Preşedintele Croaţiei susţine că problema transnistreană şi cea din Kosovo sunt două lucruri diferite

0
46

Problema transnistreană şi conflictul din Kosovo nu pot fi puse în egalitate, deşi ambele trebuie să fie reglementate pe cale paşnică, a declarat marţi, 3 iulie, preşedintele Croaţiei Stjepan Mesić, aflat în vizită în R. Moldova, în urma unei întrevederi cu omologul său Vladimir Voronin.
Mesić a declarat că Transnistria a fost, pe timpul URSS, parte teritorială a fostei RSSM şi nu a beneficiat de autonomie. În ce priveşte Kosovo, situaţia este alta, provincia fiind element constitutiv al Federaţiei Yugoslave, la fel ca celelalte şase republici. În condiţiile în care federaţia nu mai există, este absolut normal ca aceasta să primească un nou statut şi ar fi bine ca acest lucru să se întâmple în urma negocierilor dintre cele două părţi, a declarat sursa citată. În ce priveşte conflictul transnistrean, şeful statului croat a declarat că „mai bine să se negocieze 10 ani decât să fie război 10 zile”.

Preşedintele croat s-a pronunţat şi pentru securitate în regiune în ce priveşte securitatea energetică. De asemenea, a vorbit despre posibilităţi de colaborare între cele două state, în special în domeniul transportului mărfurilor prin intermediul Dunării după deschiderea podului de la Giurgiuleşti. În contextul integrării europene a RM, Mesić a declarat că Europa va deveni un factor foarte important şi serios în momentul în care toate statele europene vor deveni membre ale UE.

Vladimir Voronin a declarat că între R. Moldova şi Croaţia există un dialog politic permanent şi înţelegerea de a se susţine reciproc în organismele internaţionale. Şeful statului a mai declarat că pentru RM este interesantă experienţa Croaţiei pe dimensiunea integrării europene şi speră că relaţiile existente şi cadrul juridic care se dezvoltă vor oferi posibilităţi de colaborare pentru beneficiul ambelor state.

În prezenţa celor doi şefi de stat a fost semnat Memorandumul de colaborare dintre Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Oficiul pentru combaterea spălării banilor al Ministerului Finanţelor al Croaţiei.

Sursa:.info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ