Presedintele comunist, de rîsul curcilor: "Iisus Hristos a fost primul comunist"

0
65

Două citate memorabile:

„Nicăieri în Vechiul sau în Noul Testament nu veţi găsi nimic de rău despre comunişti”

„Vladâca Vladimir este cârmaciul, pentru că el a slujit la „morflot” (morscoi flot)”

(Vladimir Voronin, în cadrul întâlnirii de la Condriţa cu capii Mitropoliei Moldovei)

Preşedintele Vladimir Voronin şi ÎPS Vladimir, Mitropolit al Moldovei, au vizitat, la 10 iulie, mănăstirea Condriţa, unde a avut loc o adunare (electorală pro-comunistă, n.n.) la care au participat episcopul Iustinian de Tiraspol, episcopul Marchel de Bălţi, protopopii şi secretarii de eparhii din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Preşedintele Voronin a fost însoţit de consilierul său Mark Tcaciuk. Întrunirea a avut loc în biserica de vară a mănăstirii Condriţa. În discursul său, Voronin a menţionat că la alegerile locale s-a întâmplat o adevărată tragedie, pentru că „observăm nişte schimbări politice majore în ţară, care nu-s nici în beneficiul statului, nici al bisericii”. Totodată, Voronin a declarat că singurul partid care a ajutat biserica a fost cel comunist, iar „comuniştii de acum nu-s acei care au persecutat biserica, ci cu totul altfel de comunişti. „Nicăieri în Vechiul sau în Noul Testament nu veţi găsi nimic de rău despre comunişti”, a mai spus Voronin.
El a precizat că „între ideologia comunistă şi doctrina creştină sunt foarte multe asemănări şi după părerea noastră, a comuniştilor, Iisus Hristos a fost primul comunist”. Când a spus acest lucru, în biserică s-a lăsat o linişte de mormânt – mitropolitul a zâmbit, unii preoţi au făcut o mimică neplăcută, dar nimeni nu a îndrăznit să spună vreun cuvânt. „Dacă e să facem o ecuaţie matematică, atunci PCRM este egal Mitropolia Moldovei, iar AMN, PPCD, PL şi toate celelalte este egal Mitropolia Basarabiei. Preoţii, dacă vor să existe în Mitropolia Moldovei, nu au de ales decât comuniştii”, a spus Voronin, cerând în mod expres susţinerea bisericii la viitoarele alegeri, din 2009.
Răspunsul episcopului de Bălţi, Marchel, a fost următorul: „D-le preşedinte, noi v-am susţinut şi o să vă susţinem şi mai departe, dar dacă Vladâca (ÎPS Vladimir) o să ne dea „zelionîi svet”, noi o să îndemnăm pe oameni să voteze partidul comunist”.
Cineva din protopopi i-a cerut preşedintelui Voronin să schimbe denumirea partidului, la care Voronin a spus că nu o poate face, din două motive. Unu – în PCRM sunt cam 30 la sută din membri care „se ţin” de denumirea comunist şi, în caz în care se schimbă, ei ar face un alt partid, comunist. Doi – odată cu crearea unui astfel de partid ar pierde 15-20 la sută din voturi şi nu îşi permit acum acest lux. Un alt protopop a adus elogii preşedintelui Voronin, precizând că ”sunteţi tatăl nostru – cum o să ne spuneţi, aşa o să facem – noi suntem corabia, iar dvs sunteţi cârmaciul”. În glumă, Voronin i-a răspuns că „Vladâca Vladimir este cârmaciul, pentru că el a slujit la „morflot” (morscoi flot)”.
Mai multe despre această adunare electorală citiţi în ediţia de vineri.
Adriana IEPURE, FLUX

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ