Presedintelui Voronin ii ramine tot mai putin timp pentru apropierea de Transnistria, scrie "The Financial Times"

0
52

„Ramine tot mai putin timp pentru realizarea initiativelor lui Voronin de apropiere de Transnistria”, sustine Stefan Wagstyl, observatorul publicatiei britanice „The Financial Times”, in articolul intitulat „Politicienii sustin farimitarea Moldovei”. Potrivit Agentiei INFOTAG, autorul face trimitere la Presedintele Parlamentului moldovenesc, Marian Lupu, care ar fi declarat: „Atmosfera generala in regiune este foarte rea si eu nu vad pasi serios prin care sa se insiste asupra rezolvarii problemei”. „Voronin continua sa insiste ca Rusia sa faca ceva pentru rezolvarea crizei, dar Moscova deocamdata nu isi dezvaluie intentiile in nici un fel, interiorizindu-se tot mai mult si concentrindu-se asupra propriilor alegeri prezidentiale”, afirma publicatia, adaugind ca unica intrebare care preocupa Rusia este daca ar accepta sa schimbe influenta de 90-100 la suta asupra Transnistriei pe o influenta ceva mai mica asupra unei tari reintegrate.

Wagstly remarca faptul ca, pina si la nivel local, impedimentele in rezolvarea conflictului au mai mult nu un caracter etnic (relatiile etnice sint in regula aici), ci unul politic; ca grupari de business puternice care fac contrabanda cu tot ce este posibil – de la arme si pina la carne de pasare – exploateaza statutul juridic de stat autoproclamat cu beneficii enorme pentru sine si ca anume aceste grupari nu doresc reglementarea.

Presedintele Igor Smirnov, loial Cremlinului dar care imbatrineste, cu sistemul lui statal sovietic si cu serviciul de securitate de temut, este presat tot mai puternic de catre tinarul spicher al parlamentului, Evgheni Sevciuc, sprijinit de „Sheriff”, cea mai mare corporatie locala. Dar chiar daca Smirnov va fi expulzat, intr-un final, din biroul de sef, abia de se vor putea obtine schimbari politice rapide, estimeaza publicatia.

Stefan Wagstyl face trimitere la ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, si propunerile de organizare a noilor alegeri nationale, in care Tiraspolului ii vor fi rezervate 18-19 mandate in Parlamentul Moldovei (proportional cu numarul populatiei, Transnistria poate obtine doar 14 mandate din 101), precum si posturi de ministri garantate in Guvern.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ