Presedintele Voronin a avut o noua intalnire cu Iuri Zubakov

0
67

Presedintele Vladimir Voronin a avut, miercuri, 23 mai, o intalnire cu secretarul adjunct al Consiliului Suprem de Securitate al Federatiei Ruse, Iuri Zubakov.

In formula Serviciului de presa al Presedintiei, in cadrul realizarii intelegerilor convenite intre presedintii Vladimir Voronin si Vladimir Putin, a fost continuat schimbul de opinii in diverse chestiuni ce tin de stadiul actual al relatiilor bilaterale, inclusiv din sfera cooperarii comercial-economice.

De asemenea, potrivit sursei citate, au fost pe larg examinate aspecte care vizeaza reglementarea transnistreana si perspectiva reluarii procesului de negocieri pentru solutionarea conflictului.

In cursul intrevederii, seful statului l-a informat pe Zubakov despre situatia social-politica din R. Moldova in contextul apropiatelor alegeri generale locale din 3 iunie curent. Voronin s-a referit si la recentele initiative privind liberalizarea economiei si imbunatatirea climatului investitional.

Ultima intalnire dintre Vladimir Voronin si Iuri Zubakov a avut loc la 3 martie anul curent. Si atunci, potrivit Serviciului de presa al Presledintiei, cei doi „au efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual al relatiilor moldo-ruse si perspectiva reglementarii conflictului transnistrean”, fara sa ofere alte detalii.

Ulterior, insa, un deputat din opozitie a declarat, in plenul Parlamentului, ca in timpul acelei vizite, Zubakov ar fi inaintat Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene propuneri privind reglementarea conflictului transnistrean, similare Memorandumului Kozak din 2003, printre acestea figurand mentinerea trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova, acceptarea de catre Chisinau a unor garantii rusesti pentru statutul Transnistriei, recunoasterea privatizarilor ilegale din stanga Nistrului. De asemenea, potrivit sursei citate, Moscova ar fi propus semnarea actului in cadru bilateral, fara participarea OSCE, SUA si UE.

Simultan, si in presa internationala au aparut relatari potrivit carora RM ar fi incheiat un acord secret cu Rusia privind viitorul Transnistriei. Potrivit EUObserver, acordul secret ar prevedea revenirea regiunii separatiste la R. Moldova, pe un model care ar acorda Transnistriei, controlata de Rusia, puterea de a bloca deciziile viitoare ale guvernului de la Chisinau si ar mentine trupele rusesti in RM pe termen nedefinit. Conform planului, presedintele RM ar urma sa recunoasca guvernul separatist de la Tiraspol, sa organizeze alegeri in RM si sa acorde 20% din locurile din parlament liderilor de la Tiraspol.

La randul sau, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA pentru Eurasia, David Kramer, declara la Chisinau, la 27 aprilie, ca autoritatile R. Moldova, in persoane sefului statului si a ministrilor de Externe si al Reintegrarii, au dat asigurari SUA ca nu au primit oficial un plan rusesc de reglementare a conflictului transnistrean.
http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=411

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ