Presa de la Chişinău se luptă singură pentru a publica adevărul

3
63

presa de la chisinau oleg brega basarabia pamant romanesc
Jurnalişti în ţara lui Voronin
Jurnalişti intimidaţi, acces restricţionat la informaţiile oficiale, tipografii care refuză să tipărească ziare cu materiale anti-comuniste şi nici un fel de publicitate de stat. Aşa arată presa liberă din Republica Moldova, care este de părere că ori eşti cu comuniştii, ori cu dreapta. Nu e cale de mijloc.

ACCES ÎNGRĂDIT LA INFORMAŢII
Jurnalul de Chişinău avea câteva în­căperi similare, până după evenimentele din aprilie, când s-a mutat într-o clădire modernă, situată central. Toată redacţia, formată din 10 oameni, dintre care opt fete, stă într-o încăpere mai mare, aeri­sită. „Sediul este o schimbare de ultimă oră, sunt condiţii mult mai bune. La Casa Presei era ceva de genul Casei Scînteii din Bucureşti”, spune Rodica Mahu.

Redactorul-şef adaugă că accesul jurnaliştilor la informaţii este îngrădit, iar tot ceea ce ţine de zona instituţiilor de stat este practic secretizat. „Ţi se cere să faci toate demersurile oficiale, pentru a ţi se răspunde în termenul legal de o lună. Suntem nevoiţi să scriem pe surse, surse indirecte, surse neverificate, care îşi cer acoperirea”, precizează Rodica Mahu. „Toa­te telefoanele sunt ascultate, chiar şi în discuţiile particulare, sunt oameni pe care îi cunoşti de o viaţă, îi întâlneşti pe stra­dă şi se uită în altă parte. E o tensiune şi o teamă”, spune redactorul-şef despre atmosfera de la Chişinău.

Pe de altă parte, Rodica Mahu, care a fost luată pe sus în timpul protestelor de la 7 aprilie, este convinsă că nu există cale de mijloc. „Aici, în Republica Moldova, nu poţi fi jurnalist liber. Ori eşti cu unii, ori cu alţii, nu este cale de mijloc, pentru că altfel nu îţi găseşti o bucată de pâine”, adaugă redactorul-şef, care spune că sala­riile ziariştilor tineri sunt de 150-200 de do­lari pe lună. Alina Radu confirmă cele spune de Mahu: „În perioada campaniei elec­torale nu am prea dat în partidele libe­rale, noi ne ocupăm de cei care cheltuie banul public”. „Toţi suntem, în fie­care zi, pe punctul de a renunţa la asta. Nu trăieşti din asta. La 9 aprilie a fost acea minciună cu bomba de la Casa Presei. Ne-au evacuat o zi întreagă şi nu avem garan­ţia că nu au pus ceva. Nu e vorba de mi­cro­foane, că din astea sunt de mult şi nu ne deranjează, dar să nu fi pus ceva material radioactiv”, explică Alina Radu teama jurnaliştilor liberi.

BĂTUŢI, INTEROGAŢI
Intimidările ziariştilor de opoziţie din Republica Moldova reprezintă ceva obişnuit pentru cei care încearcă să scrie adevărul. „La 7 aprilie, colegii noştri au ieşit în stradă, şi-au riscat integritatea fizică, cameramanul Oleg Brega a fost bătut. Eu eram la 9 aprilie în spatele Casei Guvernului şi transmiteam cole­gilor din redacţie informaţiile de acolo. Venise un mesaj din direcţia reţelelor de socializare că nu este bine să se iasă în stradă. Am ieşit să verific, au venit două persoane şi m-au luat. Am avut noroc că m-a văzut directorul Val Butnaru de pe geam de la Casa Presei. A sesizat imediat radioul Vocea Basarabiei, singurul care transmite şi adevărul, au circulat informaţiile, au ajuns şi la Bucureşti, şi m-au scos”, povesteşte Rodica Mahu cum a fost luată de pe stradă, în timpul protestelor din aprilie, când tineri din Moldova au fost bătuţi şi închişi, acuzaţi că au dat foc Guvernului şi Parlamentului.

Redactorul-şef de la Jurnal de Chişinău a fost dusă la Direcţia de Combatere a Cri­mei Organizate, la Departamentul Servi­cii operative. „Am fost acuzată că trans­mi­team informaţii organizatorilor loviturii de stat împotriva Guvernului”, adaugă Rodica Mahu, care spune, însă, că nu a fost bătută. Oleg Brega, în schimb, cameraman la Junal Tv, a fost maltratat, după ce a filmat cum se trăgeau rafale de armă în parc şi în zona Parlamentului. „Colegii mei au filmat în spatele Guvernului cum sunt arestaţi de civili, tineri manifestanţi. Au fost agresate jurnaliste de la Ziarul de Gardă. Tot în spatele Gu­ver­nului, seara, cameramanului de la Pro Tv Chişinău i-au fost confiscate casetele video, iar în jurul orei 22:00 eu am fost bătut de civili şi bărbaţi în uniforme, pentru că filmam cum îi maltratau fizic pe tinerii reţinuţi”, poves­teşte Oleg Brega. Jurnalistul, unionist declarat, nu este la prima întâlnire de acest fel cu poliţia. În ziua alegerilor, în timp ce filma la o secţie de votare, a fost bruscat de un observator din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova din cauză că purta un tricou cu România Mare.

Articol: Eugenia Mihalcea
Foto: Alexandru Molovata
Sursa: Jurnalul Naţional

3 COMENTARII

  1. Unele fapte gen bataia primita de Oleg sunt din aprilie, chestia cu embargoul impus de tipografii e de acum.

    Articolul e publicat pe 3 august in Jurnalul National (Bucuresti)

LĂSAȚI UN MESAJ