Prahova transformă Prutul în râu intern

0
130
  1. Prahova transformă Prutul în râu intern

La Ploieşti s-a desfășurat în perioada 1-3 septembrie cea de a III-a ediţie a Festivalului Folcloric „Prahova Iubește Basarabia”. În cadrul evenimentului organizat de Consiliul Județean Prahova şi Centrul Județean de Cultură Prahova au fost înfrățite localități de pe ambele maluri ale Prutului, au avut loc spectacole susținute de artiști și ansambluri folclorice din România și Republica Moldova, dar și o paradă a portului popular.

http://infoprut.ro/48126-prahova-transforma-prutul-rau-intern.html

 

  1. România este principalul furnizor de motorină și benzină în Moldova

Automobilele și tractoarele moldovenilor circulă cu motorină românească fără ca șoferii măcar să bănuiască acest lucru. Percepția generală că Federația Rusă este principalul furnizor de combustibil pentru Republica Moldova este demontată de rapoartele Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE).

Dacă analizăm piața de benzină, motorină și gaze lichefiate, observăm că de mai mulți ani România este principalul furnizor de benzină și motorină, iar Rusia deține supremanția doar în livrările de gaz lichefiat. Din cele 240.000 tone de motorină „arsă” de moldoveni, 190.000 tone a provenit din România, conform datelor ANRE pentru primele 6 luni ale anului.

http://moldnova.eu/ro/romania-este-principalul-furnizor-de-motorina-si-benzina-moldova-21156.html/

 

  1. „România rămâne oricum o prioritate pentru absolvenții din Republica Moldova”

Ministerul de Externe de la București a publicat recent lista tinerilor moldoveni care au fost înscriși la studii universitare în România. Statut român a alocat 2800 de locuri pentru studii de licență, rezultatele arată însă că mai puțin de jumătate din ele au fost acoperite. Reprezentanții asociațiilor de studenți basarabeni spun că unele centre universitare nu au încheiat sesiunea suplimentară de admitere, prin urmare numărul celor înmatriculați la studii ar putea să mai crească, dar nu semnificativ.

https://www.europalibera.org/a/rezultate-admitere-in-universitatile-din-romania-pentru-absolventii-moldoveni/28718477.html

 

  1. Parcursul european al Republicii Moldova și cooperarea regională în cadrul NATO – printre subiectele discutate de Meleșcanu la Bled

Evoluțiile la nivel european, stadiul avansării Balcanilor de Vest pe calea aderării europene, parcursul european al Republicii Moldova dar și cooperarea țărilor din regiune în cadrul NATO s-au numărat printre subiectele abordate marți de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, în cea de a doua zi a participării sale la Forumul Strategic de la Bled.

https://www.agerpres.ro/politica/2017/09/05/parcursul-european-al-republicii-moldova-si-cooperarea-regionala-in-cadrul-nato-printre-subiectele-discutate-de-melescanu-la-bled-18-58-52

 

  1. Senatul României va discuta în regim de urgență modificarea Legii cetățeniei, o șansă pentru tinerii moldoveni

Senatul României a acceptat luni discutarea în regim de urgență a modificării Legii cetățeniei. Potrivit inițiatorului modificării, deputatul de la „Uniunea Salvați România”, Matei Adrian Dobrovie, schimbarea ar urma să-i ajute în primul rând pe tinerii din Republica Moldova care au dobândit cetățenia română odată cu părinții lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate românești. Într-o postare pe Facebook, Dobrovie a spus că legea urmează acum să intre în comisiile de resort. „Pe baza pașaportului românesc, tinerii din Republica Moldova au primit dreptul de studia sau de a munci în diferite țări ale Uniunii Europene. Întrucât statul român refuză să le reînnoiască pașapoartele, ei sunt obligați să renunțe la tot ceea ce au clădit cu mari eforturi peste hotare”, a spus Dobrovie în justificarea demersului său legislativ.

https://www.europalibera.org/a/28717104.html

 

  1. Igor Dodon interzice participarea militarilor moldoveni la un exerciţiu NATO din Ucraina

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a interzis participarea trupelor moldovene la exerciţiile militare NATO ce vor avea loc în Ucraina, ţinând cont că Republica Moldova este un stat neutru, relatează Tass şi Unimedia.

http://www.mediafax.ro/externe/igor-dodon-interzice-participarea-militarilor-moldoveni-la-un-exercitiu-nato-din-ucraina-16717905

 

  1. Tiraspolul e o amenințare pentru Chișinău din cauza preferințelor electorale

Majoritatea parlamentară și Guvernul de la Chișinău își doresc controlul deplin asupra teritoriului Republicii Moldova. Totuși, Chișinăul nu știe cum să adopte peste 200.000 de alegători din regiunea transnistreană, deoarece aceștia sunt într-o proporție covârșitoare simpatizanți ai partidelor pro-ruse.

http://moldnova.eu/ro/tiraspolul-e-o-amenintare-pentru-chisinau-din-cauza-preferintelor-electorale-21199.html/

 

  1. Primarul municipiului Bălți, două zile la Botoșani. Ce proiecte transfrontaliere vor să deruleze în comun Primăria Bălți și Primăria Botoșani

Primarul interimar al municipiului Bălți din Republica Moldova, Igor Șeremet, s-a aflat timp de două zile la Botoșani, pentru a discuta cu reprezentanții municipalității asupra unor proiecte transfrontaliere care ar putea fi implementate în comun. Igor Șeremet a fost însoțit de o echipă care a lucrat, împreună cu o echipă de la Primăria Botoșani și Consiliul Local, la conceperea acestor proiecte.

http://botosaninews.ro/329423/administratie/foto-primarul-municipiului-balti-doua-zile-la-botosani-ce-proiecte-transfortaliere-vor-sa-deruleze-in-comun-primaria-balti-si-primaria-botosani/

 

  1. Înfrățirea face puterea: Parcul Central din Ungheni va fi reabilitat cu bani din Cluj-Napoca

Parcul Central din Ungheni va fi reabilitat cu sprijinul financiar al autorităților din Cluj-Napoca.

http://infoprut.ro/48136-infratirea-face-puterea-parcul-central-din-ungheni-va-fi-reabilitat-cu-bani-din-cluj-napoca.html

 

  1. România, gata să-i primească în noul an universitar pe tinerii basarabeni

În acest an, românilor de pretutindeni li s-au acordat 3.705 de locuri pentru studii de licență. Alte 2.000 de locuri sunt pentru studii de master și rezidențiat.

Listele nu sunt finale, deoarece nu toate instituțiile de învățământ le-au expediat Ministerului Educației. Curând va începe turul II al admiterilor.

https://www.republikanews.md/romania-gata-sa-primeasca-noul-universitar-pe-tinerii-basarabeni/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ