoriu dintre Nistru şi Prut, cu vechile fortăreţe voievodale Hotin, Soroca, Tighina, Cetatea Albă…
  Ocupând Basarabia, Rusia lăţită pe două continente, se vedea mai aproape de Constantinopol, după cucerirea căruia urmând să devină, cum zice Testamentul lui Petru I, „adevăratul stăpânitor al lumii”. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, Rusia ţaristă nu avea nici un drept asupra acestui teritoriu, ea a săvârşit o crimă rupând în două Ţara Moldovei, unitatea, istoria, poporul, pământurile ei. Au trecut de atunci aproape două secole. După dezmembrarea URSS, Basarabia a devenit stat independent cu denumirea Republica Moldova.
  Dar calvarul ei – economic, politic, lingvistic – continuă. Acestea, credem, nu pot continua la nesfârşit. Ne gândim la copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri, care nu mai au nici un drept să sufere în continuare consecinţele unui tratat criminal, încheiat între două imperii care au dispărut demult de pe hărţile istoriei: Imperiul Ţarist şi Imperiul Otoman.
  Facem apel către guvernele celor două state româneşti: să dea dovadă de înţelepciune şi până la împlinirea a două secole de calvar şi străinie a Basarabiei (a Moldovei de Est) să facă totul ca să înlăture o nedreptate istorică.
  Credem că acestea urmează să depună eforturi dublate de explicaţii la nivel diplomatic partenerilor europeni, ca, împreună cu Societatea Civilă, cu instituţiile academice şi cu asociaţiile neguvernamentale din ambele state, să elaboreze un plan concret de acţiuni care, realizat, ar face ca în anul 2012 Prutul să nu mai fie râu de graniţă, iar cele două Moldove (care azi una se numeşte Republica Moldova, iar cealaltă – România) să revină la ce-au fost de sute de ani: un singur stat european, prosper economiceşte şi cu viitor demn de trecutul glorios al strămoşilor noştri.

  Voinţa noastră este să fim împreună cu fraţii de sânge, de istorie, de ideal, de unitate europeană.
  Anul 2012 să fie Anul reunirii noastre!
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!

  Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova:
  Nicolae DABIJA, scriitor, membru de Onoare al Academiei Române (preşedinte); Constantin TĂNASE, director al publicaţiei „Timpul” (vicepreşedinte); Valeriu DULGHERU, şef de catedră, Universitatea Tehnică, doctor în ştiinţe tehnice (vicepreşedinte); Ion BUGA, doctor în istorie, profesor universitar (secretar general); Acad. Mihai CIMPOI, preşedinte al Uniunilor de Creaţie din R. Moldova; Ion COSTAŞ, ex-ministru MAI si al Apărării; Ion UNGUREANU, ex-ministru al Culturii; Acad. Alexandru MOŞANU; Valeriu SAHARNEANU, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova; Valerian DOROGAN, prorector al Universităţii Tehnice din R. Moldova; Nina JOSU, preşedintă a Asociaţiei pentru Literatura şi Cultura Română „Astra” – „O.Ghibu”; Alecu RENIŢĂ, preşedinte al Mişcării Ecologiste din R. Moldova; protoiereu Ioan CIUNTU; Mihai PATRAŞ, doctor în ştiinţe economice; Mihai MORĂRAŞ, preşedinte al Filialei FDRM de la USM; Acad. Sergiu CHIRCĂ; Ion DICUSARĂ, doctor în ştiinţe tehnice, preşedintele Aripii Tinere a FDRM; Ion MELNICIUC, doctor în filologie, şef de catedră, USM; Acad. Petru SOLTAN; Aurelian SILVESTRU, doctor în pedagogie, directorul Liceului „Prometeu”; Acad. Ion MAHU, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor Armatei Române; Timotei MELNIC, preşedinte al Ligii Pedagogilor; Valeriu Matei, scriitor; Boris MOVILĂ, publicist; Acad. Gheorghe GHIDIRIM; Acad. Anatol CIOBANU; Acad. Diomid GHERMAN; protoiereu Petru BUBURUZ; Boris DRUŢĂ, avocat; Anatol VIDRAŞCU, editor, preşedinte al Asociaţiei „Litera”; Petru MUNTEANU, avocat; Gheorghe MAXIAN, profesor, preşedinte al Filialei Orhei a FDRM; Alexei MARULEA, om de afaceri; Gheorghe PALADE, doctor în istorie; Anton MORARU, doctor habilitat în istorie; Tudor NEGRU, doctor în drept; Ninela Caranfil, actriţă; Vasile TĂRÂŢEANU, preşedinte al Comunităţilor Româneşti din Ucraina; Petru GROZAVU, preşedinte al Asociaţiei „Dunărea şi Marea”; Ilie ILAŞCU, fost deţinut politic; Andrei IVANŢOC, fost deţinut politic; Tudor PETROV-POPA, fost deţinut politic; Alexandru LEŞCO, fost deţinut politic

  Chişinău, 16 mai 2011

 59. LASA SA FIE REFERENDUM, SI VA ASIGUR, UNIRE NA SA SE DOREASCA! ADIK NA SA FIE MAJORITATEA! Democratie 😉
  asta va spune orice om care vede ce se intimpla in jurul lui in Moldova. deci pe cei din sate se poate de cumparat caci lor e totuna ce se intimpla in jurul lor, siau pierdut increderea in STAT si tot cel reprezinta 🙁

 60. Eminescu ROMÂNUL
  si crezi sam ischimb toate parerile mele despre unire, cu o singura strofa de alui Vieru 😀
  eus mult mai rational decit asta.
  CUM AM MAI SPUS, PENTRU MINE TOATA ISTORIA MINTE (tot cei se ia cu 700-800 de ani incoa)
  Eu studiezi economia, pentru mine importa ziua de azi si cea de miine, nu ceea ce a fost in trecut, ca traind cu ceea ce a fost in trecut eu nu ma voi putea concentra la cresterea bunastarii in Moldova 😉

  Bafta Voua in continuare, sper sa nu fiti Ultra Nationalisti 😉

  • Dorin
   Dacă ești tu așa de ”rațional” încât te interesează doar economia Moldovei, nu și istoria sau identitatea națională, lasă-i pe cei care au alte valori în afară de bunăstarea materială să decidă soarta țării, iar tu vezi-ți de economie.

 61. Am ajuns la o concluzie: ca cei mai inversunati asa zisi antiromani sunt in realitate cetaceni ai statului roman prin redobandirea cetateniei romane, iar site cel buclucas este scris in cea mai curata si literara limba romana. Oare acesti oameni teoretic se considera antiromani si practic sunt niste adevarati romani ?

 62. Hai mai lasa, eu pe Romani niciodata nu iam socotit dusmani (da stiu ca voi sunteti asa de marazmatici si nu ma veti intelege, a sa videti aceste pasaje ca aerul) , eu pe orice Ultra-Nationalsiti ii socot dusmani, orice grupare de asta crede ca ei fak „in binele poporului” prin singe si omoruri, hai mai taceti. Eu va spun ca fakt lucrul acesta, ca lu Moldoveni nui pasa de unire, lu moldoveni ii pasa ce are, cu ce merge, si ce va avea in viitor. Traim intro lume capitalista, deci invatative sa jucati normal in jocu lacesta 😉 dak nu ne vom gindi la prosperitatea economica acum, vom disparea ca popor in viitor 😉

 63. Măi « Dorine » tu nu înţelegi că ce faceţi voi « stataliştii-maldavanişti » se numeşte FURT DE IDENTITATE NAŢIONALĂ ?
  Vreţi « respubliKAKA maldavski » ?
  Da făceţi-vă 100 de « respubliKAKA maldavski » NA SYBYR.
  Dar tare mi-e că sufletele chinuite ale buneilor noştri UCIŞI ÎN TORTURI ÎNGROZITOARE de către Călăii Ocupanţi Ruşi nu vă vor da pace nici acolo.
  În special acolo NA SYBYR.
  Dar să nu vă mai daţi drept urmaşi ai MARILOR ROMÂNI Dragoş,Bogdan I din Cuhea,Alexandru cel Bun,Petru Muşat,Ştefan cel Mare şi Sfânt,Petru Rereş,Alexandru Lăpuşneanu,Ion Vodă Viteazul,Dimitrie Cantemir,Alexandru Ioan Cuza.
  Pentru că sute de ani toţi aceşti MARI ROMÂNI moldoveni au avut un singur gând:

  UNIREA TUTUROR ROMÂNILOR !

  În Dieta poloneză, Taranowski aminteşte despre PETRU RAREŞ care

  „ …nutreşte gândul măreţ al înfăptuirii unui REGAT AL TUTUROR VALAHILOR PÂNĂ LA DUNARE”.

  (Vezi p.314-315 Istoria adevărului istoric Vol.II Prof. A.Deac).

  Vezi „Dorine”?
  MARELE ROMÂN Moldovean Petru Rareş,domn al Ţării Moldovei LUPTA PENTRU UNIREA TUTUROR ROMÂNILOR.
  Noi NU AVEM DREPTUL să uităm suferinţa la care i-au supus Călăii Ocupanţi Ruşi pe buneii noştri trimişi în lagăre acum 70 de ani.
  NOI ROMÂNII basarabeni de astăzi nu vom accepta niciodată STRATEGIA VICLEANĂ A UITĂRII cu care ne îmbie manipulatorii MOSCOVEI.
  Nu „republica moldova-MOLOTOV”-mumia RSSM este ţara noastră ci ROMÂNIA REÎNTREGITĂ!

 64. „pentru mine importa ziua de azi si cea de miine, nu ceea ce a fost in trecut, ca traind cu ceea ce a fost in trecut eu nu ma voi putea concentra la cresterea bunastarii in Moldova”

  Vezi tu „Dorine” asta e o altă MINCIUNĂ VICLEANĂ rusească,foarte şiret băgată în capul nostru de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă.
  Aşa zicea şi Călăul Voronin cu aceeaşi viclenie:
  „Întâi să avem ce pune pe limbă şi apoi să vorbim de limbă”.
  Dar poţi să construieşti o casă FĂRĂ O FUNDAŢIE puternică?
  Poţi construi pe noroaiele mişcătoare din MLAŞTINA MINCIUNII ruseşti?
  NU.
  Da eu te întreb „Dorine”de ce nu au gândit şi GERMANII aşa de bolnav CUM NE CER NOUĂ RUŞII să găndim?
  Si germanii au fost despărţiţi de aceeşi Călăi Ocupanţi Ruşi în DOUĂ ŢĂRI.

  Zeci de ani germanii au avut un singur gând :
  SĂ SFĂRÂME ZIDUL RUSESC al Berlinului şi să RE-UNIFICE Germania!
  Mii de germani au murit împuşcaţi sau în puşcăriile ruseşti pentru că au încercat să treacă la FRAŢII LOR de după Zidul Berlinului.
  În 1989 GERMANII AU ZDROBIT ZIDUL RUSESC al Berlinului!
  Iar în 1990 RDG-STATUL MARIONETĂ creat de ocupanţii ruşi a dispărut la lada de gunoi a istoriei.

  NOUĂ ROMÂNILOR basarabeni de ce nise cere SĂ NE UITĂM TRECUTUL?
  Ca să fim ROBII RUŞILOR în continuare?

  Germanii nu s-au lăsat până ce NU AU ARUNCAT LA LADA DE GUNOI a istoriei „RespubliKAKA maldavski” a lor .
  Tocmai pentru că GERMANII NU AU UITAT NICIODATĂ CINE SUNT există azi Germania .
  Tocmai pentru că NOI ROMÂNII basarabeni REFUZAM SĂ UITĂM CINE SUNTEM zi după zi înfăptuim MAREA RE-UNIFICARE cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!

 65. Dorin, am mai spus-o: eu nu cred ca vreun om sanatos la cap ar putea sa aiba ura pe un intreg popor sau grup etnic. In aceeasi masura sunt convins ca aceasi categorie de oameni resping violenta si varsarea de sange, iar sustin dialogul si gasirea solutiilor prin metode pasnice. Desigur, atunci cand exista o agresiune, este normal sa raspunzi, sa te aperi.
  Ca si exemplu concret asupra sufletului romanului, iata ce spunea Nicolae Iorga, dupa unul dintre cele mai fericite momente din istoria poporului roman, si anume, Tratatul de la trianon, prin care Ungaria recunostea dreptul Romaniei asupra Transilvaniei:

  „Ca unii care avem în inimile noastre cultul omeniei, întelegem si prin experienta proprie, care e lunga de atâtea veacuri, durerile morale cele mari ale altora, pe care-i atinge suprema nenorocire a înfrângerii. (…) Din suflet compatimim pe unguri, ale caror calitati de rasa suntem în stare a le pretui, pentru cumplita nenorocire la care i-au adus defecte tot atât de însemnate si neputinta de a se conduce în momente de criza. Si, oricât ar fi fost de firesc ca la Bucuresti sa se faca demonstratie pentru triumful final al unei ostiri asa de încercate, care e cea mai mare iubire si mândrie a noastra, n-a stat în intentia noastra sa ofensam suferinta. (…). Si am dori ca prin aceasta sa fim si provocatorii acelui reviriment în spirite, care ar reda operei comune a civilizatiei moderne pe un popor maghiar rationabil, fara nimic din acel imperialism coplesitor pentru altii, care exclude pâna acum pe unguri de la orice colaboratie folositoare”.

  Toata stima pentru acest mare roman! Oare nu ar trebui ca si noi, romanii, sa beneficiem de respectul strainilor, macar in aceeasi masura? De ce ei aleg mereu sa ne calce in picioare drepturile noastre stramosesti? Respectul reciproc ar trebui sa fie sentimentul care ne conduce pasii. Atunci, cu siguranta, multe dintre probleme si-ar gasi rezolvarea mult mai usor.

LĂSAȚI UN MESAJ