PREOT ALUNGAT DE LA BISERICÃ

0
161

Sursa: www.adevarulvs.ro

Timp de 15 ani, de când este preot paroh în Vadul lui Isac, preotul Ionel Bîgea a fost ridicat de securitatea moldoveneascã de mai multe ori, anchetat si amenintat, dar nu s-a dat dus de lângã enoriasii sãi. Dezvãluirile pãrintelui Bîgea sunt cutremurãtoare si vin sã confirme prigoana la care sunt supusi românii în Republica Moldova. De partea pãrintelui Bîgea sunt enoriasii din Vadul lui Isac, care au amenintat cã vor bloca un drum din zonã cât si primarul satului Alexandru Besliu, un tânãr liberal din partidul lui Dorin Chirtoacã, primarul Chisinãului. Singura dorintã a preotului Bîgea este sã se întoarcã la biserica si enoriasii sãi, dar nu îi este permisã intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, vamesii neexplicând aceastã interdictie decât cã este “un ordin de sus”!

Pentru preotul Ionel Bîgea, de 39 de ani, din Bârlad, viata nu a fost pânã acum decât o luptã dar este convins cã Dumnezeu l-a ales sã îl slujeascã acolo unde este cel mai greu. Are sase copii mici, doi dintre ei chiar având grave probleme de sãnãtate, are domiciliul si familia în Bârlad, dar de 15 ani, de când a fost hirotonisit preot, are parohia în Republica Moldova, într-un sat din Raionul Cahul, fiind preot ortodox al Mitropoliei Basarabiei, care apartine de BOR – Patriarhia Bucuresti. De 15 ani este prigonit de autoritãtile moldovenesti pentru simplu motiv cã este român, însã acest lucru nu l-a împiedicat sã-si ducã la capãt misiunea sfântã, din contrã, l-a ambitionat. „În Republica Moldova am fost trimis de Episcopia Husilor si Romanului, ca preot, în 1993, în primãvarã. Mitropolia Basarabiei a fost reactivatã de cãtre Patriarhia Românã si eu am fost trimis ca preot misionar într-un sat pe malul Nistrului, Jora de Jos, Raionul Orhei. Dupã restabilirea parohiei Vadul lui Isac, Raionul Cahul, am fost numit preot acolo. În Vadul lui Isac, din 1944 când a fost deportat preotul în Siberia, pânã în 1994, când am fost numit preot paroh, nu a existat bisericã si preot. Nu aveam bisericã la început, slujind sub cerul liber pentru cele peste 300 de familii enoriase, timp de sase luni. Pentru prima datã în Vadul lui Isac se sfinteau cozonacul si pasca de Pasti si pot sã vã mãrturisesc cã a fost una dintre cele mai mari trãiri sufletesti ale mele. Apoi am construit un paraclis, pe locul unde fusese biserica ortodoxã, dãrâmatã cu buldozerul în 1944. Am început a construi o bisericã din pãmânt, cu ajutorul lui Dumnezeu si a enoriasilor aceasta fiind aproape gata. Nu a fost totul frumos de la început, am avut probleme mari cu cealaltã Mitropolie, care are jurisdictia sub Patriarhia Moscovei, cu preotii din aceastã Mitropolie, cu Securitatea, însã nu s-a ajuns niciodatã la momentul de a fi expulzat. Am fost dus de multe ori la Securitate… mi se reprosa tot timpul cã sunt român, cã sunt pe stilul nou si nu am voie sã slujesc acolo… zâzanie bãgatã de preotii Mitropoliei Moldovei din cadrul Patriarhiei Moscovei. De pe 9 decembrie 2007 a început calvarul adevãrat”, a precizat preotul Ionel Bîgea.

“M-am trezit cu seful de post din Vadul lui Isac, în usa paracliserului”

Preotul Ionel Bîgea, expulzat din mijlocul enoriasilor sãi din Vadul lui Isac, Raionul Cahul, avea lacrimi în ochi când povestea cum s-a ajuns la expulzarea sa, pe care nu si-o poate explica. “Pe 9 decembrie, anul trecut, când slujeam în bisericã, fiind duminicã, m-am trezit cu seful de post din Vadul lui Isac, în usa paracliserului. Fãrã nicio retinere acesta, în timpul predicii, m-a apostrofat întrebându-mã cât mai am si cã trebuie sã termin. Desi aveam si un botez dupã slujbã, acesta tinea mortis sã plec cu el la raion cã sunt chemat la Comisariat la Cahul. Cu greu am reusit sã-l conving sã termin totusi botezul, dupã care m-a luat efectiv pe sus si m-a dus la Cahul. Pe drum, seful de post mi-a spus cã în urmã cu câteva zile fusese la Comisariatul de la Cahul o comisie din partea Presedintiei Republicii Moldova si s-au interesat de preotii cetãteni români, care slujesc în raion si din toate parohiile Mitropoliei Basarabiei. Au fost cerute date despre mine. Ajunsi la Comisariat, am asteptat sã vinã comisarul sef si în timp ce asteptam a venit un inspector Ghenadie Simbalist, de la imigrãri si azil politic, care mi-a pus sub nas niste procese verbale sã le semnez. Am solicitat sã vãd despre ce este vorba si timp sã le studiez, dar inspectorul nu mi-a dat acest timp, anuntându-mã cã pe 10 decembrie trebuie sã fiu la Tribunalul din Cahul, cã sunt judecat. Am reusit sã aflu care îmi sunt acuzatiile: încãlcarea legii 200, al. 5 si legea 152 prim, al. 2. Pe scurt, la insistentele politistului sef de post, am reusit sã aflu cã acuzatiile erau la legea imigrãrii, care prevedea cã mi-am exercitat activitãti religioase si ritualuri, pe teritoriul comunei Vadul lui Isac, fãrã acceptul autoritãtilor administrative locale si acceptul autoritãtilor publice prezidentiale!! Desi aveam acte care dovedeau contrariul! În fine, am ajuns la judecatã, unde mi s-a mai spus de cãtre judecãtor si cã nu am permis de sedere în Republica Moldova si nici permis de muncã. Am cerut amânarea pentru ca sã aduc acte care sã dovedeascã contrariul, termenul fiind pe 21 decembrie, termen la care am mai obtinut o amânare, pe 16 ianuarie, pentru a-mi angaja apãrãtor. Dar, pe 23 decembrie, am fost anuntat cã pe 24 decembrie, la ora 8.00 sã fiu la judecatã, iar seful de post m-a sunat si mi-a zis cã trebuie sã plec de la gazdã, fãrã a mi se da explicatii, ci doar cã sã plec în altã parte…

“Copiii s-au speriat, au început sã plângã”

„Mi-am luat familia, am plecat, copiii s-au speriat, au început sã plângã, m-am întors iar la gazda unde eram…un stres total. Am sunat primarul din Vadul lui Isac, care mi-a zis sã stau linistit. Pânã la urmã, am ajuns la Judecãtorie, unde mi-am arãtat nedumerirea cã desi termenul era pe 16 ianuarie, totusi sunt judecat pe 24, dar mi s-a spus cã de la Consiliul Superior al Magistraturii din Chisinãu s-au trimis ordine ca sã fie rezolvat cazul în 15 zile! Judecãtorul mi-a dat totusi o sentintã favorabilã, fiind amendat doar cu 200 de lei moldovenesti si mi s-a pus în vedere sã îmi rezolv situatia sederii în Republica Moldova. Atât! Desi inspectorul de la imigrãri a tot încercat sã intervinã, judecãtorul l-a scos afarã din salã. Acesta m-a amenintat când am iesit afarã, cã o sã vãd eu cine-i el. Am plecat apoi cu familia în România, la Bârlad acasã si când am vrut pe 29 decembrie, sã mã întorc la Vadul lui Isac, am fost oprit la vama Republicii Moldova de grãniceri moldoveni, care mi-au zis cã am interdictie de intrare în Republica Moldova. Cerând explicatii nu mi s-au dat, doar mi s-a spus cã este ordin de sus, de la Chisinãu si cã sã plec înapoi în tarã! De atunci nu mai pot ajunge la enoriasi si în parohie, nefiind primit de la granitã“, ne-a povestit pãrintele Bîgea.

Enoriasii din Vadul lui Isac îsi vor preotul înapoi

Desi preotul Ionel Bîgea este sustinut cu tãrie de primarul localitãtii Vadul Lui Isac, Alexandru Besliu si de vicepresedintele Raionului Cahul, Ion Butmãlai, care au venit la vamã sã îl ajute sã intre în Republica Moldova, acestia nu au putut întoarce deciziile luate undeva „sus“ la presedintia Republicii Moldova. Cazul pãrintelui Bîgea nu este singular, un alt preot, Iulian Budescu, tot bârlãdean, paroh în satul Manta, raionul Cahul, fiind si el expulzat. Însã acesta nu a plecat de la parohie, fiind si acum acolo, sustinut puternic de enoriasi si primar. Conform unei stiri difuzate de ProTv Chisinãu, acum douã zile, mai multi cetãteni din cele douã sate Vadul lui Isac si Manta s-au revoltat si au iesit sã blocheze soseaua Cahul-Giurgiulesti dacã parohii nu se vor întoarce. Cert este cã, enoriasii îsi vor înapoi preotii si amenintã cu revolta. “Am fost amenintat de cei de la imigrãri cã voi fi acuzat de instigare la revoltã, pentru cã mâine (astãzi-n.r.) ei au spus cã vor bloca drumul spre Giurgulesti. Dar eu sunt la Bârlad, cum sã fiu acuzat în lipsã ? Am fost în vamã si pe 3 ianuarie, ca sã ajung la parohie, dar nici acum nu mi s-a permis intrarea. Au venit primarul Besliu si domnul Ion Butmãlai, vicepresedintele Raionului Cahul, la vamã si am reusit doar sã semnez o plângere pe care au depus-o ei la Curtea de Apel Chisinãu, în numele meu, pentru a contesta acuzatile ce mi se aduc. Culmea este cã, odatã cu mine pe 3 ianuarie, la vamã nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova nici unui alt preot, Constantin Dumitrascu, care este si el paroh tot în raionul Cahul, desi el avea permis de sedere în Republica Moldova si permis de muncã! Nu stiu cum o sã ajung înapoi la enoriasi, dar pânã la urmã cu sigurantã voi ajunge, pentru cã eu nu fac altã politicã decãt cea a lui Dumnezeu si a sufletului. Am sunat si la Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru Pãduraru, dar si el la rândul lui a fost cercetat si perchezitionat la vamã la Sculeni pentru cã era bãnuit cã face trafic de droguri !!“, a mai precizat pãrintele Ionel Bîgea.

„Vom lupta pânã la capãt“

„Ne îngrijoreazã situatia pãrintelui Ionel. Am încercat sã discutãm la Imigrãri, dar noi suntem foarte ignorati acolo, al acest compartiment. Peste 300 de cetãteni din comuna Vadul lui Isac s-au revoltat ieri si au încercat sã blocheze drumul spre Giurgiulesti, dar am fãcut o sedintã a Consilului Local la care au participat si reprezentanti ai Parchetului, Comisarul sef din Cahul, cei de la imigrãri, serviciile secrete din Republica Moldova. Noi ne-am luat angajamentul sã linistim oamenii, sã nu blocheze drumul si sã nu se mai revolte, iar ei au spus cã vor încerca rezolvarea cerintelor noastre, adicã aducerea înapoi a parohilor Bîgea si a celui de la Manta, Iulian Budescu. Totusi, eu împreunã cu Ion Butmãlai, vicepresedintele raionului Cahul, am depus la Chisinãu la Curtea de Apel, o plângere a pãrintelui Ionel Bîgea împotriva sentintei judecãtoresti de la Cahul“, a precizat telefonic Alexandru Besliu, primarul comunei Vadul lui Isac.

Habarnistul din Parlamentul Moldovenesc

Victor Stepaniuc, presedintele Comisiei parlamentare pentru Culturã, stiintã, învãtãmânt, tineret, sport si mijloace de informare în masã, din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, ar fi trebuit sã fie la curent cu expulzãrile preotilor români din parohiile Mitropoliei Moldovei, deoarece el este cel care rãspunde în fata Parlamentului moldovenesc de activitãtile acestora. Contactat telefonic, Victor Stepaniuc a luat pe “nu stiu” în brate. “Eu nu cunosc acest caz, am aflat doar din presã si eu. Asa cã nu am ce declaratii sã vã dau, pentru cã habar nu am de cele întâmplate. Sãnãtate!”, a spus Stepaniuc si cu asta a “rezolvat” problema preotilor români în fata presei românesti.

NICIUN COMENTARIU

 1. cred ca ar trebui atacata decizia de a nu mai primi preoti ortodoxi in republica Moldova la Curtea europeana poate poate se va face ceva in acest caz.

 2. Trebuie revolutie… Trebuie sa ne re-castigam Libertatea si DREPTUL la Unire, la viata, la o viata mai buna
  cu Romania in Uniunea Europeana!
  Romani din Basarabia, nu va temeti, trebuie sa invingem. Trebuie sa vina si timpul nostru!!!
  Florin, Chisinau

 3. au scos „istoria romanilor” din scoli,vor sa scoata si „limba romana”,vor sa schimbe simbolurile nationale,tricolorul….vor sa ne ucida o fiica!dureros e si faptul ca fratii nostri de peste prut nu prea se pot opune rusificarii la care sunt supusi.stau si ma intreb oare de ce este nevoie nu pentru a ne reuni….ci macar pentru ca cei din basarabia sa duca un trai asa cum se cuvine,sa poata sa vietuiasca romaneste,sa poata vorbi in continuare al nostru grai,sa se poata bucura de aceleasi traditii si obiceiuri pur romanesti si sa poata duce mai departe ce cu greu au mostenit de la stramosii nostri.
  vorbim aceeasi limba,avem acelasi sange de roman,credeti ca o sa puteti sa separati pe harta ceea ce este de fapt acelasi pamant?

 4. Un popor poate sa-si continuie calea numai avind in buzunar credinta in Bunul nostru Dumnezeu!Prin credinta ajungem sa nu ne risipim toate bogatiile lasate de catre stramosii nostrii pentru a ne aminti de ei,dar cu parere de rau acesti boieri ai monarhismului Leninist,Stalinist si al fiului lui Stalin,care a schimbat monarhismul cu o forma mai noua pe care o putem numi dictatura.Cine stie poate dupa moartea sa va devenii Dinastie pe care o va prelua feciorasul Oleg,in sfirsit vom avea un imparat care va ingriji de poporul sau sa-l stoarce si mai bine de buzunare care deacum sunt goale…un buzunar in care a m-ai ramas credinta,unica speranta a noastra de-a nu forma aceasta minunata Basarabie in intr-un desert unde am fi limitati la apa care ivoraste in sufletele noastre.oare ne dorim noi sa seamanam acelor oameni care au ratacit in desert impreuna cu Moise,si din neascultarea de Dumnezeu sa fim pedepsiti?Sa nu uitam un lucru ca in spatele tuturor relelor pe care le suporta lumea intreaga si a noastra Romanie aruncata bucati pe la Ucraineni,Bulgari…sta Satana!Iisus a spus:”eu sunt Calea,Adevarul si Viata”!Nu-i asa ca toti ne-am dori sa mergem pe Calea in care sa nu fim intilniti de tilhari(rusi,ucraineni),nu m-ai vorbind de unii „moldoveni”care sunt complicii acestor tilhari,hoti de suflete,limba,istorie,cultura,iar in schimb primind de la ei durere si pentru acele zeci de mii de victime si peste 1500 de frati care si-au pierdut vietele in 1992 fiind obligati sa-si omoare propii sai frati…Nu am dori noi sa venim la Acel adevar,Adevar care Iisus ni-L da cu toata iubirea;Pacea!Si in sfirsit la Viata,la o Viata in care sa fim siguri ca o vom primi,ca nu va sta clepsidra la temelia ei ci acea vesnicie plina de bucurie care ne-A promiso Iisus!Sa ne rugam pentru Domnul Vladimir Voronin,sa se abata de la calea cea ce duce la Kremlin si sa mearga pe aceea pe care ne-A promiso Iisus,curata,fara de tilhari si frica in suflete.Sa primeasca acl adevar din punct de vedere istoric ca suntem romani toti acest popor despartiti de linia albastra a Prutului si sa nu mearga pe cea neagra muntiilor Ural,acolo unde si-au pierdut viata fratii nostrii si ca Domnul Voronin sa nu si-o piarda si el intr-o zi prin gradinele neprelucrate ale Siberiei si sa ramina in viata aici in aceste gradini roditoare in care nu va minca ceea ce nu-si doreste samanince…Sa ne incredem in Bunul Dumnezeu si sa-L lasam sa ne aduca bucuria pe care ne-o dorim de atita vreme.Sa ne ajute Dumnezeu!Amin!

 5. Eu am ramas pur si simplu socata de aceste intimplari…
  Oare pina unde vor ajunge comunistii astia?Si-au umplut buzunarele,ne-au
  furat tot ce am avut,ce mai vor???????
  La mine in sat(Cania,raionul Cantemir,jud.Cahul)preotul este la fel roman,din Vaslui
  si a facut foart emulte pt noi…Acum 2 ani a inceput,cu greu,construirea
  unei catedrale…Va fi foarte frumoasa si cu siguranta va pastra vesnic vie amintirea
  parintelui Vasile,caruia ii multumesc pt tot!Sa dea D-zeu sa nu se sjunga niciodata
  si la noi in sat la asa actiuni din partea conducerii.Preoti romani,fiti tari!Binele
  si dreptatea invinge intotdeauna!Va multumesc din suflet pt tot ce faceti pt noi!

 6. va veni si ziua cand vor raspunde pt tot. Preotii din mitropolia Moldovei fac afaceri dar nu credinta, majoritatea sunt comunisti deghizati.
  trebuie intentat proces la CEDO pt hartuire si atunci vor plati, dar pacat ca tot din buzunarele noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ