Poveştile Prutului

0
105

In satele din lunca Prutului doar cei in varsta isi mai amintesc de «Podul de Flori» de acum 17 ani. Printre ei, Ileana Mistreanu, de 80 de ani, din satul vasluian Albita, localitate situata acum la granita de est a Uniunii Europene.

Batrana are o poveste aparte, istoria Romaniei contopindu-se cu propria viata. Uneori, politistii de frontiera o gasesc pe malul Prutului, aproape de apa, sprijinita in bastonul din lemn si privind tinta peste hotarul de unde incepe Basarabia. Ii cer sa se intoarca in sat, avertizand-o ca zona este securizata, cu acces limitat.

Le tine lectii de istorie politistilor de frontiera

De multe ori, Ileana Mistreanu este greu de convins, iar cei care o apostrofeaza au parte de lectii de istorie. Femeia locuieste in Albita de cand s-a nascut. I se spune „basarabeanca“ pentru ca povesteste mereu despre oamenii si obiceiurile de peste Prut, spunandu-le «frati» cetatenilor din Republica Moldova.

„Zi de zi vin si ma uit la Prut. Sa vad daca mai este la locul lui“, spune, sagalnic, Ileana Mistreanu. „Nu sunt basarabeanca, asa vorbeste lumea de mine. Dar nu ma supar, e ceva frumos. Imi place istoria. Si cand le povestesc la copiii astia despre istorie, plang. Plang cand le spun cum s-a rupt Basarabia si s-a tras granita pe aici“, povesteste batrana.

„Cum poate sa planga un popor intreg“

In 1940, cand Basarabia s-a rupt de tara-mama, Ileana Mistreanu avea 13 ani. Copilaria i-a fost marcata de vremurile tulburi ale celui de-al doilea razboi mondial. Isi aminteste si astazi ca a vazut cu ochii ei „cum poate sa planga un popor intreg“ atunci cand, la un an dupa pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, Basarabia a fost ocupata de fosta Uniune Sovietica.

„Mai suntem putini batrani de 80 de ani, care sa fi vazut cum plangea un popor. Multi au murit. Eu am ramas. Ma duc la Prut si imi mai amintesc singura. Mi-a ramas in minte ca lumea suferea“, spune Ileana Mistreanu, cu ochii inlacrimati.

„Podul gemea de lume si de flori“

Despre unirea de o zi a Basarabiei cu Romania, din mai 1990, batrana isi aminteste cu drag. „Mi-am chemat copiii de la Iasi, de la Husi sa vina. M-am trezit de la cinci dimineata si, cu totii, ne-am dus la vama. Podul gemea de lume, de copii, de veterani de razboi cu decoratii grele si de flori, multe flori“, spune Ileana Mistreanu, cu privirile atintite spre apa involburata a Prutului.

Conjunctura

Despartiti de decizii politice

Peste evenimentul care a strans la un loc un milion si jumatate de romani, de dincoace si de dincolo de Prut, s-a asternut uitarea. Ziua de 6 mai a trecut fara evocari ale momentului de acum 17 ani, ce a marcat o noua epoca in istoria Romaniei. Doar batranii isi mai amintesc de „Podul de Flori“ din 1990, despre care se credea ca va deveni o traditie.

Dupa numai cateva zile, insa, Basarabia isi castiga suveranitatea, sub numele de Republica Moldova, prin actul de la 23 iunie 1990. „Nu s-a mai facut nimic de atunci. Fortele politice s-au bagat. Niste nechibzuiti. Nu stiu nimic despre dragostea de tara“, spune, printre lacrimi, Ileana Mistreanu.

http://www.evenimentul.ro/rss_article/povestile-prutului.html

NICIUN COMENTARIU

  1. Va dati seama ca doar un om ce a vazut cu proprii ochi poate zice ce dureri crunte au fost!
    Ar fi bine fratilor sa luam exemplul de la Ileana Mistreanu care de-si este o batrana care stie
    ca intr-o buna zi v-a parasi lumea celor vii,intr-o zi aproape si poate nu v-a ajunge sa traiasca
    bucuria unirii,dar varsa lacrimi si isi deapana amintirile privind zi de zi catre fatii de peste prut,dar se gandeste pentru noi,ar fi bine sa nu o lasam sa fie ea singura luptatoare si sa ne gandim si noi ca intradevar Romania cu Republica Moldova se poate uni!
    Datorita acestei companii care s-a infiintat a mai crescut speranta romanilor!

  2. Da emotionanta povestea acestei batrine, e pacat ca despre problematica asta nationala a Basarabiei ca parte din Romania si despre posibilitatea unirii nu se vorbeste mai mult in media in Romania, societatea civila ar trebui sa discute mai mult despre asta, istoria care se invata in scoli ar trebui sa contina aceste fapte.

LĂSAȚI UN MESAJ