Preşedintele CHDOM califică exerciţiul militar din Transnistria drept o demonstrare de forţă.

0
42

„Exerciţiile militare care au avut loc în Transnistria, la începutul săptămînii curente, sînt o demonstraţie de forţă a autorităţilor ilegale de la Tiraspol”, a declarat pentru Agenţia INFOTAG Ştefan Urîtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului în R.Moldova (CHDOM).

Urîtu a subliniat că la exerciţiu au participat grupuri militare şi din alte regiuni nerecunoscute, ca Abhazia şi Osetia de Sud, iar CHDOM deţine dovezi incontestabile că „în decurs de 15 ani de cînd a început conflictul transnistrian, această regiune a colaborat activ cu Abhazia şi Osetia de Sud, trimiţînd acolo grupuri militare, ceea ce este o crimă. Exerciţiile militare sînt şi o provocare la adresa stabilităţii care, cît de cît, există pe malul stîng al Nistrului. Regimul de la Tiraspol organizează sistematic acţiuni de provocare, pentru a deteriora aşa-numita stabilitate instaurată în regiune. Totuşi, oamenilor de acolo le sînt încălcate şi cele mai elementare drepturi”, a afirmat preşedintele CHDOM.

Solicitaţi de Agenţia INFOTAG, responsabili de la Ministerul Apărării au refuzat să comenteze exerciţiul militar din Transnistria, pe motiv că regiunea nu este recunoscută.

INFOTAG precizează: La exerciţiul militar tactic, unităţile forţelor speciale ale departamentului internelor de la Tiraspol şi-au pus la punct acţiunile în caz de eventual atac din partea Republicii Moldova. Radioul regional a anunţat că efectivul forţelor speciale transnistrene a dovedit abilităţi de eliberare a teritoriului acaparat de inamicul convenţional şi de trecere a rîului Nistru. Pentru realizarea exerciţiului, la intrarea în Tiraspol dinspre Bender, a fost instalat un punct de filtrare de campanie al serviciului migraţiune, dotat cu computere mobile performante, şi a fost format un detaşament de intervenţie teritorial. Exerciţiul a fost urmărit de către Igor Smirnov, comandantul suprem al forţelor armate transnistrene, mai mulţi oficiali ai autoproclamatei RMN.

Sursa: Infotag

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ