”Prezența trupelor ruse în Transnistria este neconstituțională”. Șalaru: Unirea înainte de toate.

0
97
Basarabia Eminescu

 

  1. Curtea Constituțională a decis: Prezența trupelor ruse în Transnistria este neconstituțională

Dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională, se menţionează într-o hotărâre a Curții Constituționale. Curtea a fost sesizată de câțiva deputați ai Partidului Liberal acum trei ani, la 26 mai 2014, radiochisinau.md.

De asemenea, în cazul unei amenințări la adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională,  integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora, se mai arată în hotărârea Curții.

http://www.jc.md/curtea-constitutionala-a-decis-prezenta-trupelor-ruse-in-transnistria-este-neconstitutionala/

 

  1. Șalaru: „Să punem în fața intereselor personale interesul neamului și, mai presus de toate, Unirea”

„Fără unire nu ne putem opune celor care ne-au dărâmat identitatea națională”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru.

http://infoprut.ro/47116-salaru-sa-punem-fata-intereselor-personale-interesul-neamului-si-mai-presus-de-toate-unirea.html

 

  1. OFICIAL: Rep. Moldova nu încalcă Constituția dacă aderă la NATO. Neconstituționale sunt trupele de ocupație de pe teritoriul Rep. Moldova

Neutralitatea Republicii Moldova, stipulată în Constituție, nu va fi afectată de o posibilă aderare la NATO. Curtea Constituțională (CCM) s-a pronunțat în privința sesizării depuse de un grup de deputați liberali, care au cerut Curții interpretarea Constituției în privința statului de neutralitate a Republicii Moldova.

http://infoprut.ro/47118-oficial-rep-moldova-nu-incalca-constitutia-daca-adera-la-nato-neconstitutionale-sunt-trupele-de-ocupatie-de-pe-teritoriul-rep-moldova.html

 

  1. Chișinău. „Deșteaptă-te, române!” a răsunat la marșul socialiștilor

Defilări cu surprize de 1 Mai la Chişinău. Imnul României, „Deşteaptă-te, române!” a răsunat la marşul organizat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, deşi nu aceasta era intenţia organizatorilor. Explicaţia pentru încurcătură este simplă. De fapt, versurile imnului naţional al României erau difuzate la un recital de muzică românească, organizat în imediata apropiere de către Asociaţia unionistă „Onoare, Demnitate şi Patrie”.

http://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/chisinau-desteapta-te-romane-a-rasunat-la-marsul-socialistilor-716065

 

  1. Eugen Doga: Sunt nespus de bucuros că vă am aici, La Ateneul Român, „în Casa Mare a Neamului”

În semn de omagiu pentru talentul și bogata activitate de creație a ilustrului compozitor, dar și cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naștere, anul 2017 a fost declarat în Republica Moldova Anul Doga. Cu acest prilej, pe parcursul anului au fost preconizate și organizate un șir de manifestări culturale, menite să pună în valoare creația maestrului.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/cultura–culte/24639-2017-05-02-08-40-53.html

 

  1. Ministrul Educatiei: Studentii basarabeni se pot inscrie online la universitatile din Romania, pot trimite documentele scanate pe e-mail

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat, marti, ca viitorii studenti din Republica Moldova se pot inscrie online la universitatile din Romania, trimitand prin e-mail, la facultatile dorite, documentele scanate necesare inscrierii, noteaza News.ro. Aceasta masura vine in contextul in care proiectul noii metodologii de scolarizare a romanilor de pretutindeni, aflat in dezbatere publica pana in 7 aprilie, prevede ca romanii cu domiciliul stabilit in Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croatia, Israel si diaspora sa isi depuna personal dosarele de inscriere la facultatile din Romania pe care doresc sa le urmeze.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21744310-ministrul-educatiei-studentii-basarabeni-pot-inscrie-online-universitatile-din-romania-pot-trimite-documentele-scanate-mail.htm?nomobile=

 

  1. Republica Moldova primeşte o tranşă de 21,5 milioane de dolari de la FMI

Board-ul Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat prima evaluare a Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și a Mecanismului extins de creditare (ECF) pentru Republica Moldova și a apreciat că programul este în grafic, creșterea economică a revenit iar autoritățile își mențin angajamentul privind gestionarea corespunzătoare a economiei, se arată într-un comunicat al instituției financiare internaționale.

http://www.romaniatv.net/republica-moldova-primeste-o-transa-de-21-5-milioane-de-dolari-de-la-fmi_353806.html

 

  1. Pavel Năstase, despre candidații din Republica Moldova la universitățile românești: Înscrierile se fac online

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, declară că înscrierea viitorilor candidați din Republica Moldova la universitățile din România va fi online.

https://www.agerpres.ro/social/2017/05/02/video-pavel-nastase-despre-candidatii-din-r-moldova-la-universitatile-romanesti-inscrierile-se-fac-online-15-18-42

 

  1. Familia Regală română sărbătorește 10 Mai în România, Elveția, Polonia și Republica Moldova

Familia Regală română sărbătorește ziua de 10 Mai cu evenimente diverse, de la dezvelirea bustului Regelui Ferdinand în Republica Moldova la un garden party la Palatul Elisabeta, un concert regal la Sala Radio și o ceremonie militară a Batalionului „Regele Carol al II-lea al României” din Armata Poloniei, informează un comunicat al Casei Regale, transmis marți AGERPRES.

https://www.agerpres.ro/social/2017/05/02/familia-regala-romana-sarbatoreste-10-mai-in-romania-elvetia-polonia-si-republica-moldova-19-29-03

 

  1. Un grup de turişti din România a petrecut vacanţa de 1 mai în Republica Moldova

Au schimbat destinaţiile exotice cu peisajele autentice moldoveneşti din Basarabia. Timp de trei zile, turişti de peste Prut au vizitat mănăstiri, cramele de la Cricova şi s-au declarat cuceriţi de gastronomia locală. Pleacă de aici cu amintiri frumoase şi speră să mai repete aventura din Basarabia.

 

http://tvrmoldova.md/social/video-un-grup-de-turisti-din-romania-a-petrecut-vacanta-de-1-mai-in-republica-moldova/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ