Povestea unei basarabence care simte romaneste

0
52

Romanca din Basarabia
Fiecare dintre cei peste 5.000 de basarabeni care au venit sa voteze la referendum are cate o poveste, numitorul comun fiind dorul de unire.
Ioana Terente din satul Costesti, raionul Ialoveni (fostul judet Chisinau), a lepadat toate treburile campului, si-a pus o ie pe care brodase trei ciorchini de struguri in culorile tricolorului, s-a incaltat pe tocuri si a venit la Chisinau pregatita „moral de cu seara”. Cu alte cuvinte, s-a imbracat de sarbatoare ca sa voteze impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu.

In total, la Chisinau s-au adunat sambata 5.000 de basarabeni care au lasat balta treburile casnice ori programul de weekend si au preferat sa stea la cozi ore in sir pentru a vota la referendum, in calitate de cetateni romani. Cateva sute au pierdut si timpul, si nici n-au votat.

Ioana Terente este unul din cei care au avut ghinion, dar nu e foarte suparata. „Pentru mine, a fost oricum zi de sarbatoare. Am fost si sunt cu sufletul alaturi de Basescu si de Romania si asta am vrut sa arat. Il simt ca tine cu noi. Iata, conducerea de la Chisinau nu tine cu noi”, a spus femeia. A asteptat toata viata unirea Basarabiei cu Romania si o asteapta si acum.

„In rand cu natiunea”

Ioana Terente si-a facut pasaport romanesc, laolalta cu toata familia, in anul 1997. Si nu pentru a putea pleca mai lesne la munca peste hotare. „Ferit-a Sfantul! Eu si pana deseara pot sa ma duc peste hotare! Dar nu e asta, eu pur si simplu simt si gandesc romaneste. Am vrut sa fiu in rand cu natiunea. Il am pe Eminescu pe perete, pentru mine este o icoana. Tot ce este national e in mine”, zice femeia, plina de mandrie.

E romanca, zice, de cand „si-a tratat ochii”, adica imediat ce s-a nascut si a vazut lumina zilei. „Sunt ruda cu Ion Pelivan, deputat in Sfatul Tarii care a votat Unirea in anul 1918. Bunica tatalui meu i-a fost sora”, explica ea. Ioana Terente a avut de suferit din cauza ca s-a simtit romanca si nu a ascuns acest lucru.

„Din clasa intai am avut probleme, ma numeau nationalista. N-am fost pioner si nici comsomolista. Din cauza asta, tot timpul imi scadeau notele la scoala. Dupa 1989, diriginta clasei m-a chemat in Postul Mare la ea acasa si si-a cerut iertare. Asa mi-a spus: „Ioana, tu ai fost fata desteapta la scoala, dar nu erai comsomolista si aveam o ciuda mare pe tine. Te rog sa ma ierti!”„, povesteste Ioana Terente.

Prezenta la vot

Sambata, cand a ajuns la Chisinau, a stat in soare toata ziua, dar tot n-a reusit sa voteze. „De-amu’ ma dureau si picioarele. Ca de, m-am pornit pe tocuri, nu in ciupici. Si daca toata saptamana am stat la deal, ca nu-mi mai pica sapa din mana, am fost obosita”, se plange femeia.

Se plange, dar nu prea rau. A fost printre romani, era gata sa voteze. „Mi-o parut rau ca n-am intrat sa votez, dar cu sufletul eram acolo, alaturi de Basescu”, se imbarbateaza femeia. A votat de fiecare data cand au fost alegeri in Romania. A lasat tot si a dat fuga la Chisinau sa voteze.

Basescu a sarutat-o pe obraz si i-a pupat mana

De presedintele Romaniei o leaga „amintiri frumoase”. La ultima vizita a lui Basescu la Chisinau, Ioana Terente a fost singura pe care presedintele Romaniei a imbratisat-o, a sarutat-o pe obraz si i-a pupat mana dreapta, spre invidia celorlalte femei din jurul ei cu care seful statului de peste Prut a dat numai mana.

„In dimineata ceea, mi-am hranit toate animalele, la vaca am pus mancare pentru toata ziua in iesle, am pus apa si m-am dus la ambasada, acolo unde trebuia sa vina Basescu. Eram in primul rand. Si vad o masina de culoare neagra care opreste. Atunci am inceput a bate din palme si a striga: „Basescu!”, „Basescu!”, „Basescu!”.

In timpul ista, coboara din masina tocmai Basescu si, cum eram cu sacosa in mana plina cu mancare pentru fiica mea, am scapat-o si am stricat borcanele cu racituri. Dar am facut doi pasi inainte, am desfacut mainile si domnul Basescu a venit la mine, m-a cuprins, m-a pupat pe obraz, eu i-am sarutat mana si el m-a intrebat: „Ce faceti, doamna?”. Apoi, mi-a sarutat mana dreapta”, rememoreaza femeia, cu lacrimi in ochi.

„Nu stiu daca s-a mai intamplat cu vreo taranca din Tara Moldovei ce s-a intamplat cu mine. Patru zile dupa aceea m-a durut inima. Apoi, cand am auzit ca l-o rasturnat parlamentul, cei 322 de deputati, m-o durut iar o zi intreaga inima pentru Basescu. Bine ca a castigat!”, se bucura sincer Ioana Terente.
Nu demiterii lui Traian Basescu

http://www.evz.ro/article.php?artid=306078

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ