Preşedintele Comisiei de la Veneţia va întreprinde în februarie o vizită la Chişinău

0
59

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, va întreprinde pe 26 februarie curent o vizită la Chişinău pentru a asista Moldova în realizarea reformei constituţionale, comunică MOLDPRES.

Anunţul a fost făcut astăzi într-o conferinţă de presă de către membrii delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) care în cadrul primei sesiuni a APCE din anul curent (25-29 ianuarie 2010) au avut o întrevede cu preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio şi secretarul adjunct Thomas Markert.

Potrivit preşedintelui delegaţiei din partea R. Moldova la APCE Ana Guţu, în cadrul vizitei la Chişinău, Gianni Buquicchio va participa la aniversarea a 15 ani ai Curţii Constituţionale din Moldova. De asemenea oficialul european va avea întrevederi cu toate fracţiunile parlamentare, dar şi cu membrii Comisiei pentru reforma constituţională în scopul de a facilita identificarea unor soluţii în realizarea reformei constituţionale.

Ana Guţu a mai precizat că în cadrul sesiunii din ianuarie a APCE, delegaţia Moldovei nu a fost audiată la Comisia pentru monitorizare, audierile fiind amînate pentru sesiunea din aprilie a.c. „La Strasbourg am avut întrevederi şi cu raportorul pentru R. Moldova în cadrul Comisiei de monitorizare Josette Durrieu, care ne-a anunţat că va efectua pe parcursul lunii martie o vizită la Chişinău în scopul perfectării raportului pentru audieri la sesiunea APCE din aprilie”, a spus Guţu.

„Tot pe parcursul lunii martie la Chişinău se va afla într-o vizită oficială şi şeful Direcţiei pentru Democraţie şi Afaceri Politice a Consiliului Europei Jean-Louis Lorens, care va lansa programul de asistenţă „Pachetul Democratic” pentru sprijinirea reformelor în domeniul democraţiei şi soluţionării problemei transnistrene”, a adăugat Guţu.

Stela Jantuan, membru al delegaţiei R. Moldova la APCE, a precizat că deşi subiectele abordate în cadrul sesiunii din ianuarie a APCE nu au vizat Republica Moldova, „misiunea delegaţiei a fost relansarea imaginii R. Moldova la APCE şi Consiliul Europei pentru a putea obţine statutul de ţară post-monitorizare în scopul de a putea trece la un alt nivel de democraţie”.

În perioada 25-29 ianuarie 2010 o delegaţie a R. Moldova din care au făcut parte deputaţii Ana Guţu, Vitalie Nagacevschi, Stela Jantuan şi Valeriu Ghileţchi au participat la prima sesiune a APCE din anul curent care a avut loc la Strasbourg, Franţa. Reprezentanţi ai opoziţiei de la Chişinău nu au făcut parte din delegaţie, ei refuzînd participarea.

Sursa: Moldpres

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ