Preoți basarabeni martirizați în primul an de ocupație sovietică

0
170
  1. Preoți basarabeni martirizați în primul an de ocupație sovietică (1940-1941)

În perioada primei ocupații sovietice (1940-1941), în Basarabia, statul sovietic a promovat o serie de politici împotriva religiei, prin propaganda ateistă și alte mijloace. Averile bisericilor și locașurile de cult au trecut în posesia statului. Acesta a supus bisericile la plata unor impozite exagerate, neachitarea cărora ducea la închiderea locașelor sfinte. Preoţii rămaşi în Basarabia erau, de asemenea, supuşi la plata unor impozite exagerat de mari, obligaţi să îndeplinească munci degradante, erau umiliţi, bătuţi, deportaţi şi chiar omorâţi.

http://www.cuvintul.md/article/Preoti-basarabeni-martirizati-in-primul-an-de-ocupatie-sovietica-1940-1941/

 

  1. Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, spectacol pentru copiii din Republica Moldova

În perioada 25-27 aprilie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău organizează un mini-turneu al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi în Republica Moldova, cu spectacolul D’ale lui Păcală în regia lui Constantin Brehnescu.

http://www.timpromanesc.ro/teatrul-luceafarul-din-iasi-spectacol-pentru-copiii-din-republica-moldova

 

  1. La Chişinău zăpada are o jumătate de metru. Sute de localităţi din Republica Moldova, afectare de ninsoarea abundentă

Situaţie grea după două zile de ninsori abundente, fără precedent, în Republica Moldova. Sunt sute de sate fără energie electrică şi localităţi izolate. În Chişinău, zăpada e de jumătate de metru şi aproape 5 mii de arbori s-au prăbuşit pe străzi.

http://stiriactuale.ro/basarabia/18088-la-chisinau-zapada-are-o-jumatate-de-metru-sute-de-localitati-din-republica-moldova-afectare-de-ninsoarea-abundenta.html

 

  1. Administrația de la Tiraspol, indignată pe ambasadele acreditate în Republica Moldova. Vezi de ce

Așa-numitul Minister de Externe din stânga Nistrului își exprimă indignarea pentru faptul că a chemat mai multe ambasade acreditate în Republica Moldova la discuții în privința punctului de control comun la Cuciurgan, dar acestea ar fi refuzat să vină.

„Transnistria și-a exprimat dezacordul, în repetate rânduri, în privința instalării unui post de control comun moldo-ucrainean la granița cu Transnistria. În condițiile unui conflict nesoluționat, asemenea inițiative pot fi catalogate drept formă de presiune pe partea transnistreană”, se arată într-un comunicat emis de așa-numitul Minister de Externe din stânga Nistrului.

http://independent.md/administratia-de-la-tiraspol-indignata-pe-ambasadele-acreditate-republica-moldova-vezi-de-ce/

 

  1. Bezna continuă: Încă peste 200 de localități din Republica Moldova rămân fără lumină

În această dimineață mai rămâneau parțial deconectate de la energia electrică 244 de localități din 12 raioane, arată datele operative, colectate de către celula de criză din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.

Este vorba de raioanele UTA Găgăuzia (38), Ialoveni (7), Criuleni (1), Strășeni (1), Ștefan Vodă (1), Hâncești (3), Cantemir (46), Taraclia (28), Cimișlia (28), Leova (39), Căușeni (15), Anenii Noi (13), Cahul (24).

http://independent.md/bezna-continua-inca-peste-200-de-localitati-din-republica-moldova-raman-fara-lumina/

 

  1. Este Republica Moldova un stat?

Asemenea situaţii-limită sunt cele care pun la încercare un stat şi îi developează temeiurile de a exista. Săptămâna trecută a devenit evident că, deocamdată, la 26 de ani de la dobândirea independenţei, Republica Moldova nu este un stat. Nu are temeiuri organice şi nici o elită capabilă să o administreze ca un stat. A rămas, din păcate pentru cetăţenii ei, o gubernie marginală a unui imperiu dispărut, căruia nu i-a păsat de viaţa oamenilor nici când exista.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/este-republica-moldova-stat-1_58fba7985ab6550cb8782f42/index.html

 

  1. Principesa Margareta se adresează Parlamentului, în şedinţă solemnă

Principesa Margareta va adresa, miercuri, un mesaj în Parlament, în cadrul şedinţei comune jubiliare dedicată aniversării centenarului „Iaşi – Capitala Regatului României 1916 – 1918 şi Oraş al Marii Uniri”, informează Casa Regală.

http://www.romaniatv.net/principesa-margareta-se-adreseaza-parlamentului-in-sedinta-solemna_352274.html

 

  1. Momente emoționante. Patru medalii pentru România la gimnastică

Patru medalii au obținut gimnaștii români la Campionatele Europene de la Cluj, din care două de aur. Au triumfat „veteranii” României – Marian Drăgulescu la sol, iar Cătălina Ponor la bârnă. Duminică, Larisa Iordache a câştigat bronzul la acelaşi aparat, iar Marian Drăgulescu argintul la sărituri.

http://www.digi24.ro/stiri/sport/alte-sporturi/momente-emotionante-patru-medalii-pentru-romania-la-gimnastica-711178

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ