Preşedintele Raiffeisen Bank România: Cu siguranţă vom intra pe piaţa bancară din Republica Moldova

0
53

Preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven C. van Groningen, a declarat miercuri pentru BASA-press că grupul austriac Raiffeisen International intenţionează să pătrundă pe piaţa bancară din Republica Moldova.

Cu siguranţă vom intra în viitor pe piaţa bancară din Republica Moldova dar primul pas al Raiffeisen a fost activitatea de leasing. Recent Raiffeisen a deschis bănci subsidiare în Ucraina şi Federaţia Rusă, sunt nişte proiecte foarte mari şi necesită eforturi considerabile pentru a fi puse la punct, a precizat van Groningen.

Solicitat să se refere la o posibilă procurare de către Raiffeisen a Băncii de Economii, preşedintele Raiffeisen Bank România a declarat că în prezent grupul austriac nu poartă negocieri cu autorităţile moldovene la acest subiect. Totodată, van Groningen dat de înţeles că Raiffeisen este interesat de această ofertă.

Urmărim cu atenţie procesul de angajare de către autorităţile de la Chişinău a unui consultant şi în momentul în care vor fi primele rezulatte vom intra în procesul de negocieri, a conchis van Groningen.

Anterior ministrul Economiei şi Comerţlui, Igor Dodon, a declarat pentru BASA-press că subiectul privatizării Băncii de Economici va fi discutat cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, iar decizia va fi luată în urma acestor discuţii.

Totodată, el a precizat că după ce compania Deloytte & Touche, care a câştigat tenderul pentru desemnarea companiei de evaluare a BEM, şi-a manifestat interesul pentru participarea în calitate de intermediar la privatizarea băncii moldovene procesul de privatizare a fost stopat, iar acordul cu compania a fost reziliat. Astfel, în prezent urmează să fie anunţat un nou concurs.

Răspunzând la întrebarea privind un posibil interes al Grupul austriac Raiffeisen International pentru privatizarea Băncii de Economiii, Dodon a declarat că privatizarea băncii va avea loc prin licitaţie publică şi nu prin negocieri directe cu investitorii străini.

Noului şef al Misiunii FMI, Graeme Justice, a declarat în cadrul primei vizite efectuate în Chişinău la finele lunii septembrie curent că privatizarea BEM, care este una din cele mai importante bănci din R. Moldova, va avea un impact pozitiv colosal asupra fluxului de investiţii străine.

Sursa: basa.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ