Președintele Timofti a fost decorat cu ordinul „Steaua României”

0
140

 

  1. Chișinăul de dimineață pe care îl știu eu

 

Dimineața în Chișinău după ce te-ai dat jos din cursa de linie care te aduce de la București este de cele mai multe ori friguroasă. După bucata de somn pe care o mai apuci de la vamă până te dai jos în gara centrală, cu ciolanele tensionate de la drumul de opt ore pe autocar, nu apuci să te detensionezi pentru că la ora asta niciun magazin nu e încă deschis.

Ăsta e Chișinăul de dimineață pe care îl știu eu, cel puțin surprinzător și dătător de speranță când te aștepți mai puțin. Cel de seară are multă ciocolată Bucuria la mijloc și plimbări prin parcul Central. Dacă ești turist totuși, te poți duce să vizitezi cimitirul de pe strada Armeană, sau Armenească, după plac.

http://www.timpul.md/articol/chiinaul-de-dimineaa-pe-care-il-tiu-eu-101644.html

 

 

 

  1. Petrişor Peiu: „Transnistria este ţinută în viaţă cu un singur scop: împiedicarea reintegrării Basarabiei în România”

 

Pentru un „stat” care a fost creat doar pentru a ţine România pe Prut, noi manifestăm o suspect de senină lipsă de interes faţă de Transnistria. Cu toţii, oficialii cu ochii goi şi oficioşii cu buzunarele pline, se fac că se bucură de întinderea pe cele două maluri ale Nistrului ale unei Republici Moldova glorioase care galopează sprinten spre Uniunea Europeana: şi nimic nu tulbura autismul cronic al politicii noastre externe, nici macar faptul că pe 11 decembrie (da, în exact aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din România!) au loc în zona controlată de Tiraspol alegeri prezidenţiale.

http://www.jc.md/petrisor-peiu-transnistria-este-tinuta-in-viata-cu-un-singur-scop-impiedicarea-reintegrarii-basarabiei-in-romania/

 

 

 

  1. Comunicat de presă – Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ pentru Românii de Pretutindeni

‘Între Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ pentru românii de pretutindeni si Ministerul Culturii din Republica Moldova există un parteneriat care durează de trei ani. În toată această perioadă nu ne-am axat pe acțiuni care să aducă doar un plus de imagine celor două instituții, ci au fost proiecte de substanță, care au avut impact asupra comunității noastre. A fost pus mult suflet și de o parte și de cealaltă a baricadei în realizarea proiectelor comune’ a afirmat domnul Igor Șarov.

http://www.agerpres.ro/comunicate/2016/12/14/comunicat-de-presa-institutul-eudoxiu-hurmuzachi-pentru-romanii-de-pretutindeni-11-57-42

 

 

 

  1. Timișul este invitat să investească în Republica Moldova

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Ambasada Republicii Moldova în România au avut astăzi o întâlnire istorică pentru economia județului nostru. Pentru prima dată după 26 de ani de când a pornit din nou activitatea Camerei de Comerț, au primit oaspeți de la cel mai înalt nivel din țara vecină.

S-a pornit de la premisa că cele două țări au interese economice și comerciale comune. Nu este nici un secret că una pentru cealaltă este partener strategic. Relațiile bilaterale sunt excelente: 24,8 la sută din exporturile românești merg spre piața moldovenească. Iar nu mai puțin de 13 procente din mărfurile importate vin de peste Prut.

http://www.banatulazi.ro/timisul-este-invitat-sa-investeasca-in-republica-moldova/

 

  1. Președintele Timofti a fost decorat cu ordinul „Steaua României”

Președintele Nicolae Timofti a primit în cadrul unei ceremonii organizate de Ambasada României la Chișinău, Ordinul Național, „Steaua României” în grad de Colan.

Distincția i-a fost înmânată Președintelui Timofti de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Anterior, Președintele României l-a decorat Nicolae Timofti în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Moldova, pentru susținerea parcursului democratic și european al Republicii Moldova.

La eveniment au participat, de asemenea, Prima Doamnă, Margareta Timofti, consilieri prezidențiali şi academicianul Nicolae Dabija.

http://www.publika.md/presedintele-timofti-a-fost-decorat-cu-ordinul-steaua-romaniei_2843101.html

 

  1. Liberalii moldoveni cer demiterea lui Şalaru din guvern. ‘Vrea un partid marionetă al Bucureştiului’

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, este obligat să-l demită pe ministrul apărării Anatol Şalaru, după ce Biroul Politic al Partidului Liberal (PL) i-a retras acestuia sprijinul politic, a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu, într-un interviu pentru Europa Liberă, conform agerpres.

„Aceasta e decizia partidului. Ei sunt obligaţi, şi unul, şi altul, să respecte decizia partidului care a acceptat participarea la guvernare. Aşa a fost întotdeauna şi aşa este. (În caz contrar) înseamnă că e în cârdăşie. Vom vedea, nu vreau sa anticipez”, a declarat Ghimpu atunci când a fost întrebat ce se va întâmpla dacă guvernul Filip nu-l va demite pe ministrul apărării.

http://www.stiripesurse.ro/liberalii-moldoveni-cer-demiterea-lui-salaru-din-guvern-vrea-un-partid-marioneta-al-bucurestiului_1169133.html

 

  1. Legendara actriță Stela Popescu s-a confesat publicului de la Chișinău

Actrița de teatru și film Stela Popescu își amintește cu emoții de locurile copilăriei, de coșmarul deportărilor în Siberia prin care a trecut tatăl său, dar și de activitatea de la teatrul de revistă care a făcut-o să fie iubită de oameni.

Celebra actriță a teatrului de revistă din România a revenit după 3 ani la Chișinău pentru o întâlnire cu publicul din Basarabia despre care spune că este mai cald decât românii care-i privesc de sus pe artiști. A povestit cu sufletul la gură despre copilăria grea și deportările care i-a marcat viața ei și a părinților săi. Născută în satul Slobozia-Hodorogea, raionul Orhei, a plecat din Basarabia pe când avea 6 ani doar cu mama, deoarece tatăl ei a fost deportat în Siberia.

http://moldnova.eu/ro/legendara-actrita-stela-popescu-s-a-confesat-publicului-de-la-chisinau-11025.html/

 

  1. Placă comemorativă în Chișinău pentru o figură marcantă a Mișcării de Renaştere şi Eliberare Naţională a românilor basarabeni

La Chișinău va fi instalată o placă comemorativă în memoria poetei Leonida Lari, figură marcantă a Mișcării de Renaştere şi Eliberare Naţională a românilor basarabeni. Placa va fi instalată pe fațada blocului în care a trăit poeta, din strada Nicolae Iorga, nr. 7. Decizia a fost luată miercuri de Cabinetul de miniștri.

http://infoprut.ro/46084-placa-comemorativa-memoria-poetei-leonida-lari-la-chisinau.html

 

  1. Coroana sărbătorită la Chișinău

De mai bine de doi ani, a devenit o tradiţie şi o onoare ca, la finalul vizitelor Familiei Regale în spaţiul dintre Prut şi Nistru, la care particip, să aştern câteva cuvinte despre desfăşurarea lor. Vizita aceasta a fost una scurtă, Familia Regală stând numai o zi plină (luni, 12 decembrie) la Chişinău. Nu era să fie aşa, doar că, între timp, evenimente româneşti (dintre care cele mai importante sunt Seara Regală Diplomatică şi deplasarea Trenului Regal la Iaşi) au necesitat scurtarea programului de aici, pentru echilibrarea agendei.

http://www.romaniaregala.ro/atitudini/coroana-sarbatorita-la-chisinau/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ